PHP vs ASP.NET – Kakšne so razlike?

php vs asp net


Odkar sta se PHP in ASP.NET pojavila, se je želja ljudi, da bi se odločili, kaj je boljše, nenehno prizadevala za ustvarjanje številnih objav v blogih in člankov na to temo. Na žalost je veliko teh enostranskih, ki se med seboj promovirajo. Danes nameravamo narediti nepristransko primerjavo med obema jezikoma z namenom, da vam pomagamo pri odločitvi, katerega naj uporabimo za izdelavo nove aplikacije ali svojega lastnega spletnega imperija.

PHP je eden najbolj znanih jezikov spletnega razvoja, z njim pa je ustvarjenih na milijone spletnih strani in namenskih aplikacij. Gre za odprtokodno platformo, ki še naprej močno prispeva k njeni priljubljenosti. Toda Microsoft ASP.NET je tudi odprtokodna platforma.

Določiti, kateri je boljši od drugega, ni lahka naloga. Poskusiti to je skoraj kot primerjati jabolka in pomaranče. Ne morete se dejansko odločiti, kateri je boljši na splošno. Te razlike lahko naredite šele, ko imate v mislih nekaj točno določenih ciljev.

Oboje PHP in ASP.NET so zelo uspešni podvigi, ki so z leti razvili veliko odličnih spletnih strani, toda za tiste, ki z nobenim niso delali veliko, ostaja eno vprašanje. Katerega naj uporabljajo?

Ta članek vam bo pomagal odločiti, katero od teh dveh tehnologij morate uporabiti pri naslednjem projektu. Morda vam ne bo pomagalo sprejeti odločitve takoj, toda zagotovo vam bo pomagal, da boste bolj obveščeni in spoznali, katera tehnologija vam bolj ustreza.

Preden poglobimo pogovor, si oglejmo najosnovnejšo spremenljivko, ki jo lahko uporabimo za razlikovanje. Če pogledamo tržni delež jezikov spletnega programiranja, lahko dobimo veliko informacij, saj nam pove, kako široko se na trgu uporablja določen programski jezik.

Pomagalo vam bo tudi, če boste želeli dobiti službo pri katerem koli od njih. Po naši statistiki 9% trga uporablja Ruby on Rails, 34% uporablja ASP.NET in 57% uporablja PHP. Statistični podatki bi se seveda spremenili, če bi upoštevali tudi druge jezike, vendar je to dovolj dobro zaradi naše trditve.

Če torej iščete zaposlitev z učenjem kodiranja v enem od teh jezikov, vam je vsekakor boljše s PHP. Če želite razviti projekt ali narediti kaj drugega, se držite nas in se naučite ostalega!

Kaj je PHP?

php logo 2017PHP je odprtokodni strežniški skript in splošni programski jezik. Najpogosteje se uporablja za razvoj dinamičnih spletnih strani in spletnih aplikacij. Z objektno usmerjeno usmerjenostjo programerji pomagajo biti bolj kreativni pri reševanju določenih težav in razvoju aplikacij.

Ker ga je enostavno razumeti in uporabljati, je veliko prispevalo k njegovi široki priljubljenosti in funkcionalnosti, skupnost pa se je razširila šele od izdaje leta 1995. Uporaba je popolnoma brezplačna in vedno bo. Vsak novinec zlahka razume njegovo skladnjo in se navadi na programiranje z njo.

Druga prednost je, da deluje na skoraj vseh strežnikih katerega koli gostitelja in podpira široko paleto baz podatkov, kot je MySQL, PostgreSQL, Oracle, Sybase, Informix in celo Microsoft SQL. PHP daje večji del svojega poudarka na skriptnem strežniku, vendar ga je mogoče uporabiti tudi za razvoj namiznih aplikacij. Ena od njegovih odličnih lastnosti je, da PHP kode ni treba zapisati v ločeno datoteko. Lahko je zapisan tudi na strani HTML, ki razvijalcem omogoča ustvarjanje dinamičnih spletnih strani. PHP pakira veliko hitrosti in funkcionalnosti ter je usmerjen v razvoj spleta.

S PHP lahko storite naslednje stvari:

 • Zbiranje podatkov o uporabnikih z uporabo obrazcev. Ko uporabniki izpolnijo te obrazce z zahtevanimi podatki, jim lahko nato pošljete podatke na e-poštna sporočila, ki so jih posredovali.
 • Informacije samodejno zbirajte z različnih spletnih strani in z vsega interneta. Zbiranje podatkov lahko enostavno avtomatizirate na svojem spletnem mestu in celo ‘strgate’ podatke, kot so slike in besedila z drugih spletnih mest po spletu z uporabo dinamičnih skriptov PHP.
 • Ustvari možnost članstva za svoje spletno mesto. Če gradite spletno mesto, ki ponuja nekakšno plačljivo vsebino, lahko s PHP-om ustvarite območje članstva, do katerega lahko dostopate le z uporabniškim imenom in geslom..
 • Ustvari dinamične datoteke in spletne strani.
 • S pomočjo piškotkov sledite uporabnikom. Piškotke lahko pošiljate in prejemate ter spremljate, kako obiskovalci komunicirajo z vašim spletnim mestom.
 • Dodajte katero koli dinamično funkcijo, ki jo lahko zasnujete. Nebo je meja, ko gre za razvoj dinamičnih funkcij, kot so ure, koledarji, kalkulatorji in skoraj vse, kar je mogoče voziti s skriptom. PHP vam omogoča hitro razvijanje dinamičnih funkcij, ki pošiljajo in prejemajo informacije, s čimer ustvarite neverjetno uporabne aplikacije.
 • Ustvarite namizne aplikacije. V PHP lahko pišete različne namizne aplikacije, vendar to ni najboljši način, saj je večina PHP-jevih poudarkov namenjena spletnemu razvoju.
 • PHP ima nekaj neverjetno uporabnih funkcij za obdelavo besedila.
 • Gostovanje za PHP je neverjetno enostavno. Kot sem že omenil, skoraj vsak ponudnik gostovanja podpira najnovejšo različico PHP-ja, kar olajša zagon.
 • PHP ima široko paleto zmogljivih vgrajenih funkcij.

Slabosti PHP-a

 • Različne varnostne napake. PHP ima dolgo zgodovino številnih varnostnih okvar. Ima veliko znanih in neznanih ranljivosti, ki jih je mogoče uporabiti za njegovo izkoriščanje, zato bi bilo pametno uporabljati varnostne vtičnike in druge varnostne ukrepe, če z občutkom za obdelavo občutljivih podatkov ravnate s svojim PHP skriptom.
 • Ni tako dobro za razvoj namiznih aplikacij. Čeprav je resnično mogoče razviti namizne aplikacije s PHP-om, ni priporočljivo, saj je PHP bolj optimiziran za spletni razvoj.
 • PHP ima šibek tip. Neizmerna pretvorba jezika bo presenečenje za številne novomeške PHP. Če se tega ne zavedate, pride do veliko nepričakovanih napak.

Kaj je ASP.NET?

logotip asp netStran ASP.NET ali aktivni strežnik (prvotno znan kot ASP +) je razvil Microsoft in je bil zasnovan za razvoj spleta in izdelavo dinamičnih spletnih strani. Gre za odprtokodni, skriptni jezik na strani strežnika, ki se lahko uporablja za ustvarjanje dinamičnih spletnih strani z veliko hitrostjo. Ta spletna razvojna platforma je narejena iz strežniških tehnologij in ponuja vse storitve, potrebne za izdelavo robustnih spletnih aplikacij tako za osebni računalnik kot za mobilne naprave.

Izšla je leta 1998 kot prvi Microsoftov prvi skriptni jezik.

Ker je Microsoftova platforma, podpira tudi kodo, sestavljeno v drugih jezikih, kot so C ++, C #, Perl in Visual Basic. Vsebuje tudi različne strežniške kontrole, ki ločujejo kodo spletnih strani od njene vsebine, kar omogoča razvoj spletnih strani v okolju WYSIWYG (kaj vidite, kaj dobite). Omogoča vam vzorčno metodo za izdelavo dinamičnih spletnih strani in omogoča čisto ločitev težav. Na ta način boste imeli popoln nadzor nad označevanjem in s tem naredili razvoj spleta veliko bolj prijeten.

Ker gre za jezik na strani strežnika, se koda shrani v datoteko ASP ali ASP.NET in izvrši kodo v datoteki, nato pa rezultate vrne v uporabnikov spletni brskalnik.

Prednosti ASP.NET

 • Prožno programiranje – Med programiranjem aplikacije ali spletnega mesta si lahko premislite na sredini, ne da bi vam bilo treba že od začetka reprogramirati vse. To je zahvaljujoč svoji prilagodljivosti in objektno usmerjenim lastnostim.
 • Ločitev skrbi – Model aplikacije, nadzor in pogled so razdeljeni, zaradi česar sta aplikacija in koda preglednejša. Tudi vzdrževanje aplikacije je veliko lažje. To omogoča tudi razdelitev projekta na različne dele, kar omogoča, da več razvijalcev dela na istem projektu. Delo enega razvijalca ne bo vplivalo na druge.
 • Podpira TDD – S podporo za Test Driven Development lahko izdelamo našo aplikacijo z enotnim testom.
 • Produktivnost – ASP.NET ima veliko knjižnic, kot so SignalIR, Odata, WebApi in druge jezikovne funkcije, ki ponujajo visoko storilnost.
 • Ima zrel okvir – ASP.NET ima knjižnico, ki temelji na nalogah, kar pomeni, da je organizirana v dedne razrede, ki se nanašajo na določeno nalogo. Na primer, razvijalci lahko prihranijo čas pri urejanju slik ali XML in drugih pogostih razvojnih nalogah.
 • Preprost razvoj – Zahvaljujoč temu, da je programerski model, ki temelji na strežniku, je razvoj aplikacij veliko enostavnejši in enostavnejši za vzdrževanje.
 • Podpira veliko različnih jezikov – Razvijalec se lahko odloči za pisanje kode v več kot 25 podprtih .net jezikih, kot so C #, C, C ++, Jscript.Net, VB. Neto in še veliko več.
 • Slabosti ASP.NET-a
 • Visoki stroški vzdrževanja – Ena glavnih pomanjkljivosti je drago vzdrževanje ASP-jevega in Visual Studio-ja. Da, jezik sam je brezplačen, vendar je okolje za razvijalce plačano. ASP.NET uporablja tudi veliko več strežniških virov kot PHP. Izbira je draga in zagotovo se prepričajte, da jo je vredno izbrati.
 • Težko je razumeti tok aplikacij – Tok aplikacij je zapleteno nekoliko zahtevno in za majhne aplikacije ni ravno dober. Pravzaprav je zelo težko uvesti.

PHP vs ASP.NET

Zdaj, ko poznamo vsak jezik in njegove glavne značilnosti, je čas, da se ločimo, kar iščemo. Oba jezika imata svoje prednosti in slabosti. PHP je poceni, vendar ima pomanjkljivosti v varnosti, vendar je še vedno hiter in zanesljiv.

ASP.NET je sprva enostavnejši zaradi knjižničnega sistema razredov. Toda vzdrževanje razvoja in kakršne koli uporabe je veliko dražje. Torej razlikovanje o tem, kaj je boljše in katero bi morali izbrati, se močno opira na vaše zahteve. Poglejmo, kaj lahko še uporabimo.

Glavne razlike

Obstaja nekaj ključnih dejavnikov, zaradi katerih je ena možnost boljša od druge, zato si bomo tukaj ogledali vse in se odločili, katere od njih bomo na koncu lahko razglasili za zmagovalca.

Kompatibilnost

PHP deluje s številnimi različnimi platformami, kot so UNX, Linux, OSX, Windows in s skoraj vsem, na kar bi ga vrgli. ASP.NET je narejen predvsem za platforme Windows. PHP je neodvisen od platforme, medtem ko je ASP.NET močno odvisen od platform Windows.

Tako lahko PHP zapišemo v veliko število orodij in urednikov za razvijalce. Za pisanje kode lahko uporabljajo celo urejevalnike besedil, čeprav za ceno funkcionalnosti. Večina programerjev ASP.NET uporablja Microsoft Visual Studio med svojim razvojem.

Cena

Oba jezika sta brezplačna za uporabo, vendar je večina razvojnih platform za ASP.NET draga. Ker je PHP popolnoma odprtokoden, bi bilo razviti katero koli aplikacijo ali spletno stran z njim veliko ceneje. ASP.NET potrebuje tudi veliko več strežniških virov kot PHP.

Hitrost

Čeprav hitrost vašega spletnega mesta ni glavni dejavnik, ki določa njegovo pomembnost, je vedno dobro izbrati kodni jezik, ki se sestavi hitreje. V hitrosti ASP.NET in PHP ni veliko razlik, nekateri pa pravijo, da je PHP nekoliko hitrejši. Ta argument podpirajo Facebook, Google, Yahoo! in druga znana spletna mesta, ki so bila kodirana v PHP.

Na koncu je odvisno od vas, ali na podlagi nekaj argumentov ugotovite, kateri je hitrejši. Na koncu pa se hitrost spletnega mesta bolj zanaša na pasovno širino in strežnik, ki ga uporabljate.

Podpora

Največji delež tržnega deleža globoko govori za PHP. Zato je naravno, da ima ta odprtokodni jezik veliko večji razvijalci, ki ga podpirajo kot ASP.NET. Oba imata živahne skupnosti, tako da boste zagotovo našli odgovore, ki jih iščete, vendar PHP uporablja več ljudi, zato je več prijaznih sodelavcev podpore, ki so pripravljeni odgovoriti na vaša vprašanja.

Ker več ljudi uporablja PHP, je veliko večja verjetnost, da boste našli nadarjene razvijalce, če želite sestaviti ekipo.

Prilagodljivost

Oba jezika sta zelo razširljiva. Če želite preprost način za razvoj spletnih strani prek sistema za upravljanje vsebin, kot so Drupal, Joomla ali WordPress, je PHP vsekakor zanesljivejša izbira kot ASP.NET.

Čas uvajanja

Izvajanje kompleksnih nalog zahteva veliko več časa z ASP.Net kot pri PHP, zato razvoj projektov v povprečju vzame več časa..

PHP se razlaga na strežniku, medtem ko je treba ASP sestaviti vsakič, ko pride do sprememb kode, zaradi česar je razvojni proces z ASP.NET dolgotrajnejši.

Zmagovalec

Če ste bili doslej pozorni, potem je skorajda od tega, kateri je zmagovalec. Izbrano spletno mesto ali aplikacijo lahko razvijete s katerim koli. Toda ob odpravljenih argumentih obstajajo razlogi, da velika podjetja, kot so Google, Facebook in Yahoo! so zgradili svoje spletne strani z uporabo PHP-a in zakaj ga večina ljudi uporablja tudi.

V bistvu je PHP boljša možnost za večino spletnih mest in ljudje običajno priporočajo tistim, ki bodo kmalu stopili v razvoj spleta. Tudi pri ASP.NET-u to ni nemogoče, poleg tega pa obstaja tudi nekaj načinov, v katerih se pojavljajo nekatere njegove težave. Če ste se zaljubili v ASP.NET, vsekakor uporabite to.

Dosedanja statistika govori v imenu PHP-a, vendar ASP.NET še vedno trdno stoji med skriptnimi jeziki na strani strežnika in je več kot sposoben za izvedbo številnih zapletenih nalog spletnega razvoja.

Druge zanimive primerjave:

 • PHP proti Phyton
 • Ruby on Rails proti PHP
 • PHP proti Node.js
 • HTML v primerjavi z PHP
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map