Open Source CMS ali lastniški CMS – katero bi izbrali?

01.06.2020
Članki in več ... 'Open Source CMS ali lastniški CMS – katero bi izbrali?
0 12 мин.

odprtokodni vs vs lastniški cms


Ko se odločite za izdelavo spletnega mesta za vaše podjetje ali za različne namene, se lahko odločite za programsko opremo in vire, ki jih boste uporabljali. Ključnega pomena za vaš uspeh je imeti dobro CMS za izdelavo vašega spletnega mesta in njegovo lažje posodabljanje z vsebino.

Vsi imamo težnjo, da si želimo izbrati enega nad drugim, ker je na splošno boljše, v resnici pa tu ni takšne izbire. Ta članek je tu, da delimo vse prednosti in pomanjkljivosti tako odprtega izvornega sistema za upravljanje vsebin kot lastniškega CMS-ja..

Katero izberete, ko gre za kakršno koli programsko opremo, je odvisno samo od vaših individualnih potreb in namenov. S tega vidika nobenega CMS ne moremo oceniti kot boljšega ali boljšega od drugega, saj je odločitev stvar preferenc.

V obeh vrstah CMS je treba razumeti nekaj ključnih točk, ki vam bodo pomagale pri bolj razumni in izobraženi izbiri.

Torej, danes bomo delili, kaj je treba vedeti o obeh teh CMS “, skupaj s svojimi močmi in slabostmi.

Osnova odprtokodnega sistema za upravljanje vsebin je:

 • Odprta je! To pomeni, da je izvorna koda popolnoma dostopna vsem, ki jo želijo preučiti in jo kakorkoli spremeniti. Zahvaljujoč temu lahko ljudje prosto širijo kodo in dodajo določene funkcionalnosti glede na svoje zahteve.
 • Odprtokodno CMS običajno vzdržuje velika skupnost. Vedno obstaja osnovna skupina razvijalcev, tako kot pri WordPressu, vendar jo podpira tudi njegova uporabniška baza. Ljudje se zberejo, da bi našli rešitve, si medsebojno pomagali in si delili razširitve, ki bi jim koristile.
 • Odprtokodni CMS lahko gostite skoraj kjer koli. Večina jih ima namestitve z enim klikom na nadzorni plošči spremljajoče storitve gostovanja, kar je zelo priročno.
 • Programska oprema CMS sama po sebi je običajno brezplačna. Brezplačno lahko dobite tudi številne razširitve, teme in široko paleto orodij. Vendar je tudi veliko plačanih razširitev in tem. Nekatere rešitve je mogoče pravilno opraviti samo s plačano programsko opremo. Odprta koda CMS je ponavadi stroškovno najučinkovitejša rešitev.

Osnova lastniške CMS je:

 • Lastniška CMS je programska oprema z zaprtim virom. Dobri ponavadi vključujejo API-je ali okvire API-ja, ki ljudem omogočajo ustvarjanje razširitev in dodajanje funkcij glede na njihove potrebe. Ponavadi nikomur ne dovolijo dostopa do izvirne kode, kar lahko naredi tudi varnejšo.
 • Zgradi in vzdržuje jih enotno podjetje, kar pomeni, da so tudi bolj centralizirane.
 • Lastniški CMS je običajno plačljiva programska oprema, zato boste morali plačati za kakšno licenco, če jo želite uporabljati. Ljudje običajno plačujejo to pristojbino mesečno ali letno. Plača se skupaj s stroški gostovanja v veliko krajih.

Prednosti in slabosti odprtokodnega CMS in lastniškega CMS

Zdaj vemo, da ne glede na to, kakšen CMS izberemo, je odvisno od družbe našega podjetja, spletnega mesta ali naših lastnih potreb. Toda katere so posamezne prednosti in slabosti, zaradi katerih je eden boljši pred drugim? Pa ugotovimo!

Open Source CMS

Sistemi za upravljanje vsebin, kot so WordPress, Drupal in Joomla! so z leti postali zelo priljubljeni zaradi odprtosti. Približno vsako četrto spletno mesto na internetu je ustvarjeno na primer v WordPressu.

Prednosti so videli razvijalci z vsega sveta, saj je njihovo delo veliko hitrejše in lažje. Zaradi tega vse več ljudi vlaga delo v njih, razvijajo razširitve za njihovo nadaljnje napredovanje.

Prednosti Open Source CMS

Stroškovna učinkovitost – Kot sem že omenil, se lahko vsi odprtokodni sistemi za upravljanje vsebine uporabljajo brezplačno, kar ponuja neverjetno privlačne možnosti. To vam omogoča, da stroške razvoja spletnega mesta vsaj znižate na pol. Če imate potrebno znanje, lahko iz ničesar razvijete popolno profesionalno spletno mesto.

Redne posodobitve – Le malo sistemov za upravljanje vsebine je v koraku s hitrimi posodobitvami, ki jih prejme WordPress. Ima dolgo zgodovino posodobitev, zaradi česar je viden v tem pogledu. Drugi sistemi za upravljanje vsebin zaenkrat nimajo čisto delovne sile, ki bi jih razvila do zdaj.

Prilagodljivost – Vse od najbolj osnovnih, od najnaprednejših tehničnih podrobnosti odprtokodnega CMS-ja, lahko spremenite ali razširite, da vam ustrezajo. Prav tako je veliko lažje najti razvijalca ali dovolj človeške moči, da začne vaš projekt zagnati in izvajati.

Tudi če imate spletno mesto pripravljeno in deluje že leta, ga lahko enostavno nadgradite ali spremenite po svojih željah.

Prenosljivost – Mnogo sistemov za upravljanje vsebine je skupaj s storitvijo gostovanja, zato je pogosto težko ali nemogoče premakniti spletno mesto na drugega gostitelja. Spletna mesta, ki so bila razvita z odprtokodnim sistemom CMS, pa se veliko lažje premikajo od enega spletnega gostitelja do drugega.

Enostavnost uporabe – WordPress je na primer zgrajen tako, da ga lahko kdo uporablja dobesedno. Postavljen je bil tako, da ga morate preprosto namestiti in že imate spletno mesto in deluje. Na svojem spletnem mestu lahko veliko upravljate preprosto z uporabo vmesnika. Če imate v mislih nekaj specifičnega, potrebujete malo kodiranja, vendar se le malo drugih CMS-ov po vsem svetu lahko ujema z njim.

Ogromna skupnost – Priljubljeni odprtokodni CMS imajo milijone razvijalcev in navdušencev po vsem svetu. Tako boste lahko enostavno oblikovali svoje spletno mesto in poiskali razvojno ekipo, če jo potrebujete.

Tudi ta velika skupnost si prizadeva izboljšati sistem in ga izboljšati z nadaljnjo funkcionalnostjo. So koristni in so rešili skoraj vsako težavo, ki bi jo kdo naletel, ko poskuša razviti svojo spletno stran v določenem odprtokodnem CMS-ju.

Slabosti odprtokodnega sistema za upravljanje vsebin

Varnost – Čeprav ogromno število razvijalcev podpira vsak odprtokodni CMS, ga nenehno razvija in izboljšuje njihovo varnost, vedno je bilo hekerjev. Ljudje so zaradi svoje odprtokodne narave in priljubljenosti te sisteme poglobljeno proučevali. Nenehno so delali, da so v sistemu nekaj izkoriščali in ga izkoristili v svojo korist.

Toda to tveganje obstaja, ne glede na to, kakšno spletno tehnologijo uporabljate. Če je na vašem spletnem mestu nekaj resnično dragocenega, ga bodo ljudje poskušali vdreti.

Slogi in sklopi po meri so lahko dragi – V trenutku, ko se oddaljite od osnovne funkcionalnosti vmesnika CMS in nimate potrebnih znanj za programiranje, boste morali nekaj časa preživeti z učenjem ali najeti razvijalca.

Na voljo je nekaj brezplačnih predlog za spletno mesto, ki so zelo dobre, vendar je večina videti poceni.

Razvoj teme po meri ali neke funkcije po meri ni sprehod po parku in zahteva nekaj tehničnega znanja, kar vas bo stalo nekaj denarja.

Plačani so tudi nekateri vtičniki in nekatere dodane funkcionalnosti, zato razvoj spletnega mesta ne postane vedno brezplačen. Skratka, dobite tisto, za kar plačate.

Možnost opustitve – Nihče ne bi videl, da WordPress v tisoč letih izgine z obličja zemlje, vendar nekateri odprtokodni sistemi za upravljanje vsebine to počnejo. Svoje razvijalce zapustijo, ljudje zgubijo zanimanje zanje in preprosto zbledijo. Ne bi bilo lepo, če bi se to zgodilo s sistemom za upravljanje vsebin, na katerem je bilo izdelano vaše spletno mesto, zato se dobro odločite.

Odprte kode platforme niso vedno podobne – Vsak odprtokodni sistem so razvile različne skupine za različne namene. Niso enaki in veliko od njih morda ne bi bila idealna rešitev za to, kar imate v mislih.

Priljubljeni odprtokodni sistemi za upravljanje vsebin

 • WordPress (https://wordpress.com/) – WordPress je najbolj priljubljen odprtokodni sistem za upravljanje vsebine. Ponuja vsa orodja, potrebna za izdelavo presenetljivih profesionalnih spletnih strani. Čeprav potrebujete znanje PHP in CSS, če želite zgraditi funkcionalnost ali predloge po meri.
 • Google Spletna mesta (https://sites.google.com/) – Eden izmed najbolj uporabnikom prijaznih sistemov za upravljanje vsebine, ki so trenutno na voljo. Ta omogoča enostavno ustvarjanje spletnega mesta s preprostimi orodji za povleci in spusti, kar omogoča neverjetno priročnost.
 • Drupal (https://www.drupal.org/) – Veliko spletnih mest lahko zgradite preprosto in enostavno, hkrati pa si prihranite veliko dela. Drupal pa zahteva znanje PHP in CSS, da vanj dodate nekoliko bolj napredne funkcionalnosti. Je pa izjemno prilagodljiv CMS.
 • Magneto (https://magento.com/) – Magneto je idealen CMS za razvoj spletnih strani, če želite izdelati spletno mesto za e-trgovino. Ima super orodja za upravljanje izdelkov in prodaje.

Razsodba o odprtokodnem sistemu za upravljanje sporočil

Odprti izvorni sistemi za upravljanje vsebine se oglašujejo kot popolnoma brezplačni, kar je res. Jedro programske opreme je brezplačno za uporabo, a ko začnete graditi spletno mesto iz nje, boste opazili, da je večina mest, na katere bi lahko stopili v stik, predloge in pomoč pri razvoju, plačana.

Kljub temu bo količina denarja, ki jo boste dolgoročno prihranili, znatna in bo vaša spletna prisotnost veliko bolj trajnostna.

Lastniška CMS

Kot že ime pove, lastniški CMS ima nabor omejitev, kar pa ni nujno slabo, ker ustreza vašim potrebam. Lastniški CMS sistemi so običajno specializirani za določeno panogo in vsebine, povezane z njo. Na primer, lahko so izdelani samo za kuhanje spletnih mest ali samo za spletna mesta za prodajo avtomobilov. Glavna prednost teh je, da prihranijo veliko vaših začetnih stroškov razvoja, če natančno veste, kaj želite zgraditi. Na primer, veliko lažje in veliko bolj priročno je upravljanje spletne trgovine. Obstaja veliko lastniških sistemov za upravljanje vsebine eCommerce, ki vsak mesec prevzamejo delež vašega dobička, saj vam omogočajo, da uporabljate njihovo programsko opremo. Tako so lahko zelo koristni.

Morate biti zadovoljni s podjetjem, katerega izdelek uporabljate, saj bo gostilo vaše spletno mesto in pomagalo pri morebitnih tehničnih težavah. Podjetje ponavadi ponuja popolnoma upravljano storitev gostovanja skupaj s podporo 24/7, kar je neprecenljivo, če niste preveč zainteresirani za tehnologijo.

Ta rešitev je namenjena tistim, katerih poslovanje ni preveč odvisno od njihove spletne prisotnosti in bi radi, da v ozadju odkrije spletno mesto. Če ste zaposleni z upravljanjem svojega podjetja in vsakodnevnimi opravili, ki so priložena njemu, lahko svojo spletno prisotnost predate v roke podjetja. Poskrbeli bodo za pogoste posodobitve in tehnologijo ohranjali svežo in pripravljeno za ukrepanje skozi vsako sekundo leta.

Prednosti lastniške CMS

Lahko je varnejše – Vaša spletna stran je nenehno v roki strokovnjakov, ki skrbijo zanjo in jo upravljajo čim bolje. Ponujajo rešitev za gostovanje, namestijo posodobitve, namestijo module in v bistvu opravijo vse potrebno delo.

Prav tako so manj priljubljeni in imajo manj ljudi, ki vdirajo v kodo, zaradi česar jih je veliko težje vdreti.

Nizki začetni stroški – Lastniški CMS se običajno plačuje mesečno že od začetka. To bo stalo več dolgoročno, vendar nimate opravka z nastavitvijo svojega spletnega mesta. Ni vam treba plačati razvijalcu ali komu drugemu, razen podjetja, ki ga »najamete«.

Nenehno posodobljen – Dober lastniški CMS ima pogoste posodobitve. Morda boste prejeli več posodobitev kot tisto, kar bi prejeli z najemom razvijalca ali podjetja za razvijalce za delo z vašim spletnim mestom.

Proti lastniški CMS

Ni veliko možnosti prilagajanja – Ker so ti sistemi narejeni za določeno vrsto industrije in občinstva, je morda težko prilagoditi spletno mesto tako, da ustreza vašim potrebam. Ne gradite svojega sistema, zato je povsem naravno, da z njim nimate toliko svobode.

Pomanjkanje prenosljivosti – Iz lastnega sistema ne morete vedno izvleči podatkov in datotek iz svojega sistema. Vaše roke so precej vezane, saj svojega spletnega mesta ne boste mogli niti premakniti iz ene storitve gostovanja v drugo.

Družbi morate zaupati – Ker imajo platformo in prostor za shranjevanje, na katerem bo zgrajeno vaše spletno mesto, boste morali vložiti veliko zaupanja v svojega prodajalca. Svojo programsko opremo morajo nenehno razvijati in posodabljati, da bi bolje reševali potrebe svojih kupcev. Prav tako morajo biti dosegljivi, ko potrebujete pomoč pri svojem spletnem mestu.

Številni prodajalci CMS ohranjajo svoje platforme zastarele, zato je pomembno, da opravite nekaj raziskav in preberete nekaj mnenj strank, preden začnete poslovati s prodajalcem.

Pravkar izposojate programsko opremo – Ko kupite lastniški CMS, ne boste imeli kode, s katero je vgrajena. Ni vaše in bo od vas potreboval mesečno plačilo za nadaljevanje delovanja svojega spletnega mesta.

Priljubljeni lastniški sistemi za upravljanje vsebin

 • Ghost (https://ghost.org/pricing/) – Ghost je brezplačen, vendar ima plačljivo različico Pro. Na voljo je v različnih paketih, ki ponujajo specializiran paket gostovanja, podporo in še veliko več. Napisana je v node.js.
 • Kentico (https://www.kentico.com/) – Napisano v ASP.NET, je Kentico močan sistem za upravljanje vsebin. Ima veliko funkcij, ki pomagajo e-trgovini, spletnemu trženju in gradnji skupnosti, kar vam močno spodbudi vašo spletno prisotnost.

Razsodba o lastniški CMS

Če imate vi ali vaša niša zelo specifične zahteve in želite najpreprostejšo rešitev, kot je večina razumnih ljudi, se boste verjetno znašli z lastniškim CMS-jem. Upoštevajte, da se je težko oddaljiti od takšnega sistema. Bodite prepričani, da ste v njem na dolgi razdalji in da je treba ohraniti svoje spletno mesto kot gostitelja in zgraditi eno takšno rešitev..

Zaključek

Tu so! Ogledate si lahko prednosti in slabosti vsake vrste CMS. Do zdaj je na voljo veliko možnosti, ki jih je treba pogledati, vsaka boljša od druge. Toda vaša odločitev mora temeljiti izključno na tistem, kar najbolje deluje za vas in vaše podjetje.

Če na začetku ne zamerite več, želite obilico funkcionalnosti po meri, dober videz in nadzor nad svojo spletno prisotnostjo, hkrati pa denar dolgoročno prihranite, pojdite na odprtokodno kodo.

Upam, da smo vam danes pomagali naučiti nekaj novega in da ste ugotovili, kateri tip CMS bi vam najbolj ustrezal!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector