Katera je boljša platforma za bloganje? WordPress vs Ghost.org

01.06.2020
Članki in več ... 'Katera je boljša platforma za bloganje? WordPress vs Ghost.org
0 7 мин.

Wordpress vs Ghost primerjava pregled


WordPress je platforma sistema za upravljanje vsebin (CMS), ustvarjena za katero koli spletno mesto od bloga, spletnih trgovin, forumov do ciljnih strani, medtem ko je Ghost.org platforma z odprto kodo, namenjena objavljanju člankov na blogih.

V tem članku bom primerjal najbolj priljubljeno platformo za bloganje in oblikovanje spletnih strani: WordPress, k dvižni, zagonski programski dnevniki Duh.

Registracija

Če na WordPress.org ne potrebujete registracije za prenos in namestitev CMS na vaš strežnik, na Ghost.org potrebujete registracijo in morate vnesti svoj e-poštni naslov, uporabniško ime in geslo in to je lahko malo frustrirajoče, ker boste prejeli neželene e-pošte in če želite narediti več računov za dom, službo, prijatelja, da bodo stvari ločene, to lahko traja nekaj časa.

Cena

Upravljalni sistem WordPress.org je popolnoma brezplačen in ima celo brezplačne teme in vtičnike v primerjavi z Ghost.org, ki ponuja več paketov: brezplačni z imenom Source Code, Osebni stroški 8 USD na mesec, Advanced stroški 24 USD na mesec, Team stane 80 USD na mesec in Business stane 200 dolarjev na mesec.

ghost spletno gostovanje cen

Gostovanje

Na internetu obstaja več podjetij za spletno gostovanje, ki ponujajo posebne hosting pakete za WordPress, kot je BlueHost, cene pa se začnejo od 3,95 dolarja na mesec, medtem ko Ghost.org ponuja lastnega gostitelja skupaj s platformo z zgoraj omenjenimi cenami.

Namestitev

WordPress je enostavno namestiti s Cpanela vašega gostitelja z uporabo Fantastico, ki postopek zaključi v nekaj klikih, vendar se Ghost namesti, če kupite enega od njihovih paketov gostovanja ali v primeru, da želite samodejno gostiti, morate ročno namestiti Ghost in to ni enostavno.

Stanje

WordPress nima strani s statusi, v kateri delujejo sistemi, saj deluje neposredno na vašem strežniku in se ne poveže s uradno spletno stranjo, od koder ste jo prenesli v primerjavi z Ghostom, ki ima status vseh sistemov, ki delujejo, ker platforma deluje na njihovih uradnih strežnikih, tako da si lahko ogledate status za strežnike Ghost.org, Ghost (PRO), Marketplace in CloudFlare skupaj s sistemskimi metrikami za odzivni čas Ghost.org in Ghost (Pro)..

Skupnost

Okoli vsake priljubljene stvari ali osebe se pojavi velika skupnost, enako pa je tudi za WordPress, ki ima veliko skupnost, ki vsebuje na stotine spletnih strani z vadnicami, nasveti, triki, heki, premijskimi in brezplačnimi temami in vtičniki in imajo celo svoje forum za podporo in razdelki za komentarje za vtičnike in teme v primerjavi z Ghostom, ki ima samo skupino za podporo.

Back-End Design

Tako WordPress kot Ghost imata minimalno, čisto armaturno ploščo, razlika je v tem, da ima WordPress temno temo, medtem ko Ghost s svetlim dizajnom.

Enostavnost

Večina ljudi, ki niso vajeni WordPressa, meni, da platforma ni enostavna za uporabo, medtem ko je Ghost lažji in enostavnejši, saj ima samo 8 gumbov neposredno za dejanja, kot so vizualizacija nove objave ali vsebine v primerjavi z WordPressom, ki ima veliko zapletene možnosti, in če namestite teme in vtičnike, jih bo še več.

Tematske zasnove

Tudi če je WordPress nadzorna plošča za uporabo bolj zapletena in ima osnovno zasnovo, je večina tem, izdelanih za sprednji del, zelo dobro zasnovanih z veliko funkcijami v primerjavi s tistimi iz Ghosta.

Prilagodljivost

Ker ima WordPress na stotine tem in vtičnikov, lahko preprosto ciljno stran ali blog s 4 strani pretvorite v forum ali celo spletno trgovino s številnimi funkcijami, medtem pa Ghost ne dovoljuje takšnih preobrazb, ker je narejena samo za bloge.

Upravljanje vsebine

Z WordPressom lahko ustvarite več vrst člankov od standardnih do tistih po meri, kot so portfelj, izdelek, izjava, osebje in tako naprej, medtem ko Ghost ne ponuja te zelo uporabne funkcije.

Predogled vsebine

Tako WordPress kot Ghost ponujata predogled tega, kar napišete pred objavo, težava je v tem, da morate v WordPressu urednike spremeniti iz urejevalnika besedil v vizualni urejevalnik in zadnji ni preveč natančen v primerjavi z Ghostom, ki ima dvo- podokna in v živo prikazuje, katere spremembe ste naredili.

Nalaganje slik

Če želite naložiti sliko v WordPress, morate klikniti tam, kjer želite, da se slika nato klikne gumb za sliko, izbrati, ali jo želite naložiti iz računalnika, povezave ali iz knjižnice predstavnosti in nato izbrati sliko, medtem ko v Ghostu morate samo narediti slikovni element z Markdownom, s povlečenjem in spuščanjem pa lahko spustite želeno sliko neposredno na ustvarjeni element.

Napredno urejanje vsebine

WordPress ima veliko naprednih možnosti urejanja vsebine in skupaj z dodatnimi vtičniki je njihovo število lahko res veliko, saj v primerjavi z Ghostom nimajo posebnih gumbov, kratkih kod in drugih funkcij..

Upravljanje uporabnikov

WordPress ponuja možnost ustvarjanja uporabniških računov in različnih uporabniških vlog, ki lahko zagotavljajo pravilno delovanje spletnega mesta in s pomočjo vtičnikov lahko izboljšate upravljanje uporabnika, vendar ima Ghost iste lastnosti, ki so izvorno brez vtičnikov.

Združljivost za mobilne naprave

Obstajajo različni vtičniki, s katerimi lahko blog na WordPressu izgleda zelo lepo v mobilnih operacijskih sistemih in celo WordPress ima aplikacijo, posebej ustvarjeno za uporabnike, da vstopijo na nadzorno ploščo iz mobilnih operacijskih sistemov, kot so Android, Windows Phone in iOS, vendar Ghost ponuja dostop do na nadzorni plošči samo prek brskalnika vašega mobilnega telefona ali tabličnega računalnika.

Aplikacije tretjih strank

Vsakdo lahko ustvari aplikacije, zlasti vtičnike za WordPress in jih lahko objavi na uradnem spletnem mestu, da jih drugi uporabniki prenesejo in namestijo, medtem ko v Ghostu to ni mogoče, vendar pravijo, da je ta funkcija v razvoju.

Analytics

V WordPressu si lahko ogledate statistike in grafikone za vsak dan, teden, mesec in leto glede vsakega članka na vašem spletnem dnevniku, medtem ko v Ghostu nimate te funkcije, ker je tudi ta v razvoju.

Omejitev pogleda

V zadnjih letih skoraj vsako podjetje za spletno gostovanje ponuja neomejeno pasovno širino za obiskovalce, tako da WordPress blog, ki ga gostite v dobrem podjetju, ne bo imel težav glede omejitve ogledov, vendar pa ima Ghost težave glede omejitve ogledov, to se povečuje glede na paket, ki ste ga izbrali in to je ni neomejeno, tako da če imate več ogledov kot omejitev, morate nadgraditi paket in plačati več.

Stabilnost

Ustvarjalci programa WordPress stalno ponujajo nove posodobitve z izboljšanimi in novimi funkcijami ter z rešitvami za stare napake, medtem ko programerji Ghost le beležijo, kje napišejo, kaj naj razvijejo in kaj kmalu, in ne posodabljajo pogosto platforme.

Varnost

WordPress je platforma, ki jo namestite na svoj strežnik, da ima lahko odvisno od gostitelja nekatere težave in dostop je lahko nenadzorovan v primerjavi z Ghostom, ki gosti večino spletnih mest na svojem strežniku in ponuja tudi svetovni CDN & varnostna zaščita.

Potencial

Ustanovitelji WordPress-a želijo iz njega narediti spletni operacijski sistem in zaradi številnih funkcij ima WordPress ta potencial, medtem pa želi ekipa Ghost izboljšati platformo samo za bloganje.

Zaključek – Kaj naj izberem?

Za zaključek je WordPress veliko bolj priljubljen, ker je star, ker je celotna skupnost, pa tudi zato, ker število vtičnikov in tem, ki ponuja na stotine funkcij, omogoča prilagodljiv in popoln način za katero koli spletno mesto, vendar je začetniki ga imajo malo težko uporabljati, grdega dizajna in potrebujejo vtičnike za nekatere domače funkcije Ghost s svojim belim in preprostim dizajnom že ima.

Če želite imeti samo blog, potem lahko uporabite Ghost, vendar se boste morda nekega dne zbudili in želeli na svoje spletno mesto dodati več funkcij, potem pa se boste zavedali, da bi verjetno bila boljša izbira WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector