ПХП вс Питхон – Које су разлике и сличности?

01.06.2020
Чланци и више ... 'ПХП вс Питхон – Које су разлике и сличности?
0 9 мин.

питхон вс пхп


ПХП и Питхон су два веома популарна језика за кодирање који постоје већ дуго времена. ПХП је један од најчешће коришћених програмских језика за развој веба, док је Питхон моћан програмски језик опште намене који омогућава тестирање прототипа као бешавно програмирање. Обоје су отвореног кода и свако их може слободно користити. Обоје је лако научити захваљујући огромној количини доступне документације и огромној заједници.

Оба ова програмска језика разликују се у погледу функционалности и функција и широко се користе у различите сврхе. Сваки од њих има сјајне језике за развој веба, зависно од тога какву веб локацију желите да радите. Али ако желите да радите веб развој са Питхон-ом, мораћете да користите додатне модуле и оквире попут Дјанго или Фласк.

Питхон је језик који се јако користи у графици, инжењерству и науци. Омогућује брзо и несметано писање апликација и развој прототипа.

Ако желите проширити своје програмирање, научити свој први програмски језик или научити нови, овде можете сазнати већину ствари које морате да знате да бисте кренули на десну ногу и како бисте вам помогли да одаберете језик треба да научите. Али најбоље би било научити их обојицу, јер је ПХП једноставан и невероватно средство за развој веба, док је Питхон само користан и забаван!

Шта је ПХП?

ПХП или Хипертект Процессор је општа сврха и скриптни језик на страни сервера, који се углавном користи за извршавање веб развојних задатака, попут стварања динамичних веб страница. Будући да је програмски језик оријентисан на објект, он омогућава програмерима да лакше баве креативним задацима него остали језици. Дијели сличну синтаксу са Ц и Ц ++. Можете разликовати ПХП датотеку од других тако што ћете погледати .пхп екстензију. Такође се може уградити у ХТМЛ веб страницу, што олакшава развој динамичних веб страница.

Будући да је скриптни језик на страни сервера, покреће се на серверу, уместо на рачунару клијента. Операције се извршавају на серверу и враћају се крајњем кориснику. Користи се на Линук серверима у већини случајева. Може да се интегрише са многим популарним базама података као што су Орацле, МиСКЛ, Постгре СКЛ, Сибасе, Мицрософт СКЛ Сервер и Информик. ПХП тренутно има 82% тржишног удела, што га чини једним од најпопуларнијих скриптних језика на страни сервера. Врло је једноставан за све новопридошли и нуди пуно напредних функција за искусне програмере. Иако се ПХП углавном фокусира на скрипту на страни сервера, са њим можете много више.

На пример, ПХП вам омогућава да радите ствари попут:

 • Лако генерирање динамичних веб страница и датотека.
 • Корисницима путем формулара шаљите е-пошту. Корисници могу испунити образац на вашој веб локацији као начин да вас контактирају и размењују ваше податке са вама. Можете им дати све потребне информације у е-пошти коју им пошаљете.
 • Аутоматско прикупљање података са Интернета. Можете сакупљати ствари попут слика, различитог садржаја, корисничких информација и бројева кредитних картица и тако даље.
 • Можете да пратите кориснике ваше веб странице. ПХП вам омогућава да лако шаљете и примате колачиће који вам омогућавају да пратите како посетиоци комуницирају са вашом веб страницом.
 • Креирајте пријаву за чланство. ПХП омогућава вам да направите посебно подручје за чланове веб локације ако желите да угостите плаћени садржај или само желите да имате регистроване кориснике.
 • Пишите апликације за радне површине. То није најбољи језик који можете одабрати за развој десктоп апликација са графичким корисничким интерфејсом, али ако знате како добро користити ПХП, лако можете то учинити.
 • Направите сат, календаре и пуно динамичних ствари. Можете динамички да обрађујете све информације које желите, тако да је небо граница у начину на који користите ПХП за развој веб локације.

Предности ПХП-а

 • Компатибилност са више платформи – ПХП ради на већини главних оперативних система као што су Виндовс, Линук, Мац ОС и на готово свим врстама података.
 • Спееди Перформанце – Скрипта написана на ПХП-у ради много брже од оних написаних на неколико других скриптних језика као што су ЈаваСцрипт или АСП.Нет.
 • Програмски језик заснован дубоким кодом – ПХП се може користити за креирање веома сложених система за управљање садржајем (ЦМС) попут ВордПресс-а, Друпал-а, Јоомла и Магенто-а. Нема потребе за процесором кода или компајлером.
 • Скоро сваки провајдер хостинга подржава ПХП – То је један од најпопуларнијих програмских језика и готово сваки хостинг хостинг га подржава, јер нема проблема са компатибилношћу када ПХП апликација мора да се покреће уживо.
 • Стабилна је – ПХП има подршку многих програмера као окоснице, тако да ако постоје проблематичне грешке, неко ће бити на путу да то поправи, након што га открију.

Недостаци ПХП-а

 • Сигурност – С обзиром на то да је ПХП програмски језик отвореног кода, постоји простор да свако открије инхерентне грешке или рупе у петљи које могу да искористе..
 • Спорији од нових конкурената – ПХП је брз, али не бржи од новијих скриптних језика на страни сервера као што је Ноде.јс.
 • ПХП је идеалан за решења за е-трговину, али није тако добар за већу примену – Било би тешко програмирати велику апликацију са ПХП-ом и било би је тешко одржавати.

Шта је Питхон?

Питхон је програмски језик високог нивоа, интерпретиран и објектно оријентисан, у комбинацији са динамичким везањем и динамичким типкањем. Може се користити за брзо развијање апликација, а може се користити и за повезивање постојећих компоненти веће апликације. Има веома једноставну синтаксу коју је лако научити, због чега се користи широм света за подучавање студената програмирању. Око 60% школа користи Питхон као уводни језик у програмирање. Увлачење Питхон-ових изјава извора знатно олакшава читање и разумевање свих заједно.

Нема потребе за компајлирањем питхона, који нуди огромну количину продуктивности, чинећи едит-тест-дебуг-циклус много бржим. Врло је лако уклонити грешке у Питхон програмима, јер у случају лошег уноса; грешка ће покренути изузетак само када тумач открије грешку. Ако програм не ухвати изузетак, исписат ће траг стака.

Дебугер је написан на самом Питхону и сведочи о Питхоновој изванредној интроспективној снази.

Предности Питхона

 • Програми се лако читају – Захваљујући елегантној синтакси Питхона, много је лакше читати и писати него мноштво других језика вани.
 • Једноставан за коришћење – Почетак рада програма је једноставан и јасан, због чега се Питхон широко користи за развој прототипа.
 • Лако за продужење – Увек можете додати нове модуле који се имплементирају и компилирају на језику попут Ц или Ц++.
 • Подржава објектно оријентисану програмирање са вишеструким наслеђивањем и часовима.
 • Напредне функције програмирања – Питхон има списак разумевања, генераторе и многе друге корисне функције.
 • Има много специјализованих интересних група – Питхон има велику заједницу и много различитих делова који се сви фокусирају на различите ствари, као што су научна настојања или прототипирање.

Питахонови недостаци

 • Питхон је спор. Много спорији од Ц ++, ПХП-а и пуно других програмских језика.
 • Питхон није погодан за рад са више процесора / више језгара.
 • Има пуно ограничења у приступу бази података.
 • Није добар језик за мобилни развој.
 • Има пуно дизајнерских ограничења. Питхон је динамички куцани језик, тако да има више грешака које се појављују само током извођења и самим тим захтева много више тестирања.

ПХП вс. ПИТХОН

Ова два програмска језика се међусобно разликују по употреби, функцијама и функционалности, али имају и пуно заједничких основа. Програмери морају то да разумеју како би знали које језике треба да користе за боље извршавање одређених задатака.

Важно је приметити одмах од шишмиша да иако ПХП има функције за развој веба уграђене у своје језгро, Питхон се ослања на додатне модуле.

Опште карактеристике ПХП-а и Питхона

 • Могу се користити за програмирање и скрипте опште намене.
 • Оба језика се тумаче, језици високог нивоа који имају динамичко куцање.
 • Оба су отворени изворни језици које подржавају велике заједнице програмера.
 • Обоје је лако разумети и лако их је научити.
 • Оба језика имају подршку за везивање метода.
 • Оба се лако проширују на Јава, Ц и Ц++.
 • Обоје имају подршку за променљиви број аргумената функције.
 • Имају појединачне изјаве за све типове података.

Разлике између ПХП-а и Питхона

Коначно смо стигли до врхунца нашег поређења. Време је да погледамо суштинске разлике између ПХП-а и Питхона које су их раздвојиле. Без додатног клањања, спустимо се на то!

Питхон има читљивији и минималистички код – Питхон-ова филозофија дизајна наглашава читљивост кода. То програмерима олакшава писање организованог и чистог кода, без обзира на обим пројекта или величину програма. Лако је саставити сложене апликације у минималном времену са Питхон-ом.

Парадигме – Оба језика имају сличности и имају низ заједничких програмских парадигми. Питхон нуди подршку за аспектно оријентисане објекте, функционалне и добро структуиране стилове програмирања. ПХП има функционалан, објектно оријентисан, рефлективни, процедурални стил програмирања.

Питхон је флексибилнији, али није тако добар за развој веб апликација – Може се користити за развој свих врста софтвера и апликација. Такође је савршено прилагођен за креирање научних апликација, прототипирања и апликација које морају да обрађују огромне количине података. Има много већу флексибилност од ПХП-а, али није тако добар за развој веб апликација.

ПХП је бољи за развој веба – ПХП је дизајниран с обзиром на веб развој, тако да долази са мноштвом уграђених функција за веб развој. Писање веб локација је лакше писати на ПХП-у него Питхон-у, јер је Питхон програмски језик опште намене. Али са правим модулима треће стране, Питхон такође може бити веома ефикасно средство за развој веба.

Питхон је сигурнији – Питхон се тренутно сматра једним од најсигурнијих програмских језика. Има бројне сигурносне карактеристике које га чине одличним за брзо писање сложених апликација са специфичним циљевима и функцијама.

ПХП апликације имају пуно безбедносних проблема који се могу решити додатним алатима које побољшавају њихову безбедност.

Закључак

Одлучити да ли је ПХП или Питхон бољи је тежак изазов, чак и ако имате потребно знање при руци. На крају, све зависи од задатака које имате и личних потреба.

ПХП је главни избор за програмере који желе да развију модерне веб странице и Интернет апликације. Оне имају велику стабилност и могу се брзо развијати. Такође је лакше пронаћи веб хостинг са подршком за ПХП него Питхон. Иако скоро свака компанија за хостинг подржава најновију верзију ПХП-а, они имају разне Питхон опције. ПХП је уграђен у веб сервер. Питхон апликације могу бити уграђене у веб сервер или се могу покренути у засебном процесу, што би га на крају могло учинити мање стабилним и споријим. То је зато што је то непостојан процес, што значи да ће се нови процес покренути на сваки захтев сервера.

Са друге стране, Питхон је више фокусиран на програмирање опште намене, прототипирање и робустан код. Програмерима нуди могућност да израде скалабилне софтверске апликације. Такође је добра за веб развој, иако захтева одређени број додатних модула.

Дакле, пре него што кренете у нови пројекат, важно је да сваки програмер процени карактеристике Питхона и ПХП-а како би тачно знао шта ће им најбоље успети. Једном када сазнате тачне карактеристике и захтеве вашег пројекта постаје лакше пронаћи програмски језик који их похваљује.

3 најбоља провајдера за ПХП и Питхон хостинг

Без обзира да ли програмски језик одаберете за покретање следећег веб пројекта, требат ће вам поуздана услуга. Саставили смо листу најбољих хостинг компанија које су одличне и за ПХП и за Питхон.

Компанија
Промо цена

1јефтин хостинг за пхп и питхон$ 3,49 / месец
2најбољи хостинг за пхп и питхон$ 3,95 / месечно
3поуздан хостинг за питхон и пхп$ 3,95 / месечно
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector