BlueHost vs SiteGround – Cili Ofrues i hosteve është më i miri?

Bluehost-vs-siteground


Fluturimi nëpër të gjithë hostet e ndryshëm të uebit me të gjitha faqet e internetit të tyre marramendëse dhe marrëveshje speciale mund të bëhen të lodhshme, veçanërisht për njerëzit që kërkojnë të fillojnë me faqen e tyre të parë të internetit. Pa pasur njohuri të veçanta dhe duke hulumtuar çdo host të vetëm të uebit, mund të jetë e vështirë të merrni një ide me të vërtetë të fortë se si ata grumbullohen krah për krah.

Kjo është arsyeja pse mund të jetë një ide e mirë për të shembur një host disa në internet në një kohë, për të krahasuar pikat dhe dobësitë e tyre të forta. Bërja e kësaj na jep një ide të përqendruar për atë me të cilën po merremi, dhe na lejon të kontaktojmë vërtet me atë që secila kompani mund të na ofrojë kur ndërtojmë faqet e internetit.

Për sot, ne do të hedhim një vështrim në BlueHost dhe SiteGround. Këto dy kompani janë emra të mëdhenj në industrinë e web hosting, që mburren me respektivisht mbi 2 milion dhe 1.7 milion fusha. Secila kompani shkon në gjatësi të ndryshme me burimet që disponon, dhe të dyja kanë pikat e tyre të forta dhe të dobëta.

Rreth BlueHost

E themeluar në vitin 2003 nga Matt Heaton, BlueHost është një nga emrat më të besueshëm në industrinë e web hosting sot. Planet e tyre ofrojnë një përbërje me kosto efektive dhe efikase për newbies dhe stilistë me përvojë njësoj, dhe ata gjithashtu kanë një fokus të mirë në mbështetjen e klientit, i cili vjen në vlerësimet e klientëve të tyre.

Ata janë një emër i lidhur mirë në botën e hosteve në internet, dhe ato veprojnë me një mori faqesh motra të tilla si Hostmonster, Fastdomain, dhe iPage. Edhe pse në të kaluarën ata kanë pasur disa hiccup pasi ato janë zgjeruar si kompani, ata kanë një reputacion të vendosur për shërbime cilësore dhe çmime konkurruese.

Ka disa gjëra, të tilla si kufiri i çmimeve, ose të dhënat, të cilat mund të ndikojnë në vendimin tuaj, kështu që është e rëndësishme të marrësh një vështrim të mirë, të përqendruar në të mirat dhe të këqijat.

Mirat e BlueHost

 • BlueHost ka një reputacion si një nga emrat më të besueshëm në industri. Ato shërbejnë mbi 2 milion fusha dhe kanë një interes të zotuar për të ruajtur atë reputacion. Kjo vjen në shumë aspekte të shërbimit të tyre, veçanërisht mbështetjen e klientëve dhe shfrytëzueshmërisë së tyre. Njerëzit që kërkojnë të përdorin një kompani të provuar dhe të vërtetë nuk do të shkojnë keq me BlueHost.
 • Burimet e të nxënit. Edhe nëse sapo po filloni, BlueHost ka një bibliotekë të gjerë të burimeve mësimore, të dizajnuara për të marrë përdorues të rinj në bord dhe të lumtur. Këto burime, në përputhje me përdorueshmërinë e përgjithshme të BlueHost dhe shërbimin e shkëlqyer të klientit, e bëjnë atë një zgjedhje të shkëlqyeshme për njerëzit që kërkojnë thjeshtësi.
 • Marrëveshje speciale. Si çdo host i mirë në internet, BlueHost ka marrëveshje dhe oferta të shpeshta që lejojnë klientët e saj të kursejnë para në shërbimet e tyre të pritjes. Këto ndryshojnë gjatë gjithë kohës, dhe mund të jetë e vështirë të mbash gjurmimin e tyre dhe t’i krahasosh ato me të gjitha marrëveshjet e ndryshme që kanë pritësit e tjerë, kështu që mund të jetë një ide e mirë të hulumtosh disa nga këto marrëveshje për veten tënde.
 • Mbështetja e klientit. BlueHost ofron mbështetje të drejtpërdrejtë të klientëve 24/7 përmes telefonit, si dhe mbështetje të kufizuar për biseda live. Megjithëse vetëm mbështetja e tyre telefonike është në dispozicion 24/7, linja e tyre për mbështetjen e klientëve ka vlerësime të shkëlqyera, dhe ekipi i tyre për mbështetjen e klientëve është i gatshëm t’ju ndihmojë juve me çfarëdo që të jetë mund të shqetësojë përvojën tuaj me shërbimin e tyre.
 • Garanci për kthimin e parave. BlueHost ofron një garanci për kthimin e parave nëse anuloni shërbimin e tyre brenda 30 ditëve. Garancia e tyre është pak e shkurtër në krahasim me disa hoste të tjerë, por ky është ende një plus për ata që janë të mprehtë për të kryer një shërbim.
 • Burimet e ndërmarrjeve të mëdha. BlueHost është një kompani e madhe, dhe ata kanë një sasi të madhe burimesh në dispozicion të tyre për të përmbushur nevojat e klientëve të tyre. Kjo bën një ndryshim të madh në mbështetjen e klientëve dhe cilësinë e përgjithshme të shërbimit.
 • BlueHost përdor ndërfaqen cPanel standarde të industrisë, dhe është krijuar që të mësohet lehtë së bashku me burimet e gjera që ofrojnë. Ndërfaqja cPanel në vetvete është e njohur për drejtësinë dhe lehtësinë e përdorimit të saj.
 • Shërbim i shkëlqyeshëm. BlueHost ka qenë një emër i njohur në industri për më shumë se 15 vjet, dhe ata kanë një ekip të suksesshëm të personave të trajnuar për t’ju sjellë shërbimin më të mirë të presjes së mundshme. Uebfaqet e pritura me BlueHost kanë performancë konkurruese dhe grupe karakteristikash të cilat janë shumë të arsyeshme për diapazonin e çmimeve.

Këto janë shumica e avantazheve më të spikatura të BlueHost. Ka edhe gjëra të tjera që ata duhet të ofrojnë, kështu që mund të jetë një ide e mirë për të parë në planet e tyre për veten tuaj.

Kjo do të thuhet, asnjë kompani nuk është e përsosur, kështu që le t’i hedhim një sy zonave në të cilat BlueHost ka hapësirë ​​për përmirësime.

Cons të BlueHost

 • Performanca e BlueHost është konkurruese për strukturën e saj të çmimeve, por ka shërbime të tjera pritëse atje me shpejtësi më të mirë. BlueHost ka shumë transparencë në lidhje me këtë, megjithatë, dhe ata postojnë specifikimet për serverat e tyre direkt në faqen e tyre të internetit.
 • Struktura e çmimeve të BlueHost është dizajnuar në mënyrë të arsyeshme dhe ka shumë mundësi për njerëzit që kërkojnë të fillojnë të vogla, në shkallë të lartë, ose të shkojnë me diçka specifike si mbajtja e WordPress. Duke u thënë kështu, shumë faqe të tjera me karakteristika dhe performancë të ngjashme ofrojnë planet e tyre për çmime më të ulëta.
 • BlueHost vendos shumë kufij për të dhëna dhe gjëra të tjera si fushat e parkuara, veçanërisht në planet e tyre më të lira. Kjo është tipike për shumicën e kompanive pritëse, por kufizimet e BlueHost kanë tendencë të jenë pak më të rrepta se kompanitë e tjera në të gjitha pikat e çmimeve.
 • Probleme me ndërmarrjet e mëdha. Megjithëse burimet me emër të mëdhenj të BlueHost u lejojnë atyre të vendosin shumë nga ato burime në dispozicionin tuaj, ka probleme që lidhen me të qenit një kompani e madhe gjithashtu. Linja e tyre për mbështetjen e klientëve ndonjëherë mund të ketë kohë të gjata të pritjes, dhe të qenit një kompani e madhe ju bën një objektiv të mundshëm për sulmet në internet.

Siç mund ta shihni, këto probleme nuk janë aq të mëdha, dhe kryesisht merren me krahasimin e BlueHost me kompanitë e tjera që shkojnë përpara në kategori specifike. Nëse jeni duke kërkuar thjeshtësi, performancë konkurruese dhe çmim të arsyeshëm, BlueHost është ende një mundësi e mirë për ju.

Rreth SiteGround

SiteGround u themelua nga disa miq të universitetit në 2004. Ata shërbejnë mbi 1.7 milion fusha në të gjithë botën, dhe ata kanë një reputacion për të qenë një nga hostet më të shpejtë dhe me performancën më të mirë në internet. Kompania e tyre aktualisht punëson mbi 400 njerëz.

Planet e tyre janë strukturuar në mënyrë të ngjashme me BlueHost, dhe ato janë gjithashtu një kompani e madhe me emër me reputacion për një shërbim të shkëlqyer që përfshin pothuajse të njëjtën sasi kohe si BlueHost.

Për të marrë një ide të mirë se si t’i krahasojmë këto dy kompani, së pari do të bëjmë një vështrim mbi të mirat dhe të këqijat e SiteGround.

Pro për SiteGround

 • Mbështetja e klientit. Marrja e një ideje të mirë
 • Ka shumë variabla që ndikojnë në shpejtësinë e një faqe në internet. SiteGround krenohet me shumë statistika të fuqishme për serverat e tyre në faqen e tyre të internetit, dhe duket se shërbimi i tyre jeton deri në vizatimet. SiteGround njihet si një nga nikoqirët më të mirë atje për sa i përket performancës, kështu që kjo vjen si befasi.
 • Llogaritë dhe bazat e të dhënave të pakufizuara. Siteground ofron baza të të dhënave të pakufizuara dhe llogari të postës elektronike për planet e tyre. Kjo mund të jetë një tipar shumë tërheqës nëse planifikoni të përdorni funksione që kërkojnë baza të të dhënave të shumta, ose jeni të interesuar të keni llogari të shumta të postës elektronike të lidhura me domenin.
 • Ndërfaqja cPanel. Si BlueHost, SiteGround përdor ndërfaqen cPanel. Kjo vjen me të gjitha avantazhet e thjeshtësisë dhe miqësisë ndaj përdoruesve për të cilat cPanel është i njohur për të. Ky është gjithashtu një faktor i mirë nëse planifikoni të përdorni një host tjetër në të ardhmen, pasi ndërfaqja përdoret gjerësisht.
 • Pajtueshmëri Falas PCI përmes planit GoGeek. Plani GoGeek i SiteGreound ofron pajtueshmëri falas PCI, si dhe falas Git & zonat e vënies në skenë. Këto janë karakteristika të këndshme, nëse jeni të përqendruar në thjeshtësi, pasi çliron disa nga koha juaj për t’u përqëndruar në fusha më të rëndësishme.
 • transparenca & komuniteti. SiteGround ka një reputacion për transparencë dhe është mbështetës i një komuniteti të lulëzuar të përdoruesve që mund të japin një pasuri të informacionit. Të kesh një komunitet të madh të përdoruesve ju jep shumë burime për të nxjerrë kur po kërkoni përgjigje jashtë shërbimit mbështetës të SiteGround.

Në përgjithësi, përparësia më e fortë e SiteGround është performanca e saj. Mimet dhe karakteristikat e tjera janë gjithashtu në të njëjtën kohë me kompanitë e tjera si BlueHost.

Duke u thënë kështu, ne duhet të hedhim një vështrim edhe në disavantazhet, nëse duam të marrim një ide të mirë për atë që po merremi.

Kundërvajtjet e SiteGround

 • Edhe pse SiteGround shpesh ofron zbritje të konsiderueshme në planet e saj, çmimet e tyre janë pak më të larta se sa konkurrenca për të njëjtat grupe karakteristika. Kjo nuk është vërtet një punë e madhe kur merrni parasysh rritjen e performancës, por prapë mund të jetë faktor nëse çmimi është problemi juaj më i madh.
 • Ashtu si BlueHost, SiteGround ka kufizime të gjera në shumë nga planet e tij, veçanërisht ato më të lira. Nëse po filloni të vogla, kjo mund të mos jetë një faktor i madh për ju, por njerëzit që kërkojnë plane të niveleve më të larta mund ta konsiderojnë këtë si një problem.
 • Shërbim i orientuar nga zhvilluesi. Shumë karakteristika dhe specialitete të SiteGround janë përqendruar në zhvilluesit profesionistë që ndërtojnë uebfaqe në mënyrë profesionale. Ndërsa ky nuk është vërtet një disavantazh në vetvete, ai mund të jetë me ndikim në vendimin tuaj nëse thjesht po filloni. Njerëzit ende duke mësuar se si të ndërtojnë dhe drejtojnë një faqe në internet, ose bizneset me prani minimale në internet do të gjejnë akoma një shërbim si BlueHost për të qenë i preferuar.

Kjo është një listë mjaft e shkurtër me disa disavantazhe mjaft të përgjithshme. Në përgjithësi, edhe nëse shkoni me një plan më të lirë, tiparet janë shumë të krahasueshme me planet me çmime të ngjashme nga hostet e tjerë, dhe performanca ia vlen kostoja shtesë ose disa kufizime.

Njerëzit që kërkojnë të shkallëzojnë prezencën e tyre në internet ose të zhvillojnë faqe interneti në mënyrë profesionale, do ta gjejnë SiteGround të jetë një zgjedhje e mirë, ndërsa njerëzit që duan më shumë thjeshtësi dhe mbështetje të gjithanshme, me siguri do të duan të shkojnë me BlueHost.

Sidoqoftë, duhet të bëjmë një vështrim krah për krah dy kompanive dhe të shohim se si tiparet e tyre të ndryshme krahasohen në mënyrë specifike. Për këtë, ne do të përqendrohemi në tre fusha: Funksionaliteti, Mbështetja, dhe çmim.

funksionaliteti

Për sa i përket energjisë së papërpunuar, SiteGround fiton duart-poshtë. BlueHost është i parëndësishëm në lidhje me specifikat e tyre, dhe ndërsa shërbimet e tyre janë mjaft konkurruese, ato nuk mund të përputhen mjaft me shpejtësinë e SiteGround. Do të përfundoni duke paguar pak më shumë, siç do ta shohim në një moment, por performanca ia vlen çmimi nëse kjo është ajo që kërkon faqja juaj.

Ekziston edhe faktori i orientimit të zhvilluesit. Karakteristikat e SiteGround janë kryesisht të përshtatura ndaj zhvilluesve profesionistë, që do të thotë se shërbimi i tyre pritës është i pajisur mirë për të përmbushur kërkesat e një projektuesi profesional të faqes në internet. Nëse ky është lloji i klientit që ju e konsideroni veten të jetë, atëherë SiteGround me siguri do të jetë zgjedhja juaj.

Sidoqoftë, rënia e funksionalitetit nuk është aq ekstreme sa ta bëjë krahasimin të padrejtë. BlueHost, siç e thashë, ofron një sërë karakteristikash shumë konkurruese, me shumë burime të të mësuarit dhe një sistem të rishikuar mirë të mbështetjes së klientit që mund të tërhiqet për përdoruesit e rinj, ose me kohë të vogël.

Gjithëpërfshirëse, me siguri do të varet nga lloji i faqes në internet që po kërkoni të zhvilloni, por ne do t’ia dorëzojmë ari këtu SiteGround bazuar në performancën e tij.

mbështetje

BlueHost ofron mbështetje telefonike 24/7, me vlerësime të mira dhe një reputacion për të qenë i vëmendshëm dhe i dobishëm me klientët e saj. Ata gjithashtu ofrojnë mbështetje për biseda live, megjithëse nuk është në dispozicion gjatë gjithë kohës. Edhe pse mbështetja e tyre për klientët është rishikuar mirë, mungesa e mënyrave të ndryshme të mbështetjes, të tilla si email ose sistemi i biletave, e bën këtë avantazh të shurdhër. Mbështetja është me të vërtetë e rëndësishme vetëm nëse keni nevojë për ndihmë, në fund të fundit.

Sidoqoftë, është akoma e rëndësishme të konsideroni se çfarë do t’ju duhet më shumë kur zhvilloni faqen tuaj të internetit. Nëse jeni i ri në zhvillimin e uebit, ose shërbimi juaj është shumë i ndjeshëm ndaj performancës ose çështjeve që mund të ju duhet të përfshihen mbështetja e klientit, BlueHost mbetet një konkurrent shumë i fortë. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur merrni parasysh sasinë e burimeve mësimore që ofron BlueHost për përdoruesit e saj.

Duke u thënë kështu, SiteGround nuk është plotësisht i neutralizuar në departamentin e përkrahjes së klientëve. Shërbimi i tyre i ndihmës gjithashtu është rishikuar shumë mirë, dhe përderisa shërbimet e tyre janë më komplekse, ata kanë një shtyp shumë të mirë në lidhje me mbështetjen e klientëve të tyre në internet. Mbështetja e tyre është gjithashtu në dispozicion përmes rrugëve të ndryshme në krahasim me BlueHost, të tilla si një sistem biletash. Mbështetja e tyre për biseda është gjithashtu në dispozicion 24/7.

Megjithëse BlueHost është përgjithësisht një vend më i lehtë për t’u përdorur, mungesa e tyre e mjeteve të ndryshme për shërbimin ndaj klientit sugjeron peshoren edhe një herë drejt SiteGround.

çmim

Shuma që do të paguani për shërbimin tuaj të pritjes është shpesh faktori i bërjes ose pushimit për shumicën e përdoruesve. Një grup i mrekullueshëm karakteristikash nuk është shumë i dobishëm nëse duhet të falimentoni veten për ta përballuar atë, ose nëse thjesht mund të merrni një marrëveshje më të mirë diku tjetër.

Kjo është ajo ku mund të bëhet e ndërlikuar. Siç thashë më parë, mbajtja e shënimeve në të gjitha marrëveshjet dhe ofertat speciale në dispozicion mund të jetë një dhimbje e madhe në qafë. Kjo është arsyeja pse ne do të grumbullojmë disa nga planet e BlueHost-së-krah-për-krah me SiteGround për të parë se si secili prej planeve të tyre krahasohet në lidhje me tiparet dhe koston.

Bluehost ofron Sharing hosting të përbashkët duke filluar nga 3,95 $ në muaj, VPS hosting duke filluar nga 19,99 $ në muaj, dhe Server i Dedikuar Hosting duke filluar nga 79,99 $ në muaj. Gama e tyre e opsioneve është pak e kufizuar në shikim të parë, por planet që ata ofrojnë kanë shumë shkathtësi, dhe BlueHost mund të përdoret në mënyrë efektive për një larmi të gjerë të faqeve të ndryshme të internetit.

 • Për newbies, planet e përbashkëta janë ndoshta një ide e mirë. Ato fillojnë me 3,95 dollarë në muaj (normalisht 7,99 $) për një plan bazë me ruajtje të kufizuar SSD, nënfusha, ruajtje të postës elektronike dhe pa oferta ose veçori të veçanta. Plani plus është 5,95 dollarë në muaj (normalisht 10,99 $), dhe ofron faqe interneti të pakufizuara, ruajtje të SSD, nënfusha dhe ruajtje të postës elektronike. Plani plus gjithashtu ka 200 dollarë në oferta të marketingut në dispozicion. Paketa e zgjedhur plus është gjithashtu 5,95 $ në muaj për momentin (normalisht 14,99 $), dhe ofron të gjitha karakteristikat e pakufizuara me të gjitha paketat dhe ofertat shtesë..
 • Ata gjithashtu ofrojnë plane të specializuara për mbajtjen e WordPress duke filluar nga 3,95 dollarë në muaj për një uebfaqe të vetme me 50 GB hapësirë, dhe një domain falas për një vit. Plani i tyre Plus e përplot këtë deri në $ 5,95 në muaj, dhe hedh në uebfaqe të pakufizuara, hapësirë ​​në internet të pa-matur dhe disa veçori thelbësore. Opsioni më i shtrenjtë është plani i Choice Plus, i cili ofron uebfaqe të pakufizuara, hapësirë ​​në internet të pa-matur, domen falas për një vit, 1 intimitet domain, dhe kopje rezervë të automatizuar për 5,95 dollarë në muaj (normalisht 14,99 $).
 • Ekziston edhe VPS Hosting për 19,99 dollarë në muaj me 2 bërthamë, 30 GB SSD, 2 GB RAM, 1TB bandwidth, 1 domain / adresë dhe SSL falas. Paketa e zgjeruar VPS për 29,99 dollarë ju jep 2 bërthamë, 60 GB SSD, 4 GB RAM, 2TB e brezit të bandës, 1 domain dhe dy adresa. Paketa përfundimtare VPS për 59,99 dollarë në muaj ju jep 4 bërthamë, 120 GB SSD, 8 GB Ram, 3 TB bandwidth, 1 domain dhe 2 adresa.

SiteGround ofron tre plane: Fillimi, për 3,95 $ në muaj, përfshin një faqe në internet, 10 GB hapësirë, 10,000 vizita mujore dhe të gjitha tiparet thelbësore. Plani i tyre i GrowBig është 5,95 dollarë në muaj, dhe ofron faqe të shumta në internet, 20 GB hapësirë ​​dhe 25,000 vizita mujore. Ky plan përfshin gjithashtu të gjitha tiparet thelbësore dhe premium. Plani më i shtrenjtë i tyre është plani GoGeek, për 11,95 dollarë në muaj, i cili ofron faqe të shumta në internet, 30 GB në muaj, 100,000 vizita mujore dhe të gjitha tiparet thelbësore, premium dhe Geeky Advanced.

Në përgjithësi, këto dy struktura çmimesh janë shumë të krahasueshme, megjithëse ofertat e BlueHost pak më shumë përshtatje. Planet për SiteGround janë pak të drejtuara, por të gjitha tiparet janë akoma atje. Uljet e tyre e bëjnë çmimin shumë të arsyeshëm, megjithëse çmimet e tyre të rregullta janë shumë më të larta.

Shtë e vështirë të krahasosh dy shërbime për sa i përket çmimit, pasi grupet e tyre të karakteristikave janë të krahasueshme dhe megjithatë të ndryshme. Siç thashë më parë, nëse keni nevojë për më shumë fuqi dhe jeni të gatshëm të paguani pak më shumë, SiteGround do të jetë ndoshta basti juaj më i mirë. Karakteristikat që ai ofron janë përshtatur kërkesave më të larta, dhe struktura e tyre e çmimeve është ende shumë konkurruese në krahasim me BlueHost.

Përdoruesit e rinj dhe njerëzit që ende mësojnë, nga ana tjetër, nuk do të gjejnë fuqinë shtesë ose karakteristikat e nevojshme. Themimet për BlueHost funksionojnë më lirë në fund, kështu që mund të jetë një ide e mirë të shkoni në atë rrugë nëse nuk ju duhet aq shumë energji.

Ndihma për klientët është gjithashtu një gjë e mirë për t’u marrë në konsideratë si pjesë e çmimeve të BlueHost, pasi ato në fund të fundit janë mjaft të krahasueshme me atë të SiteGround. Të dy faqet e internetit kanë shërbim shumë të mirë për klientët, por përqendrimi i BlueHost në zhvilluesit më të rinj të uebit dhe klientët më pak përvojë do ta bëjnë mbështetjen e klientëve të tyre më të besueshëm për ata që kanë nevojë për të.

Verdikti: BlueHost ose SiteGround?

Tani që i kemi shpërndarë të dy këta pritës krah për krah, ne mund të shohim që shërbimet e tyre janë shumë të krahasueshme, por që SiteGround tenton të ecë përpara përsa i përket performancës. Ne kemi parë gjithashtu se si burimet e gjera të mësimit të BlueHost, programet në bord dhe lehtësia e përgjithshme e përdorimit janë shumë tërheqëse për përdoruesit që ende mësojnë. Kjo funksionon mirë me specifikimet më të ulëta dhe grupin e tipareve ende konkurruese të BlueHost.

Natyra e orientuar drejt zhvilluesve të SiteGround, megjithatë, e bën atë shumë tërheqës për një grup krejtësisht të ndryshëm klientësh. Nëse jeni një zhvillues profesional ose një person që kërkon shpejtësi më të madhe dhe personalizim për faqen tuaj të internetit, paratë shtesë do të shpenzohen mirë për të zgjedhur për SiteGround.

Të dy faqet e internetit kanë një histori të gjatë dhe një reputacion të vendosur me një bazë të gjerë klientësh. Shtë e vështirë të zgjedhësh një fitues përfundimtar këtu, por meqenëse ne ndoshta dëshirojmë të fillojmë të vogël, me shumë mbështetje, BlueHost merr rekomandimin tonë përfundimtar. Përsëri, nëse keni standarde më të larta, me siguri do ta gjeni SiteGround shumë tërheqës të njëjtën gjë.

Ka shumë karakteristika që nuk i kam mbuluar për të dy kompanitë, dhe një komunitet të gjerë përdoruesish të vendosur që mund të jenë të gatshëm të ndajnë tregimet e tyre me ju. Bëni disa nga hulumtimet tuaja dhe shihni nëse nuk mund të gjeni diçka që më ka munguar.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map