Управљани вс Неуправљани хостинг – разлике и сличности

01.06.2020
Чланци и више ... 'Управљани вс Неуправљани хостинг – разлике и сличности
0 6 мин.

успио вс неуправљан веб хостинг


Ако редовно хостингете своје веб локације на дељеним хостинг плановима, вероватно се нисте суочили са одлуком да бирате између вођеног и неуправљаног хостинга, пошто су ове врсте хостинга специфичне за ВПС и наменске хостинг планове. Стога, приликом претраге ВПС-а или наменског хостинга можете приметити планове хостинга који се рекламирају као управљани или неуправљани, а прва јасна разлика коју ћете приметити је цена, с тим што је управљани хостинг скупљи од свог неуправљаног колеге.

Ако видите како је неуспјешни хостинг јефтинији, од вас ће се можда затражити да сами одлучите на основу буџетских разлога, међутим, када је ријеч о плановима хостинга, овај приступ није добра идеја јер рискирате куповину плана који можда није прикладан за ваш посебне потребе, чиме се завршава погрешна инвестиција за ваше пословање која би на дужи рок могла потенцијално више коштати него једноставно бирање плана управљаног хостинга од самог почетка.

Корисно: Који вам план веб хостинга треба?

Које су разлике и сличности?

Да бисмо разумели шта стоји иза приметне разлике у ценама између ових планова, погледајмо како се управљање и неуправљан хостинг међусобно упоређују.

Што се тиче сличности, и управљани и управљани хостинг носе ознаке типа хостинга за који су прикључени – ВПС или наменски. Дакле, и ВПС и наменски сервери нуде наменске ресурсе за своје кориснике, али док наменски хостинг рачун ресурсе целог сервера посвећује једном кориснику, више ВПС хостинг рачуна дели један физички сервер, при чему се сваки ВПС налог води одвојено од друго, за разлику од дељеног хостинга, где се ресурси деле свим корисницима који бораве на истом серверу.

У контексту веб хостинга, управљање речима подразумева низ рутинских активности подршке и решења која пружа сама хостинг компанија. Ове рутинске активности подршке обухватају подешавање сервера, прединсталацију различитог софтвера, аутоматско ажурирање софтвера, аутоматско копирање, праћење перформанси, надгледање сигурности и уклањање злонамјерног софтвера, контролну таблу, ССХ приступ итд. С друге стране, неуправљан план хостинга је помало одбачена верзија управљаног хостинга. То значи да неуправљани хостинг планови долазе или немају или имају врло мало додатних услуга.

Најчешћи сценариј је сервер са инсталираним оперативним системом, а у основи ништа више. Стога, као власник неуправљаног хостинга морате сами да предузмете све аспекте његовог управљања, укључујући врсту контролне табле коју желите да користите, софтвер који вам је потребан, мере заштите које желите да примените итд. Ако немате искуства у управљање серверима, предузимање ових задатака није тривијална ствар.

Који треба да користите? Управљано или Неуправљано?

Постоје обје предности и недостатке за обје врсте хостинга. Без сумње, управљани хостинг изгледа као боља опција за оне који нису упућени у питања управљања серверима или оне који не желе да троше време и додатни новац на задатке повезане са управљањем сервером. Али управљани планови хостинга, као што је на пример управљање ВордПресс хостингом, могу такође имати ограничења. Будући да је сервер посебно подешен за ВордПресс, можда нећете моћи покренути друге врсте веб локација на серверу, што се изједначава са губитком флексибилности за одређене кориснике.

Исто тако, на управљаном ВордПресс хостинг рачуну корисници могу бити ограничени на покретање одређених ВордПресс додатака. Један типичан пример била би немогућност покретања додатака за кеширање ако домаћин већ има систем кеширања на нивоу сервера. У том контексту, неуправљани сервер може бити погоднији за некога коме је потребна флексибилност за покретање високо специјализованих веб локација и жели да буде у могућности да инсталира софтвер и апликације по свом избору. Онда је ту и цена разматрања. Додатне услуге уграђене у управљани хостинг долазе са већом ценом.

Када размишљате о куповини ВПС-а или наменског сервера за ваше хостинг услуге, имајте на уму да већина управљаних решења подржава само мали скуп оперативних система. Ако, на пример, ви или неко у вашем тиму користите Убунту или Дебиан као развојни сервер или као радну површину, можда бисте помислили да ће вам одабир ВПС-а или наменске машине на бази Дебиана бити од користи, међутим, можда ћете наћи да је хостинг компанија не обезбеђује управљање системима заснованим на Дебиану само за Ред Хат или ЦентОС, на пример. Увек проверите два пута код свог добављача услуга пре него што се обавежете на одређени план.

Они који су довољно паметни да преузму ствари о управљању сервером у своје руке могу се одлучити да покрену управљани сервер у корист неуправљаног. Међутим, корисницима који немају мало искуства у одржавању сервера боље је одабрати управљани план хостинга, знајући да ће се домаћин побринути за сигурност, исправке, резервне копије и друге аспекте одржавања сервера, а да се при томе не морају бринути ни о једном од ових задатака или имати да у ту сврху ангажује скупу спољну помоћ.

Одабир правог решења своди се на две главне ствари – с једне стране, први аспект о коме морате размишљати је да ли желите да користите неиндустријска стандардна решења, нпр. Вебсервер заснован на НодеЈС, прилагођена решења за кодирање видео записа, одређена верзија ПХП-а без МиСКЛ-а (Перцона) са ванилијом итд. Ако је то случај, онда би требало да питате своју компанију за хостинг да ли они могу да управљају и конфигуришу те услуге.

С друге стране, требало би да размислите да ли имате стручност за управљање ВПС-ом или наменским сервером? Ако тражите ВПС или наменски хостинг за веб локацију која треба више ресурса, али вам је уско на буџет, можда ћете изабрати неконтролирано решење и некога платити да га постави и можда купити ДирецтАдмин или лиценцу цПанел, тако да можете сигурно да управљате. Ако ипак планирате директно обрађивати плаћања, постављање неуправљаног сервера који ће бити компатибилан са ПЦИ-ДСС одузеће вам много времена и на крају ће вас коштати више, а затим бирајте управљани сервер из покретања.

Закључак

Иако је дихотомија са управљаним управљањем најраширенија у индустрији, неки пружаоци хостинга као што је ХостГатор нуде и хибридна решења која пружају потпуни приступ роот-у вашем серверу, па чак и одређену подршку. На пример, ХостГатор-ови полу-управљани ВПС планови, који слично као и неуправљани ВПС планови не долазе са управљачком панелом за веб хостинг, али укључују неколико услуга подршке у вези са хардвером, оперативним системом, основном конфигурацијом, подешавањем заштитног зида итд. откријете да вам није погодан ни управљан, нити потпуно управљани план хостинга, умјесто тога можете се одлучити за полу-управљана рјешења за хостинг.

Садржавана слика: Дизајнирао Фреепик

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector