ВордПресс или Блоггер: Који је ЦМС бољи?

01.06.2020
Чланци и више ... 'ВордПресс или Блоггер: Који је ЦМС бољи?
0 6 мин.

блоггер вс вордпресс поређење


Шта је ЦМС?

ЦМС скраћеница долази од система за управљање садржајем који је интернетски софтвер дизајниран тако да буде прилагођен кориснику који има једну или више сљедећих функција: креирање веб странице, објављивање, уређивање и брисање садржаја и стварање више корисника за управљање одређеном веб страницом.

Такође прочитајте: Поређење ВордПресс-а са Гхост.орг блоггинг платформом

О ВордПресс-у

вордпресс-логоВордПресс је најпопуларнији систем за управљање бесплатним садржајем креиран у ПХП-у, МиСКЛ-у, ЦСС-у, ХТМЛ-у и Јавасцрипт-у, а такође је опен-соурце и вишејезични. Направила га је ВордПресс фондација 27. маја 2003., последње стабилне верзије су 4.4.2 објављене 2. фебруара 2016., док је последња бета 4.5 објављена 25. фебруара 2016..

ВордПресс је вишенаменски ЦМС који се може користити као блог софтвер, систем за управљање садржајем, оквир за управљање садржајем, форум, презентациона веб страница, онлајн апликација и веб продавница, што је цросс-платформа и толико је популаран да више од 60 милиона веб локација искористи то.

О Блоггер-у

блоггер-логоБлоггер је систем за управљање садржајем који је створио Гоогле у Питхон-у, а који је бесплатно покренут 23. августа 1999. године, доступан на више језика који нуди не само алате за креирање, измене и брисање садржаја, већ нуди и име хоста и поддомена, као што је екампле.блогспот.цом за блогови.

Познато је да блоггере користе нарочито нишни блогови јер је корисник прилагођен и нема пуно могућности на којима се можете изгубити.

Поређење између ВордПресс-а и Блоггера

Постоји много разлика и сличности између ова два ЦМС-а као што су:

 • ВордПресс долази у две верзије, самосталној верзији која се може преузети и инсталирати на ваш хост користећи МиСКЛ базе података и ФТП или скрипту за аутоматску инсталацију попут Софтацулоус и верзије хоста блога где добијате хост и поддомену попут екампле.вордпресс.цом, друга верзија је слична Блоггер-у који има исте функције.
 • ВордПресс долази с пуно тема, чак и ако је верзија хост блога, док Блоггер има само неколико, а ако желите више, требате пронаћи на Интернету.
 • ВордПресс има хиљаде корисних додатака који побољшавају вашу веб локацију док Блоггер користи прилагођене виџете и то је све.
 • ВордПресс је мобилнији попут Блоггера.
 • Са једним ВордПрессом можете да управљате више блогова у истом хосту, али за Блоггер, потребан вам је само налог за управљање више блогова.
 • Блоггер се интегрише са Гоогле Тоолбар-ом и Гоогле АдСенсе-ом док су за ВордПресс потребни додатни додаци.
 • Блоггер има ограничење на 100 блогова по налогу док можете да креирате помоћу ВордПресс неограничених блогова.
 • Можете користити скоро 1 ГБ слика уз помоћ Пицаса-е у Блоггер-у, док у ВордПресс-у имате простора који сте купили од домаћина или у верзији хоста блога такође имате простора од 1 ГБ
 • Оба система за управљање садржајем немају ограничење у броју постова.
 • У Блоггер-у је величина страница ограничена на 1 МБ, док ВордПресс нема ову врсту ограничења.
 • Такође нема ограничења у погледу броја страница нити у ВордПресс-у нити у Блоггер-у.
 • Иако сте у верзији ВордПресс-а с хостом, власник веб странице, како у верзији ВордПресс-а, тако и у Блоггер-у, власници веб локација су програмери специфичног система за управљање садржајем..
 • Блоггер има ограничен број алата који су ограничени као функције, док уз ВордПресс који је домаћин сам имате скоро неограничен број алата који могу проширити њихов број и функције користећи посебне теме и додатке.
 • Блоггер није компатибилан са многим другим сличним ЦМС-овима, док ВордПресс нуди подразумеване функције за извоз и увоз за померање ваше веб локације.
 • Блоггер користи сигурност Гооглеа, тако да се уклањају ДДоС напади и нежељена пошта, док ВордПресс користи заштиту веб хостинг компаније коју сте купили хостинг пакет.
 • За Блоггер доступан је мали форум и нека документација у вези са подршком, док за ВордПресс постоје хиљаде туторијала, водича, прегледа, прегледа, демо тема и додатака, корисничких оцена, форума и још много тога.
 • Блоггер вам нуди бесплатан простор за складиштење док је у верзији за самостално хостинг програма ВордПресс потребно да купите хостинг пакет.
 • У Блоггер-у можете да уређујете предлошке, али немате ФТП приступ, док у ВордПресс-у имате ФТП приступ, а такође и цПанел приступ, тако да имате потпуну контролу и моћ над дизајном.
 • Да бисте приступили веб локацији, потребан вам је Гоогле налог за Блоггер, док за ВордПресс можете користити било који емаил.
 • Блоггер вам не нуди оригиналност превише лако јер постоји неколико тема и не можете их потпуно прилагодити, док у ВордПресс-у можете да мењате боје, положај и чак креирате нове елементе.
 • У ВордПресс-у постоји више опција за модерирање коментара, док у Блоггер-у ове нису доступне.
 • ВордПрессу је потребно периодично одржавање јер језгро, теме и додатке ажурирају њихови аутори, тако да их требате ажурирати на веб локацији ВордПресс-а, док домаћин блога ВордПресс и Блоггер не требају никакво одржавање.
 • Инсталација је веома једноставна за Блоггер где једноставно користите налог, а затим притисните неколико кликова, док у програму ВордПресс који се налази сам морате инсталирати и преузети процес мало дуже и можда вам је потребна додатна пажња.
 • И ВордПресс и Блоггер су подразумевано оптимизовани за СЕО, али можете побољшати своју ВордПресс веб локацију са добро урађеном темом и пар СЕО додатака док Блоггер нема ову могућност..
 • За Блоггер, не требате правити резервне копије, јер се Гоогле брине за то, а за ВордПресс који је домаћин хоћете да ручно правите резервне копије или аутоматски користећи цПанел, Софтацулоус или додатак.
 • Блоггер је направио Гоогле, тако да ће се брзо индексирати док за ВордПресс треба неко време.
 • У Блоггер-у не можете да прилагодите структуру поштанских веза по жељи, док за ВордПресс самостално домаћин можете.
 • У случају верзије хост-а за ВордПресс, можда ћете видети неке огласе на вашој веб локацији док Блоггер не користи ову врсту финансијске подршке.

На крају, врло је погрешно поређење ВордПресс-а са хостером јер су ова два система за управљање садржајем различита по језгри и по хостингу, а најбоље поређење треба да буде између верзије блога ВордПресс-а и Блоггер-а.

Међутим, у оба случаја ВордПресс има пуно бесплатних дизајна и функција, док је Блоггер мало ресурса, оба нуде поддомену и 1 ГБ простора, оптимизовани су за СЕО и што се тиче власништва, а корисник није власник. Такође, корисник нема ФТП приступ и нема потребе за одржавањем.

Такође прочитајте: Како изградити професионалну веб локацију уз ВордПресс

Ако заиста желите да видите који је ЦМС бољи између ВордПресс-а и Блоггера са хостом, требало би да знате да је одговор ВордПресс, док је између ВордПресса, блога домаћина и Блоггера, одговор исти, ВордПресс осваја дан.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector