Kako narediti preprosto spletno mesto HTML?

01.06.2020
Članki in več ... 'Kako narediti preprosto spletno mesto HTML?
0 7 мин.


HTML ali Označevalni jezik HyperText je, kot že ime pove, označevalni jezik. V tradicionalnem smislu ne velja za programski jezik. To je jezik, v katerem ustvarjalec lahko ustvari dokumente in označi različne dele s pomočjo oznak HTML. HTML navdihnila ga je SGML, in njegova prva različica se je pojavila leta 1990 pri CERN-u.

HTML je bil prvotno zasnovan za preproste statične dokumente, ko so svetovni splet mislili kot sistem za iskanje dokumentov. Trenutno skoraj vsaka spletna stran uporablja HTML in postal je splet. Zadnja iteracija je HTML5, ki jo podpirajo vsi večji brskalniki in je izboljšava HTML 4, ki je bil “standardiziran” leta 1997.

Ta članek bo natančen osnove izdelave preprostega spletnega mesta HTML, nekaj, česar se lahko vsakdo nauči, ne glede na izbrani poklic.

Zakaj bi se morali naučiti HTML?

Lahko bi trdili, da lahko z današnjo tehnologijo vsakdo ustvari hitro in lepo videti spletno mesto, ne da bi morali kodirati eno vrstico HTML, in čeprav je to zagotovo res, lahko vedno postane priročno, da vemo, kako ga nekoliko prilagoditi.

Ljudje pogosto dodajajo vtičnike / module / razširitev v CMS, kot so WordPress, Drupal, Joomla itd., Da ga razširijo s preprosto funkcijo, ki bi jo lahko dosegli z nekaj vrsticami HTML. Čeprav je vtičnik morda enostavnejši, lahko doda čas nalaganja strani, pri varnosti in posodobitvah pa mora skrbeti še ena stvar..

HTML je zelo enostavno naučiti in lahko je zelo zabavno, saj rezultate takoj vidite, za razliko od programskega jezika, kjer morate sestaviti kodo, ki ste jo napisali. Že imate vsa orodja, potrebna za začetek učenja HTML, imate spletni brskalnik in zagotovo imate preprost urejevalnik besedil, kot je beležka. Aplikacije, kot je Microsoft Word, tega ne bodo storile, potrebovali boste osnovni urejevalnik navadnega besedila: beležko, beležko ++. Obstajajo tako imenovani IDE (Integrated Development Environment), ki vam bodo pomagali pri pisanju HTML-ja s funkcijami, kot sta poudarjanje sintakse ali samodejno dokončanje.

Pozdravljen, svet!

Lahko zgrabite brezplačni urejevalnik besedil, kot sta Notepad ++ ali Sublime Text Editor in ga zaženete. Prazno datoteko shranite na namizje kot “hello.html”. To bo spremenilo urejevalnik v načinu HTML, tako da boste lahko uživali v prednostih IDE. Zdaj pojdite naprej in vanj vnesite naslednje besedilo:

Pozdravljen, svet!

Pozdravljen, svet!

Shranite datoteko in jo nato odprite s svojim spletnim brskalnikom. To sploh ni bilo težko, kajne? Lahko greste naprej in spremenite datoteko, jo shranite in osvežite stran v svojem brskalniku in videli boste vse spremembe, ki ste jih naredili. Ni se vam treba bati, ne morete vplivati ​​na svoj operacijski sistem. Ne morete izbrisati datotek ali stvari take narave. In ne bojte se napak, saj pravi: “Poveljnik ni uspel večkrat kot začetnik.”

Osnove HTML in 101

html osnove 101

HTML je sestavljen iz oznak in besedila. Oznaka HTML ima za brskalnik poseben pomen, v bistvu je to način označevanja dokumenta. Nekatere oznake lahko vsebujejo druge oznake v njej, na primer neurejeno seznamsko oznako

  lahko vsebujejo elemente s seznama

 • v. Oznaka odstavka

  lahko vsebuje novo oznako vrstice
  , sidrna oznaka , krepko , poševno , itd. oznake.

  V našem primeru glavna oznaka HTML vsebuje oznako glave in oznako telesa. V glavni oznaki lahko določimo naslov dokumenta, ki bo prikazan v naslovu jezička brskalnika. V telesu imamo oznako H1 ali oznako Heading 1.

  Oznake HTML lahko imajo atribute, ki lahko spremenijo vedenje oznak, na primer lahko v H1 dodamo atribut »slog«, da določimo njegov slog. Če dodamo slog = “barva: rdeča”, tako postane

  Pozdravljen, svet!

  lahko spremenimo njegovo barvo iz privzete črne v rdečo. Seveda lahko na večjih spletnih straneh oblikovanje naših elementov drug za drugim postane problematično, kar pa bo zmetalo naš HTML. Boljša metoda bi bila, da elementu dodamo atribut razreda ali id ​​in nato določimo njegov slog s tem razredom ali idom.

  Obstaja veliko Vadnice za HTML in vire v internetu, lahko si ogledate vaje na YouTubu ali The Great Curses Plus ali preberete enega od tisoč člankov o internetu o HTML-ju.

  Ne pozabite, da boste morali, ne glede na to, koliko berete ali gledate, umazati roke in začeti pisati HTML. Edino tako se boste naučili, saj boste v trenutku, ko boste začeli pisati, imeli več vprašanj in ta vprašanja bodo pripeljala do še več vprašanj, dokler ne postanete samozavestni in tekoče uporabljate HTML.

  Styling in skripta

  Čista spletna stran HTML je statična. To pomeni, da ne more vsebovati dinamično spreminjajočih se delov, na primer “Naše zadnje novice”. Če ustvarite spletno mesto z razdelkom z novicami, ki se nenehno posodablja, lahko preprosto ustvarjanje člankov in nato posodabljanje referenc nanj postane precej velika naloga.

  Po drugi strani pa, če ustvarite vizitko ali o meni vrsto spletnega mesta v HTML, ki se ne spreminja tako pogosto, morda enkrat ali dvakrat na mesec, potem je statična spletna stran HTML popolna. Ker nima “premikajočih se delov”, kot so baza podatkov, obdelava strani na strežniku (PHP, Python, Ruby itd.), Gre nekaj manj narobe, poleg tega pa gre tudi hitro.

  Statično stran lahko naredite dinamično tako, da dodate JavaScript (Skripta ECMA natančneje), kar je skriptni programski jezik. Z JavaScriptom se lahko na vnos uporabnikov odzovete tako, da skrijete ali pokažete nekatere dele HTML-ja, spremenite pa lahko tudi videz spletne strani. Z AJAX, lahko zahtevate dodatne vire na svojem spletnem mestu, na primer podstrane, kontaktni obrazec ali najnovejše Tweets in jih lahko vključite v svoje spletno mesto.

  Privzeti slogi HTML so precej dolgočasni, črno je besedilo na belem ozadju. S CSS (Cascading Style Sheets) lahko spremenite slog katerega koli elementa HTML. V HTML-ju nimate nadzora nad tem, kako bo vaš dokument izdelan, to je značilnost HTML-ja, ne pomanjkljivost. S CSS-om lahko poskusite biti bolj natančni, vendar še vedno ne boste imeli 100-odstotnega nadzora. Nekateri brskalniki bodo stvari naredili nekoliko drugače kot drugi. Trenutna različica CSS, ki jo podpirajo vsi večji brskalniki, je CSS3 in ima veliko uporabnih funkcij, ki jim je manjkal prejšnji standard.

  Če želite razumeti CSS, morate začeti z modelom škatle, na začetku vam bo prihranil veliko zmede, zato je pomembno, da razumete razliko med obrobo, oblazinjenjem, robom itd. CSS je dokaj enostaven za učenje in Tako kot pri HTML-ju boste takoj videli spremembe, ki ste jih izvedli. Kot smo že omenili, lahko poljubni oznaki HTML dodate ID ali element razreda in za te id-je in razrede lahko napišete pravila CSS. Da se vrnemo k našemu primeru, v poglavju glave, če napišemo naslednje besedilo,

  telo {

  Barva ozadja: modra;

  }

  spremenila bo privzeto belo dokumentno barvo v modro.

  Pri CSS je treba upoštevati, da obstaja veliko oznak, specifičnih za brskalnik, zato preverite, ali spletno mesto preizkušate z različnimi brskalniki ali vsaj Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer 11 in Edge. Hitro je videti tudi nekatere brskalnike za mobilne naprave, zlasti Safari IOS.

  Zaključek

  Učenje HTML in CSS je lažje kot večina programskih jezikov in je lahko zelo koristna izkušnja. S HTML boste lahko ustvarili spletne strani točno tako, kot želite, brez kompromisov, kot v primeru CMS. Izdelava HTML spletnih strani vam bo omogočila, da jih gostite kjer koli in se bodo izjemno hitro naložili in gladko.

  Tudi s pojavom vseh vrst gradbenikov spletnih strani povleci in spusti, HTML ne moremo šteti za zastarelo. Podpira vsako spletno mesto in tudi z zmogljivimi orodji za ustvarjanje CMS in oblikovalcev spletnih mest, ki vam omogočajo, da zgradite profesionalno videti spletno mesto brez kakršnega koli znanja o kodiranju. Morda boste tu in tam na svojem spletnem mestu želeli nekaj popraviti, da bodo stvari potekale tako, kot ste hočejo biti. Učenje nekaterih HTML vam bo omogočilo to.

  Poznavanje osnov HTML je lahko priročna spretnost za vsakogar, ne le za tiste, ki načrtujejo poklicno kariero. Tisti, ki delajo s spletno vsebino, spletnim trženjem, prevajanjem in vsi, ki zahtevajo spletno prisotnost, bodo imeli koristi iz tečaja strnitve v HTML.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector