Зашто бисте требали добити посвећену ИП адресу за своју веб страницу?

01.06.2020
Чланци и више ... 'Зашто бисте требали добити посвећену ИП адресу за своју веб страницу?
0 5 мин.

зашто користити наменску ИП адресу за своју веб локацију


Да ли вам коришћење ИП адресе може дати предност, за разлику од дељења ИП адресе? Која је разлика између наменске ИП адресе и дељене и које су ситуације у којима је боље добити наменску ИП адресу? Ово је неколико питања која се најчешће постављају у вези са наменским ИП-овима.

У принципу, већина веб локација не би користила много користи од наменског ИП-а, међутим, у одређеним случајевима може бити потребан и наменски ИП или је корисније од заједничке ИП адресе.

Дељени ИП у односу на наменски ИП

Ваша ИП адреса је у основи ваше право име домена, али с обзиром на то да је скуп бројева тешко упамтити, људи су смислили имена која су удвостручена као имена домена. Имати заједнички ИП је опште правило у смислу да ће вам хостинг веб локације на дељеном хостингу аутоматски доделити заједнички ИП. То значи да ИП сервер сервера дели више веб локација које се налазе на истом серверу. Супротно томе, наменски ИП је јединствен за вашу веб локацију и не дели се са другим веб локацијама.

Више веб локација хостираних на заједничком серверу који имају исту ИП адресу могу износити стотине веб локација, што значи да постоји ризик да је ваша веб локација у лошем друштву у смислу да поступци других веб локација могу имати утицаја на репутацију ваше веб странице.

Како доћи до наменског ИП-а?

Постоји неколико начина на које можете добити наменски ИП – затражите наменску ИП адресу од свог хостинг провајдера, набавите наменски сервер који долази са наменским ИП-ом или ВПС-ом, који се такође испоручује заједно са наменским ИП-ом.

Од горе наведених метода тражење наменског ИП-а директно од вашег хостинг провајдера долази са највише гњаваже, јер АРИН (Амерички регистар за интернетске бројеве) од вас захтева да оправдате своју потребу за наменским ИП-ом. Ако не можете да дате довољно оправдања, ваш захтев ће бити одбијен. Образложење за наменску ИП адресу потребно је због недостатка ИПв4 адреса, чије ће комбинације на крају потпуно нестати. Стога је важно осигурати да преостали блокови ИПв4 буду додељени онима који могу оправдати довољну потребу за њима.

Други, једноставнији начин добијања наменског ИП-а јесте добијање наменског хостинга или ВПН-а. Обично пружаоци услуга хостинга ће доделити наменски ИП овим услугама. То не значи да неки провајдери неће тражити оправдање и у овим случајевима, међутим оправдање се не захтева у правилу као у случају тражења одређеног ИП-а директно.

Када треба да добијете наменски ИП?

Иако већина веб локација не би имала користи од наменског ИП-а, постоје неки случајеви у којима би добијање било смисла:

 • Осигуравање странице е-трговине путем ССЛ-а
 • Израда ваше веб странице црним шеширом / заштићеном од нежељене поште
 • Желећи да постигну бољу испоруку е-поште

Ако угостите интернетску трговину или другу веб локацију која се односи на електроничку трговину и управљање плаћањем се не обавља путем трећих услуга, онда су вам потребни намјенски ИП и ССЛ цертификат како би трансакције купаца биле сигурне. Намјенски ИП ће вам дати кредибилитет и учиниће да се купци осјећају лакше када обављају трансакције на вашој веб локацији. Иако технологија СНИ (ознака имена сервера) омогућава да се више ССЛ сертификата сервира на истој дељеној ИП адреси, старије верзије неких прегледача можда не подржавају ову технологију, па ће посетиоци који приступе веб локацијама из тих прегледача добити поруку о веза је непоуздана. Намјенски ИП може помоћи у избјегавању оваквих проблема.

Још један разлог због којег желите да добијете наменски ИП је да заштитите своју веб локацију од нежељене поште у смислу угледа. Ако друге веб странице са којима делите ИП адресу шаљу нежељену е-пошту или се баве црним шеширом и као резултат тога постају црне листе или забрањују, на њихово веб локација може утицати понашање ових веб локација. Могући негативни исходи би били нулти пут усмеравања веб странице, активирање антивирусних аларма, упозорења „Ова веб локација може да нашкоди вашем рачунару“ упозорења на везама до веб локације, итд. Гоогле алатке за вебмастере да бисте добили увид у оно што Гоогле мисли о вашој веб локацији.

Будући да не бисте морали да делите наменски ИП са било ким другим, можете да имате већу контролу над својом репутацијом. Међутим, ако се чини да је ваша веб локација у „лошој компанији“, а ваш хостинг провајдер је угрожен, има смисла прећи на другог хостинг провајдера и тамо добити наменски ИП. Да бисте били сигурни, можда ћете и даље желети да проверите историју наменске ИП адресе која вам је додељена да бисте видели да ли је коришћена за нежељену пошту у прошлости. То можете учинити уз помоћ услуга претраживања ИП репутације.

Ако имате веб локацију са великим бројем посетилаца, можда је крајње време да набавите наменски хостинг који ће повећати брзину ваше веб странице, а то такође може побољшати Гооглеово рангирање веб локације. Намењени хостинг такође долази са наменским ИП-ом. Ако је једини разлог зашто тражите наменски ИП адресу да бисте побољшали свој СЕО, дефинитивно ће вам бити одбијен. Ако имате врло мало промета на веб локацији и немате проблема са учитавањем сервера или застојима сервера, вероватно вам није потребно да поседујете наменски хостинг. Једноставним добијањем наменског само ИП-а, ваше СЕО позиционирање се неће нужно побољшати, осим ако се ваша веб локација не налази у „лошем кварту“.

Још једна предност посједовања ИП адресе је та што вам већина хостинг компанија дозвољава да поставите такозвани ПТР или Реверсе ДНС запис, што је корисно ако планирате да шаљете важне е-поруке или билтене. На нивоу ДНС-а, иоурдомаин.цом има А запис који упућује на вашу ИП адресу, али ако ваша ИП адреса има ПТР запис који упућује назад на иоурдомаин.цом, онда ово већина сматра позитивним знаком СПАМ-а и других система за филтрирање.

Закључак

Па би требало да добијете наменски ИП? Иако је некима неопходно, већина људи не би извлачила значајне користи од тога. Осим одређених добро оправданих случајева о којима је горе речено (обезбеђивање веб локација са ССЛ сертификатима, веб локација са високим прометом и заштита од нежељене поште), биће вам добро да имате заједничку ИП адресу.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector