Kotni proti polimeru – kakšne so razlike?

01.06.2020
Članki in več ... 'Kotni proti polimeru – kakšne so razlike?
0 7 мин.

kotni proti polimeru


Ker gre za članek, v katerem primerjamo prednosti uporabe kotne in polimerne, moramo najprej osvežiti, kaj je okvir in zakaj ga uporabljati. Kotni in polimerni so okviri JavaScript.

Toda kaj je sploh okvir? Preprosto povedano, okvir je delovno okolje. Okvir lahko uporabite za razvoj spletne aplikacije ali kaj drugega, odvisno od vašega strokovnega področja. Najpomembneje pa je, da okvir lahko organizirate tako, da ustreza potrebam vašega projekta.

Okvire lahko razdelimo na 2 kategoriji:

 1. Okviri, ki se bolj uporabljajo kot knjižnica. To vam omogoča višjo raven svobode pri prilagajanju načina dela in s tem bolj personaliziran razvojni proces.
 2. Tradicionalni okviri. Z drugimi besedami, to je vrsta okvira, ki ima svoj način, da nekaj dosežemo. Potrebno je, da se naučite sintakso, da ga pravilno uporabljate, in poznati ključne pojme, na katerih je ogrodje zgrajeno. Ti vam ne bodo dali enake stopnje svobode pri načrtovanju vaše aplikacije, vendar če izberete pravo, vam bo resnično pomagala hitreje in učinkoviteje opraviti delo.

Vprašanje je: Zakaj uporabljati okvir? Konec koncev, če razvijete aplikacijo JavaScript, lahko vso kodo napišete s pomočjo navadnega starega JS, brez potrebe po okvirju. Razlogov za uporabo je lahko veliko, vendar vam bom dal samo dva, ki zadovoljita večino razvijalcev:

 • Struktura kode. Kot spletni razvijalec vam je všeč koda, ki ni dobro strukturirana? Seveda ne. Če želite biti boljši v tem, kar počnete, v tem primeru razvijate spletne aplikacije, morate organizirati svojo kodo, tako da jo lahko razume kateri koli drug programer. Če se odločite za uporabo ogrodja (za aplikacije, ki ga potrebujejo), bodo vaše delo bolje razumeli vaši kolegi razvijalci. V teh dneh se velik del vseh spletnih mest močno zanaša na kodo JS, zlasti na strani stranke. Namesto da uporabite dolge vrstice kode JS, lahko svoje delo bolje organizirate z uporabo JS ogrodja in zaradi tega postanete bolj produktivni.
 • Ko končate nov projekt, je treba aplikacijo preizkusiti, preden jo sprostite za široko uporabo. Toda kako okvir prihaja do tega vidika? No, premisli. Zaradi dejstva, da okvir strukturira kodo na bolj uporaben način, je tudi testiranje aplikacije veliko bolj preprosto. Če je treba kaj spremeniti, lahko to storite hitreje in učinkoviteje zaradi dobro organizirane izvorne kode.

Zdaj, ko smo osvežili, kaj je okvir, kako se uporablja in zakaj ga uporabljate, nadaljujmo in govorimo o kotni in polimerni in kateri je v vašem primeru najbolje uporabiti. Začeli bomo z Angular:

Kotne

Kotni je okvir JS, kot verjetno že veste. Prvič ga je izdal Google leta 2012 in ustvarili so ga s konceptom Model-View-Controller (na kratko MVC). Glavni poudarek Angularja je pomagati razvijalcu, da ustvari zelo bogate in zapletene enostranske aplikacije. Nekaj, kar uporabniku pomaga, da to doseže, je možnost ustvarjanja oznak HTML po meri s pomočjo okvira. To funkcijo je Angular prvič uvedel leta 2012. To naredi s kodiranjem ustrezne direktive, ki jo bo Angular kasneje obdelal in spremenil v oznako HTML po meri. Seveda, da se to zgodi, morate sami napisati kodo za oznako, saj gre za funkcijo po meri.

Katere so nekatere prednosti uporabe Angularja? (kasneje jih bomo pokrili tudi za polimer)

 1. Prvi pozitivni rezultat, ki ga bom omenil, je dejstvo, da se lahko Angular uporablja za ustvarjanje aplikacij za vse vrste platforme. Tako je! Okvir lahko uporabite tudi za ustvarjanje aplikacij za IOS, Android in splet. Vse to pakirano v samo 1 orodje. Če iščete okvir, ki vam bo pozneje razširil delovno domeno, bi bil Angular lahko najboljša izbira.
 2. Druga možnost, ki jo dobite z uporabo Angularja, je možnost testiranja. Na kratko sem že omenil, zakaj je pomembno preizkusiti aplikacijo, preden jo sprostite v javnost. Angular je na tem področju pomemben igralec. Okvir je bil razvit, da programer lahko preizkusi aplikacijo tako z uporabo enotnega testiranja kot od konca do konca.
 3. Ker je Angular že dlje časa naokoli, lahko v spletu najdete številne funkcije in orodja, s pomočjo katerih lahko kar najbolje izkoristite okvir. Pred uporabo ne potrebujete veliko nastavitve. To je res dobro, saj boste imeli več časa, da se navadijo na njegovo uporabo.
 4. Googlova podpora Če poskušate najti okvir JS, ki se redno posodablja in je podprto s strani resnega podjetja, je Angular dober kandidat. Ker je Google ustvaril to orodje, lahko pričakujete veliko podporo razvijalcev za njim. To dejstvo je varna stava za vse, ki iščejo okvir, ki bo deloval v bližnji prihodnosti.
 5. Skupnost. To se lahko sliši kot splošni bonus, ki ga dobite s katerim koli orodjem. Ampak to ni tako. Mnoga spletna orodja nimajo za seboj skupnosti ali pa tudi, če to počnejo, za povprečnega uporabnika niso zelo koristna. Kotni je na tem področju boljši. Ima aktivno skupnost, od katere lahko enostavno izkoristite. Če se spotaknete s težavo, ki jo je treba rešiti, obstaja velika verjetnost, da jo je nekdo že ugotovil. Samo najti moraš svoj odgovor. Če se nihče ni ukvarjal z vašo določeno težavo, jih obvestite na forumu skupnosti. Rešitev boste dobili kmalu.

Zdaj, ko smo pokrivali nekatere prednosti uporabe Angularja, ali obstajajo tudi kakšne slabosti?

Kar je zelo pomembno, je dejstvo, da učenje okvira ni ravno enostavno. Če že dobro poznate JS, boste to lažje izvedli. Toda traja kar nekaj časa, da se naučimo vse vhodne točke okvira, saj je precej zapleteno. Poleg tega pri uporabi ni veliko več minusov.

Polimer

Polimer je okvir JS, ki deluje bolj kot knjižnica kot klasičen okvir. To je odprtokodno orodje, kar pomeni, da imate popoln dostop do celotne izvorne kode za okvirjem. Zaradi tega vam Polymer daje več svobode pri organizaciji delovnega okolja, kolikor želite. Knjižnico so razvili Googlovi razvijalci, vendar lahko vsakdo prispeva k projektu na GitHubu.

Ali obstajajo kakšne prednosti za uporabo polimera nad kotnim? Spodaj so navedeni nekateri od njih:

 • Potrebujete samo eno datoteko HTML, da lahko razvijalec ustvari nove elemente po meri s pomočjo polimera. To je veliko bolj intuitivno kot kotno. To je zato, ker vam ni treba odpreti več datotek, da bi razumeli komponento, ki jo pravkar ustvarjate.
 • Če ustvarjate novo aplikacijo ali popolnoma novo spletno mesto, morate v nekem trenutku vnesti nekaj stajlingov, da bo videti dobro za bodočega uporabnika. Na tem področju se polimer resnično izpostavlja. Polymer podpira spremenljivke CSS in prilagojene deklaracije CSS mixin, zaradi česar je postopek oblikovanja veliko bolj vsestranski. Tako lahko uporabite sodobne funkcije, ki jih je predstavil CSS3.
 • Lahko pride do primerov, ko projekt potrebuje tudi podporo drugih knjižnic ali okvirov, ne le tiste glavne, ki jo uporabljate. V tem primeru je polimer lahko zelo koristen na tem področju. Ker nima dodatne plasti, lahko preprosto delite podatke med njimi in drugimi aplikacijami drugih proizvajalcev, ki so potrebni za razvoj aplikacije.
 • Navad na okvir. Ko se začnete učiti nekaj novega, je to zelo pomemben del, ki ga morate upoštevati, preden začnete skočiti. Če ima okvir, ki se ga odločite za učenje, zelo strmo krivuljo učenja, lahko traja preveč časa, da se ga navadite . Toda kako deluje Polymer na tem področju? Zagotovo lahko rečemo, da ima Polymer zelo podrobno in posodobljeno dokumentacijo, ki vsebuje veliko primerov, s katerimi lahko vsak novinec hitro nauči okvir. Če želite uporabiti to orodje, bo polimerna dokumentacija veliko pomagala. Oglejte si tudi hitro rastočo skupnost za tem relativno novim orodjem za spletno gradnjo.

Zaključek – kateri okvir je najboljši?

To je le nekaj prednosti, če se odločite, da grete s Polymer over Angular.

Preostalo vprašanje je: katera je boljša: kotna ali polimerna? Odgovor je ta: Če morate razviti zelo bogato in zapleteno spletno aplikacijo, bi bilo lahko bolje, če greste z Angular (kot smo že omenili). Če pa ste novi v okvirih JS in potrebujete enostaven za učenje in enostaven za uporabo, pojdite s polimerom. Pomaga vam lahko na enostavnejši način ustvariti resne aplikacije.

Na koncu je izbira vaša. Zelo je odvisno od vaših posebnih potreb. Upoštevajte to pri izbiri med kotnimi in polimernimi.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector