Osnove SQL: Vodnik za začetnike o uporabi SQL baze podatkov

sql-osnove


SQL je okrajšava za strukturiran poizvedbeni jezik in je dobro znana metoda za poizvedovanje po bazah podatkov. Ni pomembno, ali želite manipulirati z majhnimi ali večjimi bazami podatkov; ta standardni jezik vam omogoča delovanje na vseh vrstah podatkovnih baz. Trenutno obstaja veliko podjetij, ki iščejo dobre programerje SQL in skrbnike baz podatkov, ki so trenutno visoko plačana delovna mesta.

Vendar to ne pomeni nujno, da morate obiskati univerzo, če želite razumeti osnove SQL. Pravzaprav obstaja veliko preprostih načinov za upravljanje podatkov o vašem spletnem mestu. V našem priročniku lahko izveste nekaj nasvetov SQL, ki bi vam lahko koristili pri delu na vašem spletnem mestu ali podatkih o strankah.

To še posebej priporočamo podjetnikom, finančnim analitikom in lastnikom malih podjetij. Seveda pa bo morda koristno vsem, ki jih zadeva zanima.

SQL v matici

SQL je odličen za upravljanje podatkov s katero koli bazo podatkov. Baza podatkov ima lahko nekaj podatkovnih točk ali več sto tisoč, ni pomembno. S SQL imate v roki močno orodje, s pomočjo katerega lahko zbirate podatke tudi iz ogromnih baz podatkov. Hitro je, učinkovito in za začetek morate vedeti le nekaj trikov.

SQL je precej star; izšla je leta 1974 in postala najbolj priljubljen jezik za upravljanje podatkov. Od takrat so se redno posodabljale, zadnja je bila objavljena decembra 2016. Če želite začeti s SQL, ki nima izkušenj s programiranjem, morate preveriti dve različici. Najprej poskusite glavno različico, ki jo lahko učinkovito uporabljate z drugimi programi baz podatkov.

Na voljo imate tudi Access SQL, ki je zelo podoben glavni različici. To je jezik, ustvarjen za Microsoft Access, ki je zelo priljubljeno orodje, ki množicam malih podjetij pomaga upravljati svoje podatke. Toda z drugo različico smo mislili na MySQL, ki je v resnici najbolj uporabljen SQL na internetu. Je open-source in nekoliko drugačen kot Access SQL in glavna različica. Vendar bo skoraj enako, če želite samo preizkusiti nasvete, ki jih bomo pokazali v tem priročniku.

Ljudje, ki imajo lastno spletno mesto WordPress in upravljajo spletni skrbniški vmesnik cPanel, imajo lahko dostop do SQL. Če ste eden od njih, morate samo odpreti aplikacijo phpMyAdmin za dostop do baze podatkov in začeti izvajati poizvedbe SQL. Ker sta različici, ki smo jih omenili – MySQL in SQL, resnično prilagodljivi, imate na voljo veliko vmesnikov in možnosti, da začnete z njimi delovati.

Od uporabnika je odvisno samo, kako izgleda postopek. Poizvedbe SQL lahko izvajate bodisi v grafičnih vmesnikih bodisi v preprostem besedilu, vtipkajte v ukazne vrstice na staromoden način. Končni rezultat je resnično pomemben, kar bosta oba načina enaka, če boste to naredili pravilno. To je točno to, kar vam bomo zdaj pokazali: kako to storiti pravilno.

Kako izvajati SELECT poizvedbo?

Začnemo z najpreprostejšim, IZBERI poizvedba, ki je tudi zelo pogosto uporabljena metoda, če želite pridobiti nekaj podatkov. Kadar koli imate bazo podatkov s pomembnimi podatkovnimi točkami, ki jih je treba zbrati in povzeti, lahko uporabite to metodo. Izbrano poizvedbo je mogoče uporabiti na več načinov, zdaj pa vam bomo pokazali le nekaj bistvenega pomena, ki vam bo pomagal razumeti koncept.

Primerna bi bila vsaka tabela z tajnimi podatki. Takoj vzemimo mizo knjig. Tabela se bo imenovala Knjige in recimo, da je razdeljena na polja, kot so naslov, avtor, količina (količina knjige na zalogi) in cena. Odslej bomo ta polja uporabljali z velikimi črkami v kodi SQL.

Zdaj, če želite povzeti zgoraj navedene podrobnosti o vsaki knjigi, ki je na voljo v tabeli, morate izbrati poizvedbo. S tem boste ustvarili seznam, ki ga je enostavno razumeti, z vsemi podatki, ki so lepo povzeti. Naslednji korak je ustvariti kodo, ki pove računalniku, kaj želite in kje je vsako polje. Poglejmo, kako bi izgledal naš primer v kodi SQL:

IZBERITE NASLOV, AVTORJA, ZNESEK, CENO

OD knjig;

Kot lahko vidite, ta poizvedba ni zelo specifična. Kaj če v trgovini želite le podatke o knjigah Stephena Kinga in Paula Coelha? Seveda vedno obstaja Microsoft Excel, kamor lahko uvoziš tabelo, nato filtriraš Stephena Kinga in Paula Coelho in nato urediš vse podatke. Vendar bo v primerjavi s SQL-om nekaj korakov, kjer morate dodati kratko vrstico kode. Če želite filtrirati dva avtorja, morate samo uporabiti KJE v kodi SQL na naslednji način:

IZBERITE NASLOV, ZNESEK, CENA

OD knjig

KJE AVTOR = ‘Stephen King’, ‘Paulo Coelho’;

Podpičje je vedno na samem koncu kode, kot je prikazano v obeh primerih. V računalniškem jeziku podpičje pomeni, da je končna točka vašega ukaza in nič drugega ni treba storiti. Druga pomembna podrobnost je, da morate ukaze vnašati z velikimi tiskanimi črkami: WHERE, SELECT, FROM.

Uporabite apostrofe in vejice, kot je prikazano. Kode za SQL najdete tudi v Googlu, kadar koli jih potrebujete. Povejte Googlovemu iskanju, kaj želite storiti v SQL-u in na spletu je veliko spletnih mest, ki vam lahko pokažejo pravilno kodo.

Kako izvajati UPDATE poizvedbo?

Delo z bazami podatkov vključuje tudi posodabljanje nekaterih podatkovnih točk. To je enostavno storiti s SQL, najprej morate pridobiti dovoljenje, sicer ne boste mogli ničesar spremeniti. Ko boste lahko prebrali in zapisali v določeno bazo podatkov, lahko začnete s kodiranjem.

Ob spremembi baze podatkov lahko pride do napačnih stvari, zato je treba biti s kodo natančen. Če uporabljate IZBERI ukazujte napačno, imate možnost preobremeniti strežnik. Lahko pa želite zbrati podatke, vendar slabo IZBERI ukaz vam daje slabe rezultate in jih morda niti ne opazite.

Po drugi strani z uporabo NADGRADNJA ukaz narobe, lahko spremenite celotno bazo podatkov. Če želite zagotoviti, da se vaša baza podatkov ne bo končala v košu, ustvarite varnostno kopijo, preden uporabite kodo.

Podatki se nenehno spreminjajo, zlasti v podjetjih. Če imate bazo podatkov in morate posodobiti nekatere njene dele, je NADGRADNJA ukaz vam lahko pomaga. Vrnimo se za primer Knjige. Če imate v svoji trgovini tajno zbirko podatkov o knjigah, boste morda morali občasno posodabljati cene. Če je bila cena vaše knjige Petdeset odtenkov sive spremenjena in jo morate posodobiti, je to koda SQL, ki jo morate uporabiti:

UPDATE Knjige

SET CENA = ‘9,99’

WHERE TITLE = ‘Petdeset odtenkov sive’;

Posledično bo knjiga Petdeset odtenkov sive dobila novo številko v polju PRICE, saj bo od zdaj naprej stala 9,99 dolarja. Če niste previdni, boste morda pozabili dodati KJE del in koda bi spremenili vse cene v bazi podatkov. In potem bi trajalo veliko časa, da bi za vsako knjigo znova našli pravilno ceno.

Delajte na svojih veščinah SQL

Če uporabljate več metod SQL, lahko postanete mojster tega jezika. Lahko je neverjetno zmogljivo orodje za upravljanje podatkov vašega podjetja, hkrati pa vam prihrani veliko časa. Po nekaj dneh vadbe boste lahko uporabili vse osnovne ukaze, ne da bi naredili eno napako.

Če vas zanima učenje SQL, obstaja nekaj res dobrih spletnih tečajev, ki vas lahko naučijo nekaterih naprednih metod. Pred začetkom tečaja se prepričajte, da ste prebrali nekaj pregledov in nato izbrali tistega, ki večinoma ustreza vašim potrebam. Poleg tega POSODOBITI in IZBERI, SQL ponuja veliko več. Tu je kratek seznam, samo da vam predstavim nekaj najbolj preprostih ukazov SQL:

 • DELETE – omogoča brisanje določenih podatkovnih točk v bazi podatkov
 • VSTAVITE V – to uporabite kadar koli želite v svojo tabelo dodati nove podatke
 • USTVARJANJE DATUMA – ta govori sam zase, ustvari prazno bazo podatkov
 • ALTER DATABASE – lahko ga uporabite za spreminjanje baze podatkov
 • USTVARI INDEKS – lahko s tem ustvarite nove iskalne ključe
 • DROP INDEX – se znebite iskalnega ključa, če ga ne potrebujete
 • USTVARJITE TABELO – doda novo tabelo v bazo podatkov
 • ALTER TABLE – uporabite to, če želite spremeniti tabelo

Če se odločite za učenje in uporabo SQL, ne pričakujte, da boste redno uporabljali vse te ukaze. SELECT je najbolj priljubljen ukaz celo med profesionalci. Drugi ukazi so lahko občasno uporabni, vendar je odvisno tudi od vrste baze podatkov, ki jo uporabljate.

Če redno uporabljate baze podatkov, boste zagotovo potrebovali SQL. Ko postanete dober v jeziku in pri upravljanju baz podatkov na splošno, vam bo to lahko odprlo tudi novo poklicno pot. Edino, kar morate storiti, je, da nadaljujete z vadbo, saj obstaja veliko priložnosti za velike podatke, zlasti za podjetja.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map