Evolucija e-trgovine – kratek pregled

evolucija e-trgovine


E-trgovina je nekaj, s čimer se srečujemo vsak dan, tako v poslu kot v običajnem vsakodnevnem življenju. Vendar ni bilo vedno tako.

Pred 22 leti je Amazon svojo prvo knjigo prodal na spletu. Torej, to ni starodavna zgodovina, kot se je zgodila sredi 90-ih. In danes lahko prek interneta kupite karkoli tam. Kako je torej nekaj zraslo, da je v relativno kratkem času postalo tako obsežno in tako pomembno?

Na to vprašanje smo želeli odgovoriti. V tem članku vam bomo zagotovili vse informacije in pojasnili, kako se je to zgodilo. Po branju tega članka boste deležni veliko boljšega razumevanja stvari, ki jih v sodobnem življenju običajno jemljemo za samoumevne, kot je e-trgovina.

Časovni trak e-trgovine

Leta 1991 je bil ustvarjen svetovni splet. Šele naravno je, da bodo ljudje poskušali najti način za izkoriščanje tega novega izuma, predvsem v smislu ustvarjanja dohodka. Kot običajno v življenju, so želje ena stvar, resničnost pa je nekaj povsem drugega. Na svetle ideje je bilo veliko stvari, saj je bil celoten internet tiste dobe neznano ozemlje, ki je čakalo, da ga začrtajo.

Ljudje so poskušali dostopati do interneta na različne načine, vendar v resnici nič ni delovalo. Šele leta 1994. Prišlo je do preboja; Netscape je predstavil svoj brskalnik Navigator. To je bilo ključno, saj je bil to prvi brskalnik, ki je bil široko in globalno uporabljen. Istega leta je bilo prvo podjetje, ki je uvedlo spletno poslovno inovacijo, Pizza Hut. Na svojem spletnem mestu so ponudili spletno naročanje.

Toda leto, ko se je rodila prava e-trgovina, je 1995. V tem letu je bil ustanovljen eBay in Amazon je prodal in odposlal svojo prvo knjigo. Toda nihče niti ni upal, da bo internet, kaj šele e-trgovina, zrasel skoraj toliko kot v zadnjih 20 letih.

Vendar je rasla in hitro rasla. Leta 1996 že več kot 40 milijonov ljudi imeli dostop do interneta in spletna prodaja je tisto leto presegla milijardo dolarjev!

uporabniki interneta na svetu

Trend se ni le nadaljeval, ampak se je močno povečal. Pojavile so se nove platforme PayPal, pospešiti transakcije in spremeniti način, kako ljudje v celoti plačujejo.

In leta 2000, samo 4 kratka leta po prvem nakupu preko spleta, je skupno število spletnih nakupov preseglo 25 milijonov dolarjev.

Pozneje se je pojavilo več storitev, na primer Apple iTunes, ki je bila prva večja trgovina z digitalno glasbo.

Leta 2006, 10 let po prvem spletnem nakupu, je Facebook začel prodajati oglase in popolnoma spremenil marketinški svet.

Kmalu zatem, leta 2008, so mobilni nakupi postali prvič na voljo. Hitro naprej sedem let in videli boste, da je bilo leta 2015 30% vseh spletnih nakupov opravljenih z mobilne naprave.

V letu 2012 je spletna prodaja B2C presegla več kot trilijone dolarjev. Leta 2015 so samo Američani na spletu porabili več kot 341 milijard dolarjev. Vendar to ne pomeni, da so se povečali le prihodki od e-trgovine. Delež e-trgovine v celotni maloprodajni prodaji v ZDA se je povečal s 4,6% v letu 2010 na 7,5% v letu 2015. In še naprej narašča.

Podatki iz ZDA kažejo, da je skoraj 80% odraslih nakupovalo prek spleta. Kategorija izdelkov, ki jih kupci najbolj kupujejo, so računalniki in potrošniška elektronika. 22% vse prodaje spada v to kategorijo. Druga kategorija za elektroniko so oblačila s skupnim deležem 17,2%. Knjige, glasba in video posnetki predstavljajo približno 10% celotnega tržnega deleža.

Danes obstajajo več kot 800.000 spletnih trgovin.

e-trgovina pluse in minute

Manjka ta fizični občutek ena stvar, ki ji manjka e-trgovina, in nekaj, kar ji bo verjetno za vedno manjkalo. Slike, zvoki in videoposnetki so ena stvar, toda držati predmet z desetimi prsti je nekaj povsem drugega. Za nekatere kategorije artiklov, kot so računalniki, to ni pomembno (zato je najbolj prodana kategorija), za druge pa je to lahko težava. Dokler potrebujete splošne izdelke, je e-trgovina odlična, če pa morate poiskati nekaj po meri, je lahko težavno. Če je vaša noga preširoka in veste, da morate v trgovini preizkusiti 30 različnih parov, preden najdete tistega, ki ustreza, morate pozabiti na nakup čevljev na spletu.

Preberite: Zakaj se podjetja za e-trgovino zaprejo v prvih letih delovanja?

Predmet lahko vedno vrnete, to je res, vendar potrebuje čas. Slaba stran je tudi slaba stran, saj boste najverjetneje kupili izdelke po vsem svetu, davki na odpremo in uvoz pa so lahko dragi. Bilo je tudi nekaj starejših pomislekov, na primer kraje identitete (ker kreditne kartice uporabljate za spletno nakupovanje), vendar so te danes manj pomembne, saj se je internetna varnost drastično izboljšala.

Toda tudi nakup preko spleta ima svoje prednosti. To lahko storite kjer koli in brskate po telefonu. To pomeni, da vam ni treba nameniti časa za dejansko nakupovanje, ampak lahko to storite tudi po poti. Z nakupom preko spleta lahko dobite predmete, ki niso na voljo v lokalnih trgovinah. Cene iz različnih trgovin pa lahko v nobenem trenutku primerjate.

Tudi e-trgovina vam prihrani denar. Z želenimi izdelki lahko ustvarite seznam želja in počakate, da se cene izboljšajo. Mnoge trgovine ponujajo sistem obveščanja in vas bodo obvestile, kdaj bo vaš izdelek v prodaji. Številne običajne trgovine ponujajo obvestila po e-pošti in SMS, vendar je veliko večjih težav, saj jih morate kupiti v trgovini. Z e-trgovino in pravilnim upravljanjem denarja lahko resnično prihranite veliko.

Obstajajo tudi stvari, ki jih želite kupiti, ne da bi drugi vedeli. Nakupovanje lahko poteka diskretno in anonimno na spletu.

Pogled naprej – Prihodnost e-trgovine

Kratka zgornja časovna premica kaže, kako hitro je e-trgovina rasla. Toda to ne pomeni, da bo nehal rasti, ravno nasprotno. Vsak dan prinese nekaj novega v svet tehnologije in s temi izumi podjetniki podjetniki nadaljujejo z izumljanjem novih načinov prodaje svojih izdelkov in zadovoljstva svojih kupcev. Pričakujemo lahko, da bo v prihodnosti vse več podjetij postalo popolnoma na spletu. Tudi danes nekatere stvari potekajo skoraj v celoti preko spleta. Se poskusite spomniti, ko ste zadnjič naročili pico po telefonu? Aplikacija za pametne telefone tako zelo olajša. Tudi taksiji postanejo presežek, ko imaš Uber.

Mnogi mislijo, da spletno nakupovanje ubije majhne proizvajalce, vendar to ni res. Pametni prodajalci najdejo nove načine, kako izpolniti praznine. Večina kupcev e-trgovine se pritožuje, da je njihova spletna izkušnja nakupov preveč splošna in želijo, da njihovi prodajalci ponudijo nekaj bolj prilagojenega in prilagodljivega. Manjšim trgovcem na drobno je to lažje, saj so seveda bližje kupcem kot velikim blagovnim znamkam. Na primer, danes je mogoče celo kupiti po meri obleko po meri. Edino, kar morate storiti, je, da izmerite sebe in izberete dizajn. In, stalo vas bo veliko, veliko manj kot klasična obleka z blagovno znamko. To je resnična moč e-trgovine, ki je sproščena, saj so oblačila po meri bila nekaj, kar so si lahko privoščili le najbogatejši. In zdaj je široko na voljo.

E-trgovina omogoča vsakomur tekmovati, če ima kakovost. Če je vaš izdelek dober in naredite spodobno spletno mesto s pomočjo graditelja spletnih strani ali WordPressa, se bo prodal. Ljudje si bodo vedno želeli najboljšega za svoj denar in našli bodo način, kako ga pridobiti. Če imate kakovosten izdelek, potrebujete samo primerno spletno stran in nekaj trženja, da se boste odpravili. Po tem je le nebo meja.

E-trgovina pospešeno izboljšuje naše življenje, na več načinov nam ponuja stvari po vsem svetu in za dostopne cene tudi. S sodobnimi pametnimi telefoni imamo v svojem žepu največjo trgovino na svetu, ki je na voljo kadar koli.

E-trgovina ponuja neomejene možnosti. Edina težava je; denar je zelo omejen in ne morete kupiti vsega. Toda problem izbire je dober problem, zato moramo biti hvaležni, da živimo v času e-trgovine.

Vam je bil ta članek všeč? Verjetno bi radi učili več o:

 • Razvoj spletnega oblikovanja
 • Razvoj družbenih medijev
 • Razvoj spletnega gostovanja
 • Razvoj bloganja
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map