Hur man skapar en webbplats med Joomla

01.06.2020
Handledning och guider 'Hur man skapar en webbplats med Joomla
0 12 мин.

hur man bygger webbplats med joomla


Idag är det mycket enkelt att bygga en webbplats för dig själv. Du behöver inte ens veta programmering. I den här artikeln kommer jag att förklara hur man bygger en professionell företagswebbplats med Joomla CMS.

Joomla är det näst populäraste innehållshanteringssystemet efter WordPress. Programvaran har laddats ner över 50 miljoner gånger sedan den släpptes 2005.

Toppsajter som Harvard University eller The Alliance for Catholic Education University är baserade på Joomla. Inte bara universitet förlitar sig på kraften i detta fantastiska CMS utan också nyhetswebbplatser och portaler precis som Linux.com, TheHill.com, MTV Greece och andra. Kunskapsavsnittet i InMotion Hosting är också baserat på Joomla.

I det följande kommer jag att leda dig genom processen att skapa en Joomla-webbplats från grunden:

 • Att välja rätt Joomla-värd
 • Installera och konfigurera Joomla
 • Installera tillägg, mallar och publicera artiklar

Är du redo att börja?

1. Välj den perfekta Joomla webbhotellen

För det mesta har människor det svårt att välja en bra webbhotell. Med så många värdplaner och företag tillgängliga på marknaden är det mycket svårt att bestämma vilken rätt plan eller företag som ska gå med. Med Joomla är det ännu svårare att hitta en pålitlig webbhotellleverantör.

välj perfekt joomla webbhotell

Många värdleverantörer erbjuder verktyg som låter dig installera Joomla på din webbplats inom parklick. Detta betyder inte att de är en bra Joomla-värdleverantör. Eftersom Joomla är resursstark programvara behöver den en pålitlig värdplan. Fel val av värd kommer att leda till långsam webbplatsprestanda.

På vår Joomla-värdsida har vi beskrivit hur den perfekta Joomla-värdleverantören ska vara. Här hittar du också de 3 bästa företagen som vi rekommenderar för värd för din Joomla-webbplats.

1.1 Att välja rätt värdplan

Även om Joomla kommer att använda fler serverresurser behöver du inte gå direkt för en VPS eller dedicerad server. Joomla kommer också att fungera smidigt på ett delat hosting-konto, men det beror verkligen på vilken typ av webbplats du bygger.

Om du till exempel skapar en webbplats för ditt företag, presenterar tjänsterna eller produkterna som ditt företag erbjuder, och din webbplats får cirka 500 unika besökare per dag, är delad hosting vägen att gå.

Om du planerar att driva ett forum, en communitywebbplats eller en e-handelswebbplats som troligen kommer att användas av många användare samtidigt, bör du definitivt välja en virtuell server.

Oavsett vilken Joomla-webbplats du bygger, se till att den webbhotell du ska välja stöder programvaran. Inte bara med gratis installationsverktyg, utan också med någon slags tutorials eller hjälp med live support.

InMotion har till exempel en stor databas med Joomla-tutorials som du kan komma åt gratis och lära dig att bygga, redigera och fixa saker i Joomla. De erbjuder också Joomla optimerad värd, det betyder att din webbplats kommer att placeras på en server som konfigurerades och anpassades för Joomla webbplatser. På InMotion när din webbplats växer kan du välja större värdplaner, vilket gör uppgraderingen och nedgraderingen mellan paketen lätt.

2. Hur du installerar Joomla?

När det gäller att installera Joomla på din webbplats har du två alternativ: manuell och automatisk installation. Den automatiska installationen, mer exakt, installationen av Joomla med ett verktyg är enkel. Mycket minimal användarinteraktion krävs.

Medan den manuella installationen kräver lite mer ansträngning, eftersom filer måste laddas upp manuellt till servern, måste databas skapas av användaren, och installationsprocessen kommer att ta längre tid.

I nästa del av denna tutorial kommer jag att visa er båda metoderna. Den manuella installationen kan utföras på alla webbhotellserver som stöder MySQL och PHP, medan den automatiska installationen kommer att presenteras på InMotion’s cPanel-värdplan.

2.1 Installera Joomla manuellt

Om du bygger en ny Joomla-webbplats från början bör du alltid använda den senaste stabila versionen från Joomla.org, ladda ner det gratis. Ladda ner den arkiverade filen och spara den på din dator.

ladda ner joomla senaste versionen

När det har hämtats, med en FPT-klient eller med FileManager från din värdpanel, ladda upp och extrahera filer till servern. Ladda upp filerna till domänens mapp där systemet kommer att installeras.

Överföringen av filerna kommer att ta ett tag, men under den tiden kan du skapa en MySQL-databas. När du öppnar verktyget MySQL Wizard i kontrollpanelen för värd kan du ställa in databasen. Här är stegen du måste följa (dokumenterad med skärmdumpar nedan):

 • Steg 0 – gå till MySQL Wizard-verktyget
 • Steg 1 – skapa databas
 • Steg 2 – skapa databasanvändare och ange ett starkt lösenord
 • Steg 3 – lägg till användare i databasen med “Alla privilegier”
 • Steg 4 – slutför taks

step1 step2 skapa databas och databasanvändare

steg3 lägg till användare till databasen

steg4 skapades databas

När filerna har laddats upp och databasen är klar kan du starta installationen av Joomla genom att öppna ditt domännamn.

Du går igenom följande tre steg:

1. Konfiguration – här måste du ange webbplatsens titel och inloggningsinformation för Super User (administratör). Språket på din webbplats kommer också att väljas här. Som standard är varje Joomla-installation inställd på att vara installerad på engelska, men du kan välja ett annat språk från rullgardinsmenyn.

steg1 joomla-konfiguration

2. Databas – här kommer du att ansluta Joomla-filerna till databasen du har skapat tidigare; lägg bara till databasnamnet, databasanvändaren och lösenordet och komma till nästa steg

step2 anslut joomla med databasen

3. Översikt – här kan du välja att installera lite exempel på din webbplats, eller så kan du bara lämna allt tomt. Om allt är klart, slutför uppgiften genom att klicka på knappen “Installera”.

step3 installera joomla provdata

Installationen tar några sekunder.

steg4 installera joomla cms

Om allt gick bra kommer följande skärm att visas. Klicka på knappen “Ta bort installationsmappen” så är du klar. Nu kan du besöka din webbplats eller komma åt administrationsområdet.

step5 ta bort installationsmappen joomla

2.2 Installera Joomla automatiskt med Softaculous

Med InMotion kan du installera Joomla automatiskt från cPanel. När du registrerar dig får du all information du behöver för att komma åt cPanel-kontot. När du loggar in på kontrollpanelen för ditt webbhotell, bläddra till botten av sidan och leta efter Joomla-logotypen.

installera joomla med softaculous

Genom att klicka på den lilla Joomla-ikonen omdirigeras du till en ny sida: Softaculous, där du kan välja domän som du vill installera Joomla på. Här är en detaljerad handledning om hur du installerar Joomla till InMotin Hosting.

Här är en video som förklarar hur Softaculous fungerar:

3. Ställ in din Joomla-webbplats

För närvarande är din webbplats online. Du kan nu gå och publicera artiklar, ladda upp bilder och konfigurera kontakt, om och andra sidor. Men om du planerar att bygga en professionell webbplats från Joomla, kommer du att göra fler justeringar av den. Till exempel har Joomla en mycket dålig URL-struktur. Standardkonstruktionen som kommer med Joomla 3 ser väldigt enkel och enkel ut. I det följande kommer jag att visa dig hur du gör de nödvändiga ändringarna och anpassa din Joomla-webbplats för att se bra ut för både dina besökare och sökmotorer.

För att logga in på baksidan av din Joomla-webbplats måste du komma åt följande sida: yourwebsite.com/administrator, ange administratörsanvändaren och lösenordet som du har ställt in under Joomla-installationen och starta konfigurationen av din webbplats.

3.1 Ändra global konfiguration och aktivera SEF-URL: er

Du bör börja med konfigurationen av din webbplats i avsnittet Administrator / System / Global Configuration. Här kan du ändra webbplatsens status. Om du vill dölja den från nyfikna ögon under utvecklingen kan du sätta webbplatsen offline här. I det här avsnittet kan du också ändra webbplatsens titel, ändra innehållsredigerare, ställa metabeskrivning och metataggar för hemsidan. I den globala konfigurationen kan du aktivera sökmotorens webbadresser också använda URL-omskrivning.

För att aktivera omskrivning av URL måste du byta namn på filen htaccess.txt till .htaccess och göra den skrivbar (den här filen finns i root joomla-installationen och kan nås via FTP eller FileManager).

joomlas webbplats seo-inställningar

Fortfarande här kan du aktivera Gzip-sidkomprimering samt konfigurera Cache-inställningar. Detta bör dock endast vara aktiverat när din webbplats är redo för allmän användning.

3.2 Skapa kategorier och publicera artiklar

Nästa steg är att skapa webbplatsstrukturen genom att lägga till nödvändiga kategorier. Just nu behöver du inte ladda upp allt ditt innehåll, men vissa artiklar behövs för att kunna ställa in menyer och sidor. Om du har installerat provdata kan du använda dessa för tillfället; glöm dock inte att ta bort alla provdata när du är klar. För att skapa kategorier och artiklar, gå till: Administratör / innehåll / kategorier.

3.3 Installera nödvändiga tillägg: Moduler, plugins, komponenter

I katalogen för Joomla-tillägg finns över 7000 listade tillägg. Det finns hundratals fler som inte listas här. Vissa av dem är kommersiella, men de flesta av Joomla-tillägg kan användas gratis. Förplikta dig inte för att installera för många moduler eller komponenter på din webbplats. För många tillägg bromsar din webbplats, så installera bara de som kommer att användas. Installera moduler, plugins och komponenter på Administrator / Extensions / Hantera.

installera joomla-tillägg

3.4 Skapa menykategorier och menyalternativ

Nu kan du skapa menystrukturen. Lägg först till en menykategori och lägg sedan till menyalternativen. När du skapar ett nytt menyalternativ kan du välja från en lång lista med menytyper. Menyer kan kopplas direkt till en enda artikel, till blogg, kategori osv. Det kan också länkas till ett kontaktformulär samt till andra tillägg. Du kan också skapa menyalternativ med anpassade webbadresser, även externa länkmenyer. Gör detta på Administratör / Menyer / Hantera.

För att ha en rullgardinsmeny på din webbplats krävs det att lägga till undermenyer också. De flesta mallar har förformade rullgardinsmenyer, men du kan alltid hitta en trevlig responsiv rullgardinsmeny i tilläggskatalogen om mallen du gillar inte kommer med den inbyggda funktionen..

3.5 Installera och ändra mall

Om du har en begränsad budget kan du installera en gratis Joomla-mall på din webbplats. Det finns vanligtvis hundratals webbplatser där du kan hitta professionella mallar och ladda ner dem gratis.

Om du har råd att betala för mallen kan du gå med i en Joomla mallklubb, där du kan välja mellan tiotals olika mallar, eller du kan kolla in ThemeForest, där du kan välja mellan mer än 650 Joomla premiummallar.

professionella joomla mallar

Välj alltid en mall som kommer med en sorts dokumentation, annars blir det ganska svårt att ta reda på hur man konfigurerar den och hittar modulens positioner.

Installera mallen via tilläggsinstallationsprogrammet och aktivera den på administratör / tillägg / mallar. När din mall är aktiv kan du publicera modulerna till de positioner som är tillgängliga med mallen.

3.6 Konfigurera och publicera moduler

Joomla-kärninstallationen levereras med massor av inbyggda moduler. Om du väljer att installera provdata finns det några moduler tillgängliga i modulhanteraren, annars måste du skapa moduler själv på Administrator / Extensions / Modules.

Skapa de moduler du behöver och publicera dem till tillgängliga modulpositioner. Här är några förslag på de mest använda modulerna:

 • Menymodul
 • Anpassad HTML
 • Inloggningsmodul
 • Sökmodul
 • Senaste artiklarna
 • Taggar Modul
 • Bildspelmodul

Modulerna är en mycket viktig del av din webbplats, eftersom dessa bryter upp den vanliga, tråkiga artikellayouten och gör din webbplats roligare.

Är du redo att börja med din Joomla-webbplats?

Jag försökte göra denna tutorial så detaljerad som möjligt; men det finns fortfarande vissa delar som inte har detaljerats så mycket som jag ville. Jag lovar att jag kommer att göra mer handledning om Joomla de närmaste veckorna. Jag tror verkligen att du med denna guide kommer att kunna komma igång med din Joomla-webbplats. Om du inte har någon webbhotell ännu rekommenderar jag att du kolla in erbjudandet från InMotionHosting.com. Klicka på länken för att få 47% rabatt från webbhotell och ett gratis domännamn också.

Om du har några frågor eller förslag om hur jag kan förbättra den här handledning, tveka inte att lämna din feedback i kommentaravsnittet nedan. Lycka till med din webbplats!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector