Kaj je napake HTTP 404 ni mogoče najti – kako jo odpraviti?

01.06.2020
Članki in več ... 'Kaj je napake HTTP 404 ni mogoče najti – kako jo odpraviti?
0 6 мин.

http napake 404 ni mogoče najti


Kode stanja HTTP odzivov so lahko zahtevne za iskanje, zlasti tiste, ki kažejo na napako. Napaka 404 ni najdena je koda stanja odziva HTTP, ki kaže, da strežnik na zahtevo strežnika (oddaljenega računalnika) ni mogel najti, kar je zahteval odjemalec (spletni brskalnik), zato se vrne napaka 404 ni najdeno..

V tem članku bomo razpravljali o možnih razlogih za napako 404 ni mogoče najti in kako jo odpraviti, ampak najprej:

Kaj je napake 404 ni mogoče najti?

Kot smo že omenili, se napaka 404 ni najdena, ko odjemalec uspe komunicirati s strežnikom in zahteva določen vir (stran ali URL), vendar strežnik na zahtevani lokaciji ni mogel najti veljavnega vira.

Običajno se to zgodi, ko strežnik ne prepozna veljavnega URL-ja, ki ga je določil odjemalec. Kot bomo podrobneje razpravljali v tem članku, obstaja več razlogov, zakaj lahko strežnik URL smatra za neveljavnega.

Včasih, ko se zahteva neveljaven vir, lahko spletne aplikacije vrnejo mehke napake 404, kar se običajno zgodi, ko strežnik vrne odzivno kodo 200 ok, kar pomeni, da se vir naloži, kot je bilo pričakovano, vendar sledi prikaz strani po meri 404 , kar kaže na to, da v resnici ni bilo mogoče najti. Z vidika SEO to velja za slabo prakso, saj se spletni pajki za določitev veljavnosti virov / povezav zanašajo na zakonite 404 Not Found Napake..

Tu je posnetek zaslona strani o napakah po meri Moz.com:

404 strani z napakami po meri

404 napake ni mogoče najti – kako jo odpraviti?

Kode stanja odziva HTTP v kategoriji 4xx so napake na strani odjemalca, v nasprotju s kategorijo 5xx, ki so odzivi na napake na strani strežnika, kot je napaka 502 Bad Gateway ali 500 Internal Server Error.

Čeprav se napaka na strani odjemalca obravnava kot napaka na strani odjemalca, v primeru napake 404 Not Found napake ni mogoče popolnoma izključiti, zato bomo raziskali vzroke te napake na strani odjemalca in na strežniku ter tudi naslovili problematična področja znotraj sistemov za upravljanje vsebine, ki lahko vrnejo napako 404 ni mogoče najti.

Preden začnete preizkušati morebitne popravke napake 404 Not Found, nasvet: ustvarite popolno varnostno kopijo baze podatkov ali aplikacije ali ustvarite kopijo aplikacije na strežniku, da se izognete težavam v živo. prijava.

Napaka 404 ni najdena Odpravljanje težav na strani odjemalca

Začeli bomo z odpravljanjem težav na strani odjemalca, saj lahko težave na strani odjemalca povzročijo to napako.

Preverite zahtevani URL

Tipoti na nekaterih delih URL-ja so pogosto krivci, ko se vrne napaka 404 Not Found Error. Medtem ko so imena domen neločljiva z velikimi in malimi črkami, kar pomeni, da bi EXAMPLE.COM ali ExAmPle.cOm vrnili enak rezultat, pa so deli URL-ja, ki se pojavijo po imenu domene, občutljivi z velikimi in malimi črkami.

Počisti piškotke

Drug možen popravek napake 404 Not Found (Napaka ni najdena) je čiščenje piškotkov, ki ustrezajo domeni spletnega mesta. Neveljavni ali poškodovani piškotki lahko povzročijo zmedo glede vaše identitete ali pa strežnik pomisli, da poskušate dostopati do vira, ki ga ne obstaja, kar lahko povzroči napako 404..

Tu je nekaj uporabnih navodil, kako očistiti piškotke v različnih brskalnikih:

Odjava & Ponovno se prijavite

Ta popravek je uporaben, kadar vaša aplikacija uporablja neko obliko overjanja uporabnika. V teh primerih bo morda strežnik imel težavo z vašim žetonom seje (lahko ga ne prepozna ali meni, da je neveljaven), kar bi razložilo napako 404. Odjava in ponovna prijava bosta ponovno ustvarila žeton lokalne seje in odpravila napako.

Popravki, povezani s CMS

Če uporabljate priljubljene sisteme za upravljanje vsebine, kot so WordPress, Drupal ali Joomla, se lahko pojavijo 404 napake zaradi določenih težav z njihovimi spremembami ali razširitvami, ki ste jih dodali tem sistemom. Naslednji nasveti lahko pomagajo pri odpravljanju težav s temi CMS-ji:

 • Vrnite se na prejšnjo različico – če se je napaka 404 Not Found napaka pojavila tik po nedavni nadgradnji vašega CMS-ja, poskusite vrniti na prejšnjo različico, preden se je napaka pojavila;
 • Odstranite nedavno dodane vtičnike, razširitve ali modulepodobno kot pri nadgradnji CMS-a lahko namestitev novih razširitev, modulov ali vtičnikov ali nadgradnja le-teh ustvari težave na strani strežnika, ki bodo vrnile napako 404. Odstranjevanje teh vtičnikov, modulov ali razširitev ali preusmeritev na prejšnjo različico in s tem povrnitev sprememb, ki so jih naredili;
 • Ročno preverite, ali obstajajo spremembe baze podatkov – včasih se vrnitev na prejšnjo različico vtičnika ali razširitve morda ne razveljavi s spremembami, opravljenimi v bazi. V tem primeru morate odpreti bazo podatkov in ročno preveriti tabele in zapise za spremembe, ki jih izvaja razširitev ali vtičnik.

Če potrebujete pomoč pri razgradnji CMS-a ali odstranitvi razširitve, vtičnika ali modula, vnesite ime ali razširitev imena CMS ali poiščite uradno dokumentacijo in sledite navodilom.

Napaka 404 ni najdena Odpravljanje težav na strani strežnika

Omenili smo že, da čeprav napaka 404 ni najdena običajno napaka na strani odjemalca, se lahko težave ob strani strežnika pojavijo tudi ob vrnitvi te napake. Tukaj je nekaj krivcev na strani strežnika:

Konfiguracija spletnega strežnika

Odvisno od vrste strežnika, na katerem se uporablja vaša aplikacija (Nginx, Apač, IIS itd.) Je vaš strežnik morda konfiguriran tako, da zavrne zahteve do določenih URL-jev ali imenikov in vrne 404 Not Found Error. Konfiguracijo strežnika lahko prilagodite s pomočjo konfiguracijskih datotek, ki so na voljo s spletnim strežnikom.

Koda po meri

Druga stvar, ki lahko povzroči težavo, je koda po meri v vaši aplikaciji. V tem primeru vam lahko ročno odpravljanje napak in razčlenitev dnevnikov pomaga ugotoviti, kaj je povzročilo težavo. Tudi tukaj je ustvarjanje kopije na strežniku za prikazovanje idealen način za pristop k postopku odpravljanja napak.

Iskanje neveljavnih povezav

Obstaja nekaj avtomatskih orodij, s katerimi lahko zaznate neveljavne povezave ali določene URL-je ali vire. En primer je registracija vašega spletnega mesta s Google Search Console, ki bo zaznala neveljavne povezave in druge težave, ki jih je našel Googlebot med pajkanjem po vašem spletnem mestu. Če želite preveriti določene vire, lahko uporabite preverjevalnik povezav W3C.

Kot lahko vidite, obstaja veliko možnih vzrokov za napako 404 Not Found (napaka ni najdena), vendar je večino težav mogoče hitro odkriti in odpraviti. Če v Googlu iščete CMS, ki ga uporabljate (Drupal, Joomla, WordPress itd.), Ki mu sledi napaka 404 Not Found, boste našli številne rešitve za druge namene, ki se soočajo s to težavo..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector