Hur man bygger en webbplats med WordPress?

01.06.2020
Handledning och guider 'Hur man bygger en webbplats med WordPress?
0 13 мин.

hur man bygger webbplats med wordpress


Att bygga en webbplats har aldrig varit enklare. Med så många webbplatser som gör verktyg tillgängliga på internet kan vem som helst skapa en webbplats inom några minuter. I den här tutorialen kommer jag att visa dig hur man bygger en liten och professionell webbplats med det fantastiska innehållshanteringssystemet, WordPress.

WordPress, är den mest populära open source CMS som används av över 75 miljoner webbplatser. Några av de ledande mediewebbplatserna som TechCrunch, TheNewYorker, MTV News; företag som Time Inc, Fortune, Google Ventures oss WordPress för deras webbplats. Användningen av denna programvara är så mångsidig; det kan användas för allt från bloggar som tänks till onlinebutiker.

I den här tutorialen kommer jag att leda dig till hela processen från att installera WordPress till att publicera ditt första inlägg på en egen värd webbplats. Under tiden kommer du också att ge dig några tips och hjälpa dig att hitta ett professionellt WordPress-tema för din webbplats. Låt oss börja!

1. Välj en bra WordPress-värdplan

Oavsett vilken programvara du väljer att bygga din webbplats med, vill du köpa en webbhotell som ger dig bra support, fantastiska funktioner, bra prestanda och serverptid till en överkomlig pris. När du väljer webbhotell för WordPress krävs extra uppmärksamhet: om du är ny inom WordPress, behöver du ett företag som har stort stöd för programvaran, så att du kan lita på någon när du har frågor. Förutom support är serverprestanda också viktigt. En väloptimerad server kan göra en skillnad i laddningstiden för din webbplats.

1.1 Vilken typ av värdpaket du behöver för en WordPress-webbplats?

Till att börja med, när du precis börjar med webbplatsen, räcker det att få en delad värdplan, från ett värdföretag som BlueHost eller InMotion Hosting, som stöder WordPress och har också WP-optimerade värdplaner. När din webbplats utvecklas och får mer och mer trafik bör du flytta till en VPS-plan. Så att välja ett webbhotell som har ett brett utbud av planer är också ett bra beslut.

Om du bygger en onlinebutik, ett forum eller någon form av webbplats som kommer att använda många serverresurser, förmodligen är din bästa satsning en VPS-plan från början, dock en blogg eller en enkel företagspresentationswebbplats som får 300- 500 besökare per dag, kan leva enligt en delad plan.

2. Hur man installerar WordPress?

Det finns två alternativ att göra installera WordPress till ett webbhotellkonto: manuell och automatisk installation. Den manuella installationen innebär fler steg och kräver viss erfarenhet, medan den automatiska installationen automatiskt skapar databas, laddar upp filer och upprättar anslutningen; användarinteraktion krävs fortfarande med den så kallade installationen med ett klick, men endast för att ställa in webbplatsens namn och administrationsinloggningsinformation.

Medan de flesta webbhotellföretag erbjuder ett klick på WordPress-installation kan vissa fortfarande missa den här funktionen från sin kontrollpanel. Om du är en nybörjare inom webbhotell och webbplatsbyggnad bör du välja en WordPress-värd, till exempel BlueHost, som erbjuder installation med ett klick.

2.1 Installera WordPress manuellt

När du skapar en ny webbplats med WordPress bör du alltid använda den senaste versionen. Eftersom WP är öppen källkodsprogram kan du ladda ner det gratisformat WordPress.org; när din nedladdning är klar, ladda upp den arkiverade filen till din webbserver med en FTP-klient eller via FileManager på din kontrollpanel. Om du inte har ett FTP-konto skapar du bara ett i värdkontrollpanelen.

ladda ner senaste WordPress-versionen

När uppladdningen av WordPress-filsystemet är klart ska du packa upp det för att använda Extract-funktionen i FileManager-verktyget. Se till att filerna finns i rotmappen på din webbplats och inte gör installationen i en undermapp som dinwebsite.com/wordpress; detta fungerar fortfarande bra, men webbadressen ser ful ut för webbplatsanvändaren.

Samtidigt skapa en MySQL databas och en användare med databasguiden som erbjuds av värdens kontrollpanel. Generera ett starkt lösenord och spara det någonstans (i ett anteckningsblock) eftersom det kommer att behövas senare. Ställ in databasanvändaren till “Alla privilegier”, annars kommer installationen inte att vara möjlig.

skapa WordPress-databas och användare

När databasen har skapats och filerna är på plats, gå till din domän och starta installationen. Välj språk, ställ in databasnamnet, användaren och lösenordet, ställ in webbplatsnamnet, adminanvändaren och lösenordet (detta kommer att användas för att logga in på kontrollpanelen, så välj ett starkt men lätt att komma ihåg lösenord) och avsluta installationen.

hur man installerar wordpress manuellt

När installationen är klar, öppna WordPress adminområdet på yourwebsite.com/wp-admin med hjälp av admininloggningsinformationen som du skapade tidigare under installationen. Nu är du redo att skapa nya inlägg, ladda upp bilder, ändra design och lägga till plugins (jag kommer att visa alla dessa i detaljer lite senare).

2.2 Installera WordPress automatiskt

Att installera WordPress automatiskt betyder inte att det är handsfree. Du måste fortfarande konfigurera ett par saker, men processen för uppladdning av filer, databasskapning och anslutning görs med det verktyg du använder. Du kommer fortfarande att behöva ange webbplatsnamn, administratörsinloggningsinformation och e-postadress. Olika värdleverantörer använder vanligtvis samma uppsättning verktyg för WP-installation, till exempel, här är en kort video som visar hur enkelt det är att installera WordPress på en delad BlueHost-plan med hjälp av ett klick på installationsprogrammet.

3. Ställ in din WordPress-webbplats

WordPress är ur programvaran, det betyder att du kan använda den direkt efter installationen utan behov av anpassning eller inställningar ändras. Men om du bygger en professionell webbplats med WordPress, och du vill att din webbplats ska se bra ut och ha en bra ranking i sökmotorer, kommer du att vilja göra några ändringar i standardinställningen. Att ändra inställningarna för standardinstallationen är enkelt och ändra designen och lägga till innehåll. I nästa avsnitt visar jag dig steg för steg hur du gör rätt förändringar som fungerar.

wordpress allmänna inställningssida

Börja med “Allmänna” inställningar, där du kan ställa in webbplatsens titel, ändra taglinje, ställa in datum och tidsformat. På inställningssidan “Writing” kan du ställa in standardkategori och postformat för dina artiklar. Det är också möjligt att ställa in e-postserver om du vill skicka ett nytt inlägg till din webbplats via e-post.

Inställningssidan “Läsa” låter dig skapa en statisk framsida och välja vilken sida som ska vara startsidan på din webbplats. Här kan du också ställa in hur många inlägg som ska visas i en kategori eller bloggsida samt ställa in alternativet för indexering av sökmotorer. Som standard är varje WordPress-installation inställd på att indexeras av sökmotorer; om du vill låta sökbotarna indexera din webbplats på grund av pågående arbete eller av någon annan anledning, för den perioden kan du avskräcka sökmotorer att driva din webbplats i sökresultaten.

På inställningssidan “Diskussion” kan du ställa in kommentarsystemet. Om du inte vill att folk ska kommentera dina inlägg, inaktivera bara kommentarerna och pingbackarna. Det är också möjligt att automatiskt stänga kommenteringsmöjligheten för en viss post efter en viss tid. Varje gång någon kommenterar ett av dina inlägg får du ett meddelande via e-post; förmodligen vill du inte att din inkorg ska vara full med kommentarmeddelanden, så jag rekommenderar starkt att du inaktiverar detta alternativ från början.

inaktivera kommentarer e-postmeddelande wordpress

Alternativet “Media” ger dig möjlighet att ställa in miniatyrbilderna för de överförda bilderna och organisera dessa foton i mappar.

“Permalinks” -sidan är enligt min mening den viktigaste inställningssidan; här kommer du att avgöra hur länkstrukturen på din webbplats kommer att se ut. Det är viktigt att ställa in länkarna så att de är sökmotorvänliga eftersom det har en enorm inverkan på rankningen och sökens synlighet på din webbplats. Med en god permalänkstruktur kommer det att bli lättare för sökmotorer att genomsöka och kategorisera din webbplats.

ställa in permalänkstruktur i wordpress

3.2 Ändra designen, ställa in anpassat tema

Wordpress utseende teman och widgets

Som standard kommer WordPress med en enkel, fin design. Detta tema kan anpassas: kan ändra färger, ställa in webbplatsens titel och tagline, ställa in rubrik och bakgrundsbild, lägga till och ta bort widgetar eller ställa in en statisk framsida. Detta tema är lyhört, så din webbplats kommer också att se bra ut på smarta telefoner och bord.

ändra wordpress standardtema

Standardtemat är stort, men har mycket begränsade alternativ tillgängliga. Det ser också väldigt slätt ut. Om du vill sticker ut från mängden kan troligtvis ett anpassat tema hjälpa dig att skapa en professionell och unik design för din webbplats. Att lägga till ett nytt tema är mycket enkelt i WordPress: i “Utseende > Teman “, klicka på knappen” Lägg till ny “och välj ett tema från WordPress-temakatalogen. Dessa teman är tillgängliga via den officiella WordPress.org-webbplatsen och kan användas gratis. Det rekommenderas endast att använda gratis teman från WordPress-katalogen, eftersom dessa mallar verifieras och skannas mot skadlig kod.

Om du vill att din webbplats ska vara unik och inte vill använda ett tema som redan används av miljontals webbplats kan du gå till ett premiumtema. Köp alltid WordPress-teman från pålitliga källor som ThemeForest eller ElegantThemes. Fördelarna med att använda a premium WordPress-tema över en gratis WordPress-tema är att den betalda designen stöds av utvecklaren, den uppdateras ofta och har mycket fler anpassningsalternativ. Här är en skärmdump av ett premiumtema som har en anpassad framsideslayout med inbyggt bildspel, registreringsformulär, interaktiv produktvisning, anpassade widgets och integration med WooCommerce (det populäraste shopping cart plugin för WordPress):

förhandsvisning av ett professionellt premium wordpress-tema

3.3 Lägg till widgetar till ditt tema

Widgets i WordPress ger dig möjlighet att lägga till olika funktioner och innehåll inom specifika områden i ditt tema. Det finns några standardwidgets inbyggda i WordPress och installation av nya teman och plugins kan lägga till ytterligare widgetar. För att hantera dem måste du gå till “Utseende > Widgets-sida. Här ser du alla tillgängliga widgetar och områden. Med drag-and-drop-funktionen kan du enkelt aktivera och inaktivera widgetar. Widgetområden är fördefinierade i ditt tema, vanligtvis i filen features.php.

inställning wordpress widgets

3.4 Installera plugins till din WordPress-webbplats

Många förvirrar plugins med widgets. Skillnaden mellan dessa två är att medan Widgets används i sidofält eller andra områden, stödswidgets och används mest för “looken”, används plugins för att utöka funktionaliteten på hela webbplatsen. Vissa plugins kan lägga till nya widgetar till ditt system, som kan publiceras i de specifika områdena.

Plugins kan installeras och hanteras i avsnittet “Plugins” på din instrumentbräda.

installera plugins till wordpress

I WordPress-plugin-katalogen finns det över 40 000 tillgängliga gratis plugins. Om du vill bygga en onlinebutik, lägga till ett bildspel på din webbplats, skapa ett betygssystem, optimera enskilda sidor för sökmotorer, skapa anpassade kontaktformulär, prenumerationsformulär eller bokningsformulär eller om du namnger det finns det ett plugin tillgängligt för den. Vissa mer komplicerade plugins kanske bara är tillgängliga som betalda plugins.

3.5 Lägg till inlägg och sidor

Slutligen är vi vid den punkt där vi kan publicera vår första artikel. I ”Inlägg > Lägg till nytt ”-avsnittet kan du lägga till ett nytt inlägg och kategorisera det. Som standard kategoriseras varje inlägg i kategorin Okategoriserad. Du kommer förmodligen att ändra namnet eller lägga till extra kategorier i “Inlägg > Kategorier ”-sidan.

lägg till nya inlägg i wordpress

Inlägg används för att fylla en viss kategori, medan sidor används för att skapa en enda sida som kontakt, om, användarvillkor eller andra sidor som inte riktigt passar in i en kategori men fortfarande är en viktig del av webbplatsen. För att skapa nya sidor, gå till “Sidor > Lägg till nytt ”-avsnittet i din WordPress-instrumentpanel.

lägg till nya sidor i wordpress

3.6 Ställ in en post eller sida

Installationen av ett inlägg och en sida är mycket lik, så jag kommer att kombinera dem tillsammans. När du skapar ett nytt inlägg eller en sida i WordPress måste du arbeta med en redaktör. Redaktören är väldigt enkel, om du är bekant med textredigeringsprogram som OpenOffice eller Microsoft Office kan du använda det också. I den här redigeraren kan du ställa in titeln, webbadressen, ladda upp visad bild, skapa ett galleri och infoga i innehållet. Om mallen tillåter kan du ha flera sidlayouter, du kan kategorisera dina inlägg eller lägga till taggar till temat. Det är också möjligt att ställa in publiceringsdatum för dina artiklar, till exempel om du åker på semester, och du har skapat innehållet i förväg, du behöver inte publicera allt innan du lämnar, istället kan du ställa in ett anpassat publiceringsdatum för varje enskild artikel. På detta sätt kommer dina läsare att njuta av dina skrifter medan du dricker din cocktail, någonstans på stranden.

lägg till bild i WordPress-inlägg och sidor

Är du redo att komma igång med WordPress?

Jag hoppas verkligen att denna självstudie har hjälpt dig att göra ett första intryck om WordPress och bestämma om detta är rätt webbplatsbyggnadsplattform för dig och ditt projekt. Om du tycker att WordPress kan vara ett bra val och du är redo att komma igång, få en värdplan från BlueHost, registrera din gratis domännamn, installera WordPress till din domän, gör nödvändiga ändringar i kärninstallationen och börja lägga till innehåll.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector