ПХП вс Руби он Раилс – Које су разлике?

пхп вс рубин на шинама


Када људи желе да започну нови ИТ пројекат или каријеру, често се питају како би то могли покренути на праву ногу. Један од кључних корака у томе је одабир технологије која вам је пријатна и која ће трајати довољно дуго да вам врати уложено време и енергију.

Ако сте власник предузећа, желећете да радите са технологијом која ће ваш пројекат и посао одвести далеко након почетне фазе. Ако сте програмер, желеће вам технологија која има велику подршку и која ће вам олакшати посао.

Већина нас се ослања на наше колеџе, пријатеље и разне заједнице приликом доношења такве одлуке. Одабир правог програмског језика за веб развој је веома расправљана тема са пуно контроверзи.

У овом чланку желимо да вам помогнемо да одлучите да ли би требало да изаберете Руби он Раилс или ПХП за своје следеће настојање у ИТ пољу. Ми ћемо ставити нагласак на откривање начина функционисања ова два језика и њиховог упоређивања у погледу брзине, скалабилности, перформанси, трошкова, подршке и више.

Али имајте на уму да није фер, нити је технички адекватно упоређивати ПХП са Руби он Раилс, јер је ПХП скриптни језик на страни сервера, а Руби он Раилс је оквир за развој веба који се ослања на језик скрипте Руби.

Поштено упоређивање било би између Руби он Раилс и ЦакеПХП-а или других оквира заснованих на ПХП-у. Руби он Раилс стекао је више популарности током година од било којег другог веб оквира ПХП-а, и то из добрих разлога. Руби он Раилс поједностављује његов процес учења коришћењем конвенција о конфигурацији, тако да не морате пуно да размишљате и одлучујете када је у питању хостинг, организовање и покретање апликације коју сте развили..

Упркос томе, ПХП и даље води веб и наставиће то да ради, али Руби је истовремено развијен са Раилс оквиром. То је језик који даје велики нагласак на продуктивност, тако да ћете можда потрошити мање времена и ресурса на развој своје апликације..

Оба ова језика имају свој низ снага и слабости који их раздвајају, али имају и пуно заједничких основа. На вама је да схватите који су ваши захтеви и на чему желите да радите на крају.

Да бисмо правилно направили разлику између ова два, прегледаћемо све одлучујуће факторе и помоћи вам да одлучите!

Шта је ПХП?

ПХП је један од најпопуларнијих скриптних језика на страни сервера који се користи у веб развоју. То је опен-соурце, тако да је потпуно бесплатан заједно са многим развојним окружењима. Такође је објектно оријентисан програмски језик, тако да програмери могу бити креативнији у решавању проблема.

Језик је објављен 1995. године, као начин креирања динамичних веб страница и од тада постаје невероватно популаран. ПХП код се може једноставно уградити у ХТМЛ код, што га је учинило врло згодним. Има 82% тржишног удела, па чак и велике компаније попут Фацебоока, Иахоо! и Гоогле је написао већи део својих веб локација у њему.

ПХП је врло динамичан језик и може се користити на било којој платформи и до сада га подржава сваки хостинг хостинг. Такође подржава огроман број база података као што су ПостгреСКЛ, МиСКЛ, Информик, Сибасе и Мицрософт СКЛ. То је моћан језик који ставља велики нагласак на скриптање на страни сервера, али може се користити и за развој веб апликација и десктоп апликација.

ПХП је веома брз и функционалан и усмерен ка развоју веба. Има заиста масивну заједницу и пуно подршке, што пружа стални развој нових функција и пуно помоћи. Отприлике 90% проблема на које бисте наишли у ПХП-у већ је отклоњен од стране некога другог, па ћете лако пронаћи информације. Најчешће ствари које вам ПХП омогућава су:

 • Једноставно и лако генерирајте динамичне веб странице и датотеке. Можете једноставно додати свој ПХП код у ХТМЛ датотеку и променити његово проширење у .пхп или створити засебну датотеку.
 • Креирајте обрасце и прикупљајте корисничке информације уз помоћ образаца. Такође можете да пишете аутоматизоване скрипте за прикупљање различитих информација са читавог интернета.
 • Пошаљите аутоматизоване е-поруке. Једном када вам корисници доставе своје податке, можете им послати аутоматску е-пошту.
 • Додајте динамичке функције. Направите сатове, календаре, калкулаторе и друге корисне функције на својој веб локацији.
 • Направите десктоп апликације. Иако ПХП није најбољи за прављење апликација за радне површине, можете га направити са њим.
 • Пратите кориснике колачићима. Можете да пишете скрипте како бисте лакше разумели како ваши корисници комуницирају са вашом веб страницом.

Постоје неке изванредне особине овог језика због којих је постао толико популаран, али има и свој низ слабости. Да видимо шта су они!

Прос за ПХП

 • Једноставна и плитка крива учења – ПХП код је лако разумљив чак и за новопридошле људе, а има и једноставну синтаксу која олакшава кодирање.
 • Направљено је за Интернет – ПХП је фокусиран на веб, тако да нуди мноштво уграђених функција које помажу у решавању проблема заснованих на вебу много лакше и једноставније.
 • Много ресурса и подршке – ПХП има пуно документације, ресурса, оквира и туторијала које можете користити бесплатно. Такође постоје многи ЦМС системи попут Друпал, Јоомла! и ВордПресс-а који су написани у ПХП-у. Можете их користити бесплатно!
 • Невероватно лаган за употребу – Нема проблема када желите да користите код који сте написали. Морате само да копирате .пхп датотеку на ФТП сервер и она ће се покренути.
 • Перформансе велике брзине – ПХП је много бржи од многих других скриптних језика.
 • Компатибилност са више платформи – ПХП се може користити и на главним оперативним системима као што су Линук, Виндовс или Мац и на већини база података, без икаквих проблема. Такође, сваки хостинг провајдер га подржава!
 • Стабилност – С обзиром на то да је дуго било у близини и да је имао активну заједницу, ПХП је постао стабилан, захваљујући развоју који је уложен у њега.

Недостаци ПХП-а

 • Недостаци сигурности – ПХП је језик отвореног кода који постоји од 1995. године и људи су открили пуно експлоатација у области безбедности. Ако ваша веб локација обрађује неке осетљиве податке, онда је најбоље да користите додате безбедносне модуле.
 • Пуно Слоппи Цоде – Једна од највећих предности ПХП-а је то и његова слабост. Његова једноставност често наводи људе да развију незамислив, неуредан код. Ово није проблем са значајкама, али захтијева да се придржавате посебних стандарда или оквира за кодирање ако желите развити одрживи код.

Шта је Руби на шинама?

Као што смо расправљали, у овом аргументу Руби и Раилс треба третирати одвојено.

Руби

Руби је програмски језик отвореног кода, опште наменске развијености, развијен средином 90-их. Подржава различите парадигме програмирања као што су објектно оријентисане, функционалне и императивне. Такође ради са аутоматским системом меморије и динамичким типом. Његова једноставна синтакса чини га поузданим за готово сваког ко је упознат са модерним програмским језицима. Руби такође омогућава да се развијају пројекти на различитим језицима у случају да су бољи за одређени задатак.

Главни фокус језика је једноставност и продуктивност, што омогућава брзо кодирање и развој. Дизајниран је да буде једноставан, преносив, проширив и комплетан. Ради на већини платформи, као што су Линук, УНИКС, ДОС, Мац ОС и Виндовс.

Шине

Раилс је оквир веб апликација са отвореним кодом, сервер-сервер који је развијен у Рубију. Створена је како би помогла програмерима олакшавајући развој веб апликација. Раилсин развој заснован је на претпоставкама шта сваки програмер треба да започне с пројектом. Користећи га, програмери морају написати далеко мање кода и могу постићи више него што би то чинили у другим оквирима или језицима, јер Руби он Раил ставља велики нагласак на продуктивност. Вероватно сте користили много популарних апликација које су изграђене са Руби он Раилс. Уз то су изграђене апликације попут СоундЦлоуд, Зендеск, Хулу, Схопифи.

Иако га многи програмери воле, то је такође софтвер који има веома добро мишљење, јер тврди да пружа „најбољи начин“ за обављање ствари. Једно је сигурно, коришћење Раилс-а ће вам пружити невероватан подстицај у продуктивности и многи програмери такође тврде да то чини развој забавнијим.

За почетнике је много лакше научити програмирање помоћу Руби он Раилс него готово било који други програмски језик или оквир. Флексибилније је и опростивије, одузима пуно мање времена које трошите на отклањању погрешака и разбијате главу о стол и више времена за учење.

Будући да је Руби он Раилс софтвер отвореног кода, употреба је бесплатна. Треба само да инсталирате најмање верзију 2.2.2 од Руби-а, развојни комплет (ако сте у оперативном систему Виндовс), систем за паковање РубиГемс и базу података СКЛЛите3.

Професионални ефекти рубља на шинама

 • То је зрели оквир – Употреба Раилс-а омогућава програмерима да брзо стварају производе високог квалитета. Такође је и одрживији захваљујући својој зрелости.
 • Компактно је – Пружа угодан и елегантан начин за израду апликација, има лагану синтаксу која је корак близу природном језику.
 • Брз и радостан развој – Једноставно се морате усредсредити на најважније развојне задатке у оквиру Раилс. Већина основних задатака потпуно је аутоматизована, тако да се једноставно морате усредсредити на решавање пословних проблема, уместо да поново и поново хакујете ваш оквир. Будући да је Руби фокусиран на продуктивност, брзи и неометани развој једна је од његових најбољих карактеристика.
 • Одлично за брзи развој апликација (РАД) – Такође је веома лако извршити промене у својој апликацији.
 • Има интегрисане алате за тестирање – Раилс такође има веома користан оквир за тестирање, што знатно олакшава развој и тестирање, циклус уклањања грешака.
 • Оптимизовано за срећу програмера – Руби је добила име по “драгуљу језика”. Омиљено је многим програмерима због своје једноставности, лакоће коришћења и аутоматизованих функција.
 • Руби Цоде је врло читљив – Ово, заједно са значајкама само-документовања, Рубиу повећавају продуктивност.

Слабе стране Рубине на шине

 • Брзина извођења – Најчешћи проблем са Рубијем. На пример, није брз као НодеЈС, али има прихватљиве перформансе. Дакле, то не би требало да представља проблем за ваше предузеће.
 • Не подржава га сваки добављач хостинга – Руби он Раилс захтева више ресурса да би се покренуло, тако да није подржана као ПХП која троши много мање. Али, има доста Руби-ових пружатеља услуга хостинга, тако да нема потребе за бригом.
 • Хостинг је често скупље – Редовни план дељеног хостинга кошта око 5 УСД, али већина пружатеља услуга хостинга који подржавају Руби наплатит ће око 40 УСД за њихову услугу, јер Руби захтева пуно више ресурса сервера..
 • Није тако популаран као други језици скрипта – Чак и ако све више програмера прелази на Руби сваке године, нема толико већ написаног кода у поређењу са Јава или ПХП-ом.
 • Руби није једноставан програмски језик – Неке од Рубијевих функција нису тако једноставне за придошлице. То је невероватно моћан језик, али неке делове њега је заиста теже научити.

ПХП вс Руби он Раилс

Још увек није лак задатак да одлучите који је језик бољи или који бисте требали да научите, а обоје имају свој низ снага и слабости који их раздвајају. Постоји неколико важних фактора које бисмо требали узети у обзир када анализирамо програмски језик. Они их разликују један од другог и помажу нам да донесемо важне закључке. Да видимо шта су они!

Кривуља лакоће употребе и учења

Као што сам рекао раније, иако је Руби он Раилс веома компактан и праштајући, Руби није лак језик за учење. ПХП је много свеобухватнији за новопридошле људе и они га лакше науче.

Већина људи који се одлуче за коришћење Руби-ја већ имају искуства у програмирању и познају основе. Много ПХП програмера је прешло у Руби. Зашто? Они су га изабрали из истог разлога због којег сте одабрали један језик. То је лична жеља. ПХП има плитку кривуљу учења, што је чини и кориснијим.

Такође, ако тражите програмере за свој посао, биће много лакше пронаћи некога ко има стручност у ПХП-у него што би то био Руби, па ће употреба ПХП-а бити и исплативија. Узмите у обзир да би од 5 програмера неко могао знати како да развија апликације са Рубијем.

Брзина и перформансе

Сада је важно напоменути да, иако су брзина и перформансе веома важни фактори у неком језику, поређење брзине Руби он Раилс и ПХП-а није баш поштена опклада. Обоје су међу споријим језицима за избор. Такође не можемо да извршимо тачно мерење брзине, јер то такође зависи од мноштва других фактора као што су механизми кеширања, системи база података и ваш хостинг провајдер уопште..

Такође, Руби он Раилс представља оквир, што значи да компромитује брзину због функционалности и лакоће употребе. Такође је потребно више ресурса сервера него ПХП.

Заједница и подршка

ПХП осваја ову игру одмах од шишмиша, будући да има огроман низ програмера и много извора на мрежи. На ПХП-у има око 5 пута више ресурса него на Руби-у. Такође, чини се да су људи много више заинтересовани за Руби он Раилс од Руби, самог језика.

Важно је напоменути да иако има пуно ресурса за ПХП и довољно ресурса за Руби, обоје имају исти проблем. Мноштво водича и ресурса је застарјело јер су оба језика у сталном развоју. Дакле, важно је бити промишљен о томе одакле вам ресурси.

На пример, пхптхеригхтваи.цом нуди одређене водиче који ће помоћи придошлицама да остану на правом путу развоја својих вештина програмирања. Ако проверите Вхите Руби, видећете да има бројне подкастове и пуно видео садржаја који су створили професионалци.

Скалабилност и одржавање

ПХП још једном има много више ресурса доступних на Интернету. Оба језика имају могућност скалирања, али Руби има много мање посла за рад у поређењу са ПХП-ом. Могућност и способност да се скалира апликација такође зависе од начина дизајнирања апликације.

У сваком случају, скалирање апликације захтева да програмер има довољно искуства. Ако то не учини, време је да он / она потражи уџбенике и чланке који ће им помоћи. Доступно је доста информација за скалирање ПХП апликација и веб локација, где је на располагању само мала количина информација за скалирање Руби апликација.

Бескорисно је правити засебан аргумент о одржавању, јер ће било која апликација која је направљена коришћењем оквира бити лакше одржавати.

ПХП има неколико оквира које такође можете користити, а велики број њих је развијен са специфичним циљевима.

Доступни уређивачи кода

И ПХП и Руби уређивачи имају већину корисних функција које бисте користили да бисте олакшали свој посао, али ПХП још увек далеко надмашује Руби у овом аспекту. То је једноставно зато што се широко користи, тако да је развијено више алата за уклањање погрешака, бенчмаркинг и слично. ПХП има само више опција.

Закључак

Је ли један од ових језика бољи од другог? Не. Обоје имају своје снаге и слабости, тако да је најважнији закључак овог чланка да су оба добра решења за изградњу апликације.

Али такође је важно имати на уму да будући да Руби захтева више ресурса сервера, хостинг може бити скупљи него што је то случај са ПХП-ом.

Најважније ствари које треба да одузмете око ПХП-а су:

 • Исплативије је.
 • Више програмера и ресурса.
 • Шири избор алата.
 • Лако научити.

Најважнија прехрана из Руби-а је:

 • Нуди много бржи развој.
 • Има заиста страствену заједницу.
 • Руби Девелоперс су заиста вешти.

Корисни чланци:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map