7 najboljših možnosti PHP – Kateri programerski jezik bi se morali naučiti

01.06.2020
Članki in več ... '7 najboljših možnosti PHP – Kateri programerski jezik bi se morali naučiti
0 16 мин.

najboljše alternative za php


PHP je razvil Rasmus Lerdorf leta 1995 in danes je eden najbolj uporabljanih strežniških skriptnih jezikov za razvoj spleta. Zaradi svoje enostavne uporabe, objektno usmerjene strukture, ogromnega ekosistema in neverjetno velike skupnosti programerjev in oboževalcev PHP se pogosto uporablja tudi za splošna programska opravila..

Vendar pa obstaja veliko razlogov, da PHP ne uporabljate za svoj projekt. Zaradi enostavne uporabe PHP je na internetu veliko nekvalificiranih PHP programerjev, ki ne znajo napisati dobre kode. Lahko je težava z varnostjo zapisane kode, prav tako pa tudi neprimerno ravnanje s spremenljivkami lahko povzroči težave pri uporabi pomnilnika. V mnogih primerih so tako imenovani starejši programerji PHP precej šibkejši kot mlajši programerji drugih težjih jezikov.

Tudi strokovnjaki za IT pogosto mislijo, da je PHP šibkejši jezik, ko govorimo o varnosti in zanesljivosti. To je resno vprašanje, saj lahko podjetje, ki uporablja skripte PHP, drugi udeleženci na trgu označijo kot amatersko ali negotovo poslovanje. Na drugi strani tega vprašanja ni vredno biti pravi strokovnjak za programerja v PHP, saj velika podjetja redko uporabljajo ta jezik. Vredno je več, če se želite naučiti drugega programskega jezika in delati z njegovo uporabo.

Toda katere so najboljše alternative PHP na trgu? Obstaja veliko neverjetnih programskih jezikov, kaj bi lahko bili idealni PHP nadomestki, odvisno od naloge. V tem članku bomo obravnavali 7 jezikov in opazovali njihove prednosti in slabosti, da vam bomo dali popoln pregled najboljših možnosti PHP.

C #

c # programski jezikC # je programski jezik z več paradigmi, ki ga je razvil Microsoft. Je preprost in objektno orientiran jezik, ki ga gradijo sodobne discipline programiranja. Sintaksa C # je podobna C, zato lahko programer C # brez težav uči druge jezike v družini, kot so Java, C in C++.

Prednosti

 • C # je tesno povezan z Microsoft .NET Framework, ki ponuja veliko uporabnih knjižnic. Ti majhni kosi se pogosto uporabljajo v industriji in jih je mogoče enostavno uporabiti za kodiranje najpogostejših opravil.
 • C # je logičen in dobro razvit ter sledi industrijskim standardnim programskim paradigmam, vse elemente jezika je mogoče enostavno uporabiti.
 • Jezik ima široko paleto objektno naravnanih sredstev, kot so razredi, metode in drugi elementi, zato je idealno, da se naučite paradigme OOP. Celo mlajši programerji lahko napišejo C # kode, potem ko se naučijo osnove, jezikovna skladnost pa pomaga biti dober programer.
 • Zaradi knjižnic .NET je C # najboljša rešitev pri pisanju programov in programov, ki temeljijo na sistemu Windows. Za gradnjo osnovne aplikacije Win niso potrebne nobene zunanje knjižnice in z uporabo vgrajenih kosov kode bo vaša programska oprema lepa in podobna drugim Windows aplikacijam.
 • C # se lahko uporablja za programiranje, ki ni Windows, vključno z namiznimi programi za platforme Linux in OS X, pa tudi za aplikacije za pametne telefone za iOS, Windows Phone ali Android.
 • Z upravljanjem pomnilnika upravlja C #, zato večini programerjev ni treba spoprijeti s to pomembno nalogo. V posebnih primerih pa bo morda potrebno ročno upravljanje pomnilnika in jezik podpira tudi programiranje na nizki ravni in neposredno upravljanje pomnilnika.

Slabosti

 • Jezik je preveč zapleten, morda bo potrebnega nekaj časa, da razumejo in se naučijo vseh razpoložljivih sredstev.
 • Najpogostejši IDE za C # je Microsoft Visual Studio. Ker je zelo napreden, se mnogi programerji C # naučijo samo kodirati v Visual Studio in ne znajo samostojno kodirati. Uporaba preveč naprednih IDE lahko privede do šibkejšega programerja.
 • Obstaja veliko brezplačnih orodij za razvoj C #, vendar večina razvijalcev za delo uporablja plačljiv Microsoftov izdelek. To je še najslabše, če govorimo o večji ravni podjetja, bolj napredna programska orodja stanejo več denarja. Podpora in skupnost sta za napredna plačana orodja močna, vendar za brezplačne izdelke neverjetno šibka.

Ruby

rubinski programski jezikRuby je leta 1995 razvil Yukihiro Matsumoto. Objektno orientiran jezik samodejno upravlja z uporabo pomnilnika in ima sistem dinamičnega tipa.

Prednosti

 • Ruby ima jasno skladnjo, kaj je lažje razumeti kot sintakso drugih predmetno usmerjenih jezikov. Zato je idealno, da se naučite paradigme OOP za mlajše programerje.
 • Za jezikom je dobra skupnost in skoraj knjižnice so za vse namene. Mnogi programerji redno ustvarjajo knjižnice in jih vzdržujejo popolnoma brezplačno, samo zato, ker so del družine Ruby.
 • Ruby je eden izmed najbolj uporabljanih programskih jezikov za spletna mesta. Za Ruby je enostavno najti učno gradivo, izvirne kode in forume skupnosti, tudi možnosti zaposlitve so širše od večine drugih jezikov.

Slabosti

 • Kljub temu pa je Ruby idealen za spletne aplikacije, za drugo uporabo je dokaj počasen. Če želite več kot branje podatkovnih podatkov iz baze podatkov, se delovanje jezika hitro zmanjša.
 • Ruby ima svoj sintakso in kodni jezik, zato bi se programerji drugih programskih jezikov prav tako morali naučiti kodiranja Ruby. To je lahko velika pomanjkljivost, če jo primerjamo z drugimi jeziki, ki si med seboj delijo podobno skladnjo.
 • Nove jezikovne različice in posodobitve prihajajo relativno počasi, ko preverjamo glavne tekmece. Trenutna stabilna različica Ruby je 2.5.0 in je bila objavljena 25. decembra 2017, medtem pa je PHP na svoji različici 7.2.3 objavljen 1. marca 2018.
 • Ruby on Rails, najpomembnejši ogrodje Rubyjeve strani na strežniku, pogosto uporabljajo programerji, vendar je bil razvit pod licenco MIT. Uporabnike pogosto zmede, da niso vse različice Ruby on Rails združljive z Ruby različicami. Težava se pojavi po skoraj vseh posodobitvah različic Rubyja.

Python

programski jezik pythonPython je leta 1991 zasnoval Guido van Rossum, vzdržuje pa ga Python Software Foundation. Glavni cilj jezika je bil narediti dobro berljiv in enostaven programski jezik, čeprav je bil to na račun učinkovitosti in hitrosti.

Prednosti

 • Python je med mlajšimi programerji zelo priljubljen in na spletu je veliko vprašanj. To pomeni, da lahko najdete odgovor za skoraj vsa vprašanja, samo zato, ker je nekdo imel prej isto težavo.
 • Jezik je bil razvit za lažje programiranje, tako da se začetniki lahko preprosto naučijo Pythona. Skladbo lahko beremo brez težav in če je mogoče, jezik namesto simbolov uporablja angleške besede (na primer uporablja »IN« namesto »&&”Ali” ALI “namesto” || “).
 • Številni Python PRO so tisoče ur porabili za pisanje kristalno jasne dokumentacije o jeziku in njegovih funkcijah. Dokumenti so dobro napisani, kot da berete zgodbo, namesto nekaterih bolj naprednih jezikovnih dokumentacij, napolnjenih samo s tehničnimi izrazi. Poleg tega najpogosteje uporabljene funkcije Python že vsebujejo informacije o pomoči, zato vam Google ne bo treba zanje.
 • Kot ste morda že razumeli v prejšnji točki, uporabniki Pythona tvorijo neverjetne skupine, kjer razpravljajo o povezanih temah in preživijo ure s spletnimi prijatelji. Hitro lahko postanete član takšnih skupin, kjer lahko brezplačno dobite dragoceno pomoč. Na primer, največji Python subreddit, r / Python ima več kot 227.000 udeležencev.
 • Druga stran priljubljenosti Pythona je, da ga uporabljajo številna velika podjetja. Če postanete programer Python, lahko brez težav najdete zaposlitev v takšnih podjetjih, kot so Dropbox, Evernote, General Electric, Google, Citi, Lego in Toyota, če jih naštejete le nekaj.

Slabosti

 • Ena največjih pomanjkljivosti jezika je, da ni idealen za razvoj mobilnih aplikacij. Seveda obstaja veliko Python okvirov za razvoj mobilnih naprav, toda če vprašate PRO-ja, vam Python za to nalogo nikoli ne bo predlagal.
 • V primerjavi z drugimi jeziki so aplikacije Python lahko bistveno počasnejše. Kadar je hitrost pomembno vprašanje, bi lahko bili drugi jeziki, kot je Java, boljša izbira.
 • Jezik uporablja dinamične podatkovne tipe, zato začetnik, ki se prvič sreča s programiranjem s Python-om, ne bo imel bistvenega znanja o tipih podatkov. To je lahko zmedeno, kadar delajo s programskimi jeziki, ki uporabljajo statično tipkanje.
 • Struktura Pythona ni stroga in temelji na konvencijah. Pomeni, da lahko prekinete konvencije, ko lahko, in nastavite svojo strukturo. Takšno vedenje resnično težko bere kodo drugih programerjev v nasprotju z jezikovno kodo, ki uporablja stroge strukture.

Pojdi

pojdi programski jezikPojdi so ga ustvarili Googlovi zaposleni (Robert Griesemer, Rob Pike, Ken Thompson) leta 2009, odprtokodni jezik pa je brezplačen za uporabo za vse. Uporablja statično tipkanje in odvoz smeti.

Prednosti

 • Ker je bil Go razvit kot majhen in preprost jezik, zelo hitro pripravi izvorne kode. V primerjavi z drugimi glavnimi jeziki je Go prevajalnik bistveno hitrejši.
 • Združuje prednosti jezikov, podobnih C in Python. Kot pogosto navajamo, je Go hitro hitro kot C jeziki in preprosto kot Python.
 • Google podpira nadaljnji razvoj Go, zato ekipo za jezik sestavljajo vrhunski programerji in inženirji v industriji.
 • Novejše različice Goja niso otežile jezika. Glavni cilj izumiteljev je bil narediti programski jezik tako preprost, da bo dokumentacija o njem lahko shranjena v kateri koli glavi programerjev. Pravzaprav je to ključno načelo še vedno veljavno, programerju Go je redko treba preveriti spletno dokumentacijo. Druga prednost je, da je uradna Go dokumentacija dobro strukturirana in v njej zlahka najdete karkoli.
 • Go podpira kosov kode v več datotekah. Povsod morate uporabljati isto ime paketa in prevajalnik bo vedel, da neodvisne datoteke pripadajo istemu postopku kompilacije. To je lahko v veliko pomoč, ko napišete zelo dolgo kodo.
 • Samodejno zbiranje smeti je odlično sredstvo za dobro upravljanje s spominom. Ni vam treba skrbeti za neporabljene spremenljivke v pomnilniku, Go jih samodejno poskrbi.

Slabosti

 • Za Go je na voljo manj paketov kot za druge večje jezike. Glavni razlog za to pomanjkljivost je, da je jedro Go dovolj kompleksno, da so paketi tretjih oseb redko potrebni. Kadar so potrebne dodatne knjižnice, jih je težje najti.
 • Go ima posebno napako pri vgrajeni vrsti napak in z uporabo vrednosti napak lahko ugotovite, kaj je narobe z vašo kodo. Za razliko od drugih jezikov, kot je Java, ki vrže izjeme in jih lahko zajamete, morate v Go-u izrecno preveriti, da so se pojavile napake. S tem je lahko velikost kode večja, kot ste pričakovali.
 • Enostavnost jezika je slabost, ko programerji ne morejo uporabljati težjih kosov. V nekaterih primerih boste morali zapisati isto kot prej.
 • Go je za začetnike lahko težaven, saj uporablja posebne nastavitve spremenljivke okolja in strukturo imenika. Če ste novinec Go, se morate te ključne stvari najprej naučiti.

JavaScript

javascript prgoramming jezikJavaScript je leta 1995 oblikoval Brendan Eich, od takrat pa je postal ena od treh bistvenih tehnologij za izdelavo spletnih strani (skupaj s HTML in CSS). Glavni cilj jezika je izdelava interaktivnih spletnih strani in vsi glavni spletni brskalniki podpirajo kode JavaScript.

Prednosti

 • Podpora za JavaScript mora biti del vseh sodobnih spletnih brskalnikov, zato vam ni treba namestiti dodatnega orodja za zagon kosov JS. Mnogi brskalniki imajo tudi napreden urejevalnik JavaScript, na internetu pa je veliko brezplačnih storitev, kjer lahko vnesete in zaženete svojo kodo za testiranje.
 • Kode JavaScript se izvajajo v brskalniku obiskovalcev, zato ga pogosto imenujemo jezik stranke. Vendar pa lahko z uporabo Node.js uporabite JavaScript za pisanje aplikacije, ki temelji na strežniku, brez potrebe po uporabi pravega programskega jezika na strani strežnika.
 • Hitro lahko ustvarite prijetne in interaktivne spletne aplikacije, tako da napišete kodo v HTML, dodate slog s CSS-om in ga naredite interaktivnega z JavaScript. Ta rešitev je veliko hitrejša in enostavnejša kot uporaba drugih jezikov v vgrajenih orodjih za oblikovanje aplikacije.
 • JavaScript ima eno največjih skupnosti in skoraj ni naloge, ki že ni bila napisana v tem jeziku. Na internetu je dobesedno na milijone kod JS, ki jih lahko brezplačno dobite in jih uporabite na svojem spletnem mestu z le nekaj kliki in koraki za prilagajanje..
 • Jezik ima podobno sintakso kot C, zato programer, ki lahko dela v JavaScriptu, lahko hitro preide na programiranje C, C ++, C # ali Java.
 • JavaScript je programski jezik, ki se ga je enostavno naučiti, veliko programov programiranja ga uporablja za prikaz primerov bistvenih programerskih disciplin. Združite to dejstvo s prisotnostjo spletnih peskovnikov JS in jezik je idealen za začetek kariere programerja.

Slabosti

 • JavaScript ima nekaj vrst koercij, kar res ni smiselno. Na primer, ‘9’ – 1 je enak 8, medtem ko je ‘9’ + 1 enak ’91’. V prvem primeru je rezultat število, drugi rezultat pa niz.
 • V jeziku se uporablja tudi dinamično tipkanje jezika, tako da lahko novorojenci zlahka razumejo, zakaj je tipkanje bistvena programska funkcija.
 • V primerjavi z drugimi jeziki, kot je Python, je standardna knjižnica JavaScript šibkejša. Vendar pa lahko v internetu resnično najdete dodatne knjižnice.
 • Evolucija JavaScript se ni nikoli ustavila in razvoj je tako hiter, da je na internetu veliko informacijskih virov, ki so popolnoma zastareli. To je lahko moteče za novorojenčke, ki imajo lahko težke čase, medtem ko najdejo najbolj zanesljive vire za učenje.

F #

f # programski jezikF # je programski jezik .NET, zato ga je Microsoftov zaposleni Don Syme razvil leta 2005. Je močno vtipkan, poleg tega pa ima tudi odprtokodni in neodvisni prevajalnik od platforme.

Prednosti

 • Z uporabo običajnega načina izvajanja lahko F # enostavno dostopa do sredstev .NET Framework in lahko uporablja druge kodne dele jezika .NET.
 • Podobno kot C # tudi sam Microsoft F # prek svoje Visual Studio tudi sam podpira. Plačljiva storitev podjetja ima neverjetno širok seznam storitev, ki podpirajo kodiranje, odpravljanje napak in druge pod naloge v obeh jezikih.
 • F # je jedrnat programski jezik, ne uporablja kodrastih oklepajev ali podpičjih, zato se lahko osredotočite na pisanje kode. V primerjavi z internim konkurentom C #, F # pogosto potrebuje manj kode, da reši isto težavo.
 • Zmogljiv jezikovni sistem pomaga, da se izognemo številnim pogostim napakam, vključno z izjemami iz ničelnih referenc in še več. Z nastavitvijo vrednosti, ki jih lahko privzeto spremenite, boste imeli bistveno manj napak.
 • Ker sta F # in C # med seboj tesno povezana, lahko kodi C # neposredno prevedemo v F #. To je velika prednost, zlasti v podjetjih, kjer veliko velikih podjetij uporablja C #. Podjetja lahko s prevajanjem kod C # ponovno uporabijo svoja prejšnja dela in jih izvajajo pod F #, kar je v posebnih primerih lahko učinkovitejše.

Slabosti

 • Ena največjih pomanjkljivosti F # je pomanjkanje dobre podpore za Android in iOS. Jasno je, da Microsoft ni postavil svoje prednostne naloge na konkurenčne storitve.
 • V primerjavi z glavnimi programskimi jeziki je programov F # bistveno manj. Na primer, na svetu je skoraj sto krat več C # kot programerjev F #.
 • F # nima prave podpore za orodja za oblikovanje GUI.
 • Med imperativnimi in objektno usmerjenimi metodami jezik uporablja tudi funkcionalne metode. To je lahko zmedeno pri programerjih, ki so uporabljali prej jasne jezike OOP, kot je JAVA.
 • Microsoftovi inženirji so za izdelavo naprednih orodij za C # porabili več truda, kot pa dali enaka orodja za programerje F #. Če primerjamo dva jezika, povezana z MS, je programiranje v C # bolj priročno kot delo s F #. Prav tako slednji nima orodij za refaktoring.

Java

programski jezik javaJava je leta 1995 zasnoval James Gosling, zaposleni v podjetju Sun Microsystems in od takrat je postal eden najbolj priljubljenih programskih jezikov. Uporablja objektno usmerjeno paradigmo in se pogosto uporablja za poučevanje načel OOP za začetnike programerje.

Prednosti

 • Java uporablja statično tipkanje, tako da lahko njeni IDE prikažejo napake med tipkanjem kode. To je veliko bolj priročno kot zagon programov in preverjanje prihajajočih napak zatem. Napredne funkcije Java IDE, kot so samodejno dokončanje kode, prikazovanje povezanih sredstev ali dokumentacije, lahko pomagajo mlajšim programerjem, da se hitreje naučijo programskega jezika.
 • Java je pogosto uporabljala programske standarde, ki pomagajo pri pisanju standardiziranih kosov kode in pomagajo pri nadaljnjem delu drugih programerjev. Podobne rešitve pri programiranju so izredno uporabne, ko gre za delo v večji skupini na istem projektu.
 • Jezik ima jasno strukturo in njegovo objektno orientirano stališče je zelo enostavno razumeti. Tudi novorojenci so sposobni razumeti, kaj pomenijo kapsulacija, dedovanje in predmeti, če vidijo, kako delujejo.
 • Java je eden najpogosteje uporabljanih programskih jezikov, pomemben je kot C ali JavaScript. Z učenjem tega jezika boste vedno našli službo in podjetja, ki ga uporabljajo v svojih projektih, in zlahka boste našli ljudi za nadaljevanje dela.
 • Java ima podobno skladnjo z jeziki, podobnimi C, zato programer Java enostavno preklopi na programiranje C, C ++, C # ali JavaScript.
 • Ker je jezik starejši od 13 let in ga lahko štejemo za industrijski standardni jezik, obstajajo neverjetno velik vir zunanjih knjižnic in drugih koristnih virov. Iz istega razloga stoji za Javo močna skupnost, katere člani so pogosto ogromni ljubitelji tega jezika.
 • Java Virtual Machine (JVM) je mogoče namestiti na več platform, zato so kode Java neodvisne od platforme. Kjer koli imate JVM, lahko zaženete iste kose kode Java. Ta neodvisnost je močno podpirala vlogo Jave v vodilni panogi.

Slabosti

 • Java primitivi so v nasprotju s ključnimi pravili OOP, ki določa, da bi morali biti vsi predmeti. Takšni primitivi, kot so cela števila ali znaki, niso predmeti na Javi. Za to je potrebna drugačna raba kot predmeti.
 • Jezik ni tako napreden kot konkurenčni jeziki, kot je C #, in manjka nekaterih pomembnih orodij za programiranje na ravni podjetij. Kljub temu Java stalno pridobiva nova programska sredstva z novimi različicami, njihov razvoj je dokaj počasen.
 • Avtomatizacija odvoza smeti je v veliko pomoč programerjem, a tudi velika priložnost za novorojenčke. Ker Java upravlja s pomnilnikom in skrbi za neuporabljene spremenljivke, se mlajši programerji teh bistvenih nalog programiranja morda ne bodo naučili.
 • Napredne IDE bi lahko bile tudi težava, saj prvič uporabniki potrebujejo tudi nekaj časa, da se naučijo uporabe orodij in široka paleta možnosti jih lahko popolnoma zmede..

Zavijanje

Čeprav obstaja veliko programskih jezikov, ki so dobra alternativa PHP, se kljub temu ne bi smeli izogibati uporabi PHP, saj večina spletnih strani temelji na tem programskem jeziku. Prav tako me zelo zanima vaše mnenje o tem, kateri programski jezik uporabljate in priporočate. Sporočite nam v spodnjih komentarjih.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector