Шта је приватни ВХОИС и зашто је регистрација приватних домена важна?

01.06.2020
Чланци и више ... 'Шта је приватни ВХОИС и зашто је регистрација приватних домена важна?
0 7 мин.

регистрација приватног имена домена


Када купујете име домена, мораћете да доставите одређене информације попут свог телефонског броја, пуног имена и адресе, адресе е-поште и тако даље. Ово је потребно од регистрара домена у име ИЦАНН-а (Интернет корпорације за додељена имена и бројеве) да би створио транспарентност у погледу власништва над доменом. Али ова транспарентност долази по цену о којој ћемо детаљно расправљати у овом чланку, као и о мерама за заштиту од потенцијално штетних ефеката објављивања ваших личних података..

Лични подаци које пошаљете приликом куповине домена постају јавни у Вхоису, заједно са другим подацима као што су намесерверс, датум истека, датум обнове домена итд. Вхоис је технички директориј који се може користити за тражење информација које се односе на било који гТЛД (генерички домен највишег нивоа), попут .цом, .нет или .онлине, и који укључује све ваше поднете такође и лични подаци. То вас може учинити рањивим на поступке нелегитимних сакупљача података, крадљиваца идентитета и отмичара домена. Осим ако се не одлучите за приватни Вхоис или регистрацију приватног домена.

Шта је приватни Вхоис?

ИЦАНН захтева да одржавате тачне и ажурне информације у вези са вашим доменима, а правно и уговорно власништво над именом домена веже се за информације које пошаљете током поступка регистрације домена. То значи да онај ко је наведен у компанији Вхоис као власник домене сматра се да има законско власништво над њим. Можете заобићи захтев да обезбедите своје личне податке тако што ћете предати туђе податке уместо ваших, али ће се та особа сматрати исправним власником у случају спора. Чак и ако сте платили домен, ако сте навели туђе податке, у очима ИЦАНН-а особа која је наведена као регистрант је прави власник домена.

Када региструјете домен, неки провајдери вам омогућавају да одаберете додатну услугу која се зове регистрација приватног домена, која се такође назива приватним Вхоис-ом или заштитом приватности домена. Ова услуга ће вам омогућити да маскирате или сакријете своје име и контакт податке заменивши их генеричким подацима које је генерисао ваш регистратор, због чега други не могу да преузму ваше личне податке из Вхоис базе података.

Различити регистратори домена имат ће различита имена за регистрацију приватних домена – неки то називају заштитом приватности домена (нпр. Мали наранџасти), други га називају приватном Вхоис регистрацијом (нпр. ХостГатор), док га остали регистратори називају приватност домена (нпр. БлуеХост, ГоДадди ) или Вхоис Гуард (нпр. Намецхеап). Цене за ову услугу су такође веома разнолике, зато се обавезно упоредите са ценама пре него што региструјете домен.

Зашто је регистрација приватног домена важна?

Иако није дозвољено да све домене имају заштиту приватности домена (на пример, већина домена највишег кода земље није дозвољено да имају приватни Вхоис), гТЛД-ови којима је дозвољено да могу имати велику корист од тога да лични подаци не заврше у руке отмичара домена, рудара података или хакера.

Ево три разлога због којих је приватни Вхоис битан и зашто бисте требали размотрити куповину ове услуге:

1. Заштитите своје личне податке

Крађа идентитета чешћа је него што бисте мислили, а број случајева крађе идентитета расте. Вјешта особа може искористити те податке објављене у Вхоис бази података у мјери у којој се бави крађом идентитета. Будући да бисте били уморни да своје личне податке јавно делите на друштвеним медијима или другим базама података које се могу претраживати знајући да могу завршити у погрешним рукама, одлучивањем за регистрацију приватног домена осигуравате да се ваши подаци чувају и скривају у Вхоис бази података.

Други разлог због којег је регистрација приватних домена важна је тај што може заштитити податке одређених категорија људи који су подложни прогону. На пример, ако поседујете спорну медијску кућу или веб локацију која се залаже за права имиграната или ЛГБТК права, услуга приватности домена може заштитити податке који се односе на власнике таквих веб локација.

2. Спречите нежељену пошту и нежељене разговоре

Продавци и телемаркети виде објављивање личних података попут вашег телефонског броја и адресе е-поште као отворени позив за прикупљање позива. У ствари, неколико компанија оцрњује Вхоис податке за ново додане информације. Ако је ваша адреса е-поште преплављена нежељеном е-поштом и ваш телефон непрестано звони понудом маркетинга на друштвеним мрежама, СЕО и других “неискористивих” пословних прилика, то је знак да су ваше податке управо узеле компаније које оглашавају своје услуге.

Још једна ствар са којом бисте можда желели да будете опрезни ако не користите приватне Вхоис су лажне поруке о обнови домена, које се могу појавити када се ваш домен приближи датуму истека. Ово вам неће помоћи да обновите свој домен, а уместо тога ће вас преварити у помисли да сте обновили свој домен, а у ствари нисте. Обавезно обавите мере предострожности када су у питању обавештења о обнови домена.

Како бисте били сигурни да ће ваши подаци Вхоиса остати заштићени у сваком тренутку, ставите услугу приватности ваше домене на аутоматску обнову.

3. Спречите отмицу домена

Отмица домена некада је била већи проблем него што је данас с обзиром да данас регистратори домена закључавају преносе домена након што су их купили. Дакле, уколико се неко не јави на акредитиве вашег налога, неће моћи да пренесе ваш домен. Док служба за заштиту компаније Вхоис генерира лажну адресу е-поште уместо ваше стварне адресе е-поште, све маилове за покушај ауторизације преноса домена шаљу се на обману адресу уместо на вашу стварну адресу. У већини случајева, е-поруке послане на лутричну адресу чак се не прослеђују на стварну адресу власника. Међутим, постоје услуге Вхоис заштите које вам омогућавају да поставите прилагођену адресу на коју ће се поруке е-поште прослеђивати. Добро је имати ваљану адресу повезану са лажном адресом, јер можда постоје оправдани разлози због којих би неко желео да вас директно контактира, нпр. нежељене извештаје, извештаје о хаковању, безбедносне рањивости итд. Обично, ако вам не успеју да вас контактирају коришћењем адресе Вхоис наведене е-поште, они ће послати е-пошту одељењу за злоупотребе пружаоца хостинга.

Постоје ли недостаци приватних Вхоиса?

Осим годишњих додатних трошкова (који се могу разликовати од регистратора до матичара) који ћете сносити за сваки домен за који омогућите заштиту приватног домена, нема недостатака да се омогући приватни Вхоис. Међутим, ако је ваш домен већ једном регистрован без такве заштите приватности, ваши претходно достављени подаци могу и даље бити јавни и доступни путем алата који историјски претражују историју власништва над доменом. Пошто је објављивање података који се односе на власника домене намењено промовисању транспарентности, непостављање ваших података у списку Вхоис може изазвати неке купце да доведу у питање вашу репутацију – да ли сте заиста ко и шта тврдите? У овој ситуацији морате да одмерите предности пуне транспарентности за разлику од недостатака коришћења ваших података у лажне сврхе.

Ако имате интернетску продавницу, тада можете подесити податке о Вхоис-у да буду исти као у подацима ваше компаније, јер вероватно већ морате да се прикажу ваши подаци за контакт, као што су име компаније и званична адреса, телефонски број итд. У сваком случају. Нема разлога да сакривате своје ВХОИС податке, јер би то могло „уплашити“ неколико потенцијалних пословних партнера. Врло је мало вероватно да купац неће проучити ваше ВХОИС информације, али потенцијални пословни партнер ће сигурно покушати да прикупи што више информација о вама..

Где да региструјете свој домен при приватном ВХОИС-у?

Већина регистара домена имати ће могућност избора услуге заштите приватности домена када се региструју код њих. Услуга приватности домена БлуеХост кошта 11,99 долара годишње по домену, али неки од њихових дељених хостова (нпр. Приме план) – који такође долазе са бесплатним именом домена – нуде ову услугу бесплатно. ИнМотион је још један поуздан регистар домена који вам омогућава да омогућите приватност домена за ваш домен и кошта 9,99 долара годишње по домену. Функција заштите приватности домена ХостГатор доступна је за 12,95 УСД годишње по домену. Као што видите, постоје неке разлике у ценама, тако да ћете морати да упоредите добављаче да бисте видели чија је понуда најбоља.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector