Зашто бисте требали креирати маркетиншки план за своје мале компаније?

креирати маркетиншки план малог предузећа


Почетак са властитим послом често је застрашујући и тежак, али ако се правилно припремите за ову нову авантуру, можете савладати све препреке кроз које ћете сигурно наићи и постати успјешан предузетник. Један од стубова на којем бисте требали градити своје мало предузеће је добар маркетиншки план.

Зашто треба да имате маркетиншки план?

Много људи који се одлуче за покретање властитог посла подцјењују важност чврстог маркетиншког плана. Сматрају да ако је производ или услуга довољно добар, нема потребе за његовим маркетингом. Иако то има неке логике данас када живимо у свету друштвених медија где ваше производе или услуге могу рекламирати људи који су задовољни стварима које нудите и пружате, то још увек није довољно добро. Имајући маркетиншки план може вам помоћи да развијете производе или услуге који одговарају потребама вашег циљаног тржишта. Такође помаже вашим клијентима да схвате шта је то тако добро у вашем производу или услузи да га раздвоје од конкуренције.

Иако вам је потребно много времена, труда и истраживања да бисте развили добар маркетиншки план за своје мало предузеће, дугорочно ће се исплатити и у великој мери допринети успеху вашег предузећа. Дакле, погледајмо нека од најважнијих питања на која ћете морати одговорити у свом маркетиншком плану, а који ће вам учинити одличним алатом који ће вам помоћи да расте и успева ваше пословање.

Како креирати маркетиншки план?

Као што смо већ рекли, креирање маркетиншког плана је дуг процес и укључује много напора и истраживања. Да бисте направили сјајан маркетиншки план који ће бити фантастично средство да ваше предузеће доведете тамо где желите да идете, морате да одговорите на нека питања и дефинишете многе важне ствари које ће утицати на ваше пословање и ваш успех.

Маркетинг стратегија

Пре него што започнете са креирањем вашег маркетиншког плана, морате се запитати како то маркетиншки план подржава ваше пословне циљеве. Имати врло јасан поглед на ваше циљеве је оно што ваша маркетиншка стратегија ради.

Ваша маркетиншка стратегија истиче шта желите и требате урадити и након што то сазнате, можете наставити са креирањем маркетиншког плана који ће вам помоћи да постигнете ове циљеве. Међутим, ако још увек нисте поставили одређене пословне циљеве, то требате учинити што пре. Такође морате да одвојите дугорочне и краткорочне циљеве како бисте могли да осмислите директнији пословни план за сваки од тих краткорочних циљева..

Још једна ствар коју треба да укључите када одредите своје циљеве је причвршћивање временске линије за сваки од ваших пословних циљева. На тај начин бићете у могућности да направите реалнији и специфичнији маркетиншки план.

Мисија

Шта покушавате да урадите и која су основна питања на која ваша изјава мисије мора да одговори? Ако сте већ израдили изјаву о мисији док сте планирали посао, сада је морате додати у свој маркетиншки план.

Основа вашег маркетиншког плана је ваша изјава о мисији и веома је важно створити директну и сажету изјаву о мисији која ће вашим потенцијалним клијентима омогућити да разумеју шта радите и како то радите.

Иако ваша изјава о мисији заиста нема директну улогу када је реч о вашим маркетиншким активностима, она вам омогућава да се концентришете на своје пословне циљеве и помаже вам да осигурате да се оне маркетиншке активности које предузмете ускладе са главним циљевима ваше компаније..

Циљно тржиште

Главно питање на које морате наћи одговор када је реч о вашем циљаном тржишту јесте кога покушавате да постигнете својим маркетиншким планом и активностима. Према томе, циљно тржиште је она публика коју желите да досегнете помоћу својих услуга и производа или, другим ријечима, ваши идеални купци. Укључивање што више детаља када одговорите на ово питање омогућиће вам да имате више циљани и специфични маркетиншки план.

Морате дефинисати и идентификовати ко је ваша циљна публика и где их можете пронаћи, шта они мисле да је важно, шта их занима, шта им треба у овом тренутку итд. Ова питања и нека друга која бисте могли додати ће вам дати јасна слика људи или фирми за које мислите да су ваш идеалан купац. Од овог тренутка можете наставити и креирати персонализовану маркетиншку поруку за своје циљно тржиште и идеалне купце.

Анализа конкуренције

Да бисте креирали паметни маркетиншки план, такође морате да знате своје конкуренте. Због тога у овој фази требате да одговарате на питања попут ко су вам конкуренти и где се сврставате међу њих.

Откривање ко вам је конкуренција и њихово анализирање један је од најуспешнијих начина да истражите циљно истраживање тржишта и испланирате своје маркетиншке активности. Морате погледати оне компаније и компаније које имају сличне идеалне купце као и ви, а затим анализирати њихове добре одлуке, као и њихове грешке.

Много је начина на које можете извршити истраживање које ће вам помоћи да упознате своје циљно тржиште гледајући конкуренте. СВОТ анализа је једна од тих метода. То је стратешко средство које процењује које су предности и мане компаније, као и њихове претње и могућности. Упоређивање СВОТ анализе са вашом конкуренцијом могао би бити одличан начин да стекнете праву слику свог места у индустрији и како да је побољшате препознавањем подручја у којима можете надмашити конкуренте, правилно идентификујући и подешавајући своје тржиште ниша и осигуравајући да јесте спремни да преузмете све препреке које би вам конкуренција могла бацити.

Јединствени продајни предлог

Сада када знате ко су вам конкуренти и како се можете борити против њих, морате се запитати шта вашу компанију чини јединственом и јединственом? Треба да се истакнете међу свим другим сличним предузећима, а најбољи начин да то учините јесте осмислити стратегију која ће вас учинити јединственим, а то је ваш јединствени предлог продаје.

Јединствени предлог продаје је изјава која указује на то колико се ваша компанија и ваши производи и услуге разликују од свих осталих. То показује зашто је ваша компанија бољи и сигурнији избор за вашу циљану публику и зашто би требало да одаберу вашу компанију у односу на ваше конкуренте.

Ценовна стратегија

Следећи корак у изради сјајног маркетиншког плана за ваше мало предузеће подразумева креирање стратегије цена. Да бисте то учинили, морате се запитати за шта ћете наплатити и зашто.

Ако сте већ направили стандардни пословни план, то значи да сте већ размишљали и истражили које су најбоље цене ваших производа и услуга. Сада је време да искористите те информације и повежете их са својим маркетиншким активностима.

То значи да морате подржати цене које нуде својим клијентима јасну представу о предностима и вредности коју ће добити заузврат. У многим случајевима предлог велике вредности може помоћи вашим клијентима да одлуче да купе ваш производ или користе вашу услугу.

Промотивни план

Промотивни план може вам помоћи да пронађете прави одговор на питање како планирате да достигнете своје циљно тржиште. Ваш промотивни план је пресудан део маркетиншког микса, јер обухвата сваки облик комуникације који ћете користити да бисте досегли своје клијенте.

Сваки промотивни план представља комбинацију различитих маркетиншких активности, као што су оглашавање, односи с јавношћу, паковање, директна продаја, Интернет маркетинг, маркетиншки материјали, промоције продаје итд. Међутим, морате бити опрезни да не стављате превише варијабли у ваш промотивни план у самом старту. Заправо, требало би да почнете одабиром до 5 одређених активности које ће вам олакшати извршавање маркетиншке стратегије коју сте осмислили у почетку.

Маркетиншки буџет

Овај корак је веома важан и да бисте га правилно извели морате размишљати о томе колико новца ћете потрошити и на шта.

Имати маркетиншки буџет кључан је за осмишљавање маркетиншког плана, јер вам омогућава да знате колико можете потрошити на своје маркетиншке активности без да прекорачите свој план. Такође вам може помоћи да одредите које све активности можете себи да приуштите, а које не и да одредите приоритет међу њима.

Када је маркетинг у питању, нажалост, већина малих компанија има врло ограничен или чак мали буџет. То је још један разлог зашто је креирање промотивног плана који остаје унутар ваших ограничења потрошње веома важан.

Листа акција

Сада када имате све остале ствари на свом месту и уредно испланиране, морате се запитати шта морате да радите да бисте постигли маркетиншке циљеве које сте поставили.

Стварање акционе листе укључује обрисе задатака које требате обавити и времена када их требате обавити, што је врло значајан дио вашег маркетиншког плана, јер вас води дуж вашег начина обављања маркетиншких активности. Имајући ову листу омогућава вам стални и постојани напредак без заустављања на сваком кораку да бисте преиспитали или прегруписали.

Да бисте направили листу акција за свој маркетиншки план, морате узети свој коначни циљ и разбити га на више мањих задатака који ће довести до постизања тог циља. Када је у питању облик ваше листе акција, можете одабрати који облик волите све док следите ова основна правила. Само запамтите да су мањи кораци лакши за довршавање и могу вам помоћи да изградите самопоуздање и замах, па је вероватно боље имати више мањих корака него само неколико већих.

Метрике

Осмишљавање маркетиншког плана није довољно, такође требате пратити свој напредак на путу и ​​мерити своје резултате. Да бисте то учинили, морате се запитати које сте резултате постигли и где можете да их побољшате. Захваљујући овом кораку, ваш маркетиншки план ће моћи да прерасте из статичког документа за једнократну употребу у стално мењајућу, активну смерницу која вам помаже да побољшате и развијете своју компанију.

У зависности од тактике маркетинга коју сте користили, имат ћете различите алтернативе и опције када је у питању праћење и мерење резултата. На пример, праћење стандардних маркетиншких тактика које нису повезане са Интернетом захтевају ручни приступ, док се резултати маркетинга на мрежи могу мерити аналитиком и другим метрикама које се заснивају на Интернету.

Добро искористите свој маркетиншки план

Имати маркетиншки план може бити пресудна ствар која ће вам помоћи да растете свој мали посао и имате успешну компанију. Једноставно морате редовно да користите свој маркетиншки план и следите оно што сте поставили за време креирања вашег маркетиншког плана. Међутим, на ваш маркетиншки план не треба гледати као на конкретан и непроменљив документ. Како се ваше пословање развија и мијења, можете и треба укључити неке измјене у свој маркетиншки план. На крају, неке ствари које сте навели у свом плану можда неће радити, док би друге могле да функционишу боље и морате да пратите резултате и константно побољшавате свој маркетиншки план..

Међутим, такође морате дати свој маркетиншки план неко време пре него што видите ефекте. Не можете одмах знати да ли је одређена маркетиншка активност успешна или не. Дајте му времена и пратите резултате и моћи ћете да најбоље искористите свој маркетиншки план. То такође значи да треба да будете спремни да учите на својим грешкама и неуспјесима, а не само на успеху и постигнућима. У многим случајевима, неуспех вам може помоћи да своје маркетиншке активности посматрате из друге перспективе, што вам онда може довести до проналаска бољих начина за имплементацију ваших идеја и прерастање вашег малог предузећа у велики успех.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map