Vad är FTP och hur använder man det?

01.08.2020
Handledning och guider 'Vad är FTP och hur använder man det?
0 6 мин.

vad är ftp hur man använder det


Om du bygger en webbplats för dig själv måste du förr eller senare ladda upp några filer till din server. Det finns olika sätt att ladda upp filer till din webbplats, men det snabbaste och bekvämaste sättet är att använda FTP.

FTP är förkortningen för “File Transfer Protocol”. Det är så filer överförs över internet mellan två datorer. För att använda FTP behöver du en FTP-programvara. Det finns olika FTP-program tillgängliga, vissa är gratis andra är kommersiella.

Konceptet för varje FTP-programvara är i princip detsamma: två fönster, ett som visar filerna från din lokala dator och en annan som visar filerna från webbservern. De två fönstren kan kommunicera med varandra med klick- eller dra-och-släpp-kommandon. För att kunna ansluta till en webbserver måste du först ställa in inloggningsinformationen. Utan denna information kan du inte ladda upp eller ladda ner filer från en server via FTP.

I nästa del av artikeln kommer jag att lära dig hur du väljer en pålitlig programvara, ställer in anslutningen och överför filerna. Jag kommer också att visa dig några trick för att spara dig lite tid.

I denna handledning kommer du att lära dig:

 • Vilken FTP-programvara att välja och varför?
 • Hur man använder det valda FTP-programmet?
 • Tips och tricks för att påskynda filöverföring.

Vilken FTP-programvara ska jag använda?

Som nämnts finns det många program du kan välja mellan, men här är mina 3 favorit FTP-program skulle jag rekommendera.

Om du är MAC-användare är den bästa FTP-applikationen för dig CyberDuck. För en Windows-användare skulle jag rekommendera FileZilla och om du föredrar en webbläsarbaserad FTP, bör du välja FireFtp, som är en FireFox-förlängning.

bästa ftp-programvaran

Cyberduck är en gratis FTP-programvara som har betalda alternativ. Det är också tillgängligt för Mac och Windows, men det är den mest populära FTP-applikationen som används bland iOS-användare.

FileZilla är en gratis, öppen källkodsprogramvara, förmodligen den mest populära på Windows. Det är pålitligt och uppdateras ofta. Det är också tillgängligt för Macintosh.

FireFTP är ett FireFox-specifikt tillägg, som kan installeras i din webbläsare. Tyvärr fungerar det bara med FireFox och det är inte tillgängligt för Chrome eller annan webbläsare.

Det här är de tre programmen jag använder och rekommenderar. Om du använder annan FTP-programvara som du gillar, vänligen meddela oss i kommentarer i slutet av denna sida.

Hur man använder en FTP-programvara?

När du har installerat ditt favorit FTP-program på din dator måste du ställa in anslutningen. För att ansluta till din webbserver behöver du en ftp-värd, användarnamn och lösenord. Denna information skickas vanligtvis via e-post från din webbhotell vid registreringen. Om din värdplan tillåter att ha flera FTP-konton kan du enkelt skapa ett nytt konto via cPanel. Till exempel, InMotion-värd och BlueHost låter dig ha så många FTP-konton som du behöver.

ftp ställer in ny anslutning

När du har all nödvändig data skapar du bara en ny anslutning i FTP-programmet och sparar den. Programvaran kommer ihåg denna anslutning och du kan enkelt ansluta till din server när du behöver den.

När du har upprättat anslutningen till din server kommer du att kunna ladda upp, ladda ner, redigera, byta namn, ta bort och visa filer och mappar.

ladda upp filer med ftp-programmet

Vanlig användning av FTP-program

Vid denna punkt vet du hur du konfigurerar en FTP-programvara, hur du skapar ett FTP-konto och upprättar en anslutning. Men låt oss se vad några exempel från det verkliga livet när vi kan använda det.

Om du använder WordPress eller Joomla för att bygga din webbplats kan bilder laddas upp via medihanteraren, så du behöver inte ladda upp den via FTP. Det finns dock vissa begränsningar i storlek och antal filer du kan ladda upp åt gången inom Joomla och WordPress. Så att ladda upp i bulk kommer bara att vara möjligt med en FTP-programvara.

Ett annat verkligt exempel är när du måste byta namn på filer, till exempel htaccess.txt-filen till .htaccess för att aktivera sökmotorvänliga webbadresser och mod_rewriting.

Ibland måste du ändra behörigheten för vissa mappar eller filer för att använda några plugins eller tillägg.

Google och andra verifieringsfiler för sökmotorer kan också laddas upp via FTP. Säkerhetskopiera din webbplats eller flytta till en ny server kräver också användning av FTP.

Det här är bara några exempel på vad en FTP-applikation kan användas för, men det finns mycket mer åt det.

Finns det något alternativ till FTP?

Om ditt webbhotellkonto använder cPanel, istället för att använda FTP, kan du hantera filer och mappar med det inbyggda “Flie Manager” -verktyget. Detta fungerar liknar en FTP-programvara, men det är bara webbläsarbaserat. Du kan bara använda verktyget om du är inloggad på ditt värdkonto.

Ett annat sätt att hantera filer på en webbserver är med SSH-kommandon. SSH-anslutning är dock inte aktiverad på varje värdkonto och det är mer komplicerat att använda.

Tricks och tips med FTP

När du laddar upp filer i bulk kan det ta några minuter eller till och med timmar att ladda upp ett stort antal filer till din webbserver. En stor fil kan laddas upp snabbare än flera små. Så för att påskynda saken kan du komprimera filerna som kommer att laddas upp till en .zip-fil och när .zip har laddats upp kan du extrahera filerna på servern. Denna process är mycket snabbare än att ladda upp varje fil individuellt.

Slutord och rekommendation

Så bör du överväga att använda ett FTP-program? Jag skulle definitivt rekommendera att du installerar en FTP-programvara på din dator om du bygger webbplatser. I början kanske du inte använder det så ofta, men när du väl blir mer bekant med byggandet av webbplatsen kommer du att vänja dig till det. När du skapar ett FTP-konto, se till att du väljer en stark användare och lösenord; använd inte samma inloggningsinfo som för din WordPress eller Joomla eller annan inloggning.

Om du har frågor eller förslag angående FTP, skicka din feedback i kommentarerna nedan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector