Топ 10 програмских језика за учење

10 најбољих програмских језика


Ако тек почињете у области програмирања и не знате одакле започети или једноставно желите додати нову вештину програмирања у свој репертоар, наш преглед 10 најбољих програмских језика које треба научити у 2017. години може бити користан водич за разумевање који програмски језик може бити најкориснија вештина коју сте стекли ове године.

Такође прочитајте: Најбољи алати за веб дизајн и развој

Јава

Јава је објектно оријентисани програмски језик (ООП), темељен је на великој класи Има филозофију ВОРА: Пиши једном, трчи било где. И то зависи од те филозофије. Јава је компајлирани језик више него било који други језик, компајлира у бајт код који може радити у ЈВМ (Јава Виртуал Мацхине). Ако је ЈВМ имплементиран за било коју архитектуру, на њему ћете моћи да покрећете Јава код, од супер-рачунара до старих функционалних телефона и до СмартЦардс, чак и ваша СИМ картица у вашем телефону може да покреће јава апликације.

Јава језик стар је више од 21 годину, то је врло зрео језик, а већина људи је Јава језик предузећа. Ако научите Јава, имаћете чврсте темеље у објектно оријентисаној парадигми, што би могло постати корисно ако планирате да научите неки други ОО језик. Након што се навикнете на језик и почнете да читате код из других библиотека или пројеката, покупићете пуно „најбољих пракси“, јер је већина његових библиотека прошла кроз много преуређења и полирања..

На Јави можете да развијете широк спектар апликација, јер је састављен за бајт код, ради прилично брзо у поређењу са тумаченим језицима, тако да ћете често наћи веома интензивне апликације написане на Јави.

Ако научите Јава и желите да радите као Јава програмер, највероватније ћете негде завршити у већој корпорацији. На Јави је развијено пуно софтвера за пословну класу. То је језик број 1 на скоро свим листама за поређење језика, тако да ћете наћи посао као Јава програмер. Користи се у банкарству, б2б, машинском учењу, уграђеним системима, складиштењу података и проналажењу.

Ц

Језик Ц развијен је 1970. године, то је још један врло зрео језик. Имао је велики утицај на многе друге језике који су уследили након њега. То је статички куцани језик и користи веома мало меморије. Нема пуно звона и звиждука, али посао обавља и брзо се обавља. Сматра се језиком ниског нивоа, прилично је „близу метала“. Ц вам даје велику слободу у погледу шта можете да урадите са хардвером, али је и велика одговорност.

Ако сте нови у програмирању, дефинитивно би требало да започнете са Ц јер, иако је кривуља учења мало стрмија од рецимо ПХП-а или ЈаваСцрипт-а, послужиће као чврста основа у разумевању и раду са другим језицима. Већина других језика обично се пише на језику Ц. Након што научите Ц, заиста ћете поштовати неке од карактеристика других језика као што су ООП, Ламбда функције, интерпретирани вс компајлирани итд..

Са Ц можете направити било шта, чак можете да креирате и друге програмске језике и још много тога, можете писати оперативне системе. Линук кернел који лежи у срцу Андроид-а и мноштво супер-рачунара, па чак и уграђени уређаји се програмирају на Ц.

Данас се Ц користи углавном у уграђеним системима, пуно управљачких програма уређаја је написано на Ц, јер је језик ниског нивоа. Обично, када су брзина извршења и потрошња меморије веома важни, компаније имају тенденцију да користе Ц. Ц је с нама и биће дуго уз нас, тако да можете бити сигурни да ћете моћи да нађете посао као Ц програмер.

Ц++

То је програмски језик опште намене, који је дизајнирао Бјарне Строуструп бити врхунски ниво Ц додавањем објеката оријентисаних и генеричких програмских функција. На тај начин подржава изворни Ц писани код (наслијеђени код или намијењен уграђеним уређајима).

То је програмски језик који има високе перформансе и веома је флексибилан, јер може да ради на широком распону уређаја. Подржава ООП, заправо је ООП једна од његових највећих продајних места, можете да добијете перформансе Ц, али можете да напишете ООП код. Т

језик је имао пораст лица у последњим годинама, тако да ако планирате да научите Ц ++ у 2017. години, крените за издање Ц ++ за 2017. годину. Ц ++ је такође сјајан језик за учење јер ћете имати слободу писања Ц кода док у међувремену можете искористити ООП парадигму уз скоро нулту трошак перформанси.

Ц ++ се такође користи у уграђеним системима, индустријској контроли, свемирској технологији, али можда је његов највећи, али сигурно најбржи случај примене у развоју видео игара, па чак и у развоју мотора. Већина троструких А наслова игра се написана на Ц ++ или се користи механизмом за игре који је у њој написан. Као програмер Ц ++ можете да радите на многим занимљивим пројектима ако желите да радите са апликацијама високих перформанси или у системима са ограниченим ресурсима.

Ц #

Ц # је објектно оријентисан програмски језик. То је интерпретирани програмски језик као што је Јава. Компајлер је генерисао ИЛ (интерпретирани језик) код који покреће ЦЛР (Цоммон Лангуаге Руннинг тиме: Процес познат као композиција која се управо поставља у време конвертује компилирани код у упутства о машини које онда рачунар ЦПУ извршава).

Ц # је развио Мицрософт и иако је годинама био ексклузиван за Виндовс ОС (десктоп и сервер), стекао је довољно популарности за Линук заједницу да створи еквивалент отвореног кода који се зове Моно. У светлу најновијих промена у Мицрософту, Ц # је постао опен соурце. Након тога убрзо је уследила одлука компаније Аппле да свој нови програмски језик Свифт отвори опен соурце.

Како Ц ++ има стандардну библиотеку (СТЛ), тако и Ц #, а зове се .Нет Фрамеворк. Са отвореним извором Ц # и .Нет Фрамеворк-а, програмски језик Ц # има светлу будућност у којој се може такмичити са Јава-иним Врите једном и трчање било где.

Сличности између Јава и Ц # су упечатљиве, али ближим прегледом можете пронаћи Ц # много ближе Ц ++ синтакси која је Јава. Такође, можете видети неке утицаје које Ц # има на најновије ревизије Ц ++: Ц ++ 14 и Ц ++ 17.

То је програмски језик вишег нивоа од Ц ++, веома сложен, са њим можете креирати широк спектар апликација као код Ц ++ или Јава, али много брже прототипирање кода јер Ц # нема експлицитни показивач као што Ц ++ / Ц има ( он интерно управља меморијом користећи ГЦ: гарбаге цоллецтион).

Питхон

Питхон је језик високог нивоа и сматра се програмским језиком опште намене. Питхон је интерпретирани језик или се чешће назива скриптни језик. То значи да вам не треба да састављате Питхон да бисте га покренули. Једна од његових карактеристичних карактеристика је фокусираност на читљивост. Користи удубљење уместо коврчавих заграда, што присиљава програмере да пишу на чист и структуриран начин. Питхон код други програмери лако читају, за разлику од Перла где чак и аутору није тешко прочитати након што је прошло неко време. Питхон подржава више парадигми програмирања попут ООП (Објецт Ориентед Программинг), функционални и процедурални стил. Дуго се користи у Линук услужним програмима, делови управитеља пакета Дебиан Линук су написани на Питхон-у. Има низак меморијски отисак и истиче се у задацима манипулације струнама, често пута надмашује Јаву у погледу брзине и приближава се Ц или Ц ++. Питхон је главни кориснички програмски језик мини рачунара РаспберриПи. То је зрели језик са пуно библиотека и екстензија, своју употребу је нашао у задатку Машинско учење и анализа података, има чврсте везе са ПостгреСКЛ.

Постоје две главне верзије истог, 2.Кс и новија 3.Кс, нешто што би требало узети у обзир ако желите да научите Питхон, јер они крше компатибилност у пакетима и библиотекама.

Ако постанете Питхон програмер, вероватно ћете радити на пројектима Машинско учење, Рударство података или чак Веб стругање. Али може се користити за израду врло свестраних веб страница, на пример, са Дјанго.

ЈаваСцрипт

ЈаваСцрипт је један од језика веба. То је врло чудан језик, развијен је за само 10 дана, тако да је у њега ушло доста необичних ствари, али пошто је у сваком прегледачу, то је један од најчешће коришћених језика. ЈаваСцрипт је скриптни језик као што му и име говори, а веб је учинио платформом за доставу апликација број један. Већина људи повезује ЈаваСцрипт са ДОМ-ом који је АПИ који прегледачи излажу, а многи га мрзе, а неколицина их воли, али сада се код ХТМЛ5 ствари побољшавају. НодеЈС, имплементација ЈаваСцрипт заснована на серверу омогућила је писање апликација на чистом ЈаваСцрипт-у, а људи су поново открили колико је овај језик леп без ДОМ АПИ-ја. Име је одабрано тако да звучи познато Јава програмерима и заглавило је. Званични назив језика је ЕМЦАСцрипт.

Овај језик би требало да научите ако вас занимају напредне технологије, чак и ако желите да направите једноставну веб страницу, пре или касније морат ћете користити ЈаваСцрипт само да бисте олакшали живот. Такође, ако планирате да направите веб саобраћај са великим прометом који ће водити догађаје, ЈС би био добар језик за учење.

Што се тиче каријере, компаније обично ангажују програмере ЈС-а углавном за фронт-енд посао, јер се НодеЈС не сматра оним маинстреам-ом на страни сервера, где се ствари крећу мало спорије и људи ће се држати добро тестираних решења. Често ће они тражити знање о ХТМЛ-у и ЦСС-у, јер ове технологије раде у симбиози како би омогућили богате, респонзивне ВЕБ 2.0 апликације.

ПХП

Хипертект Препроцессор, као што му име каже је програмски језик који се повезује на ХТТП (формира хттп: // део у сваком урл-у) ХиперТект Трансфер Протоцол. Започео је као замена за ЦГИ скрипте и постао пуноправан програмски језик. То је прилично лако научити, јер није строго куцано, има синтаксу попут Ц.

Ако вас занимају Веб технологије или програмирање веб локација, свакако бисте требали да научите ПХП језик, он има пуно проширења и широк спектар оквира за прављење веб локација и веб апликација. ПХП овлашћује савремени веб, 82,4% веб локација на мрежи је написано на ПХП-у. Фацебоок је првобитно написан на ПХП-у, а најкоришћенији ЦМС (систем за управљање садржајем) у свету, ВордПресс који ради на 25% веб локација такође је написан у ПХП-у. Највише се користи за прављење веб локација, али са издавањем ПХП 7, који је донео огромна побољшања перформанси, постао је прилично моћан генерички програмски језик.

ПХП програмери су углавном потребни за израду веб локација, а пошто се веб стандарди и дизајни стално мењају, постоји доста посла на изради и поновној изградњи веб локација или подржавању и додавању нових функција постојећим.

Прочитајте: Предности и недостаци израде веб странице са ПХП-ом

СКЛ

СКЛ или структурирани језик упита је језик који је првобитно дизајниран за разговор са системима за управљање базама података; то и даље чини, али не онако како је првобитно било замишљено. Замишљен је као људски и машински језик, али данас се користи од програмских језика као што су ПХП, Ц # итд. Можете га сматрати застарелим, али се још увек користи тамо где требате да сачувате било коју врсту података и желите да га преузмете или креирајте различите извештаје.

Можете размишљати о томе као комплементарном језику, јер ћете се у већини пројеката пре или касније наћи механизам за похрану података или ћете морати да упитате базу података за неке вредности. СКЛ долази у различитим укусима, свака база података користи мало модификовану синтаксу, али генерално дели исти речник. МиСКЛ и Орацле су најпопуларнији, али често се нађете користећи СКЛите као лагану базу података за своје пројекте. Ако одаберете базу података и заиста научите улоге и додатке из ње, онда себе можете сматрати више администратором базе података него програмером.

Закључно, можете рећи да су велике шансе да ће вам требати да повежете базу података помоћу СКЛ-а у многим пројектима, тако да бисте то дефинитивно требали научити, барем основе.

Руби

Руби је релативно нов језик, појавио се 1995. То је објектно оријентисан програмски језик опште намене, који може подржати више програмских парадигми попут функционалних, ООП, императива итд. Одличан је језик за почетнике, јер га је врло лако научити као првог језика, то је тачно обично са већином ООП језика.

Рубини језик дизајнирао је Иукихиро Матсумото да буде продуктивна и забавна, и испунила је своје обећање. У њега можете изузетно брзо да пишете програме, то је сјајан језик за брзо прототипирање и испробавање нових идеја.

Руби се највише користи за веб развој, јер има сјајан оквир који се зове Раилс, понекад се спомиње и као Руби он Раилс или РОР. Помоћу Руби он Раилс креирање блога или чак система колица може бити задатак који се може обавити за неколико сати, уместо можда дана или недеља, на пример, у ПХП-у. Све у свему, оквир Раилс-а је изврстан додатак језику. Ако желите да научите први програмски језик, онда је Руби одличан избор, а ако постанете добри у томе, више него вероватно можете наћи посао у изради веба или само изградити сопствене идеје за веб странице, изузетно брзо.

Циљ Ц

Ако питате било којег програмера Ц или Ц ++ о Објецтиве-Ц, највероватније, једино што ће они знати о њему је да користи пуно заграда [], и док је то сигурно тачно, чини и више од тога. То је општи програмски језик ООП.

ОбјЦ је заграде добио од Смаллталк-а и славу због тога што је програмски језик који Аппле користи у развоју ОС Кс и ИОС. Велики развој за ИОС уређаје је направљен користећи објектив-Ц као језик и Ксцоде као ИДЕ.

Ако научите Објецтиве-Ц, онда је највероватније да ћете постати програмер ИОС-а, чини се да постоји јако мало пројеката који нису везани за Аппле помоћу Објектив-Ц. Ако мислите да је Аппле ту да остане и свиђа вам се идеја о изградњи мобилних апликација било за компанију, као фрееланцер или само за забаву, онда је Објецтиве-Ц прелазак на језик.

Крај

Надамо се да ће бар један од ових програмских језика звучати као нешто што је у вашој уличици и ући ће на списак ваших стечених вештина за 2017. Па који језик планирате да научите? Јавите нам у коментарима испод!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map