Najboljše prakse za zavarovanje vašega spletnega mesta Joomla

01.06.2020
Članki in več ... 'Najboljše prakse za zavarovanje vašega spletnega mesta Joomla
0 6 мин.

joomla varnostni triki


Najprej razjasnimo, da nobeno spletno mesto ali strežnik ni varen. Vedno obstajajo “vrata”, s katerimi se hekerji lahko prebijejo in dobijo dostop do občutljivih informacij. To je najslabše in najbolj nadležno, kar se lahko zgodi spletnemu mestu, poleg izpadov, ki jih povzročajo tehnične težave.

V zadnjih tednih smo videli številne novice o množičnih napadih na različna spletna mesta in platforme, kot sta WordPress in Joomla. V večini primerov hekerji lahko prek ranljivega razširitve ali skripta dostopajo do zaledja vašega spletnega mesta. Lastniki spletnih strani in spletni skrbniki lahko za heks krivijo Joomla ali druge cms, v resnici pa se lahko zgodi vsakomur in vsakemu spletnemu mestu.

Čeprav hekerji ne morejo odstraniti svojega spletnega mesta, je mogoče zmanjšati možnosti za krajo in hitro obnoviti spletno mesto ter odpraviti težavo. V tem članku vam bom prikazal nekaj najboljših načinov, kako ohraniti vaše spletno mesto Joomla varno in čim prej odpraviti nastalo škodo. Ta članek je lahko uporaben tudi za tiste, ki ne uporabljajo spletnega mesta Joomla.

Pogosto varnostno kopirajte spletno mesto in se pripravite na obnovitev

V primeru, da boste morali obnavljati svoje spletno mesto po tem, ko je ta vložena, boste potrebovali datoteke. Najboljši način za shranjevanje datoteke vašega spletnega mesta je ustvarjanje arhiva v .zip obliki in shranjevanje v računalnik ali v spletno shrambo, do katere lahko enostavno dostopate, kadar je to potrebno. Ne puščajte ga na strežniku, kjer gostuje vaše spletno mesto, kajti če se heker odloči, da bo izbrisal vse datoteke na vašem računu za gostovanje, boste izgubili tudi varnostno kopijo.

Če vodite blog in vsakodnevno na svoje spletno mesto nalagate slike in druge dokumente, si verjetno želite narediti varnostno kopijo vsak teden ali morda vsak dan. V nasprotnem primeru je dovolj, da enkrat ustvarite kopijo datotečnega sistema in vsakič, ko posodobite Joomla ali razširitev.

Joomla podatke shrani v bazo podatkov MySQL. Poskrbite, da boste vedno ustvarili tudi kopijo baze podatkov in datoteke. Baza podatkov shranjuje e-poštna sporočila, gesla uporabnikov, registriranih na vašem spletnem mestu, članke in druge podatke, ki jih dodate na svoje spletno mesto. Če se vaše spletno mesto pogosto posodablja, če redno dodajate vsebino ali obiskovalcem ponujate možnost, da se registrirajo na vašem spletnem mestu, imajo spletni forum ali imajo spletno trgovino, bi verjetno morali razmisliti o varnostnem kopiranju baze podatkov zelo pogosto.

Ročno varnostno kopiranje datotek in baz podatkov lahko povzroči bolečino, toda z Joomlo je zelo enostavno, če uporabite razširitev Akeeba Backup. Ta komponenta Joomla je brezplačna za uporabo, na voljo pa je tudi plačljiva različica, ki vključuje veliko več funkcij. Brezplačna različica vam omogoča, da s klikom na gumb izvedete popolno varnostno kopijo spletnega mesta. Premijska različica lahko samodejno izvede varnostne kopije in shrani datoteke in bazo podatkov zunaj strežnika, kjer je trenutno spletno mesto. O tem je veliko več, za podrobnosti bi morali preveriti njihovo uradno stran.

V primeru kraje spletnega mesta želite težavo odpraviti čim hitreje. Hakirano spletno mesto ustvarja zelo slab vtis o vašem podjetju, zato želite biti hitri in profesionalni. Ustrezno organizirajte varnostne kopije, tako da lahko obnovite spletno mesto v zelo kratkem času. Akeeba Kickstart je del prej omenjene komponente Joomla, ki lahko s klikom na gumb obnovi previdno varnostno kopijo. Če menite, da so bili podatki o uporabnikih ogroženi, prosite svoje uporabnike, da spremenijo gesla.

Če na svojem spletnem mestu Joomla shranjujete zelo občutljive podatke, na primer podatke o kreditni kartici, morate razmisliti o uvedbi SSL certifikata in šifriranju podatkov, tako da heker lahko bolj ogrozi podatke.

Posodobite Joomla jedro in razširitve drugih proizvajalcev

Joomla je odprtokodna programska oprema, kar je super, saj jo lahko vsak spremeni po svojih željah, slabost pa je, da lahko vsi dostopajo do svoje izvorne kode. Če poznate slabosti sistema, lahko heker zlahka vdre na vaše spletno mesto. Skupnost Joomla je zelo aktivna in nenehno deluje na izboljšanju kodeksa; če bodo našli varnostno luknjo, bodo opravili potrebne spremembe in izdali novo posodobitev. V novi različici Joomla 3.x si lahko ogledate na skrbniški plošči, če je na voljo nova posodobitev. Priporočam posodabljanje vsakič, ko je to mogoče. Ne pozabite tudi posodobiti razširitev drugih proizvajalcev; te bi lahko imele tudi ranljivo kodo. Zelo dobro se je naročiti na njihove novice in biti na tekočem z najnovejšimi izdajami ter jih posodabljati vsakič, ko je to potrebno..

Pridobite kakovostno spletno gostovanje

V večini primerov je zastarela programska oprema tisto, zaradi česar je spletno mesto ranljivo, včasih pa lahko hekerji vdrejo v strežnik, kjer gostite datoteke. Pridobitev zanesljivega spletnega gostitelja Joomla, ki ima dober ugled v industriji in ga priporočajo spletna mesta Joomla, je tudi dober način za zmanjšanje možnosti za uspeh hekerja. Na primer, gostovanje InMotion ponuja spletno gostovanje, optimizirano za Joomla, imajo tudi spletne vaje in njihova ekipa je usposobljena za pomoč svojim strankam v primeru, da imajo težave s spletnimi stranmi, ki so povezane z Joomlo.

Poiščite strokovnjaka Joomla

Na uradnem forumu Joomla lahko poiščete pomoč v primeru, da z vašo spletno stranjo kaj ni v redu. So zelo prijazna in aktivna skupnost in pripravljena pomagati vsem, še posebej, ko je njihova spletna stran vlomljena. Kljub temu je dobro, da ste v stiku z osebo, ki Joomla pozna navznoter, ker v primeru, da vaše spletno mesto ni vdrto, ni dovolj za obnovitev datotek, morate najti tudi korenino težave in jo odpraviti. Oseba, ki vsakodnevno sodeluje z Joomlo, lahko težavo takoj prepozna in lahko odpravi za vas.

Zaključek in zaključne misli

Nemogoče je narediti spletno stran 100-odstotno neprebojno, toda z zgornjimi preprostimi triki si lahko hitro opomoreš od taksista ali pa bi lahko svojo spletno stran Joomla naredil bolj varno od povprečne. Zato predlagam, da imate vedno varnostno kopijo svojega spletnega mesta, gostite samo z zaupanja vrednimi in zanesljivimi podjetji in da imate na voljo razvijalca Joomle, ki vam bo pomagal.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector