Evolucija trženja – kratek pregled

01.06.2020
Članki in več ... 'Evolucija trženja – kratek pregled
0 8 мин.

evolucija trženja


Vsi se zavedamo, kako pomemben je marketing v današnjem svetu. Uspešna marketinška kampanja ne bo samo določila, kateri izdelki se prodajajo bolje; lahko doseže toliko več kot to. Lahko (in se) odloči za naslednjega predsednika najvplivnejšega naroda na svetu.

Stari pregovor: “imejte dober izdelek in sam se bo prodal”, ne drži več. Dandanes je bolj “dobro tržiti in izdelek komaj potrebujete.” Ali bolj verjetno – “trdijo slabo, in ne glede na to, kako dober je vaš izdelek, ste zajebani”: Ampak to ni bilo vedno tako.

Trženje je staro – ljudje so vedno radi poudarili svoj izdelek in skušali premagati konkurenco in vas prisiliti, da od njih kupujete. Toda v današnjem svetu je trženje posel sam zase – ljudje, ki ga vodijo na univerzah, svoje življenje posvečajo poskušajo izboljšati in s tem zaslužijo milijone dolarjev. Tako zase, kot za izdelke, ki jih poskušajo prodati. V tem članku bomo pobrskali po zgodovini trženja in vam pokazali, kako se je vse začelo, kako hitro je raslo, kje je zdaj in kam bo šlo v prihodnosti. Ostanite pri nas.

Postindustrijski svet – kjer se je vse začelo

začetek trženja

Postindustrijski svet je odprl nove trge in konkurenco. Proizvodna industrija je hitro rasla, kar je povzročilo, da je navadnim ljudem na voljo več izdelkov. Ker so si lahko redni delavci privoščili več stvari, so jih podjetja želela prepričati, kako je njihov izdelek najboljši. Vendar je bilo treba na pravi marketing počakati do 60. let, preden so prodajalci še vedno verjeli, kako se bo dober izdelek prodal.

V 60. letih so v industriji prevladovale velike blagovne znamke. Trženje so imeli, vendar je bil njegov edini namen še okrepiti monopol. V podružnicah, kjer je bila prisotna velika blagovna znamka, so vsi drugi potencialni tekmovalci odvrnili vstop v dirko. In ne gre za to, da bi monopol nad kakovostnim izdelkom dovolil velikim blagovnim znamkam, da prodajajo izdelke manjše kakovosti po višjih cenah. Vse to se je moralo spremeniti in to se je tudi zgodilo.

Masovna proizvodnja

Stvari so se začele izboljševati v 80. letih. Tehnologija in industrija sta iz leta v leto dosegali nove višine, povsem novi proizvajalci pa so začeli poplavljati vsa področja na trgu. To je povzročilo zdravo konkurenco in kmalu je dovolj prodajalcev začelo iskati nove načine za promocijo svojih izdelkov.

To jih vodi naravnost k vprašanju njihovih strank. Nenadoma so proizvajalci začeli skrbeti za mnenje kupcev in ne le za svoj denar. Vendar ni bilo vse super. Konkurenca je proizvajalce prisilila, da zmanjšajo kakovost svojih izdelkov, da bi ohranili nizke stroške in cene. Prodajalce so spodbujali, naj prodajo in prodajo več, ne glede na to – ali dosežete svoj cilj ali pa vas ni več.

Kakovostni premik

Devedesete so stvari premaknile nekoliko v pravo smer. Proizvajalci in prodajalci so spoznali, da si potrošniki želijo kakovosti in da, če jim daste dober izdelek, so pripravljeni plačati več. Pojavili so se tudi novi trendi – ljudje so začeli skrbeti za okolje, družbene skrbi in podobne programe.

Izdelki, ki so bili del „nove dobe“, so spodbujali nekatere zdrave vrednosti, ki se prodajajo bolje. Tržniki so videli priložnost in se pridružili toku – holistični marketing se je rodil. Izdelki so začeli spodbujati dobrodelne namene, donacije, vključevali so se v družbene dejavnosti. Zeleni in okolju prijazni izdelki so bili vse bolj priljubljeni in ljudje so bili celo pripravljeni plačati več, samo da bi dobili boljši izdelek za okolje. Lažen ali ne, ta marketing je deloval in dejansko pomagal zbrati zajetne zneske za prave vzroke.

21. stoletje

Internet je naraščal v 90. letih, v novem stoletju pa je postal zelo razširjen in veliko hitrejši. To je omogočilo izvirnim manjšim proizvajalcem, da pridejo neposredno do svojih kupcev. Pojavile so se nove blagovne znamke in nove vrste blagovnih znamk so začele pripovedovati svoje zgodbe, s katerimi so se kupci in kupci lahko povezovali in identificirali. Nove blagovne znamke so začele skrbeti za stranke in so bile resnično radovedne glede mnenj in povratnih informacij kupcev.

Izkušnja strank je postala bistveni del celotnega procesa. Stranka izdelka ne bi kupila samo; bi kupili celotno zgodbo za njo. Poleg tega bi kupec postal komercialist brez diha – s trdno zavezanostjo do blagovne znamke bi ga ljudje začeli priporočati prijateljem in družini.

Spletna doba

spletno trženje

Danes je šlo vse na spletu. S sodobnimi internetnimi orodji imajo tržniki več vpogleda v vedenje strank kot kdaj koli prej. Z zbiranjem in analizo podatkov o prometu lahko trženci prilagodijo strategijo in tako neposredno zadenejo svojo ciljno publiko.

Tudi zato, ker je vsak trg preplavljen, tržne kampanje poskušajo biti bolj nišne in ciljajo na manjše, bolj specifične skupine kupcev. Danes je veliko bolje imeti manjšo armado skoraj kultnih privržencev, ki bodo promovirali vaš visokokakovosten (in dražji) izdelek, kadar koli lahko, kot pa generično, poceni rešitev za množice, ki ima brez ugleda.

V 90. in zgodnjih letih ’00 je bilo spletno mesto samo kraj, kjer bi podjetja pustila nekaj osnovnih informacij, da bi lahko na druge načine stopili v stik z njimi. Ker pa je internet rastel, se je vse spremenilo.

Dandanes ne boste našli generičnega spletnega mesta; nihče se ne želi kockati s svojim ugledom. Celo manjša podjetja imajo razburljive spletne strani. Vsi poskušajo povedati svojo osebno zgodbo na tistih straneh “kako se je vse začelo”. Stran “Naša vizija” vam bo pokazala, kako se podjetja ustvarjajo ne za denar (ja, prav), ampak za nekatere višje cilje, ki bi koristili celotnemu človeštvu. In vsaka stran “o nas” vam bo povedala, kako vznemirljiva in edinstvena je ekipa v določenem podjetju, kot nobena druga na svetu.

Nova orodja

Internet je poudaril tudi nova področja trženja, na primer optimizacijo iskalnikov. Lahko imate najprimernejše spletno mesto in najbolj zanimive izdelke, če pa vas stranke ne morejo najti v morju podobnih spletnih mest, ste končali. Vsi začnejo z brskanjem po internetu v iskalnikih (beri: Google), zato je poznavanje njihovega delovanja postalo zelo pomembno. SEO se je pojavil skoraj čez noč in začela se je nova igra mačk in psov. Strokovnjaki za SEO nenehno poskušajo najti nove načine in luknje, s katerimi bodo svoja spletna mesta postavili višje na sezname rezultatov iskanja, medtem ko ljudje iz Googla poskušajo izumiti in izvajati nova pravila, da bodo rezultati iskanja pošteni in etični.

Blogi so še ena oblika internetnega trženja. Včasih so bili preprosti spletni dnevniki, zdaj pa jih je toliko več kot to. Podjetja uporabljajo bloge za izmenjavo informacij s strankami iz prve roke in jim omogočajo vrhunec v svetu svojih najljubših izdelkov. Uporabljajo se za ustvarjanje prepoznavnosti blagovne znamke, izboljšanje uporabniške izkušnje in ustvarjanje potencialnih strank.

In nazadnje, socialni mediji – to je odlično orodje za neposreden dostop do strank. Še več, velikani družbenih medijev, kot je Facebook, imajo svoja orodja za trženje, ki vam omogočajo natančno ciljanje na določene demografske skupine – glede na spol, starost, lokacijo in celo politična stališča. Tržniki vidijo potencial socialnega obveščanja in porabljajo več časa in vlagajo več denarja v to vejo trženja.

Zaključek

Nihče ne more zagotovo povedati, kam bo trženje v prihodnosti šlo, vendar obstajajo določeni znaki. Najprej mobilni. Pred dvema letoma je brskanje po namizju prehitel brskanje po namizju in ta trend se ne bo kmalu ustavil. Prodajalci na trgu sprejemajo mobilno brskanje in to bo tudi v prihodnje.

Marketing se je v zadnjih 70 letih močno spremenil. Pred tem je bilo vse skupaj skoraj enako (blizu neobstoječega). Ker pa je industrija začela razcvet, nove trge pa so preplavile trge, se je v zelo kratkem času vse spremenilo.

Toda pravi preboj je prišel z vzponom interneta. Spletno trženje je celotno panogo dvignilo na novo raven. V preteklosti so tržni trgovci od zgoraj gledali kot druge gospodarske strokovnjake kot manjše vrste. Internet je vse to spremenil – trženje je zdaj bolj kritično kot kdaj koli prej in iz dneva v dan raste in se zliva v novo informacijsko dobo.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector