Ali VPN resnično ščiti vašo zasebnost?

vpn resnično ščiti zasebnost


Navidezna zasebna omrežja (VPN) omogočajo komunikacijo prek omrežja na zaseben, varen, šifriran način. Različni VPN uporabljajo različne metode in stopnje šifriranja. Nekateri so morda močnejši od drugih in bolje opravijo šifriranje svojih podatkov.

Kaj počne VPN?

VPN lahko šifrira vaše podatke in tako vaši seji zavaruje pred vsemi, ki želijo vedeti, kakšne so lahko vaše dejavnosti v spletu. VPN lahko stisne promet na strežniku in vam tako omogoči večji dostop do podatkov, ki jih poskušate prenesti ali pretakati. Lahko prikrije naslov vašega računalnika (IP), da zaščiti vašo identiteto pred sledenjem med izvajanjem dejavnosti v spletu. Če ste na primer na Danskem in želite dostopati do ZDA Netflix na Danskem, morate uporabiti VPN. Torej, a VPN vam bo omogočil dostop do ameriške različice Netflixa in vsebin, tako da vam omogoča uporabo ameriškega naslova IP. VPN omogoča neomejen in varen dostop do česar koli na internetu. Vaše osebne podatke ščiti pred hekerji na odprtem internetu.

Ali resnično potrebujete VPN?

Če ste na internetu, je nekdo, ki bi želel vaše podatke. Sega od oglaševalcev, ki vam želijo prodati stvari, do ljudi, ki bi radi dvignili podatke o vašem bančnem računu za veliko bolj zlonamerne dejavnosti.

Če se povezujete z javnim internetom ali prek česar koli, kot je dostopna točka na letališču, je nujno, da v svojih napravah uporabljate VPN. Slabi igralci se radi družijo na teh lokacijah in spuščajo v nezavarovane naprave.

Preberite: 10 razlogov, zakaj morate uporabljati VPN

Javni WiFi Dos in Don

Pri uporabi javnih dostopnih točk in brezžične povezave WiFi ne upoštevajte naslednjih dos in ne in poskrbite, da bodo vaše naprave varne.

Naredi

 • Predpostavimo, da je kakršna koli povezava sumljiva. Natančno preglejte naslove.
 • Vprašajte zaposlenega, da potrdi omrežno ime. Hekerji radi uporabljajo omrežje s podobnim imenom kot dejansko omrežje. Na primer, CoffeeWiFiFree in CoffeeFreeWiFi. Kako veš, kateri je pravi?
 • Brskajte samo po spletnih mestih, v katera vam ni treba vnašati nobenih osebnih podatkov.
 • Shranite druge prijave na spletnem mestu, kot so banke ali tiste, ki zahtevajo prijave za zaščiteno omrežje.

Ne

 • Ne vklopite skupne rabe datotek, ko ste v WiFi.
 • Ne pustite povezave WiFi, ko povezave ne potrebujete več.
 • Naprave ne puščajte brez nadzora, niti v kopalnico.
 • Ne delajte nobenega bančništva in ne delajte ničesar z občutljivimi podatki javni WiFi.
 • Ne pošiljajte e-pošte nič občutljive narave.

Glede na zgornje scenarije je verjetno najbolje, da uporabite VPN za svoje mobilne naprave in prenosnike, če se zanašate na javne povezave WiFi. Hekerji ne morejo vdreti v te povezave in četudi bi to storili, bi dobili le del šifriranih podatkov, s katerimi ne bi mogli storiti ničesar.

Z VPN bi lahko pošiljali občutljivo e-pošto, bankovali in izvajali katero koli dejavnost, ki jo potrebujete za varno v svoji napravi, in bili bi zaščiteni pred vsemi, ki želijo škodo na WiFi. Paziti morate le na tatove v resničnem življenju in tiste, ki bi fizično dostopali do vaše naprave.

Brezplačne Versus plačane VPN

Tam je nekaj brezplačnih VPN storitev, ki pa so slabše od plačljivih storitev. Tu so razlike med brezplačnim in plačanim VPN:

Internetna hitrost

Brezplačni VPN-ji potiskajo oglase na vaše naprave in upočasnijo vašo povezavo. Če nameravate pretakati vsebino, bo vaš tok počasen z brezplačnim VPN. Če želite solidno hitro pretakanje ali igralne zmogljivosti, potrebujete hitro povezavo. Te povezave so plačljive storitve.

Zasebnost

Brezplačni VPN lahko osebne podatke posreduje tretjim osebam. Skoraj vsi plačani VPN-ji imajo pravilnik brez dnevnika, kar pomeni, da so vaše spletne dejavnosti varne in anonimne.

Lokacije strežnika

Brezplačnih VPN-jev je majhno lokacije strežnika. Povezave s temi strežniki postanejo otežene. Z dobro plačanimi VPN-ji je na voljo veliko strežnikov in veliko držav.

Šifriranje podatkov

Brezplačni VPN uporabljajo osnovna orodja za šifriranje. Ta orodja pogosto ne uspevajo in puščajo vašo lokacijo in podatke. Plačani VPN-ji uporabljajo naprednejša orodja in protokole, ki ščitijo vašo identiteto in podatke v spletu.

Hkratne povezave

Če imate v gospodinjstvu veliko mobilnih naprav in namizje, boste morda morali imeti več povezav. Plačljivi VPN ponujajo več hkratnih povezav, brezplačni VPN pa samo za eno povezavo.

Kako izbrati najboljši VPN

Prepričani ste, da morate imeti VPN, da zaščitite svojo identiteto in svoje dejavnosti na spletu, vendar je toliko ponudnikov. Kako se morebiti odločite? Ob ocenjevanju ponudnika VPN morate imeti nekaj funkcij, ki jih morate iskati:

 • Zanesljivo šifriranje podatkov

Trenutno so najboljši protokoli OpenVPN, PPTP, L2TP / IPSec protokoli. Če želite med pretakanjem, igranjem ali hudournikom ostati na varnem, se prepričajte, da vaš VPN uporablja enega od teh protokolov.

 • Brez pravilnika o dnevnikih

Prepričajte se, da vaša storitev VPN ne beleži vaših dejavnosti. Mnogi brezplačni VPN delijo vaše podatke s tretjimi osebami. In nekateri plačani VPN beležijo vaš promet.

 • Več možnosti izbire strežnika VPN

Za ogled vsebine iz teh držav želite imeti možnost povezovanja z več strežniki po vsem svetu. To je še ena funkcija, na katero morate biti pozorni. Čeprav morate še vedno imeti račun Hulu itd., Vsebina, ki jo ponujajo, preklopi, ko odklenete geografsko omejitev s spremembo IP naslova.

 • Več povezav

Če imate več naprav ali povezujete svoje gospodinjstvo, je cenejše, če uporabite VPN, ki ima več hkratnih povezav. Tako vam ni treba kupiti več računov.

 • Preizkusno obdobje

Za prve uporabnike VPN je dobra ponudba brezplačne preizkuse ali garancija za vračilo denarja. Preden se prijavite, preberite podrobnosti ponudbe.

Preberite ocene in neodvisne ocene, kot je ThatOnePrivacySite.net, da preverite, ali ima VPN, ki ga izberete, funkcije, ki so vam najpomembnejše..

Ali VPN resnično ščiti mojo zasebnost?

VPN z nečim, imenovanim “kill-switch”, vas takoj prekine in ubije vse vnaprej izbrane procese. Če se s povezavo dogaja nekaj čudnega in menite, da je računalnik morda v nevarnosti, lahko to možnost uporabite.

Drugo koristno orodje je IPLeak.net, ki vam bo povedal, ali je vaš VPN aktiven in če pušča vaš IP naslov ali uporabljate naslov IP, ki ste ga izbrali.

VPN onemogoča, da bi ponudnik internetnih storitev povedal, kaj počnete in kam. Zato teh podatkov ne more beležiti ali slediti, da bi jih obdržali, če je to običaj ali zakon tam, kjer živite (gledano na vas ZDA). Nekateri VPN-ji s sedežem v ZDA menijo, da so dolžni voditi dnevnike, medtem ko VPN-ji EU navajajo, da se zakonodaja o hrambi zanje ne uporablja. Ko in če bodo VPN-ji EU zaprosili za podatke z sodnim pozivom, jih bodo morali uskladiti, samo podatkov ne bo mogoče podati.

Druga težava je v tem, da podatke pošiljate v VPN in morda izberete takšnega, ki vodi dnevnike in nima velike varnosti podatkov. Zagotoviti morate, da imate ugledno storitev, ki tudi ne bo prodala vaših podatkov. Zato se morate izogibati brezplačnim storitvam … denar morajo nekako zaslužiti.

Zaključek

VPN lahko zaščiti vašo zasebnost. Najboljši nasvet je, da izberete ponudnika storitev VPN brez dnevnikov, ki nimajo sedeža v ZDA, kjer velja nekaj najstrožjih zakonov glede sledenja in hrambe podatkov. Opravite svojo raziskavo in se prepričajte, da imate v VPN vse funkcije, ki jih potrebujete in želite. Bodite pozorni na spreminjajoče se pravne ureditve EU, saj razmišljajo tudi o zakonih, ki lahko vplivajo na delovanje VPN-jev.

Bram Jansen je spletni strokovnjak za zasebnost. Pomaga podjetjem pri varovanju informacij prek spleta. Ponuja nasvete in svetuje, da podjetja zaščitijo pred običajnimi težavami in zagotovijo, da ščitijo zasebnost njihovih spletnih in družbenih medijev. Kadar ne deluje, se Bram prepusti kajakaštvu in gorskemu plezanju.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map