Предности и недостаци статичких агрегата

генератори статичких локација


Да ли је могуће да се статички сајтови враћају? Иако је популарност система за управљање садржајем скочила нагло у последњих неколико година, неки пројекти још увек боље служе статичке веб локације. Чини се да су, барем у неким случајевима, статичке странице повољнији избор у односу на системе за управљање садржајем.

Да бисмо боље схватили када би требало да одаберете статичку локацију преко ЦМС-а, а када требате да идете са ЦМС-ом, упознаћемо вас са генераторима статичких веб страница, истичући њихове предности и недостатке.

Шта су статички генератори страница? Како се упоређују са ЦМС-ом?

Кад су статичне веб локације биле норма, сајт је изграђен једноставним креирањем појединачних ХТМЛ страница које су објављене на веб серверу. Свака ХТМЛ датотека би позвала слике, ЦСС и можда неки ЈаваСцрипт. Није било административних панела, само уређивачи кода попут Дреамвеавер-а.

Но, како су веб локације постајале све веће и сложеније, настале су потешкоће у ажурирању датотека, чувању картица структура мапа и руковању динамичким садржајем. Да би се превазишли ови проблеми и боље решили ситнице сложених веб локација са системима за управљање садржајем (ЦМС).

ЦМС долази са административним панелом који омогућава корисницима писање садржаја који се затим чува у позадинској бази података.

Израда веб странице и одржавање са ЦМС-ом може се обавити без интеракције са кодом, а ЦМС ради са концептима као што су теме или предлошке, који контролишу начин на који се странице приказују у прегледачу посетиоца (предњи део веб локације). ЦМС је отворио пут непрограмерима да се опробају у изради веб локација, а такође је омогућио да без проблема обрађују динамички садржај (нпр. Блогове)..

Генератори статичких локација, с друге стране, представљају јединицу од ручно кодираних статичких локација, али нису тако сложени као ЦМС, али се често описује као компромис између њих две. Генератор статичких локација такође ће користити предлошке за генерисање статичких веб локација само за ХТМЛ, чији се садржај или извлачи из базе података, или, најчешће, читањем из датотека равног типа као што је Маркдовн.

Генератори статичких локација често се превиде због свог често неприлагођеног поступка инсталације и недостатка корисничког интерфејса, али упркос овим проблемима, у неким случајевима ССГ (генератор статичког места) може боље да одговара вашем пројекту него ЦМС или када ЦМС може бити вишак.

Хуго, Јекилл, Металсмитх само су неки примери популарних генератора статичких веб локација који враћају статичност у подручје веб зграде.

Које су предности и недостаци статичких агрегата?

Сада када знате нешто више о месту статичких генератора сајтова на мапи веб локације, да видимо које су његове предности и мане у поређењу са ЦМС-ом?

Предности ССГ-а:

Перформансе

Брзина предности статичких локација једна је од њихових највећих предности. Пошто не постоје упити у базу података који се покрећу, нити се врши обрада на сваки захтев, веб сервери немају проблема с услугама статичких датотека готово тренутно посетиоцима.

Системи за кеширање са додатним напајањем или уграђени системи за кеширање који се користе за ЦМС могу бити ефикасни у смањењу опсега упита базе података, међутим, статичка локација ће увек гарантовати најмање оптерећење на веб серверу.

Контрола верзије

Контрола верзије је још једна занимљива предност коју статичке странице имају у односу на ЦМС. Промјене на статичкој веб локацији могу се пратити кроз програме управљања изворима као што је Гит који омогућава већем броју људи сурадњу на пројекту и поништавање промјена кад нешто пође по злу.

ЦМС има неки контролни елемент верзије, али неке промене могу бити трајне, а ви се морате ослонити на резервне копије – ако сте предузели мере опреза да их направите! – за враћање претходних верзија.

Боља сигурност

ЦМС платформе су уобичајена мета хакера и злонамерних корисника. Иако се ВордПресс Цоре сматра сигурним, инсталирани додаци и теме могу у њима имати безбедносне рањивости које се могу искористити из једноставног одраженог КССС (Цросс Сите Сцриптинг) путем СКЛ убризгавања, све до даљинског извршења кода. Иако искусни корисници могу бити на врхунцу своје игре и примењују мере заштите како би спречили или одбили такве проблеме, мање искусни корисници могу превидјети ове аспекте.

Статичке странице су, међутим, јачи орах јер имају мало или никакву функционалност на страни сервера. Не постоји много кода / апликације где нешто може поћи по злу и омогућити неовлашћени приступ садржају веб локације. Будући да се статичке локације обично генеришу на једној машини, а затим се обично сервирају са друге, тако да нема много нападача на веб серверу који послужује статичке датотеке.

Чак и ако је неко успео да добије ССХ или ФТП приступ, оштећења се могу лако санирати на самој веб локацији.

Мање захтева за сервере

По дефиницији, ЦМС укључује пуно зависности на страни сервера. На пример. типична ВордПресс инсталација захтева ОС попут Убунту или ЦентОС, Апацхе или НГИНКС веб сервер, ПХП са потребним проширењима и конфигурацијама веб сервера, МиСКЛ, ВордПресс софтвер, тематске кодове и додатке. Све то треба инсталирати, ажурирати и управљати.

Статичка веб локација је мање заморна – било који веб сервер може да врати ХТМЛ датотеке биће у реду. Осим тога, не морате се мучити са инсталирањем додатака или бригом о исправкама.

Боље руковање налетима саобраћаја

За послуживање статичких ХТМЛ датотека потребно је врло мало ресурса сервера, због чега изненадни скокови саобраћаја нису проблем када су у питању статичке странице. ЦМС је рањивији због наглог повећања веб саобраћаја, што може довести до низа проблема, укључујући рушење базе података или ограничење активних веза.

Са статичким локацијама цео процес је много мање интензиван, што чини статичке локације поузданијим и бољим припремама за руковање налетима у саобраћају.

Ово су биле најважније предности генератора статичких локација, али наравно, ниједан систем није савршен, тако да постоји неколико недостатака које не би требало да одбаците.

Недостаци ССГ-а:

Подаци у реалном времену нису доступни

По дефиницији, статичке локације не могу имати динамично мењајуће податке као што су „Трендинг приче“ или „Купац из Кс земље купио И производ“. Ако вам је пакао да имате податке у стварном времену на својој веб локацији, статички није за вас.

Да би заобишли овај проблем, неки би се могли одлучити да користе ЈаваСцрипт за обраду на страни сервера, а затим се уклапају у резултате на већ сервираној страници, али ово може бити опасан пут према доље и може довести до лошег корисничког искуства , лош СЕО и сигурно одмаче осећај контроле који би требао доћи са коришћењем статичке странице.

Нема корисничког интерфејса

Системи за управљање садржајем попут ВордПресс-а корисницима олакшавају креирање и објављивање садржаја с прилагођеног корисничког сучеља прилагођеног кориснику којему се може приступити са било којег уређаја. Недостатак корисничког сучеља је велики недостатак, али постоји неколико решења која могу решити овај проблем.

Неке платформе попут просе.ио или ЦлоудЦанон садрже ВИСИВИГ уређивач за Маркдовн и веб сучеље интегрисано са ГитХуб, што вам омогућава да креирате, мењате или бришете датотеке у ГитХуб складишту.

На исти начин, постоје и апликације и за Андроид и иОС које су повезане са ГитХуб-ом и које су дизајниране да омогуће писање и објављивање садржаја у покрету, док све време притискају промене у складишту.

Треће решење је постављање на статички блог е-поштом. Генератор статичких локација Јекилл користи ову методу путем своје услуге ЈекиллМаил, која функционише тако што се пријављује на ПОП3 налог, затим вади поруке унапред дефинисаном „тајном“ линијом тема и спрема их у одређене директоријуме (нпр. _Поште или директоријум слика) . Постоји и опција да их додате у гит репо вашег блога.

Нема садржаја који је створио корисник

На веб локацијама или блоговима за ВордПресс постоје одељци које су генерисали корисници, попут коментара или прегледа. Имати систем коментара на статичком сајту потпуно је другачија авантура.

Једно решење би било коришћење платформи попут Дискуса, која користи ЈаваСцрипт за додавање коментара на страницу након што је приказана. Међутим, овај приступ вам више не омогућава да сав садржај држите заједно и вертикујете у спремишту. Приступ који би вам омогућио да задржите коментаре са остатком веб локације био би систем који је користио сервер за обраду на страни сервера за обраду и додавање коментара, а затим притисните на ГитХуб.

Као што видите, многе ствари које узимате здраво за готово с ЦМС-ом или које се могу имплементирати у ЦМС једноставним инсталирањем додатка, нису лако доступне на статичком месту и присиљени сте да прибегнете различитим решењима постићи исто. За све ово вам је потребна одређена стручност програмера, у супротном ћете се можда борити са генераторима статичких локација више него са ЦМС-ом.

Дакле, да ли је статични генератор веб локације добар за вас?

Статички сајтови су поуздани у случају повећања саобраћаја, не представљају толико сигурносних проблема као ЦМС-ови и зато што нису интензивни ресурси, они су брзи.

Међутим, статичке странице дефинитивно нису за свакога нити одговарају сваком пројекту. У неким случајевима могу смањити време и трошкове развоја, у другим случајевима могу бити гњаваже, посебно за оне који немају потребне развојне вештине.

Садржавана слика: Дизајнирао Фреепик

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map