12 Best Free & Open Source Database Software

programska oprema za najboljšo brezplačno odprtokodno bazo podatkov


Za vsako aplikacijo, ki si jo lahko zamislite, stoji programska oprema za baze podatkov. Uporabljajo se za shranjevanje informacij, kot so podrobnosti o izdelku, podatki o strankah, finance ali kaj drugega, kar bi lahko bilo pomembno za podjetje. Uporabniki na družbenih medijih imajo vse svoje podatke shranjene v zbirkah podatkov. Tudi hekerji redno uporabljajo baze podatkov za zbiranje osebnih podatkov, ko vdrejo na spletno mesto.

Imeti bazo podatkov je bistvenega pomena za večino podjetij. Vendar obstajajo različne vrste baz podatkov in če ste pravkar ustanovili podjetje, morda ni očitno, katero bi morali izbrati. Baze podatkov so se v zadnjih desetletjih zelo razvile in dandanes lahko shranite celo petabajte podatkov, če želite. Vemo, da se začetniki lahko zmedejo med iskanjem popolne programske opreme za baze podatkov.

Preberi: 10 jezikov za najboljši plačni programski jezik

Če ste eden od njih, nadaljujte z branjem. V tem članku bomo v tem trenutku delili nekaj koristnih informacij o najbolj priljubljenih bazah podatkov. Najprej bomo naš izbor razdelili na tri najbolj priljubljene vrste baz podatkov, ki jih ljudje uporabljajo: dokumentacijske baze podatkov, grafske baze podatkov in relacijske baze podatkov.

Seveda jih je še veliko, a vedno je bolje poiskati najbolj priljubljene in potem, ko se seznanite z bazami podatkov, boste vedeli, na katero naj preklopite. Ker obstajajo različne kategorije, ko gre za programsko opremo za baze podatkov, se lahko tudi cene zelo razlikujejo. Na srečo je na voljo brezplačno programsko opremo za baze podatkov.

Pokazali vam bomo nekaj programske opreme z odprtokodno zbirko podatkov za vsako od treh kategorij, ki so popolnoma brezplačne. Na podlagi naših pregledov boste lahko izbrali bazo podatkov, ki najbolj ustreza vašim potrebam. Naslednja programska oprema baze podatkov je posebej priporočljiva za ustvarjalce aplikacij in manjša podjetja kot nizkoproračunsko možnost.

Najboljše 3 brezplačne relacijske baze podatkov

Relacijske baze podatkov obstajajo od leta 1979, ko je Oracle razvil prvo različico. Hitro so pridobili na priljubljenosti in postali najpogosteje uporabljene baze podatkov. Dandanes jih lahko najdete na tone, tako brezplačne kot vrhunske. Med relacijskimi bazami podatkov lahko obstajajo velike razlike.

Tako kot pri drugih danes priljubljenih orodjih in programski opremi lahko tudi tukaj najdete veliko število spletnih možnosti za baze podatkov. Nekateri od njih delujejo le na določeni platformi, medtem ko se drugi lahko izvajajo na več platformah. Vendar pa je v vseh relacijskih zbirkah podatkov običajna stvar: vsi uporabljajo jezik SQL za svoje naloge. Zdaj si oglejmo tri relacijske baze podatkov, ki jih večinoma priporočamo!

 1. MySQL

MySQL je verjetno najbolj znana baza podatkov na našem seznamu. Začetna izdaja te programske opreme je bila že leta 1995 in se je od takrat le izboljšala. MySQL so ohranili brezplačno in odprtokodno, kot je bilo že od začetka. Razvijalci so v grafični uporabniški vmesnik dodali veliko novih funkcionalnosti, ki olajšajo njegovo uporabo.

V MySQL je tudi več orodij ukazne vrstice kot prej, tako da lahko uporabniki neovirano dostopajo do svojih podatkov in upravljajo z njimi. Izdaja zbirke podatkov v skupnosti ponuja široko paleto uporabnih funkcij, vključno z MySQL Connectors, Workbench, NoSQL, Pluggable Storage Engine, Transactional Data Dictionary, Replication in še veliko več. MySQL ni omejen na določeno platformo. Pravzaprav ga lahko uporabljate v več kot 20 operacijskih sistemih in platformah.

Ta programska oprema ima v spletu ogromno pozitivnih pregledov. Široko ga uporabljajo tako mala kot velika podjetja kot ena najbolj prilagodljivih rešitev. Tudi Facebook in WordPress ga uporabljata, dve podjetji, ki delata z ogromno količino podatkov.

 1. Microsoft SQL

Microsoft SQL je tudi ogromno ime med relacijskimi bazami podatkov. Microsoft ga je izdal že leta 1989, zdaj pa ga uporabljajo številna velika podjetja, kot so Cerner, Dell in Georgia Pacific. Razvili so številne različice in tako zagotovili, da ustreza potrebam malih podjetij, velikih podjetij in posameznikov.

Seveda ni vsaka različica Microsoft SQL brezplačna, vendar ponujajo izdajo Express za tiste, ki delajo na manjših projektih. Nekoliko je pomanjšan, vendar je vanj vgrajen celoten motor in podpira tudi neomejeno število baz podatkov in uporabnikov. Uporabniki, ki delajo s Expressom, lahko delajo z do 10 GB podatkov.

Optimalno je za svobodnjake, ki gradijo aplikacije in domače projekte. Tudi pri brezplačni različici dobite nekaj uporabnih funkcij, vključno z orodji za upravljanje in razvoj ter varnostno kopijo Azure, ki zagotavlja, da lahko podatke kadar koli varno obnovite. Na podlagi pregledov uporabnikov je Microsoft SQL hiter, uporabniku prijazen in omogoča upravljanje podatkov tudi z GUI in CLI.

Če ga primerjate z MySQL, se izkaže, da večja podjetja uporabljajo Microsoft SQL, zlasti IT podjetja. Vendar to ne spremeni dejstva, da brezplačna različica daje dostop do vseh uporabnih funkcij, ki lahko koristijo malim podjetjem in posameznikom, tako kot MySQL.

 1. PostgreSQL

Zdaj PostgreSQL ni tako priljubljen kot prejšnji dve programski opremi baze podatkov, vsekakor pa priporočljiv. Prvo različico so izdali leta 1997, tako da nimajo toliko izkušenj kot večja imena, vendar pa obstajajo številna velika podjetja, ki jo uporabljajo. Ta programska oprema na primer poganja podjetja, kot so Fujitsu, Red Hat, Capital One in Raytheon.

Kot je navedeno na njihovi spletni strani, skoraj tretjina tehnoloških podjetij z vsega sveta uporablja PostgreSQL za napajanje svojih aplikacij. Dejstvo, da ima ta relacijska baza podatkov licenco za odprto programsko opremo, lahko podjetjem zelo koristi. Vsako podjetje ima svoje posebne potrebe in PostgreSQL vam omogoča, da spremenite kodo glede na te potrebe. Ima tudi več uporabnih funkcij, kot so tuji zavitki podatkov, particirane tabele, sprožilci in dedovanje tabel, če omenim le nekaj.

Na podlagi pregledov je ta programska oprema odlično orodje, če želite shraniti, obdelati in izluščiti ogromno količino podatkov. Če pogledate, kdo uporablja PostgreSQL, se izkaže, da je to orodje med majhnimi in srednje velikimi podjetji precej priljubljeno. Na splošno je to zagotovo ena izmed brezplačnih programov za baze podatkov, ki ima pod svojim imenom na tone zadovoljnih uporabnikov.

Top 3 brezplačne baze podatkov

Zdaj vam bomo predstavili tri baze podatkov, ki so usmerjene v dokumente, ali jih lahko tudi pokličete v shrambe dokumentov. To so v bistvu računalniška programska oprema, katere glavni namen je shranjevanje in upravljanje dokumentov usmerjenih informacij. Podatkovne baze dokumentov so tudi najpogosteje uporabljane baze podatkov NoSQL.

Večina relacijskih baz podatkov razporedi podatke v obliko tabele z uporabo vrstic in stolpcev, kot je v Excelu. Pri trgovinah z dokumenti to ne drži, saj so veliko bolj prilagodljive. V podatkovnih bazah dokumentov lahko uporabite veliko različnih podatkovnih struktur glede na vaše potrebe. Zaradi te prilagodljivosti so odlična orodja za spletne razvijalce, ki delujejo z ogromno količino dinamičnih podatkov.

Naslednje tri baze podatkov odprtokodnih dokumentov dobite brezplačno. Trenutno so zelo priljubljene med podjetji in posamezniki, a poglejmo, kaj lahko ponudi vsako od njih.

 1. MongoDB

MongoDB izšel leta 2009, kar zagotovo ni staro, če ga primerjate z drugo priljubljeno programsko opremo za baze podatkov. Ljudje so hitro opazili potencial v tem orodju baze podatkov in postalo je tako uspešno, da ga je doslej preneslo več kot 30 milijonov uporabnikov. MongoDB je odlična rešitev za vse vrste podjetij, ki morajo shranjevati in upravljati podatke.

Ogromna podjetja, kot so Bosch, Adobe, Nokia in EA, se pri upravljanju podatkov, učinkovitosti in zanesljivosti zanašajo na MongoDB. Ta odprtokodna programska oprema dobro deluje na najbolj priljubljenih operacijskih sistemih in platformah. Ponujajo gonilno podporo za več kot 10 programskih jezikov, kot so C ++, Java in Python.

MongoDB večinoma uporabljajo računalniška programska oprema in IT podjetja, količina prenosov pa se enakomerno porazdeli med mala, srednja in velika podjetja. Kljub dejstvu, da je ta programska rešitev za baze podatkov brezplačna in ima odprtokodno licenco, je še vedno eno najbolj zanesljivih in robustnih orodij.

Aplikacije so se v zadnjih nekaj letih zelo razvile in MongoDB je zasnovan tako, da ustreza najnovejšim zahtevam ekip razvijalcev aplikacij, ki želijo ustvariti močne aplikacije. Je hiter, zanesljiv in zagotavlja neoviran potek dela.

 1. CouchDB

CouchDB izšel je leta 2005 in se je začel kot projekt, ki ga je financiral Damien Katz, nekdanji IBM-ov programer. Po dveh letih je postala programska oprema z odprto kodo, dokler je Apache leta 2008 ni začel podpirati enega od njihovih projektov Apache Software Foundation. Ko so projekt končali leta 2010, so predstavili prvo polno različico CouchDB.

Na osnovi pregledov uporabnikov je CouchDB povsem uporabniku prijazen in ima obsežno dokumentacijo, ki vam pomaga obvladati bazo podatkov. Je odlična rešitev za učinkovito shranjevanje dokumentov med gradnjo aplikacij. S tem orodjem, kadar koli posodobite dokumente, je preprosto, zato jih sinhronizirajte z bazo podatkov.

Zato je tisto, na kar se je Apache osredotočil s CouchDB, zagotoviti hiter in neprekinjen potek dela. Ta programska oprema baze podatkov je priporočljiva tudi za tiste, ki želijo nastaviti in zagnati majhne API-je, shranjevati podatke o uporabnikih ali podatke o spletnih mestih, priporočati izdelke za stranke, podvajanje podatkov in še veliko več.

Slednji primeri predstavljajo, za kaj večina podjetij uporablja CouchDB. To bazo večinoma uporabljajo manjša podjetja, saj pogosto ni povsem primerna za večja podjetja, ki delajo z ogromno količino podatkov. Kljub temu je CouchDB ena najbolj ocenjenih baznih rešitev v svoji kategoriji.

 1. DynamoDB

DynamoDB je ena od programskih rešitev v oblaku, ki jo ponuja Amazon Web Services. To zbirko podatkov lahko dobite brezplačno. Če pa prekoračite njihove omejitve, boste morali plačati nekaj dodatka glede na uporabljena sredstva. Te omejitve vključujejo mesečno omejitev 200 milijonov zahtevkov, 2,5 zahteve za branje in 25 GB prostora za shranjevanje.

Potem, ko ga začnete uporabljati kot premium paket, boste imeli veliko načinov, da ga povečate glede na vaše potrebe. Ker DynamoDB v celoti upravlja, ni treba skrbeti za administrativne naloge. Amazon skrbi za vse posodobitve in konfiguracijo, ki jih potrebujete, hkrati pa poskrbi, da vam ne bo zmanjkalo sredstev.

Z njihovo konzolo za upravljanje lahko sledite skoraj vsem, kar ohranja vašo bazo podatkov živo. Druga dobra stvar DynamoDB je, da se lahko zanesete na popolne varnostne kopije, ki so dobre za zaščito vaših podatkov in hranjenje v arhivu. Zelo enostavno je odstraniti koščke podatkov, ki jih ne potrebujete več, kar povzroči nekaj prostega prostora.

DynamoDB je še posebej dober pri upravljanju z viri. Ker baza podatkov uporablja številne strežnike za obdelavo vaših podatkov in prometa, lahko vedno ohranja visoko zmogljivost. Ta programska rešitev baze podatkov je vsekakor priporočljiva za mala in srednje velika podjetja.

Top 3 brezplačne baze podatkov Graf

Če vas zanima še ena možnost NoSQL, so tukaj najboljše tri grafe podatkovnih baz. Vse temeljijo na teoriji grafov, pri čemer se za strukturiranje podatkov uporabljajo vozlišča in robovi. Vozlišča so entitete, robovi pa določajo odnos med temi entitetami.

V takšni strukturi ima vsako vozlišče svoj identifikator in dodeljeno število prihajajočih ali odhodnih robov. Pogosto je veliko lažje obdelovati podatke na ta način, saj grafi na preprost način predstavljajo zapletene interakcije med kosi informacij, s katerimi delate.

Podatkovne zbirke grafov omogočajo delo s shrambami podatkov, kjer so biti podatkov neposredno povezani. V večini primerov potrebujete samo eno operacijo, da jih pridobite. Z grafično bazo je veliko lažje delati z zelo zapletenimi hierarhičnimi strukturami podatkov kot s katero koli drugo relacijsko programsko opremo. Zdaj vam bomo pokazali tri programske rešitve baze podatkov, ki jih večinoma priporočamo. Kar naprej branje!

 1. ArangoDB

Najprej vas bomo predstavili ArangoDB, trenutno največje ime med rešitvami baz podatkov grafov. Ne gre samo za podatkovno bazo grafov, temveč za mešanico programske opreme v obliki grafov in dokumentov. Ta se dejansko prilega v več kategorij, kar pomeni, da dobite bazo grafov z veliko prožnostjo.

ArangoDB delno temelji na naboru podatkov grozda in ima uporabne funkcije, kot so ugnezdene lastnosti, porazdeljeni grafi in ujemanje vzorcev. Z izbiro te rešitve baze podatkov boste lahko dobili ogromno pomoči iz njene obsežne dokumentacije, skupnosti in tehnične podpore. ArangoDB je razvila ekipa, ki ima veliko izkušenj z različnimi vrstami baz podatkov in rezultat govori sam zase.

Krivulja učenja sploh ni strma. Na to se lahko hitro navadite in izkoristite vse prednosti te baze podatkov, še posebej, če se poglobite v njihovo dokumentacijo. ArangoDB je priporočljivo za tiste, ki želijo rešitev NoSQL, vendar še vedno želijo prednosti SQL. Ta baza podatkov zagotavlja nekaj, kar podjetja najbolj potrebujejo: visoko uspešnost.

Po veliki večini pregledov je ArangoDB kot nalašč za mala tehnološka podjetja. Oglejte si število ocen s 5 zvezdicami in takoj se boste prepričali.

 1. Neo4j

Druga priljubljena možnost, ko gre za rešitve baz podatkov grafov, je Neo4j. Bistveno je starejši od prejšnjega, izpuščen je bil leta 2007 in je doživel veliko izboljšav. Ta programska oprema temelji na poizvedovalnem jeziku, imenovanem Cypher, kar zagotavlja zelo učinkovit in preprost način za izvajanje poizvedb.

Zdaj je Neo4j orodje za zbirko podatkov, ki se popolnoma uvršča v kategorijo podatkovnih baz grafov, vendar ima nekaj močnih dodatkov za analizo, upravljanje podatkov ter upravljanje omrežja in sredstev. To odprtokodno bazo podatkov lahko dobite brezplačno. Če želite izkoristiti vse možnosti razširljivosti in varnostno kopiranje, se raje odločite za premijsko različico.

Brezplačni uporabniki niso upravičeni do tehnične podpore; vendar ga skupnost Neo4j v veliki meri nadomešča. Ker je programska oprema trenutno zelo priljubljena, obstaja veliko načinov za iskanje vodnikov in dokumentacije, če potrebujete pomoč. Najboljša stvar pri Neo4j je, da je prijazen do začetnikov, zato deluje dobro kot zbirka podatkov za mala podjetja, ki nimajo veliko izkušenj z vsemi tehničnimi informacijami.

To orodje zbirke podatkov je vsekakor priporočljivo za tiste, ki želijo lažje razumeti in upravljati relacijske baze podatkov. Neo4j je fleksibilna in uporabniku prijazna podatkovna baza grafov, ki trenutno stoji med najbolj ocenjenimi bazami podatkov.

 1. OrientDB

Izpuščena leta 2010, OrientDB spada med novejše rešitve podatkovnih baz v spletu. Zaradi svoje vsestranskosti je postal zelo priljubljen. V osnovi gre za zelo učinkovito kombinacijo štirih različnih modelov baz podatkov. To programsko opremo lahko uporabljate tudi kot dokument, graf, objektno usmerjena in ključna vrednost baze podatkov, kar omogoča precej prilagodljivo možnost za podjetja.

OrientDB ima številne funkcije, zaradi katerih izstopa iz množice. Najprej je baza podatkov enostavna za uporabo, zlasti za tiste, ki imajo izkušnje s SQL. Ta baza podatkov zagotavlja visoke zmogljivosti že od samega začetka. Če pa vam zmanjka sredstev, ga lahko vedno povečate tako, da dodate več strežnikov.

Če začnete OrientDB uporabljati kot začetnik, ni treba skrbeti. Vse graf znanje, ki ga potrebujete, lahko dojamete, če preberete njihovo dokumentacijo. Za podjetja, ki želijo na preprost način upravljati, analizirati in izvajati velike količine zapletenih podatkov, je ta baza podatkov odlična izbira. OrientDB se običajno uporablja za analizo velikih podatkov, razvoj novic (in drugih funkcij socialnih medijev) in spletnih aplikacij. Druga velika stvar je njegov urejevalnik grafov, ki vizualizira podatke in vam omogoča enostavno manipulacijo. Ta programska oprema baze podatkov je precej priljubljena v kategoriji zbirke dokumentov, še uspešnejša pa je kot baza podatkov z grafi. Večinoma je priporočljiv za mala in srednja podjetja za IT ali računalniško programsko opremo.

Druge priljubljene brezplačne baze podatkov

Pokazali smo vam tri glavne kategorije, ko gre za programsko opremo za baze podatkov. To so bile najpogosteje uporabljene vrste, vendar obstaja veliko rešitev, ki se ne uvrščajo v tri kategorije. Če jih omenim le nekaj, obstajajo ploščate datoteke, objektno usmerjene, objektne relacije, široko stolpce in operativne baze podatkov. Te so še vedno precej znane, vendar jih je še veliko več.

Na internetu lahko najdete nešteto programske opreme za baze podatkov. Uporabniki, ki izberejo rešitev NoSQL, običajno želijo več fleksibilnosti in hitrejše rešitve na splošno. Želijo, da programska oprema izvaja naloge in pridobi podatke čim hitreje.

Ker ima vsako podjetje svoje posebne potrebe, je pogosto dobro začeti eksperimentirati z drugimi vrstami programske opreme za baze podatkov. Naslednja tri orodja baze podatkov, s katerimi vam bomo pokazali, se zagotovo ne uvrščajo v tri kategorije, s katerimi smo začeli. Vendar so še vedno med bolj priljubljenimi in vam vsekakor priporočamo, da jih preizkusite.

 1. Panj

Če želite kadar koli dober prostor za shranjevanje in dostop do svojih podatkov, se raje posvetite Panj. Lahko si predstavljate kot virtualno skladišče, ki ga lahko upravljate z jezikom, imenovanim HiveQL. Njegova skrbniška plošča je podobna SQL, celotno orodje podatkovnih baz pa se opira na Apache Hadoop, programski paket, ustvarjen za upravljanje in analizo ogromne količine podatkov.

Hive se lahko uporablja za različne vrste baz podatkov in datotečnih sistemov, ki jih je treba strukturirati in poizvedovati. Široko se uporablja za shranjevanje in analizo podatkov za ustvarjanje informativnih poročil. HiveQL je zasnovan tako, da deluje s številnimi različnimi formati podatkov in na vseh vrstah zaledja. Podatkovna baza je razširljiva in jo je enostavno programirati, ko gre za analizo in upravljanje podatkov.

Panj priporočamo podjetjem, ki se morajo vsakodnevno ukvarjati s kompleksnimi nalogami. Baza podatkov vam omogoča analizo in shranjevanje podatkov na več različnih načinov. Ker govorimo o shranjevanju in analiziranju velikih podatkov, ni presenetljivo, da večinoma velika podjetja uporabljajo Hive kot svojo bazo rešitev.

Glede na preglede je ta programska oprema lahko resnično uporabna kljub dejstvu, da je nekoliko počasnejša in bolj zapletena od običajne rešitve baze podatkov. Njene najbolj uporabne funkcije vključujejo razdelitev podatkov, optimizacijo za logične načrte in možnost uporabe zunanjih tabel.

 1. Elastično iskanje

Elastično iskanje je večnamenska programska oprema, ki je izšla leta 2010. Ta naj bi bila namenjena iskalniku. Vendar je v zadnjih nekaj letih pridobil veliko priljubljenost tudi kot rešitev baze podatkov NoSQL. Apache Software Foundation ga je zgradila na vrhu Lucena, ki je odprtokodna programska oprema z glavno funkcijo za pridobivanje informacij.

Številna ogromna podjetja uporabljajo Elasticsearch za svoje podatkovne shrambe, kot so Kickstarter, Codecademy, Uber in Mozilla. To orodje zbirke podatkov lahko zbira velike količine podatkov in tem podjetjem olajša odkrivanje določenih trendov in vzorcev velikih podatkov. Dodati morate le nekaj dokumentov in Elasticsearch bo opravil ostalo delo. Kul stvar tega iskalnika je, da podpira večnamenskost, kar pomeni, da je programska oprema sposobna hkrati uporabiti več uporabnikov..

Poleg tega boste lahko iskali skoraj v realnem času. S programom Elasticsearch lahko hkrati opravite dve nalogi: iskanje in analitiko. Je popolnoma razširljiv in omogoča zagon baze podatkov v računalniku ali kup strežnikov, polnih podatkov, hkrati pa zagotavlja enako zmogljivost. Podjetja vseh velikosti uporabljajo Elasticsearch in ocene so po spletu izjemno pozitivne.

 1. Cassandra

Cassandra sprva je Facebook kot odprtokodno programsko opremo izdal leta 2008. Nato so ga leta 2009 predali Apacheu in postal je velikanski projekt. Končna, stabilna različica te baze podatkov NoSQL je bila objavljena pred nekaj meseci v letu 2018 februarja.

Ta baza podatkov je trenutno ena izmed najbolj razširljivih možnosti programske opreme, ki je na voljo na spletu. Odlična izbira je tudi za večja podjetja, ki delajo z velikimi hitrostmi pisanja in jim je treba stalno poizvedovati. Ima izjemno hitro pisno sposobnost, na katero se lahko zanesete. Cassandra je spodobna alternativa, če iščete bazo podatkov, v katero lahko shranite velike količine poslovnih podatkov.

Je precej uporabniku prijazen, med njegovo konfiguracijo ni zapletov. Druga odlična stvar je, da lahko za večino opravil zaženete bazo podatkov z začetno konfiguracijo, ni potrebe po spremembah. Cassandra imajo najraje tehnološka podjetja vseh velikosti. Pomembno je upoštevati, da ta programska oprema ni najboljša izbira, če jo želite uporabljati v majhnih bazah podatkov.

Glede na povratne informacije uporabnikov je uporaba veliko bolj zapletena kot druge baze podatkov, specializirane za majhne naloge. Cassandra je v tem trenutku vrhunski igralec med visoko zmogljivimi bazami podatkov NoSQL, ki so zasnovane za delo z velikimi podatki.

Zavijanje

Kot lahko vidite, obstaja veliko možnosti pri izbiri baze podatkov, vendar je vedno odvisna od projekta. Torej pametno izberite bazo podatkov, ki jo želite uporabiti za svoj naslednji projekt.

Če imate še kakšen predlog, spodaj komentirajte.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map