ВПС Хостинг вс Намерни сервер – који је прави избор за вашу веб страницу?

01.06.2020
Чланци и више ... 'ВПС Хостинг вс Намерни сервер – који је прави избор за вашу веб страницу?
0 9 мин.

впс-хостинг-вс-наменски сервер


У овом чланку ћу вам показати главне сличности и разлике између ВПС хостинга и наменског сервера. Они су прилично слични, али се много разликују. Ако желите сазнати кога одабрати за своју веб страницу, прочитајте овај чланак. Заронимо у то!

Шта је ВПС хостинг?

Да бисмо вам помогли да схватите како функционише ВПС хостинг, представићемо дељени хостинг као пример. Помоћу дељеног рачуна за хостинг, добијате сервер који је подељен на много мањих делова који послужују рачуне других људи. Можете га замислити као рачунар који на њему има много корисничких налога, али уместо да само један од њих дозволи пријаву, овај омогућава бројним корисницима да истовремено раде на машини..

Пуно веб локација на истој машини такође значи да су ЦПУ, РАМ, складиштење и пропусни опсег подељени између корисника. ВПС хостинг је заснован на сличном систему. Изнајмљивањем сопственог ВПС-а добијате део сервера који ће напајати ваше веб странице или апликације. Главна разлика је у томе што ВПС има хипер визир који спречава да на било који начин други корисници на серверу утичу на вашу веб локацију..

вхат-ис-впс-хостинг

Хипер визир такође може учинити ваш ВПС скалабилним. Ако на серверу постоји још једна веб локација која не користи све ресурсе из свог ВПС плана, тада неискориштени ресурси постају бесплатни. Ако вашој веб локацији треба више ресурса, можете их затражити плаћањем разлике, што ваш ВПС чини још јачим. Ови ресурси су привремено позајмљени. У међувремену, хипервизор осигурава да друга веб локација не трпи због смањења.

За и против ВПС хостинга

Иако је ВПС хостинг готово увек добра идеја након што ваша веб локација прерасте из заједничког хостинг плана, ова врста хостинга такође има своје недостатке. Направили смо листу на којој смо сумирали најистакнутије предности и недостатке ВПС хостинга, само да бисмо вам помогли да одлучите да ли да одаберете наменски сервер или ВПС план за свој пројекат. Да видимо шта овде имамо:

Предности ВПС хостинга

 • Јефтиније је – ВПС хостинг план је ретко скупљи од наменског сервера. Ако желите да уштедите нешто новца, али дељени хостинг није довољан, одлучите се за ВПС.
 • Повећана контрола и флексибилност – Можете одлучити колико вам треба складиштења, меморије и процесорске снаге. Такође, добићете приступ више административних подешавања него код дељеног плана и имат ћете више могућности када је реч о оперативном систему.
 • Поновно покретање сервера – ВПС планови вам омогућавају да поново покренете сопствени виртуелни сервер помоћу дигиталног прекидача за искључивање кроз вашу контролну таблу.
 • Коријенски приступ – Ако вам је потребан роот приступ вашем серверу, али не желите да потрошите много новца на наменски сервер, онда можете да добијете ову функцију и са већином ВПС планова. То вам омогућава да инсталирате захтевне софтверске пакете који су потребни за ваш рад.
 • Моћни пакети – ВПС хостинг пакети могу бити довољно моћни да покрену велике компаније. Неки провајдери чак нуде ВПС планове који су јачи од већине сервера намењених нижим нивоима.

Против ВПС хостинга

 • Оверлинг – Пазите да провајдер који изаберете не преусмери своје ресурсе. Много је пружатеља услуга хостинга који на истом серверу налазе превише налога, уз претпоставку да ниједан од њих неће премашити ограничења. Ово може негативно утицати на све кориснике на серверу, па припазите да избегавате пренатрпане сервере ако желите да ваша веб локација буде брза колико и треба..
 • Ограничени ресурси – ВПС планови нису тако снажни као наменски планови и можда ће вам требати више ресурса да бисте могли да наставите са коришћењем када веб локација почне да расте. Нажалост, можете додати само ограничену количину ресурса и то ће вас на крају присилити да пређете на наменски сервер.
 • Недостатак прилагођавања – Код ВПС-а дефинитивно је доступно више опција прилагођавања него код дељеног хостинга, али не толико као са наменским сервером. Бићете ограничени на одређени скуп софтвера који се може инсталирати, а провајдер вам неће дозволити да пређете преко тога.
 • Безбедносна питања – Хипервизор је софтверска компонента која осигурава да су сви корисници правилно одвојени на серверу. Нажалост, ово је такође слабост јер ако неко од виртуелних машина буде погођен вирусом, може заобићи хипервизор и утицати на све остале корисничке налоге на серверу. То се ретко може десити, али свеједно, није немогуће и то се мора приметити.

Зашто одабрати ВПС хостинг?

Ако не очекујете да стотине хиљада људи месечно посећују вашу веб локацију, онда је сигурно да је боља идеја да одете на ВПС. Намјенски сервери су бржи само ако постоји велика количина промета на вашој веб локацији, иначе ВПС-ови имају још бољи рад. ВПС може бити добра замена у случају да имате све већи посао који тренутно не може да приушти наменски сервер.

Заправо је ВПС дугорочно оптималан за већину мрежних предузећа. То не само да је јефтиније, већ вам омогућава да лако поставите своју веб страницу захваљујући обиљу функција које пружаоци обично нуде. Коријенски приступ је такођер омогућен у већини ВПС планова. Ако га упоредите са дељеним хостингом, ВПС очигледно пружа више ресурса и нема значајне разлике у ценама.

За растућа предузећа ВПС се топло препоручује. Његова флексибилност омогућава вам да започнете с врло основним ВПС планом и смањите га до краја. Понекад можете надоградити ВПС до тачке у којој нуди више ресурса него наменски сервер. Ако вам не требају сигурност и контрола коју вам пружа наменски сервер, можда вам неће бити потребно да се убудуће пријавите на један.

Топло препоручујем ИнМотион хостинг, ако тражите поуздан план ВПС хостинга.

Молимо прочитајте нашу рецензију ИнМотион за више детаља.

Шта је наменски сервер?

Разлог зашто га зову наменски сервер је тај што је машина намењена вашој личној употреби. Не постоје ограничења, тако да ћете морати да користите сав хардвер који је доступан на машини и омогућава вам да креирате ону врсту окружења за хостинг која вам је потребна уз потпуни приступ опцијама конфигурације. Поред тога што вам омогућава највиши ниво контроле, увек постоји тим за техничку подршку који осигурава да је ваш сервер оптимизован и да добро ради.

Међутим, ако сте више техничар корисник, сами можете управљати целим системом, водећи рачуна о сигурности, исправкама и оптимизацији. Одабир наменског сервера такође значи да можете покренути веб локацију на врхунском хардверу и не делити је са било којим другим корисницима. Овисно о вашем буџету, можете одабрати комбинацију РАМ-а, простора за похрану и ЦПУ-а који углавном одговара вашим потребама.

чему је посвећен сервер

Захваљујући приступу роот послужитељу, можете инсталирати оперативни систем по вашем избору и било коју количину додатног софтвера. Очигледно је да су наменски сервери најскупљи, јер требате да платите пуну машину која је скоро увек јача од најмоћнијих ВПС планова. Поред тога, наменски сервери су сигурнији од ВПС-а. Коришћење ВПС-а може бити опасно јер ако један корисник добије вирус, он може утицати на све остале кориснике на серверу.

За и против посебног хостинга

Намјенски сервер је сигурно најмоћнија опција када је ријеч о веб хостингу. Међутим, то не значи да бисмо га препоручили свима. Постоји неколико кључних фактора које морате узети у обзир када покушавате да утврдите да ли да изаберете наменски сервер или ВПС за своју веб локацију. Срећом, можемо вам помоћи с лепом листом која показује најистакнутије предности и недостатке наменског хостинга. Кренимо од предности:

Прос за намјенски хостинг

 • Снага и перформансе – Ако одаберете наменски сервер, то значи да желите најмоћнију могућност хостинга. Најбољи је избор за оне који желе максималне перформансе за своју веб страницу. Одабиром наменског сервера који одговара вашим потребама, гарантујете да неће бити потребе за надоградњама, а радно оптерећење ће бити и много предвидљивије
 • То је ексклузивно – Можете да искористите предност вашег сервера који је сто посто. Намјенски сервери су за личну употребу, тако да провајдер осигурава да их не дијели ниједан други корисник.
 • Контрола и прилагодљивост – Намјенски сервер вам омогућава да прилагодите своје окружење хостинга онако како желите. Такође вам гарантује потпуну контролу, што значи да можете поново покренути уређај кад год је потребно и инсталирати било који софтвер са роот приступом. Ово отвара врата многим опцијама прилагођавања све док инсталирате софтвер са којим може да се руководи хардвером сервера.

Слабоће наменског хостинга

 • Скуп је – Они који се пријаве на наменски сервер морају месечно да троше много новца. Можда би било боље за ваше пословање са наменским сервером, али прво, дефинитивно требате доћи до тачке када он доноси довољно прихода за ову врсту хостинг услуга. До тада, увек је добра идеја улагати у ВПС.
 • Не препоручује се почетницима – Наравно, можете ићи на управљани хостинг приликом пријављивања наменског плана, али то је прилично скупа услуга. Једини начин да у потпуности искористите наменски сервер је да га сами управљате или доделите неком од чланова вашег тима да управља њима. Ако нико нема озбиљних техничких знања у вашем тиму, онда бирајте ВПС јер ће то бити борба.

Зашто одабрати намјенски хостинг?

Изаберите наменски сервер ако желите одређени хардвер и софтвер за своју веб локацију. Са друге стране, потребно је искуство у управљању серверима да бисте поставили сав софтвер и правилно конфигурисали окружење вашег сервера. Ако имате просечно 500 000 посетилаца на својој веб локацији, препоручује се да потражите наменски план.

За наменске сервере треба да будете сигурни да је неколицина људи спремна да ради за вас као техничко особље. Постоји пуно задатака који захтевају одређену стручност када је у питању оптимизација и одржавање сервера. Наменски сервери су направљени за хостинг огромних медијских датотека. Оне се могу правилно покренути само ако имате довољно простора за похрану и пропусног опсега.

Са таквим сервером имат ћете велику количину процесорске снаге за рад. Ако желите да покренете мноштво бацк-енд апликација и скрипти, онда то сигурно можете да искористите. И саобраћај ваше веб локације и медијске датотеке ослањаће се на опсег вашег сервера, тако да ако је сваки од њих велики број, тада је посвећени сервер апсолутно неопходан.

ЛикуидВеб је моја главна препорука када је у питању намјенски хостинг послужитеља.

Такође, погледајте нашу течну веб рецензију да бисте сазнали више информација о овој компанији.

Закључак

Цео смисао је у проналажењу равнотеже између цене и перформанси. Прво, морате одлучити колико желите да потрошите на хостинг. Затим, према промету, садржају и циљевима веб странице који желите да постигнете у целини, морате проценити колико снаге, сигурности и каквих функција требате.

Већину времена добијате оно што плаћате, али постоје и пружаоци који вам дају мање за свој новац. Због тога морате истражити и пронаћи оне пружатеље услуга који су добили претерано позитивне критике купаца. Никада не можете погријешити са највећим именима у индустрији, али постоје и неки скривени драгуљ.

Имајте на уму да добра компанија такође мора пружити корисничку подршку на коју се можете ослонити 24/7. Штавише, један провајдер може имати различиту циљну публику од другог. Обавезно изаберите пакет веб хостинга који вам пружа скуп функција које су вам заправо потребне за вашу веб локацију. У супротном, то ће бити само губитак вашег новца.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector