Позитивни и негативни ефекти друштвених медија на наш живот

позитивни негативни ефекти социјални медији


Сви смо били сведоци петогодишњег периода раста друштвених медија и тога како смо брзо постали робови тога. Људи дијеле свој викенд, храну, одјећу и било шта друго, од најважнијих до најсмјешније неважних ствари. Сада управо тако иде. Бити присутан у нашој култури значи бити присутан на друштвеним медијима. Овисни смо о лајковима и утисцима на друштвеним медијима као да они заиста нешто значе у стварном животу.

Нема ништа лоше са самом платформом. Ниједна мрежа друштвених медија није учинила ништа погрешно, проблем је у начину на који га пуно људи користи и улози коју она игра у својим животима. Сви знамо особу за коју се чини да је у потрази за одобравањем и свакодневно поставља лепу слику о себи. Коришћењем платформе на овај начин особа ће се осећати усамљено и без повезаности. Ипак добра вест је да постоји излаз. Друштвене медије можете користити врло ефикасно и разумно, а да притом не постанете вређа. Дакле, оставимо на страну све неуредне осећаје које у нама запале друштвени медији, попут љубоморе, страха и сталне потребе за одобрењем.

Данас ћемо направити критичку анализу о томе како друштвени медији утичу на нас и како то доприноси нашем друштву. Већ се показало да има озбиљне ефекте на наше ментално здравље, па је вредно ископати мало дубље. Гледаћемо и позитивне и негативне стране ствари и покушаћемо да разумемо како можемо да користимо платформу на разуман начин. Дакле, без додатног клањања, спустимо се на то!

Токсичне рефлексије друштвених медија (негативне)

Друштвени медији људима не чине ништа, само их откривају. Нико не каже да морате бити селфикохоличар, то је лични избор. Токсични начини на које користимо друштвене медије без да их и сами схватамо су бројни. Мада, осећај постоји за све. Сви смо дошли до тачке у којој смо се само заситили, питајући „кога уопће брига за то?“ Већина нас је такође наишла на одвратност када гледају проблеме људи о самопоуздању и лажну особу коју желе да утврде о себи.

То је невероватно заразно

Сви смо на овај или онај начин постали овисни о нашим рачунарским екранима. Било да се ради о игри, омиљеној серији или друштвеним медијима. Већина стручњака већ има доказан да је зависност од интернета и рачунара права ствар. Треба само да изађете на улицу и уверите се сами. Људи се непрестано прикаче на своје телефоне, тражећи помутњу. До сад је можда чак и поремећај зависности од Фацебоока јер савршено одговара критеријумима зависности.

Дозволи да објасним. Када играте игру или испуњавате неки задатак, то настојите да урадите онако како најбоље можете. Једном када успете, мозак ће вам дати дозу допамина и других хормона среће, чинећи вас срећним. Исти механизам функционише и кад слику објавите на Инстаграму или Фацебооку. Једном када на екрану искачу сва обавештења о лајковима и позитивним коментарима, подсвесно ћете их регистровати као награду. Али то није све, друштвени медији препуни су искуства која мењају расположење.

Проблеми са само-имиџом

Идеја да рекламе, часописи и филмови утичу на слику тела, па чак и одраслих већ дуго времена постоји. Она намеће „танки идеал“, идеју мушкости и утиче на идеју коју људи имају о томе како би требали изгледати.

У 2016. години психолози су пронашли обиље доказа у многим културама о томе како друштвени медији утичу на проблеме тела о слици. Веб локације на друштвеним мрежама пружају алате који људима омогућавају да стекну одобравање других за њихов изглед и могућност да се пореде са другима. Овде су најосјетљивији Селфиехоличари и људи који проводе већину свог времена на постима и листању. Већина девојака које користе Фацебоок најмање 5 пута дневно вероватно ће повезати своју вредност са својим изгледом. То не значи да су главни проблем друштвени медији, он само пружа медиј који још више повисује проблем. Такође промовише исту врсту понашања код других.

Захваљујући феноменалним друштвеним медијима и једноставним алатима за уређивање фотографија, сви селфикохоличари сада могу да мењају своје тело и цензуришу оно што им се не свиђа. Кладим се да се питате за све девојке које сте данас видели, које се редовно шминкају код куће и објављују слику о себи на Фацебооку или Инстаграму. Она је попут такмичења за лепоту сваког дана.

Илузија контроле

контрола илузије

Ако се заиста удвостручите и проведете неко време израђујући пристојан профил на друштвеним медијима, заиста можете изгледати као да сте саставили своје ствари. Заправо вас може навести да верујете да ако радите на томе, то може побољшати колико сте лепи. Постоји много аспеката које не можете да контролишете када сте у питању како изгледате и то је сасвим у реду. Али на друштвеним мрежама имате избор да објавите слику која вам чини да изгледате тањи или да бар цензурирате лоше делове. Затим се можете само одмарати и уживати у свим одобрењима која сте добили за свој изглед кроз лајкове и коментаре. Сва та слатка пажња непрестано се прелијева јер свим несигурним девојчицама и дечацима треба њихова доза. Девојке могу да ураде сјајне шминке, покажу своје облине, док дечки могу да играју алфа мушкарца.

У прошлости сте морали барем погледати филм или набавити часопис у руке да бисте видели танка тела славних. Али сада, постоји бескрајан низ таквих слика ако само узмете свој паметни телефон у руку.

Може вас натјерати да се осећате усамљено

Неко је време провео седећи сам у соби, листајући се по друштвеним медијима и размишљајући како потпуно усамљен си? Људи се забављају, одлазе на одмор, венчају се, док само ви будете ви. Толико претражујући друштвене мреже, чекајући да ваш телефон пошаље обавештење да вам је неко послао поруку заиста то и чини.

Многи људи природно закључују да иако се друштвени медији праве да нас још више повезују, они нас заправо раздвајају. Замислите да многи људи већ имају неке озбиљне наговештаје и жудње за постовима и добијају све то слатко одобрење. Студија је показала да не постављање и не ангажовање на друштвеним медијима заправо негативно утиче на добробит учесника. Можда симптоми повлачења?

Ови учесници су рекли да се осећају искљученима од онога што се дешава у свету и осећају се мање важнима. Али у стварности се ништа заправо није променило и они уопште нису били важнији.

Ипак, са позитивне стране истраживања са Универзитета Царнегие Меллон показала су да су се људи који редовно користе комуникацијске алате осјећали мање усамљено. У ствари, док пишу пост, коментаришући фотографије свог пријатеља и притискајући дугме „лике“, мање је вероватноћа да ће осећати усамљеност.

Страх од нестајања

Студије спроведене 2016. године показале су да људи, посебно тинејџери и млади који проводе више од два сата на страницама друштвених медија, имају много већу вероватноћу да ће показују психолошку невољу. Стално виђање њихових пријатеља, па чак и људи за које не знају да имају време свог живота, може бити прилично депресивно. Натјера их да мисле да им недостаје толико много ствари док други уживају у свом животу. Они слиједе неку врсту „упоређивања и очајавања“.

Ово је делимично због чега се људи осећају изоловано када користе друштвене медије. Они се стално упоређују са другима док се крећу кроз вести. Судети другима и себи како се надовезују на гомилу прилично је нездраво. Непрестано желимо да откријемо да ли смо бољи или лошији од својих пријатеља, због чега ћемо се осећати лоше у било којем случају. Само упоређивање је по себи врло деструктивна навика. Такође је повезана са другим депресивним менталним симптомима.

Покреће више туге него среће

друштвени медији тужно срећни

Константним коришћењем Фацебоока као ометања и успостављањем осећаја повезаности, постижемо управо супротно. Студија спроведена 2013. године са младим одраслим особама показала је да стална употреба Фацебоока доноси мање тренутка у тренутак среће. Чињеница да су људи у стању да се одмах повежу прилично је феноменална, али у сталној употреби заправо доноси осећај друштвене изолације. У стварности, што више времена људи проводе на веб страницама друштвених медија, то ће већа социјална изолација проћи.

Обмана која подиже ваше расположење

Будући да изазива овисност, стално се враћамо друштвеним медијима, тражећи ту додатну дозу допамина, мислећи да се заправо осјећамо добро. То је слична зависност од алкохола или било које друге супстанце. Мислимо да ће нам још један погодак помоћи да се мало осветлимо и натерамо на прави пут. Док смо у стварности само направили грешку у предвиђању сопственог понашања и реакција. До сада вероватно знате да ће се кретање по друштвеним медијима након лошег дана само погоршати.

Успон цибер малтретирања

цибер малтретирање на друштвеним медијима

Цибербуллиинг је све већа забринутост због ужасних ефеката које је имао на тинејџере последњих година. Уз растуће платформе друштвених медија, свако може бити подвргнут дрољењу и малтретирању. Свако је имао барем једног пријатеља који је објавио нежељену слику о њему или њој. Понекад се то не заустави и људи се за неколико сати насмеју залихама.

Морате само погледати део коментара поста који је запалио било какву врсту сукоба. Људи су много сигурнији у бацање увреда него у стварном животу.

Побољшања настала на друштвеним медијима (позитивна)

Друштвени медији нису ствар у успостављању лажних идентитета и проблемима са самопоуздањем. То може бити од велике користи за све који га користе ако се разумно користи. Могућност да се одмах повежете са онима до којих вам је стало довела је до многих позитивних промена у животима људи.

То вам може уштедјети у случају нужде

хитно стање на друштвеним медијима

Током а сезона торнада, Понуда платформи друштвених медија за међусобну повезаност може бити од велике помоћи. Ако људи виде да се на хоризонту приближава лоше време, могу то одмах да пријаве на Фацебооку или било којој другој платформи. Ово је већ спасило стотине људи у Сједињеним Државама током 2011.

Информација о торнадима који се приближавају раније омогућила је људима бржи долазак на сигурно и имали су више времена за припрему. Исто се може применити на било који други сценариј катастрофе, где брза комуникација може бити кључна за избегавање било какве штете или чак опстанка.

Побољшана повезаност

Граница између унапређења наше комуникације и ослањања на друштвене медије је врло танка. То нас не мора нужно извести из стварног света да бисте нам пружили неке корисне алате. У ствари, он дефинитивно може учинити оно што је створен. Да бисте гајили и ојачали односе са другима, јер која је боља опција да останете у току са пријатељима са друге стране света?

Или ако се осећате у стварно лошем расположењу, друштвени медији вам пружају могућност да се дружите са пријатељем, што понекад може бити спасилац живота.

Може се користити као глас разума

Многи људи користе друштвене медије да би створили глас безгласним. Ови људи желе подићи свијест о одређеним социјалним питањима. Помажу људима с инвалидитетом и мање повољним социјалним срединама.

То је место за откривање садржаја

Друштвени медији вам бескрајно лако проналазе садржај који служи вашим интересима. Такође нуди прилику креативним појединцима да покажу свој рад или га пласирају на тржиште. Због тога људи мисле изван оквира и омогућава им да смисле садржај који дели драгоцене информације. Фацебоок може бити сјајно место за откривање невероватних едукативних материјала о различитим темама. Такође може помоћи људима да открију вештине које су неопходне у стварном свету. Треба прво да ископате све бескорисне коментаре.

Помаже у добијању помоћи

Можете да делите своја питања и интересовања или да се повежете са групом која их дели са вама. Лако је постављати питања у вези са одређеним проблемима и затражити помоћ некога. Никада није било лако добити корисне информације, тако да је најбоље искористимо.

Пружа сјајан маркетиншки алаталати за маркетинг на друштвеним мрежама

Друштвени медији су створили потпуно нову фазу у маркетингу, јер омогућава интеракцију. Данас се маркетинг не односи само на емитовање информација, већ и на разговор са потенцијалним клијентима. Предузећа користе Фацебоок и Твиттер за успостављање репутације, јаче присуство на мрежи и за изградњу свог бренда.

Закључак

Друштвени медији никога не мењају у егоистичног селфиехолика, већ их само откривају. Иако се можда превише личног емитовања догађа путем ових веб локација, то није оно о чему се ради. Могу нас истински повезати и помоћи нам да ефикасније комуницирамо или само нахранити свој его и нашу потребу за одобрењем других. На крају, како га користимо, зависи од сваке појединачне одлуке коју донесемо.

Надам се да сте уживали читајући овај чланак и да смо вам помогли да успоставите нову перспективу на чудо које зовемо друштвени медији!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map