cPanel vs Plesk – Katera je najboljša nadzorna plošča za spletno gostovanje?

01.06.2020
Članki in več ... 'cPanel vs Plesk – Katera je najboljša nadzorna plošča za spletno gostovanje?
0 15 мин.

cpanel-vs-plesk


Dandanes je upravljanje strežnikov veliko lažje za lastnike spletnih strani z obilico uporabnih funkcij. Današnji standard je zagotoviti hitro in enostavno razumevanje nadzornih plošč, tako da se bodo uporabniki lahko bolj osredotočili na druge naloge, kot so ustvarjanje vsebine, izvajanje marketinških načrtov in več prometa.

Dejstvo, da se ljudem ni treba ukvarjati z vsemi tehničnimi potrebami, tudi storitve spletnega gostovanja omogočajo dostop do širšega občinstva.

Zlahka je najti zanesljivega ponudnika spletnega gostovanja, ki v svoje načrte gostovanja vključuje začetno prijazno nadzorno ploščo. Tudi če se odločite za storitev, ki vam ne nudi nadzorne plošče, jo lahko vedno kupite posebej in jo namestite na strežnik.

Trenutno na trgu obstajata dve pogosto uporabljani nadzorni plošči s številnimi pozitivnimi ocenami: Plesk in cPanel. V tem članku jih bomo primerjali, da vam bomo pokazali razlike in vam pomagali ugotoviti, kateri najbolj ustreza vašim ciljem.

Očitno je, da je kateri koli od njih dobra izbira, vendar vedno obstajajo prednosti in slabosti, ki pojasnjujejo, kateri vam najbolj ustreza. Če gre na primer za cenejši načrt spletnega gostovanja (na primer deljeno gostovanje), nekateri od njih ponujajo cPanel, medtem ko drugi ponudniki raje Plesk kot svojo nadzorno ploščo. Ko izberete načrt, ne smete izbirati med obema. Z njihovo pregledovanjem vam želimo pokazati, da so nadzorne plošče še ena pomembna stvar, ki jo je treba upoštevati, preden dejansko začnete uporabljati storitev spletnega gostovanja.

Če potrebujete močnejši načrt, ki temelji na namenskem ali VPS gostovanju, vam bodo zagotovo omogočili izbiro nadzorne plošče. Zdaj pa poglejmo, kaj so najpomembnejše stvari, ki jih morate vedeti o Plesku in cPanelu!

Splošne značilnosti nadzorne plošče

Glavna ideja nadzorne plošče je, da vam zagotovi toliko uporabnih funkcij, kot jih potrebujete. Ti vam omogočajo popoln nadzor nad vašim načrtom spletnega gostovanja in strežnikom, ki hrani vaše spletno mesto. Tu bomo obravnavali najpogostejše funkcije, ki jih najdete na nadzorni plošči. Razvrstimo jih na čist seznam:

 • Nadzorna plošča vam omogoča, da upravljate vse, kar je povezano z vašim IP naslovom in domenskim imenom
 • Svoje datoteke lahko kadar koli potrebujete prek FTP
 • Popoln nadzor nad vašimi bazami podatkov
 • Razširljiv je, kar pomeni, da lahko namestite uporabne dodatke
 • Do svojega datotečnega sistema lahko dostopate in upravljate prek spleta
 • Upravljajte e-poštna sporočila z nekaj kliki
 • Omogoča vam ustvarjanje varnostnih kopij, če gre kaj narobe

Glede na te informacije bomo nadaljevali in vam pokazali, kakšne dodatke lahko sistem Plesk in cPanel dodata v sistem in tudi njihove slabosti.

cPanel v matici

cpanel-admin-demo

Zaradi svoje priljubljenosti veliko novih uporabnikov vsakodnevno izbere cPanel za ustvarjanje domenskih imen in zagon načrtov spletnega gostovanja. To je predvsem zato, ker je cPanel zasnovan z neizkušenim uporabnikom v mislih. Vsakdo lahko namesti in hitro razume, kako deluje ta nadzorna plošča. Obilje pozitivnih kritik govori samo zase, hvalijo njegovo kakovost in zanesljivost.

cPanel vas ne bo nikoli izneveril. Lahko izvedete nujne spremembe ponoči ali popoldne poskrbite za daljše opravilo; nadzorna plošča bo vedno pripravljena. cPanel je zgrajen na Linuxu, zato če raje uporabljate Windows ali kakšen drug operacijski sistem, potem ta nadzorna plošča ni priporočljiva za vas.

Uporablja se lahko na tri različne načine, kar je odvisno od tega, ali je uporabnik skrbnik, prodajalec ali lastnik spletnega mesta končnega uporabnika. Te tri vloge uporabljajo različne funkcije. cPanel vam omogoča, da naredite vse, kar lahko naredite na običajni nadzorni plošči. To vključuje upravljanje virov, varnostnih kopij in datotek. Vendar pa omogoča tudi namestitev številnih dodatkov iz polja, ki vam lahko veliko pomagajo pri nalogah, povezanih z vašim spletnim mestom.

Na primer, lahko uporabite WHM s cPanel. WHM je okrajšava za Web Hosting Manager. Če imate več računov cPanel, lahko ta dodatek uporabite za lažje upravljanje z njimi. Ljudje, ki imajo številna spletna mesta, je vedno bolje uporabiti ločen cPanel za vsako od njih. V teh primerih lahko uporaba WHM veliko pomaga.

Plesk v matici

plesk-admin-demo

Lahko rečemo, da je Plesk večnamenska nadzorna plošča, ki olajša življenje tistim, ki želijo graditi in vzdrževati svoja spletna mesta in aplikacije. Plesk se je pojavil leta 2001, zaradi česar je ta nadzorna plošča mlajša, če jo primerjate s cPanel, ki obstaja že od leta 1996.

Plesk se ne razlikuje toliko od cPanela. Če v svoj cPanel dodate WHM, boste na koncu našli enake funkcije, kot jih najdete v Plesku. Za dodatek ni potrebe; ta nadzorna plošča lahko sama upravlja z več spletnimi mesti. Če ne želite rešitve, ki temelji na Linuxu, morate vsekakor izbrati Plesk namesto cPanel. Ta deluje v sistemu Windows, vendar ga lahko zaženete tudi v nekaterih različicah Linuxa, če ste resnično ljubitelj te nadzorne plošče.

Večina velikih podjetij za spletno gostovanje, ki imajo raje Windows kot svoj operacijski sistem, vključuje Plesk kot možnost nadzorne plošče. Plesk ima tudi ključne funkcije, ki vam omogočajo ustrezno upravljanje strežnika in spletnega gostovanja. Poleg tega lahko na nadzorni plošči razporedite vsa orodja, ki so potrebna za naloge upravljanja spletnega mesta. To je programska oprema drugih proizvajalcev, ki bo na voljo v Plesku, kadar koli jih potrebujete.

Z vsemi orodji in funkcijami dobite zelo učinkovit vmesnik, ki vam omogoča popoln nadzor nad vsem. Zasnovan je z mislijo na neizkušenega uporabnika, zato ne potrebuje veliko časa, da se ga navadiš. Če povzamemo, je Plesk vrhunska nadzorna plošča, ki ima vsako orodje in jedro funkcionalno na dosegu roke.

Preklapljanje med Pleskom in cPanelom

Uporaba sistema Plesk ali cPanel je preprosta, vendar le, če še nimate spletnega mesta, ki ga poganja načrt spletnega gostovanja in ga za začetek upravlja nadzorna plošča. Če enega od njih že uporabljate na vašem strežniku in želite migrirati podatke samo za prehod na drugo nadzorno ploščo, je veliko bolj zapleten primer.

Po drugi strani je selitev vašega spletnega mesta s cPanela na drug cPanel ali iz Pleska na drugega Pleska veliko lažja. Ne trdimo, da je prvi primer nemogoč, vsekakor pa je treba vložiti veliko truda in se morate poglobiti v tehnične lastnosti, če želite preklopiti nadzorne plošče. To vsekakor ni nekaj, kar bi morali storiti sami, razen če imate veliko izkušenj.

Opazne razlike med cPanel in Plesk

Ko smo govorili o najpomembnejših lastnostih vsake možnosti, ste zagotovo opazili, da imata cPanel in Plesk veliko podobnosti. Oboje se mi zdi odlična izbira, kajne? Kako se torej odločite, katero izbrati med dvema zelo priljubljenima nadzornima ploščama?

V nadaljevanju bomo govorili o glavnih razlikah med Pleskom in cPanelom. Vsak od obeh ima svoj nabor funkcij, ki ga v drugem ne najdete. Očitno skrbniški vmesnik ni enak in tudi na teh dveh nadzornih ploščah nimate enake količine nadzora. Pokrili bomo tudi te razlike. Iz preostalega članka lahko preberete vse bistvene podrobnosti, ki jih morate upoštevati, preden sprejmete končno odločitev.

Podprti operacijski sistemi

Ker cPanel deluje v Linuxu, so štiri glavne različice Linuxa med glavnimi zahtevami nadzorne plošče. To so naslednji: Cloud, Red Hat Enterprise, CentOS in Amazon. V preteklosti je obstajala še ena možnost, ki je ljudem omogočala uporabo cPanela v sistemu Windows.

Imenoval se je Enkompass in je bil na voljo tri leta po izdaji leta 2011. Žal ta plošča ni več na voljo, razen če ste takrat ustvarili račun..

Zdaj pa poglejmo, kaj lahko Plesk ponudi glede združljivosti. Ta je bolj vsestranski, podpira številne operacijske sisteme. Plesk podpira tudi tri prej omenjene možnosti, vključno s CentOS, Cloud in Red Hat Enterprise Linux. Poleg tega ga lahko zaženete tudi v Ubuntu in Virtuozzo Linux, Debian in Windows Server.

Čeprav je Plesk nadzorna plošča na več platformah, to še ne pomeni, da ga lahko nastavite v katerem koli računalniku, na katerem je nameščen eden od naštetih operacijskih sistemov. Za vsak določen operacijski sistem je na voljo drugačna različica Pleska. Ko kupite želeno različico, je ne boste mogli uporabljati v drugem operacijskem sistemu.

A to še vedno ni bil najpomembnejši del. Za večino ljudi ni pomembno, ali lahko nadzorna plošča deluje v operacijskem sistemu Windows, ker je Linux najboljša izbira za spletno gostovanje. Ko gre za cPanel in Plesk, jih boste lahko uspešno uporabljali, če imate eno od podprtih različic Linuxa.

Najbolj pomembno je nabor funkcij, ki jih ponuja vsaka od njih. Kljub temu pa se prepričajte, da je nadzorna plošča, ki jo želite kupiti, združljiva z operacijskim sistemom, ki ga imate na svojem računalniku.

Značilnosti v cPanel in Plesk

Seveda je glavni namen vsake nadzorne plošče omogočiti enostavno upravljanje strežnika in spletnega mesta. Zato so osnovne funkcije vedno zelo podobne. Razlike najdete tako, da pogledate orodja drugih proizvajalcev, ki jih ponujata Plesk in cPanel. Oba sta raztegljiva, a kako močna sta njuna dodatka v resnici?

Smisel dodajanja orodij drugih proizvajalcev na nadzorno ploščo je povečanje nadzora nad nalogami, povezanimi s strežnikom, spletnim mestom in gostovanjem. Git je ena izmed priljubljenih razširitev, ki jo lahko dodate v Plesk. To je široko uporabljano orodje za upravljanje izvornih kod, na katero se zanašajo številna podjetja za razvijalce. Git ima močne funkcije, orodje pa podpira celo vse storitve programskega inženiringa.

Ali pa obstaja še ena velika razširitev za Plesk, ki se imenuje Docker, orodje, ki vam omogoča zagon aplikacij v zabojnikih. Ti vsebniki so označeni kot Docker Images in z njimi lahko upravljate celoten seznam slik v vmesniku. Te vsebnike lahko dodelite tudi lokalnim gostiteljem in oddaljenim računalnikom ali strežnikom.

Obstaja nekaj zelo priljubljenih orodij, ki delujejo tudi na Plesk in cPanel, na primer Virtualmin in WordPress. Te so postale tako pomembne na vsaki nadzorni plošči, da bi bila slaba izbira, če ne bi bilo podpore tej koristni programski opremi. WordPress je CMS, ki poganja milijone spletnih mest, medtem ko vam Virtualmin omogoča nadzor nad številnimi računi gostovanja prek ene nadzorne plošče.

Tako Plesk kot cPanel podpirata najpogostejša orodja. Dokler ne želite določenega orodja določenega razvijalca, lahko preprosto dodate želeno funkcijo na svoje spletno mesto. Če imate na primer spletno mesto za e-trgovino, boste morda zanj potrebovali nakupovalni voziček. To lahko preprosto dodate z obema nadzornima ploščama.

Stvari se začnejo zapletati, ko za svoj cPanel potrebujete določeno orodje, kot je Docker. Ker ga podpira le Plesk, dodajanje na drugo nadzorno ploščo zahteva veliko več truda, predvsem kot začetnik. Zato obstajajo majhne razlike v cPanel in Plesk, ko gre za integracije, ki jih lahko namestite.

Vse, kar morate storiti, je, da preverite App Store za cPanel ali razdelek Razširitve, če uporabljate Plesk. S preverjanjem teh seznamov pred izbiro nadzorne plošče se lahko odločite, kateri nabor podprtih dodatkov bo najbolj ustrezal vašim potrebam.

Razlike v vmesniku in uporabniški izkušnji

Lahko rečemo, da imata tako cPanel kot Plesk popolnoma začetnikom prijazne vmesnike. Današnji standard je uporabiti minimalističen, privlačen dizajn na programski opremi in spletnih straneh, ki so na voljo na internetu. Vsaka stran in vmesnik morata biti čisto in lepo razporejena z uporabo vizualno privlačnih pisav in samoumevnih ikon.

Te nadzorne plošče absolutno izpolnjujejo te standarde, zaradi česar jih ne morete preprosto uporabljati, ampak tudi prijetno uporabljati. Še vedno pa obstajajo majhne razlike, zaradi katerih je Plesk boljša izbira za manj izkušene uporabnike. Plesk nekako olajša razumevanje, kako izvajati naloge upravljanja strežnika in pravilno uporabljati funkcije. Za bolj izkušene lastnike spletnih strani je verjetno najboljša izbira cPanel.

Ključni dejavnik Pleska, ki olajša uporabo, je način urejanja njegovih lastnosti. Razdeljeni so v kategorije, tako da vam za iskanje določene možnosti ni treba izgubljati toliko časa kot začetnikom. Če želite v cPanelu imeti enako uporabniško izkušnjo, lahko na podoben način spremenite vmesnik. cPanel ima nekaj možnosti prilagajanja, ki vam omogočajo, da funkcije postavite v kategorije, tako da jih boste naslednjič lažje našli.

Ker je za skoraj vse pomembne spletne programske opreme na voljo mobilna aplikacija, lahko aplikacijo naložite tudi za obe nadzorni plošči. To je ena izmed stvari, za katero se boste morali redno prijavljati in preverjati, možnost preverjanja in nadzora na mobilnem telefonu pa uporabnikom vedno daje več svobode. Spletno aplikacijo lahko namestite na platforme Android in iOS tako za Plesk kot za cPanel.

Poleg tega ne glede na to, katero nadzorno ploščo izberete, sta oba primerna za izkušenejše uporabnike, ki želijo upravljati svoj strežnik z ukazno vrstico.

Primerjava cen Plesk in cPanel

Če želite uporabljati cPanel, lahko izbirate med tremi različnimi paketi. Obstaja Solo načrt za 15 dolarjev na mesec, WHM VPS načrt za 20 dolarjev in WHM namenski načrt za 45 dolarjev vsak mesec. Kot običajno vam nakup enega od paketov v daljšem časovnem obdobju zagotavlja popuste. Vendar pa se lahko odločite tudi za plačilo iz meseca v mesec, če ga želite preizkusiti ali če ga želite uporabiti za manjši projekt.

Če ste prepričani, da cPanel potrebujete dlje časa, si lahko zagotovite najnižjo možno povprečno ceno tako, da se prijavite za njihovo triletno naročnino. Na voljo pa so tudi drugi popusti. Če imate v lasti številna spletna mesta, ki jih je treba izvajati na ločenih primerkih cPanel, lahko za to dobite tudi popust. Njihovi količinski popusti zelo koristijo tudi spletno gostovanje prodajalcev.

Če želite uporabiti program Plesk, lahko izberete eno od treh razpoložljivih različic. Sem spadajo: spletni skrbnik za 10 dolarjev na mesec, spletni pro za 15 dolarjev in spletni strežnik za 25 dolarjev na mesec. To je samo začetna cena za vsako od možnosti, saj se po izbiri odločite za tri namenske načrte ali VPS načrte za vsako izdajo.

Na voljo je obsežen seznam funkcij za vsako izdajo, ki jih lahko preverite na njihovem spletnem mestu. Ko boste preučili podrobnosti, boste zagotovo našli načrt, ki ustreza vašim potrebam. Tako kot cPanel tudi Plesk ponuja popuste za tiste, ki se naročijo za daljše časovno obdobje. Prednosti, ki jih prodajalci in več lastnikov spletnih strani dobi s Pleskom, so prav tako enake, kar zagotavlja, da za začetek ne potrebujete tako velikega proračuna..

Ti načrti, ki smo jih omenili, so samo VPS in namenski načrti, kaj pa, če želite namesto tega deljeni načrt? Iskanje načrta v skupni rabi je dejansko zelo enostaven, vendar se boste morali spoprijeti z dejstvom, da vam ne bo treba izbrati nadzorne plošče. Namesto tega se bo ponudnik odločil, katero možnost boste dobili, Plesk ali cPanel.

Zaključek

Lahko rečemo, da nadzorne plošče, ki vam omogočajo, da se ukvarjate z vsemi nalogami upravljanja strežnika in spletnega mesta, temeljijo na istih glavnih značilnostih. Ne glede na to, ali strežnik deluje v operacijskem sistemu Linux ali Windows, bi vam nadzorna plošča morala omogočiti popoln nadzor nad strežnikom in spletnim mestom. Ko smo pregledali cPanel in Plesk, smo izvedeli, da so razlike bolj v manjših podrobnostih.

V tem članku smo vam pokazali glavne razlike med Pleskom in cPanelom. Zdaj je na vas, da izberete, kateri najbolj ustreza vašim ciljem. To je nekaj, kar morate upoštevati:

 • Oglejte si, kako vsaka nadzorna plošča obravnava migracijo podatkov
 • Kateri uporabniški vmesnik bi raje uporabili?
 • Razlika v lastnostih in cenah paketov
 • S katerim operacijskim sistemom je združljiv?

Če nimate posebnih potreb in želite samo zanesljivo nadzorno ploščo, bo katera koli od njih odlično opravila. Če berete ta članek, ker enega od njih že uporabljate, vam priporočamo, da ga še naprej uporabljate. Ni potrebe, da preklopite na drugo, podobno možnost, razen če resnično potrebujete majhno dodatno opremo, ki jo lahko dobite z izbiro druge.

Za tiste, ki nimajo izkušenj s cPanelom ali Pleskom in želijo rešitev brez Linuxa, ki je popolnoma prijazna začetnikom, je izbira Pleska vedno odlična ideja. Če pa želite za svoj denar dobiti največ funkcij, specifikacij in dodatkov, lahko vrednost povečate z izbiro cPanel.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector