PHP vs Python – Kakšne so razlike in podobnosti?

python vs php


PHP in Python sta dva zelo priljubljena jezika za kodiranje, ki obstajata že zelo dolgo. PHP je eden najpogosteje uporabljanih programskih jezikov za razvoj spleta, medtem ko je Python močan splošni programski jezik, ki omogoča testiranje prototipov kot brezhibno programiranje. Obe sta odprti kodi in jih lahko prosto uporablja kdorkoli. Zaradi ogromne količine razpoložljive dokumentacije in njihove velike skupnosti se jih je enostavno naučiti.

Oba programska jezika se razlikujeta po funkcionalnosti in funkcijah, zato se široko uporabljajo v različne namene. Vsak od njih ima odlične jezike za razvoj spleta, odvisno od tega, kakšen spletni razvoj želite. Če pa želite spletno razvijati s Python-om, boste morali uporabiti dodatne module in okvire, kot sta Django ali Flask.

Python je jezik, ki se močno uporablja v grafiki, tehniki in znanosti. Omogoča hitro in brezhibno pisanje aplikacij in razvoj prototipov.

Če želite razširiti svoje programsko znanje, se naučiti svojega prvega programskega jezika ali se naučiti novega, tukaj lahko izveste večino stvari, ki jih morate vedeti, da se boste postavili na desno nogo in vam pomagali izbrati jezik bi se morali naučiti. Najbolje pa bi bilo, če bi se oba naučila, saj je PHP preprost in neverjetno orodje za spletni razvoj, medtem ko je Python ravno koristen in zabaven!

Kaj je PHP?

PHP ali Hypertext Processor je splošni namen in skriptni jezik na strani strežnika, ki se večinoma uporablja za izvajanje nalog spletnega razvoja, kot je ustvarjanje dinamičnih spletnih strani. Ker je programski jezik, ki je usmerjen v objekt, omogoča programerjem lažje reševanje ustvarjalnih nalog kot drugi jeziki. Podoben skladenj si deli s C in C ++. PHP datoteko lahko razlikujete od drugih, če pogledate pripono .php. Vgradi se lahko tudi v HTML spletno stran, kar olajša razvoj dinamičnih spletnih strani.

Ker je skriptni jezik na strani strežnika, deluje na strežniku namesto na odjemalčevem računalniku. Operacije se izvajajo na strežniku in se vrnejo končnemu uporabniku. V večini primerov se uporablja na strežnikih Linux. Lahko je integriran z veliko priljubljenih baz podatkov, kot so Oracle, MySQL, Postgre SQL, Sybase, Microsoft SQL Server in Informix. PHP ima trenutno 82% tržnega deleža, zaradi česar je eden najbolj priljubljenih skriptnih jezikov na strani strežnika. Za vsakega novinca je zelo preprost in ponuja veliko naprednih funkcij za izkušene programerje. Čeprav se PHP osredotoča večinoma na skriptiranje na strani strežnika, lahko z njim naredite veliko več.

PHP vam na primer omogoča:

 • Preprosto ustvarjanje dinamičnih spletnih strani in datotek.
 • Uporabnikom pošljite e-pošto z obrazca. Uporabniki lahko izpolnijo obrazec na vašem spletnem mestu kot način, da stopijo v stik z vami in delijo svoje podatke z vami. V e-poštnem sporočilu, ki mu ga pošljete, jim lahko daste vse potrebne informacije.
 • Samodejno zbiranje podatkov iz interneta. Lahko zbirate stvari, kot so slike, različna vsebina, informacije o uporabnikih in številke kreditnih kartic in tako naprej.
 • Sledite uporabnikom vašega spletnega mesta. PHP vam omogoča enostavno pošiljanje in prejemanje piškotkov, ki omogočajo sledenje, kako obiskovalci komunicirajo z vašim spletnim mestom.
 • Ustvari prijavo za članstvo. PHP vam omogoča, da ustvarite posebno območje za člane svojega spletnega mesta, če želite gostiti plačano vsebino ali želite imeti samo registrirane uporabnike.
 • Pišite namizne aplikacije. Za razvoj namiznih aplikacij z grafičnim uporabniškim vmesnikom ni najboljši jezik, ampak če znate PHP dovolj dobro uporabljati, ga lahko preprosto.
 • Ustvarite uro, koledarje in veliko dinamičnih stvari. Dinamično lahko obdelujete vse želene informacije, tako da je nebo omejitev, kako uporabljate PHP za razvoj svojega spletnega mesta.

Prednosti PHP

 • Združljivost med platformami – PHP deluje na večini glavnih operacijskih sistemov, kot so Windows, Linux, Mac OS in na skoraj vseh vrstah baz podatkov.
 • Hitro delovanje – Skript, napisan v PHP, deluje veliko hitreje kot tisti, ki je napisan v nekaterih drugih skriptnih jezikih, kot sta JavaScript ali ASP.Net.
 • Programski jezik, ki temelji na globoki kodi – PHP se lahko uporablja za ustvarjanje zelo zapletenih sistemov za upravljanje vsebine (CMS), kot so WordPress, Drupal, Joomla in Magento. Ni potrebe za procesor kode ali prevajalnik.
 • Skoraj vsak ponudnik gostovanja podpira PHP – Je eden najbolj priljubljenih programskih jezikov in skoraj vsak ponudnik gostovanja ga podpira, saj nima težav z združljivostjo, ko mora PHP program zagnati v živo.
 • Je stabilen – PHP ima kot hrbtenico veliko podpore razvijalca, tako da, če obstajajo težavne napake, bo nekdo dobro odpravljen, ko jih odkrije.

Slabosti PHP-a

 • Varnost – Ker je PHP odprtokodni programski jezik, lahko vsakdo odkrije kakršne koli prirojene napake ali luknje v zanki, ki jih lahko izkoristijo.
 • Počasnejši kot Novi tekmovalci – PHP je hiter, vendar ne hitrejši od novejših skriptnih jezikov na strani strežnika, kot je Node.js.
 • PHP je idealen za rešitve e-trgovine, vendar ni tako dober za večjo uporabo – Programiranje velikega obsega s PHP bi bilo težko programirati in bi ga bilo težko vzdrževati.

Kaj je Python?

Python je programski jezik na visoki ravni, interpretiran in objektno orientiran, ki je kombiniran z dinamičnim vezanjem in dinamičnim tipkanjem. Uporablja se lahko za hitro razvijanje aplikacij in se lahko uporablja tudi za povezovanje obstoječih komponent večje aplikacije. Ima zelo preprosto sintakso, ki jo je enostavno naučiti, zato jo povsod po svetu uporabljajo za poučevanje študentov na programiranje. Približno 60% šol uporablja Python kot uvodni jezik v programiranje. Z alinejo izjav Python-a vira olajšajo branje in razumevanje skupaj.

Ni potrebe po sestavljanju pythona, ki ponuja ogromno produktivnosti, zato je cikel urejanja-preizkusa in odpravljanja napak veliko hitrejši. Odpravljanje napak pri programih Python-a je zelo enostavno, saj v primeru slabega vnosa; hrošček bo povzročil samo izjemo, ko tolmač odkrije napako. Če program ne ujame izjeme, bo natisnil sled skladnosti.

Odpravljanje napak je napisano v samem Pythonu in priča o izjemni introspektivni moči Pythona.

Prednosti Pythona

 • Programe je enostavno brati – Zahvaljujoč elegantni skladnji Pythona je branje in pisanje veliko lažje kot veliko drugih jezikov tam.
 • Enostaven za uporabo – Delovanje programa je preprosto in preprosto, zato se Python široko uporablja za razvoj prototipov.
 • Enostavno podaljšanje – Vedno lahko dodate nove module, ki so implementirani in sestavljeni v jeziku, kot sta C ali C++.
 • Podpira objektno usmerjeno programiranje z večkratnim dedovanjem in razredi.
 • Napredne funkcije programiranja – Python ima seznam razumevanja, generatorje in številne druge uporabne funkcije.
 • Ima veliko specializiranih interesnih skupin – Python ima veliko skupnost in veliko različnih delov, ki se osredotočajo na različne stvari, kot so znanstvena prizadevanja ali oblikovanje prototipov.

Slabosti Pythona

 • Python je počasen. Precej počasnejši od C ++, PHP in številnih drugih programskih jezikov.
 • Python ni primeren za večprocesorska / večjedrna dela.
 • Ima veliko omejitev pri dostopu do baze podatkov.
 • Ni dober jezik za mobilni razvoj.
 • Ima veliko oblikovnih omejitev. Python je dinamično vtipkan jezik, zato ima več napak, ki se pokažejo le med izvajanjem in zato zahteva veliko več testiranja.

PHP proti PYTHON-u

Ta dva programska jezika se med seboj razlikujeta glede uporabe, funkcij in funkcionalnosti, imata pa tudi veliko skupnega. Razvijalci jih morajo razumeti, da vedo, katere jezike naj uporabljajo za boljše izvajanje določenih nalog.

Pomembno je takoj opozoriti, da čeprav ima PHP vgrajeno funkcijo spletnega razvoja v svoje jedro, se Python opira na dodatne module.

Skupne lastnosti PHP in Pythona

 • Uporabljajo se lahko za programiranje in skriptno splošno uporabo.
 • Oba jezika sta tolmačena, jezika na visoki ravni, ki imata dinamično tipkanje.
 • Oba sta odprtokodna jezika, ki ju podpirajo velike skupnosti razvijalcev.
 • Oboje je enostavno razumeti in jih je enostavno učiti.
 • Oba jezika imata podporo za povezovanje metod.
 • V Java, C in C jih je enostavno razširiti++.
 • Oba imata podporo za spremenljivo število argumentov funkcij.
 • Imajo enotne izjave za vse vrste podatkov.

Razlike med PHP in Python-om

Končno smo dosegli vrhunec naše primerjave. Čas je, da pogledamo glavne razlike med PHP in Python-om, ki jih ločujejo. Brez dodatnega oboževanja, spustimo se na to!

Python ima bolj berljivo in minimalistično kodo – Pythonova oblikovalska filozofija poudarja berljivost kode. To razvijalcem olajša pisanje organizirane in čiste kode, ne glede na obseg projekta ali velikost programa. S pomočjo Pythona je v najkrajšem času sestavljeno zapletene aplikacije v minimalnem času.

Paradigme – Oba jezika imata podobnosti in imata več skupnih programskih paradigem. Python ima podporo za vidno usmerjene, objektno usmerjene, funkcionalne in dobro strukturirane sloge programiranja. PHP ima funkcionalen, objektno usmerjen, odsevni, proceduralni slog programiranja.

Python je bolj prilagodljiv, vendar ni tako dober za razvoj spletnih aplikacij – Uporablja se lahko za razvoj vseh vrst programske opreme in aplikacij. Prav tako je popolnoma primeren za ustvarjanje znanstvenih aplikacij, izdelave prototipov in aplikacij, ki morajo obdelovati ogromno količino podatkov. Ima veliko večjo prilagodljivost kot PHP, vendar ni tako dober za razvoj spletnih aplikacij.

PHP je boljši za spletni razvoj – PHP je bil zasnovan z mislijo na spletno razvoj, zato vsebuje veliko vgrajenih funkcij spletnega razvoja. Pisanje spletnih mest je v PHP lažje pisati kot Python, saj je Python splošni programski jezik. Toda s pravimi moduli drugih proizvajalcev je lahko Python tudi zelo učinkovito orodje za razvoj spletnih strani.

Python je bolj varen – Python trenutno velja za enega najbolj varnih programskih jezikov. Ima številne varnostne funkcije, ki so odlične za hitro pisanje zapletenih aplikacij s posebnimi cilji in funkcijami v mislih.

V aplikacijah PHP je veliko varnostnih težav, ki jih je mogoče odpraviti z dodatnimi orodji, ki povečujejo njihovo varnost.

Zaključek

Odločitev, ali je PHP ali Python boljši, je težaven izziv, tudi če imate potrebno znanje. Na koncu je vse odvisno od nalog, ki jih imate, in vaših osebnih zahtev.

PHP je najboljša izbira za razvijalce, ki želijo razviti sodobna spletna mesta in internetne aplikacije. Te imajo veliko stabilnosti in se lahko hitro razvijajo. Prav tako je lažje najti spletno gostovanje s podporo za PHP kot Python. Medtem ko skoraj vsako gostiteljsko podjetje podpira najnovejšo različico PHP-a, imajo različne možnosti Python-a. PHP je vgrajen v spletni strežnik. Aplikacije Python lahko vgradimo v spletni strežnik ali pa tečejo v ločenem postopku, zaradi česar lahko na koncu postanejo manj stabilni in počasnejši. To je zato, ker gre za neobstojen proces, kar pomeni, da se bo na vsak zahtevek strežnika sprožil nov postopek.

Po drugi strani je Python bolj osredotočen na programiranje, izdelavo prototipov in robustno kodo splošnega namena. Razvijalcem ponuja možnost izdelave razširljivih programskih aplikacij. Prav tako je dober za spletno razvoj, čeprav zahteva številne dodatne module.

Preden začnete nov projekt, je pomembno, da vsak razvijalec oceni lastnosti Pythona in PHP-ja, da natančno ve, kaj jim bo najbolje uspelo. Ko spoznate natančne značilnosti in zahteve svojega projekta, boste lažje našli programski jezik, ki bi jim ustrezal.

3 najboljših ponudnikov gostovanja PHP in Python

Ne glede na to, ali se boste odločili za programski jezik za začetek naslednjega spletnega projekta, boste potrebovali zanesljivo storitev. Sestavili smo seznam najboljših gostujočih podjetij, ki so odlična tako za PHP kot za Python.

Podjetje
Promotivna cena

1poceni gostovanje za php in python3,49 USD / mesečno
2najboljše gostovanje za php in python3,95 USD / mesec
3zanesljivo gostovanje za python in php3,95 USD / mesec
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map