Шта је ХТТП грешка 404 није пронађена – како је исправити?

01.06.2020
Чланци и више ... 'Шта је ХТТП грешка 404 није пронађена – како је исправити?
0 6 мин.

хттп грешка 404 није пронађена


ХТТП кода статуса одговора може бити тешко за проналажење, посебно оне који указују на грешку. Грешка 404 није пронађена је код статуса ХТТП одговора који показује да на захтев сервера (удаљеног рачунара) сервер није могао пронаћи оно што је затражио клијент (веб прегледач) и на тај начин се враћа грешка 404 није пронађена..

У овом ћемо чланку разговарати о могућим разлозима који стоје иза грешке 404 која није пронађена и како то исправити, али прво:

Шта је грешка 404 није пронађена?

Као што је већ споменуто, грешка 404 није пронађена када клијент успе да комуницира са сервером и затражи одређени ресурс (страницу или УРЛ), али сервер није могао да нађе ваљани ресурс на траженој локацији.

Обично се то дешава када сервер не препозна као валидну УРЛ адресу коју је одредио клијент. Као што ћемо даље расправљати у овом чланку, постоји неколико разлога због којих сервер може сматрати неважећим УРЛ.

Понекад, када се затражи неважећи ресурс, веб апликације могу вратити софт 404 грешке, које се обично дешавају када сервер врати код одговора од 200 ок, сигнализирајући да се ресурс учита како је очекивано, након чега следи приказ прилагођене странице 404 , што указује да ресурс заправо није пронађен. Са СЕО становишта, ово се сматра лошом праксом јер се веб претраживачи ослањају на легитимне грешке 404 нот фоунд како би утврдили валидност ресурса / веза.

Ево снимка екрана прилагођене странице грешке компаније Моз.цом:

прилагођене странице са грешкама 404

Грешка 404 није пронађена – како је поправити?

ХТТП кодови статуса одговора у категорији 4кк су грешке на страни клијента, за разлику од категорије 5кк, које су одговори на грешку на страни сервера попут 502 лоше пропуснице или 500 интерне грешке сервера..

Иако се сматра грешком на страни клијента, грешке на серверу се не могу у потпуности искључити у случају грешке 404 нот фоунд, због чега ћемо истражити и узроке ове грешке на страни клијента и на серверу, а такође и адресирање проблематична подручја унутар система за управљање садржајем која могу вратити грешку 404 нот фоунд.

Међутим, пре него што почнете да тестирате било какве потенцијалне поправке грешке 404 Нот Фоунд, реч савета: направите потпуну сигурносну копију базе података или апликације или направите копију апликације на почетном серверу да избегнете било какве проблеме на вашем уживо апликација.

Грешка 404 није пронађена Решавање проблема на страни клијента

Почећемо са решавањем проблема на страни клијента, пошто проблеми на страни клијента највероватније проузрокују ову грешку.

Потврдите тражену УРЛ адресу

Погрешке у неком делу УРЛ-а често су кривци када се врати грешка 404 нот фоунд. Иако су имена домена не осетљива на велика и мала слова, што значи да ће и ЕКСАМПЛЕ.ЦОМ или ЕкАмПле.цОм вратити исти резултат, делови УРЛ-а који се појављују након имена домена разликују велика и мала слова.

Цлеар Цоокиес

Друга могућа исправка грешке 404 Нот Фоунд је брисање колачића који одговарају домени веб локације. Неважећи или оштећени колачићи могу створити збрку у вези са вашим идентитетом или могу навести сервер да помисли да покушавате приступити ресурсу који или не постоји, што може резултирати грешком 404..

Ево неколико корисних упутстава о томе како очистити колачиће у различитим прегледачима:

Одјавити се & Пријавите се поново

Ово исправљање је корисно када ваша апликација користи неки облик аутентификације корисника. У тим случајевима, сервер можда има проблем са вашим жетоном сесије (може бити да га не препозна или сматра неважећим), што би објаснило грешку 404. Одјавом и поновним пријављивањем поново ћете створити токен локалне сесије и поправити грешку.

Поправци у вези са ЦМС-ом

Ако користите популарне системе за управљање садржајем као што су ВордПресс, Друпал или Јоомла, можда ћете имати 404 грешке због одређених проблема са модификацијама које сте направили или додацима који сте додали у ове системе. Следећи савети могу вам помоћи у решавању проблема са овим ЦМС-овима:

 • Вратите се на претходну верзију – ако се грешка 404 није пронађена непосредно након недавне надоградње вашег ЦМС-а, покушајте да се вратите на претходну верзију пре него што се грешка појавила;
 • Деинсталирајте недавно додате додатке, проширења или модулеслично као надоградња вашег ЦМС-а, инсталирање нових екстензија, модула или додатака или надоградња њих могу створити проблеме на страни сервера који ће вратити грешку 404. Деинсталирање ових додатака, модула или проширења или надоградњу на претходну верзију и на тај начин повраћате промене које су извршили;
 • Ручно проверите да ли постоје промене базе података – понекад враћање на претходну верзију додатка или проширења можда неће поништити промене изведене у бази података. У том случају морате отворити базу података и ручно проверити табеле и записе за модификације које врши екстензија или додатак.

Ако вам је потребна помоћ за понижавање вашег ЦМС-а или деинсталирање проширења, додатка или модула, назовите Гоогле ЦМС име или проширење или погледајте званичну документацију и следите упутства дата.

Грешка 404 није пронађена Решавање проблема на страни сервера

Већ смо поменули да иако је грешка 404 није пронађена, обично грешка на страни клијента, проблеми на страни сервера могу се такође играти када се та грешка врати. Ево неколико криваца на страни сервера:

Конфигурација веб сервера

У зависности од врсте сервера на коме је покренута апликација (Нгинк, Апацхе, ИИС, итд.), Ваш сервер може бити конфигурисан да одбија захтеве за одређене УРЛ адресе или директоријуме и да врати грешку 404 нот фоунд. Конфигурацију вашег сервера можете да подесите уз помоћ конфигурационих датотека испоручених са вашим веб сервером.

Прилагођени код

Још једна ствар која би могла да проузрокује проблем је прилагођени код у вашој апликацији. У овом сценарију, ручно уклањање грешака и рашчлањивање кроз записнике може вам помоћи да препознате шта је проузроковало проблем. И овде је креирање копије на инспирацијском серверу идеалан начин да се приступи процесу уклањања погрешака.

Проналажење неважећих веза

Постоји неколико аутоматских алата помоћу којих можете открити неважеће везе или одређене УРЛ адресе или ресурсе. Један пример би било регистровање ваше веб локације помоћу Гоогле Сеарцх Цонсоле-а, који ће открити неважеће везе заједно са другим проблемима које Гооглебот пронађе док претражује вашу веб локацију. Ако желите да проверите одређене ресурсе, можете да користите В3Ц Линк Цхецкер.

Као што видите, постоји много могућих узрока грешке 404 нот фоунд, али већина проблема може се брзо идентификовати и поправити. Ако Гоогле претражује ЦМС који користите (Друпал, Јоомла, ВордПресс, итд.), А потом грешка 404 Нот Фоунд, наћи ћете многа решења која пружају друге употребе које имају овај проблем..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector