Ultimate Guide till webbhotell, domännamn och webbplatser

guide webbhotell domännamn webbplatser


De flesta människor är inte medvetna om vad som händer när de öppnar sitt Facebook-konto eller gör en sökning på Google eller bara tittar på en Youtube-video. Allt du gör på internet dag för dag är faktiskt relaterat till webbplatser och webbhotell. I den här artikeln kommer vi att förklara grunderna för webbhotell, de olika typerna som finns, hur en webbplats fungerar och hur man bygger en och hur man köper hosting.

Vad är en webbplats?

När vi talar om en webbplats refererar vi faktiskt till en samling filer och mappar som är anslutna och fungerar tillsammans för att göra en webbsida. Beroende på webbplatsens komplexitet och funktionalitet kan den byggas från en till tusentals filer. En enkel webbplats byggd med HTML kan återges på din dator, men en komplex webbplats byggd med PHP eller ASP kan bara ses på en webbserver eller med användning av programvara som skapar den nödvändiga miljön på din dator. Om du är ny inom webbplatsbyggnad kan du i början hitta detta komplicerat, men det är faktiskt mycket enkelt att skapa din egen webbplats; fortsätt att läsa för att lära dig om alla delar som behövs för att publicera en webbplats online.

Hur man bygger en webbplats?

webbplatsbyggnad

För att skapa en webbplats eller en webbapplikation krävs det ett programmeringsspråk. För en mycket enkel och grundläggande webbplats är de vanligaste programmeringsspråken HTML och CSS. Dessa två språk används för att bygga en statisk webbplats. För en dynamisk webbsida som också använder databas krävs ett mer avancerat språk som PHP eller ASP.

Om du inte känner till dessa programmeringsspråk är det möjligt att använda programvara, så kallad webbplatsbyggare, som kommer med ett användarvänligt gränssnitt för att hjälpa dig skapa webbplatsstrukturen, webbdesign, ladda upp bilder, text och till och med videor till din hemsida. Denna programvara har emellertid vissa begränsningar och kan endast användas för att skapa enkla, statiska webbplatser, med begränsad funktionalitet.

Det finns dock andra sätt att skapa en webbplats, till exempel är ett innehållshanteringssystem (CMS) ett av de trendigaste sätten idag att bygga en blogg, forum, nyhetsportal eller nästan vilken typ av webbplats som helst. Det mest populära innehållshanteringssystemet är WordPress. Här kan du ta reda på mer information om WordPress, Joomla och Drupal, de tre ledande CMS-programvarorna i världen.

De flesta webbhotellleverantörer låter dig installera ditt valda CMS på ditt domännamn och börja bygga din webbplats direkt.

Vad är ett domännamn?

domännamn

Domännamnet är faktiskt adressen som du skriver i webbläsaren när du försöker komma åt en viss webbplats. Ett domännamn består av 3 delar: ordet, punkten, förlängningen. Om du till exempel vill komma åt Googles webbplats måste du skriva in google.com i din webbläsare. Du kan också komma åt Googles skrivning på webbplatsens IP-adress; men det är mycket lättare att hänvisa till ett domännamn istället för en IP-adress.

Ett domännamn kan endast registreras av en enskild eller ett företag åt gången. Så om domännamnet du vill köpa redan är registrerat kan du antingen vänta tills den nuvarande ägaren lämnar det för att löpa ut (detta kommer troligen att ta år eller så kommer det aldrig att hända), eller så kan du kontakta den nuvarande ägaren och skaffa det särskilt namn. Kom ihåg att domännamnsmarknaden är en mycket enorm affär och företag är redo att spendera miljoner på ett bra domännamn. Så det bästa valet är förmodligen att bara fortsätta söka efter en bra domän och registrera den som är tillgänglig. Det finns ingen gräns för hur många domäner du kan registrera, men när du registrerat det finns en förnyelseavgift mycket år, som måste betalas, annars förlorar du ägandet.

Så hur vet din dator vilken webbplats du ska göra när du skriver in ett visst domännamn? När du öppnar ett domännamn från din dator via webbläsaren startar detta en anslutning till webbservern (webbhotellserver) via IP-adressen som publiceras i DNS (Domain Name Servers – dessa behåller all information om domäner som sådana som IP-adresser). DNS-informationen kan redigeras av domänägaren och kan uppdatera IP-adressen där webbläsaren ska ansluta. Så om du byter webbhotell (IP-adressen kommer också att ändras) och du kan enkelt uppdatera informationen.

Var ska man söka efter tillgängliga domännamn och hur man köper dem? Processen är enkel, de flesta värdleverantörer erbjuder också registrering av domännamn, men om du vill hålla dina domännamn åtskilda från ditt webbhotell kan du kolla GoDaddy och NameCheap för en mycket snabb domännamnskontroll och billiga priser.

Vad är webbhotell?

En webbhotellserver är en avancerad dator som är specialbyggd och optimerad för att lagra webbplatser och webbapplikationer. Dessa servrar finns i ett datacenter, som faktiskt är en byggnad där hundratals servrar fysiskt lagras. Byggnaden kommer att ge det nödvändiga skyddet mot brand, obehörig åtkomst av servrarna, den är utrustad med kraftgeneratorer som förhindrar strömavbrott, och den är också ansluten till ett höghastighetsinternet via en eller flera bandbreddleverantörer.

Vad får du faktiskt när du köper webbhotell? När du köper ett delat värdkonto får du tillgång till en del av servern, där du kan ladda upp och lagra webbplatsens filer och databas. Utöver detta får du också support från webbhotell vars tjänst du köpte. Kom ihåg att vissa företag inte äger sitt datacenter, men de hyr vissa servrar och säljer värdkonton till sina egna kunder. Detta är en mycket vanlig praxis; men det har visat sig misslyckas mycket ofta. Gå alltid med ett företag som har ett eget datacenter för att skydda din webbplats.

Vilka är de olika värdtyperna?

olika värdtyper

Du kan bli överväldigad mycket snabbt när du börjar leta efter en värdplan. Det är uppenbart att det finns hundratals värdföretag som erbjuder olika värdplaner till olika priser. Istället för att jämföra funktionerna i de olika planerna bör du snarare fokusera på att ta reda på vilken värdplan du behöver. I det följande kommer jag att presentera de fem olika värdtyperna och för vad de används för:

 • Delad värd
 • VPS-värd
 • Dedikerad värd
 • Cloud Hosting
 • Hanterad hosting

Delad värd: är den mest grundläggande värdtypen som används av de flesta kunder. Denna typ av värd är mycket prisvärd, erbjuder alla grundläggande funktioner som behövs för att skapa en enkel webbplats och kan stödja hundratals unika besökare om dagen. Men det har vissa begränsningar för det, till exempel ett begränsat antal webbplatser du kan lägga till, begränsade e-postkonton, begränsningar av användningen och bandbredd och det är mindre säkert. Ett delat värdkonto skapas genom att dela upp en webbserver i hundratals eller tusentals små konton som delar serverens resurser, bandbredd och lagring.

VPS Hosting: en virtuell privat server liknar ett delat konto, men med massor av extra funktioner. I fallet med en VPS är en webbserver partitionerad i endast ett par konton, där dessa konton delar samma server, men har sina egna tilldelade resurser. Varje VPS-konto kan ha annan mjukvara och kan konfigureras oberoende av de andra kontona som är värd på samma server.

Dedikerad värd: i fallet när vi köper ett dedicerat värdkonto, pratar vi faktiskt om att hyra hela webbservern med alla resurser, bandbredd och lagring. Kostnaden för en dedicerad server kan börja från $ 120 per månad och detta exkluderar installations- och andra licensavgifter för programvara. Även om kostnaden för en dedicerad server är mycket dyr, ger den sina användare att helt anpassa och optimera servern efter sina egna behov. Det ger också högsta säkerhet, prestanda och flexibilitet.

Molnvärd: är typ av “ny” typ av värd, som har blivit mycket populärt de senaste åren. I det fallet när vi laddar upp vår webbplats eller filer till molnet, kluster vi faktiskt dessa filer till olika servrar som finns över hela världen. Vi kan än komma åt dessa filer var som helst genom att ansluta till vårt molnhotellkonto. Denna typ av webbhotell används mest för att lagra icke-känslig information.

Hanterad värd: väljs ofta av webbansvariga som inte har tid eller teknisk kunskap för system- eller serveradministration. Vid hanterad webbhotell, förutom att hyra servern, kommer du också att få support från webbhotellleverantören, och de kommer också att ta hand om uppgraderingar av programvara och säkerheten för webbservern. De flesta webbhotellkonton som levereras med förinstallerad programvara som cPanel hanteras, så du behöver inte leta speciellt efter den här typen av tjänster när du söker efter en värdplan.

Hur man väljer rätt värdplan?

För närvarande är du förmodligen redan överväldigad med all information du har läst ovan. Du kanske tror att det är svårt att välja en värdplan, men i själva verket är det mycket enkelt om du vet vad du letar efter. Här är några mycket enkla frågor att svara på, som kommer att leda dig till rätt värdplan:

När jag behöver delad värd?

I de flesta fall, om du bygger en enkel personlig eller kommersiell webbplats, en enkel blogg eller liten e-handelssajt, behöver du bara ett delat konto. Delad hosting kan stödja en webbplats med låg till medelhög trafik och kan också ge dig en stor säkerhet, men stabiliteten i en delad plan är inte lika bra, och det kan hända att din webbplats saknar gång på gång. Till att börja med tror jag att ett delat konto räcker för alla nybörjare.

När jag behöver en VPS?

När din webbplats trafik överstiger ett visst antal dagliga besök, kommer du förmodligen att behöva uppgradera till VPS-värd. Om du driver en e-handelssajt och ditt företag är helt beroende av den här webbplatsen bör du förmodligen överväga att välja VPS från början och undvika delad värd. För en webbplats för online-community, till exempel ett forum, rekommenderas det också att använda ett VPS-konto.

När jag behöver en dedikerad server?

Om du är ett litet till medelstort företag, anställer ett par personer och driver en upptagen webbplats behöver du förmodligen inte en dedikerad server ännu, men om du planerar att investera i webbplatstrafik och förväntar dig att få en massa sidbelastningar under följande period kommer en VPS troligen inte att stå och du måste uppgradera till en dedikerad server. Denna värdtyp används också av webbplatser eller webbapplikationer som kräver hög serverresurs, har hög bandbreddanvändning och behöver hög säkerhet (för kreditkortsbehandling och lagring av klientinformation).

Behöver jag molnhotell?

Om din webbplats har en global publik och du vill ge användarupplevelse för de kunder som använder din webbplats utanför det land där servern är belägen, bör du förmodligen överväga att använda en molntjänsttjänst. När du laddar upp din webbplats till molnet klusterar du i princip filerna över ett nätverk av servrar över hela världen och när en användare kommer åt din webbplats kommer den att ansluta till den närmaste servern till sin plats. Så på detta sätt kommer din webbplats att köras mycket snabbare också för utländska användare. Tänk på att molnhotell inte är för att lagra känslig information, så du förmodligen inte vill lagra kundens personuppgifter i molnet.

Behöver jag hanterad hosting?

Som jag nämnde ovan är det en hanterad webbhotell när du köper ett värdkonto som redan har någon typ av kontrollpanel eller operativsystem. Så om du köper ett delat eller vps-konto med cPanel, köper du hanterad hosting. Behöver du det? Enligt min mening är det lättare och snabbare att arbeta med hanterat webbhotell och du får det extra stöd du behöver.

Redo att starta din egen webbplats?

starta din webbplats

Om du är redo att börja med din första webbplats är här ett snabbt och enkelt sätt att välja en domän, registrera dig för ett värdkonto och publicera din webbplats med bara några klick:

 1. Besök BlueHost.com och få en specialrabatt via vår länk
 2. Välj ett värdpaket och ett gratis domännamn
 3. Ange din fakturerings- och betalningsinformation och köp värdplanen
 4. Vänta på bekräftelsemailen och logga in på ditt värdkonto
 5. Logga in på BlueHosts kontrollpanel och installera WordPress på din webbplats (Hur man skapar en WordPress-webbplats)
 6. Logga in på din WordPress-webbplats och anpassa den som du vill
 7. Skriv och publicera innehåll och börja marknadsföra din webbplats

Här kan du hitta hela steg-för-steg-processen med skärmdumpar.

Som ni ser är det mycket enkelt att skapa en egen webbplats och ha en professionell e-postadress. Ovan nämnda handledning kommer att ge dig mer information om hur du bygger en webbplats med BlueHost och WordPress. BlueHost är en utmärkt webbhotell att komma igång snabbt, men om du letar efter en mer avancerad och fullständig värdplan bör du ta en titt på vårt avsnitt om värdegranskningar.

Förhoppningsvis har den här artikeln hjälpt dig att förstå hur webbplatser fungerar, vad ett domännamn är och hur alla dessa ansluter till ett webbhotellkonto. Om du fortfarande har frågor, tveka inte att lämna en kommentar nedan, vi kommer att försöka svara på alla dina problem.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map