Kako gostovati vaše spletno mesto? Vodnik za začetnike za zagon spletnega mesta

01.06.2020
Članki in več ... 'Kako gostovati vaše spletno mesto? Vodnik za začetnike za zagon spletnega mesta
0 9 мин.

gosti vaše spletno mesto


Če razmišljate o gostovanju spletnega mesta, pa naj bo to samo osebna ali celo nova trgovina e-trgovine, vam bo ta članek morda koristen, saj vas bomo seznanili z vsemi glavnimi vidiki gostovanja vašega spletnega mesta.

Če ste želeli gostovati na svojem spletnem mestu, ko je internet šele začel postati mainstream, ste ga morali kupiti spletni strežnik (fizični stroj) in če niste želeli, da bi vaše spletno mesto postalo brez povezave, kadar ste izklopili električno energijo ali se je prekinila domača internetna povezava, ste morali strežnik nastaviti v strežniški sobi. Takrat bi vas to stalo majhno bogastvo, ki bi gostilo vaše spletno mesto, tudi zelo preprosto. Danes pa je gostovanje spletne strani veliko enostavnejše in cenejše. Na primer, z iPage.com lahko svoje spletno mesto gostite le za 1,99 USD / mesec, nastavitev pa je hitra in enostavna, ne potrebuje predhodnih izkušenj ali tehničnih znanj.

Kaj je spletno gostovanje?

Recimo, da imate spletno mesto ali vsaj idejo o spletnem mestu. Kako mora izgledati, kakšne funkcionalnosti bi moral imeti itd. Na osebnem računalniku zagotovo lahko ustvarite popolnoma funkcionalno spletno mesto, toda če želite, da je na voljo celotnemu svetu, bi potrebovali osvetlitev, kot je slika. Lahko nekaj slikate doma in si ga ogledujete ves dan, če pa ga želite deliti s širšo javnostjo, ga morate običajno razstaviti v muzeju ali umetniški galeriji, kjer lahko uživajo tudi drugi. Torej, spletno gostovanje ali preprosto gostovanje, je storitev, ki jo nudijo določena podjetja, ki v bistvu omogoča vaše spletno mesto na voljo širši javnosti.

Ta podjetja za gostovanje imajo varne strežniške prostore, v katerih hranijo vse svoje strežnike, odvečne napajalnike, odvečne internetne povezave, spremljanje 24/7 itd., Da bi zagotovili, da je vaše spletno mesto na voljo brez prekinitev oz. izpadi.

Vrste spletnega gostovanja

Gostovalno podjetje je običajno veliko več kot le preprosto gostovanje. Ponujajo vse vrste dodatnih storitev in ponavadi ponujajo več vrst gostovanja, vključno z namenskim gostovanjem, oblačnimi storitvami, VPS gostovanjem, deljenim gostovanjem in včasih specializiranim gostovanjem za določene vrste spletnih mest, kot so WordPress, Drupal, gostovanje, specifično za e-trgovino in podobno.

Namensko gostovanje

Namensko gostovanje se običajno nanaša na vrsto gostovanja, kjer najamete celoten fizični stroj. Je najdražja vrsta gostovanja, hkrati pa je tudi eno izmed najbolj zmogljivih. Na strežniku dobite vse konjske moči: večjedrni procesor, več gigabajtov RAM-a in več kot dovolj prostora za shranjevanje na trdem ali trdem disku. Ne gre za gostiteljsko prijazno gostovanje in je najverjetneje prekomerno igranje za nekoga, ki želi gostiti preprosto spletno mesto ali blog.

VPS cev

VPS pomeni Virtual Private Server, običajno pa ga dosežemo tako, da večji namenski strežnik razdelimo na več manjših. Ni redkost, da se namenski strežnik razdeli na 8-16 manjših VPS-jev. Ena od prednosti te konfiguracije je, da je veliko cenejša od namenskega strežnika, vendar dobite namenske vire. Imate lahko VPS z enim jedrom CPU-ja, 2 GB RAM-a in recimo 40 GB SSD-ja. Ti viri so zagotovljeni, v smislu, da jih lahko uporabljate le vi.

Skupno gostovanje

Skupno gostovanje, kot pove že njegovo ime, je gostovanje, ki si ga delijo vsi na strežniku. Je najpogostejša vrsta gostovanja in tudi eno najcenejših. Vsa sredstva strežnika so v skupni rabi na vseh spletnih mestih. Ta model ponavadi deluje, saj je dokaj redko, da nekdo ves čas potrebuje celoten strežnik, tako da dokler se vsi ne igrajo lepo, je to velika simbioza, na koncu pa vsi koristijo: poceni je, za kratke zneske čas lahko uporabite vso procesorsko moč strežnika, nato pa jo uporabi nekdo drug.

Je idealna rešitev za novince, saj je razmeroma poceni in je usmerjena v začetnike z veliko primeri in že pripravljenimi rešitvami, kot so samodejne namestitve programske opreme, samodejne varnostne kopije in podporno osebje je navajeno na vprašanja, ki jih imajo novinci.

Pri deljenem gostovanju boste pogosto naleteli na pogoje, kot so neomejeno shranjevanje, neomejen promet itd. To je zavajajoče, ker so vsi strežniki omejeni v svojih virih. Neomejeno dejansko pomeni, da gostiteljsko podjetje ne določi omejitve za skladiščne in prometne vire od začetka dohodka in vam ne zaračuna na podlagi tega, koliko teh virov porabite v določenem mesecu. Namesto tega imajo določen prag, ki se lahko spreminja iz meseca v mesec, preko katerega bodo določene nekatere omejitve, če nenehno porabljate preveč sredstev.

Kaj je ime domene?

Če se vrnemo na prejšnji primer s sliko, če razstavite svojo sliko (spletno mesto) v umetniški galeriji ali muzeju (gostovanje), je to ena stvar, a da bi jo ljudje lahko videli, jo bodo morali obiskati.

V fizičnem svetu lahko mesto usmerite po njegovem naslovu ali po koordinatah širine in dolžine. Če želite, da ljudje vidijo vašo sliko, jim lahko pošljete koordinate galerije (podobno kot IP naslov spletnega mesta), vendar je veliko lažje, da si ljudje zapomnimo besede in nize kot številke. Tako boste več kot verjetno povedali ljudem, naj gredo na določen ulični naslov (podobno kot deluje ime domene pri spletnem gostovanju).

Torej, potrebovali boste ime domene, pod katerim bo vaše spletno mesto. Skoraj vsa gostiteljska podjetja ponujajo tudi storitve registracije domenskih imen. Primerneje se je registrirati pri njih, ker bodo obravnavali nastavitev imenskih strežnikov in zapisov DNS, kot so “MX” za e-pošto, “A” za samo gostovanje itd. Večina gostujočih podjetij ponuja celo brezplačno ime domene, če se z njimi prijavite vsaj eno leto.

Glede vrste domenskega imena, ki bi ga morali dobiti, je veliko razprav. Na splošno bi moralo biti dobro ime domene kratko, enostavno zapomniti in znano (.com, .net, .org, .info). V nedavni preteklosti je prišlo do eksplozije imen gTLD (generične domene najvišje ravni), kar je privedlo do različnih razširitev imen domen (npr. .Rocks, .life, .guru itd.). Če ugotovite, da je vaše želeno ime domene že zajeto (npr. Pinapple.com), ga lahko poiščete pod temi novimi razširitvami domene (npr. Pineapple.guru)

Ko izbirate ime domene, boste morda želeli razmisliti o drugih vidikih, kot je zasebnost domene. Če kupite ime domene, bodo vaše ime in kontaktni podatki objavljeni vsem, ki jih zanima iskanje. Nekateri gTLD dovoljujejo funkcijo, imenovano Zasebnost domene ali jo včasih imenujejo Whois Privacy. .com, .net in .org podpirajo to funkcijo, medtem ko .uk, .us, .ca, .de, .eu ne. Če želite uporabiti zasebnost domene ali WhoisGuard, boste morda želeli izbrati razširitev domene, ki jo podpira. Registrarji domen in gostiteljska podjetja, ki ponujajo storitve registracije domen, običajno nudijo tudi storitve zaščite zasebnosti domene.

Zagon spletnega mesta z WordPressom

Ko se prijavite za načrt gostovanja in porabite nekaj časa za izbiro pravega imena domene, ste pripravljeni postaviti spletno mesto. Če že imate na svojem računalniku popolnoma delujoče spletno mesto, ga običajno preprosto naložite na svoj račun za gostovanje. Vaše podjetje za gostovanje vam mora omogočiti dostop do upravljalnega vmesnika, kjer lahko prilagodite svoje parametre gostovanja. Običajno je vmesnik cPanel, Plesk ali DirectAdmin.

Delovno spletno mesto lahko naložite z uporabo spletnega upravitelja datotek, ki ga ponuja vaše gostovanje, če pa vaše spletno mesto sestavlja več kot le nekaj datotek, je priporočljivo, da za prenos datotek na strežnik uporabite SFTP ali FTP. Več kot verjetno je, da vaše spletno mesto uporablja nekakšno bazo podatkov, kot so MySQL, PostgreSQL, MSSQL itd. V tem primeru boste morali tudi to uvoziti.

Če pa spletnega mesta še niste razvili, lahko uporabite funkcijo namestitve z enim klikom, ki jo večina podjetij, ki gostuje, podpira in na vaše ime domene namesti nov svežen CMS. WordPress je odlična možnost za CMS, navsezadnje je 27-krat CMS, ki ga izbere spletna stran.

V podporo WordPressu je veliko argumentov, vključno z naravo, ki je prijazna začetnikom, varnost, prilagodljivost, velika podporna skupnost, obsežna dokumentacija in združljivost z vsemi računi gostovanja.

Ko je namestitev WordPressa z enim klikom končana, vas bo pozdravila novo nameščena WordPress in jo lahko zagnali in prilagodili svojim potrebam. Ni vam treba poznati HTML ali CSS, lahko kupite vnaprej izdelano temo WordPress in lahko prilagodite tako, kot želite. V WordPress lahko namestite vtičnike, ki lahko dodajo novo funkcionalnost, na primer lahko dodate sistem nakupovalnih košaric ali sistem za rezervacijo sestankov. Pri vtičnikih so možnosti skoraj neskončne glede na to, kar lahko dosežete.

Gostujoča podjetja, ki usmerjajo svoje storitve za začetnike, bodo ponavadi opravila tudi precej roko. To pomeni, da se boste lahko obrnili na podporo pri težavah, s katerimi se ponavadi spopadajo začetniki, in ki vključujejo težave, s katerimi se srečujete pri nastavitvi spletnega mesta. Njihova spletna mesta bodo vsebovala tudi navodila po korakih in vodnike, s pomočjo katerih bodo novinci pripomogli k hitrejšemu izboljšanju osnov gostovanja spletnega mesta.

Zaključek

Ker je internetna prisotnost postala tako vseprisotna in osrednja za vsako ugledno podjetje, se lahko vsakdo nauči, kako zagnati spletno mesto. Pomembno je izbrati uglednega spletnega gostitelja, ki bo gostil vaše spletno mesto, saj gostovanje lahko vpliva na številne vidike vaše spletne prisotnosti, vključno z razpoložljivostjo in hitrostjo delovanja vašega spletnega mesta.

Najboljša podjetja, ki gostijo vaše spletno mesto

Podjetje
Promotivna cena

1najboljše poceni spletno gostovanje1,99 USD / mesečno
2najboljše WordPress spletno gostovanje3,95 USD / mesec
3najboljše poslovno spletno gostovanje3,95 USD / mesec
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector