PHP vs Ruby on Rails – Kakšne so razlike?

01.06.2020
Članki in več ... 'PHP vs Ruby on Rails – Kakšne so razlike?
0 13 мин.

php vs rubin na tirnicah


Ko ljudje želijo začeti nov IT-projekt ali kariero, se pogosto sprašujejo, kako bi ga lahko postavili na pravo nogo. Eden ključnih korakov pri tem je izbira tehnologije, ki vam je všeč in ki bo dovolj dolga, da vam povrne vloženi čas in energijo.

Če ste lastnik podjetja, boste želeli sodelovati s tehnologijo, ki bo vaš projekt in vaše podjetje po začetni fazi popeljala daleč. Če ste razvijalec, boste želeli tehnologijo, ki ima veliko podpore in vam bo olajšala iskanje zaposlitve.

Pri sprejemanju takšne odločitve se večina nas zanaša na svoje šole, prijatelje in različne skupnosti. Izbira pravega programskega jezika za razvoj spleta je zelo diskutirana tema z veliko polemik.

V tem članku si želimo pomagati pri odločitvi, ali boste za svoje naslednje prizadevanje na področju IT izbrali Ruby on Rails ali PHP. Poudarek bomo dali ugotovitvi, kako delujeta ta dva jezika in kako se primerjata glede hitrosti, razširljivosti, zmogljivosti, stroškov, podpore in še več.

Toda ne pozabite, da ni pošteno in tudi tehnično ni primerno primerjati PHP z Ruby on Rails, saj je PHP skriptni jezik na strani strežnika, Ruby on Rails pa je okvir za razvoj spletnih strani, ki temelji na skriptnem jeziku Ruby.

Poštena primerjava bi bila med Ruby on Rails in CakePHP ali drugimi okviri, ki temeljijo na PHP. Ruby on Rails je z leti pridobil večjo priljubljenost kot kateri koli drug spletni okvir PHP in to iz dobrih razlogov. Ruby on Rails poenostavi svoj učni postopek z uporabo konvencij o konfiguraciji, zato vam ni treba veliko razmišljati in se odločiti, ko gre za gostovanje, organizacijo in zagon aplikacije, ki ste jo razvili..

Kljub temu PHP še vedno vodi splet in bo to še naprej, toda Ruby je bil hkrati razvit z okvirjem Rails. Je jezik, ki daje velik poudarek produktivnosti, zato boste morda porabili manj časa in sredstev za razvoj svoje aplikacije..

Oba jezika imata svoje prednosti in slabosti, ki ju ločujeta, vendar imata tudi veliko skupnega. Odvisno je od vas, ali boste na koncu ugotovili, kakšne so vaše zahteve in s čim želite delati.

Da bomo med seboj pravilno razlikovali, bomo preučili vse odločilne dejavnike in vam pomagali pri izbiri!

Kaj je PHP?

PHP je eden izmed najbolj priljubljenih skriptnih jezikov na strani strežnika, ki se uporablja pri spletnem razvoju. Je odprtokodni, zato je skupaj z mnogimi razvojnimi okolji popolnoma brezplačen. Je tudi objektno usmerjen programski jezik, zato so programerji lahko bolj kreativni pri reševanju težav.

Jezik je izšel leta 1995 kot način ustvarjanja dinamičnih spletnih strani in je od takrat postal neverjetno priljubljen. PHP kodo bi lahko preprosto vdelali v kodo HTML, zaradi česar je bilo zelo priročno. Ima 82% tržnega deleža in celo velika podjetja, kot so Facebook, Yahoo! in Google je v njih napisal veliko svojih spletnih mest.

PHP je zelo dinamičen jezik, zato ga je mogoče uporabljati na skoraj vsaki platformi in vsak ponudnik gostovanja ga do zdaj podpira. Prav tako podpira veliko različnih baz podatkov, kot so PostgreSQL, MySQL, Informix, Sybase in Microsoft SQL. Je močan jezik, ki daje velik poudarek na skriptnem načinu na strani strežnika, vendar ga je mogoče uporabiti tudi za razvoj spletnih aplikacij in namiznih aplikacij.

PHP je zelo hiter in funkcionalen ter je usmerjen v razvoj spleta. Ima resnično veliko skupnost in veliko podpore, ki zagotavlja stalen razvoj novih funkcij in veliko pomoči. Približno 90% težav, ki bi jih naleteli v PHP-ju, je že odpravil nekdo drug, zato boste informacije našli zelo enostavno. Najpogostejše stvari, ki vam jih omogoča PHP, so:

 • Preprosto in enostavno ustvarjanje dinamičnih spletnih strani in datotek. PHP kodo lahko preprosto dodate v datoteko HTML in spremenite njeno razširitev v .php ali ustvarite ločeno datoteko.
 • Ustvarite obrazce in z uporabo obrazcev zbirajte podatke o uporabnikih. Prav tako lahko pišete samodejne skripte za zbiranje različnih informacij iz celega spleta.
 • Pošiljanje samodejnih e-poštnih sporočil. Ko vam bodo vaši uporabniki posredovali svoje podatke, jim lahko pošljete samodejna e-poštna sporočila.
 • Dodajte dinamične funkcije. Ustvarite ure, koledarje, kalkulatorje in druge uporabne funkcije na svojem spletnem mestu.
 • Izdelava namiznih aplikacij. Čeprav PHP ni najboljši za izdelavo namiznih aplikacij, ga lahko ustvarite z njim.
 • S piškotki sledite uporabnikom. Lahko pišete skripte, s katerimi boste lažje razumeli, kako uporabniki sodelujejo z vašim spletnim mestom.

V tem jeziku je nekaj izjemnih lastnosti, ki so ga naredile tako priljubljenega, vendar ima tudi svoj nabor pomanjkljivosti. Poglejmo, kaj so!

Prednosti PHP

 • Enostavna in plitva krivulja učenja – PHP kodo je enostavno razumeti tudi za novince, poleg tega pa ima preprosto sintakso, ki olajša kodiranje.
 • Izdelana je bila za splet – PHP je osredotočen na splet, zato ima veliko vgrajenih funkcij, ki pomagajo pri lažji in enostavnejši rešitvi težav s pomočjo spleta.
 • Veliko sredstev in podpore – PHP ima veliko dokumentacije, virov, okvirov in vaj, ki jih lahko brezplačno uporabljate. Obstaja tudi veliko CMS sistemov, kot so Drupal, Joomla! in WordPress, ki sta bila napisana v PHP. Uporabljate jih lahko brezplačno!
 • Neverjetno enostavno uvajanje – Kadar želite uporabiti zapisano kodo, ni težav. Preprosto morate kopirati .php datoteko na FTP strežnik in ta se bo zagnala.
 • Visoke hitrosti – PHP je veliko hitrejši od mnogih drugih skriptnih jezikov.
 • Kompatibilnost med platformo – PHP se lahko uporablja tudi v večjih operacijskih sistemih, kot so Linux, Windows ali Mac in večini baz podatkov, brez težav. Prav tako ga podpira vsak ponudnik gostovanja!
 • Stabilnost – Ker je že dolgo tako dolgo in je imel aktivno skupnost, je PHP postal stabilen, zahvaljujoč razvoju v njem.

Slabosti PHP-a

 • Varnostne napake – PHP je odprtokodni jezik, ki obstaja že od leta 1995 in ljudje so odkrili veliko varnostnih podvigov. Če vaše spletno mesto obravnava nekatere občutljive podatke, je najbolje uporabiti dodane varnostne module.
 • Veliko ponorenega kodeksa – Ena največjih prednosti PHP je tudi njegova šibkost. Njegova enostavnost pogosto vodi ljudi k razvoju neobvladljivega, navideznega koda. To ni težavna funkcija, vendar se morate držati določenih kodnih standardov ali okvirov, če želite razviti vzdržno kodo.

Kaj je Ruby na tirnicah?

Kot smo razpravljali, bi bilo treba v tem argumentu Ruby in Rails obravnavati ločeno.

Ruby

Ruby je odprtokodni splošni programski jezik, ki je bil razvit sredi 90-ih. Podpira različne programske paradigme, kot so objektno usmerjene, funkcionalne in nujne. Deluje tudi s samodejnim pomnilniškim sistemom in dinamičnim tipom. Njegova preprosta sintaksa omogoča zanesljivost skoraj vsem, ki poznajo sodobne programske jezike. Ruby omogoča tudi razvoj projektov v različnih jezikih, če so bolj primerni za določeno nalogo.

Glavni poudarek jezikov je enostavnost in produktivnost, kar omogoča hitro kodiranje in razvoj. Zasnovan je bil tako, da je preprost, prenosljiv, razširljiv in dovršen. Deluje na večini platform, kot so Linux, UNIX, DOS, Mac OS in Windows.

Tirnice

Rails je odprtokodni strežniški okvir spletnih aplikacij, ki je bil razvit v Rubyju. Izdelan je bil za pomoč programerjem, saj je razvoj spletnih aplikacij precej olajšal. Razvoj Rails-a je temeljil na predpostavkah, kaj mora vsak razvijalec začeti s projektom. Z njegovo uporabo morajo razvijalci napisati veliko manj kode in z drugimi okviri ali jeziki lahko dosežejo več, kot bi to storili, saj Ruby on Rail daje velik poudarek na produktivnosti. Verjetno ste uporabili veliko priljubljenih aplikacij, ki so bile narejene z Ruby on Rails. Z njo so bile zgrajene aplikacije, kot so SoundCloud, Zendesk, Hulu, Shopify.

Čeprav ga številni razvijalci ljubijo, je tudi programska oprema z zelo dobro izkušnjo, saj trdi, da je “najboljši način” za to. Ena stvar je zagotovo, uporaba Rails bo neverjetno povečala produktivnost, mnogi razvijalci pa trdijo, da je razvoj bolj zabaven.

Za začetnike je programiranje z Ruby on Rails veliko lažje kot skoraj katerikoli drug programski jezik ali okvir. Je bolj prilagodljiv in bolj odpuščajoč, vzamete veliko manj časa, ko porabite za odpravljanje napak in razbijanje glave ob pisalni mizi ter več časa za učenje.

Ker je Ruby on Rails odprtokodna programska oprema, je brezplačna za uporabo. Namestiti morate vsaj različico 2.2.2 Rubyja, razvojni komplet (če imate sistem Windows), sistem za pakiranje RubyGems in bazo podatkov SQLLite3.

Prednosti Ruby on tirnic

 • To je zreli okvir – Uporaba Rails omogoča razvijalcem, da hitro ustvarijo kakovostne izdelke. Zaradi zrelosti je tudi bolj vzdržen.
 • Je kompakten – Omogoča prijeten in eleganten način za pripravo aplikacij, ima enostavno sintakso, ki je blizu naravnemu jeziku.
 • Hiter in radoživ razvoj – Osredotočiti se morate le na najpomembnejše razvojne naloge z okvirom Rails. Večina navadnih opravil je popolnoma avtomatiziranih, zato se morate samo osredotočiti na reševanje poslovnih problemov, namesto da bi vedno znova zasukali vaš okvir. Ker je Ruby osredotočen na produktivnost, je hiter in neoviran razvoj ena njegovih najboljših lastnosti.
 • Odlično za hiter razvoj aplikacij (RAD) – Prav tako je zelo enostavno spremeniti aplikacijo.
 • Ima integrirana orodja za testiranje – Rails ima tudi zelo uporaben okvir za testiranje, zato je razvojni in preizkusni cikel napak zelo olajšan.
 • Optimiziran za programersko srečo – Ruby je dobila ime, ker je “dragulj jezika”. Priljubljen je mnogim razvijalcem zaradi svoje preprostosti, enostavnosti uporabe in samodejnih funkcij.
 • Ruby Code je zelo berljiv – To skupaj s funkcijami samo-dokumentiranja daje Rubyju večjo produktivnost.

Slabosti Ruby na tirnicah

 • Hitrost izvajanja – Najbolj opažena težava z Ruby. Na primer, ni tako hiter kot NodeJS, vendar ima sprejemljivo zmogljivost. Torej ne bi smelo biti problem za vaše podjetje.
 • Ne podpira ga vsak ponudnik gostovanja – Ruby on Rails zahteva več virov, zato ni tako podprta kot PHP, ki porabi veliko manj. Vendar pa je veliko Ruby-prijaznih ponudnikov gostovanja tam, zato ni treba skrbeti.
 • Gostovanje je pogosto dražje – Navaden načrt gostovanja v skupni rabi stane približno 5 dolarjev, vendar bo večina ponudnikov gostovanja, ki podpirajo Ruby, za njihovo storitev zaračunala približno 40 dolarjev, saj Ruby zahteva precej več virov strežnika.
 • Ni tako priljubljen kot drugi jeziki skripta – Tudi če vedno več razvijalcev vsako leto preide na Ruby, v primerjavi z Java ali PHP ni na voljo toliko že napisane kode.
 • Ruby ni enostaven programski jezik – Nekatere funkcije Rubyja niso tako preproste za novince. Je neverjetno močan jezik, vendar ga je nekatere dele resnično težje naučiti.

PHP proti Ruby on Rails

Odločiti se, kateri jezik je boljši ali katerega bi se morali naučiti, še vedno ni lahka naloga, oba pa imata svoje prednosti in slabosti, ki ju ločujeta. Pri analizi programskega jezika moramo upoštevati številne pomembne dejavnike. Te jih razlikujejo med seboj in nam pomagajo do pomembnih zaključkov. Poglejmo, kaj so!

Enostavna uporaba in krivulja učenja

Kot sem že rekel, čeprav je Ruby on Rails zelo kompakten in odpuščljiv, se Ruby ni lahko naučiti. PHP je veliko bolj celovit za novince, zato se ga lažje naučijo.

Večina ljudi, ki se odločijo za uporabo Rubyja, že ima izkušnje s programiranjem in pozna osnove. Veliko razvijalcev PHP se je preselilo v Ruby. Zakaj? Izbrali so ga iz istega razloga, kot bi izbrali en jezik. To je osebna želja. PHP ima plitvo krivuljo učenja, zaradi česar je uporabniku bolj prijazen.

Če iščete razvijalce za svoje podjetje, boste veliko lažje našli nekoga, ki bo PHP spreten, kot bi to imel Ruby, zato bo uporaba PHP tudi stroškovno učinkovitejša. Upoštevajte, da bi od petih razvijalcev kdo vedel, kako razvijati aplikacije z Rubyjem.

Hitrost in zmogljivost

Zdaj je pomembno opozoriti, da čeprav sta hitrost in zmogljivost v jeziku zelo pomembna dejavnika, primerjava hitrosti Ruby on Rails in PHP ni ravno pravična stava. Obe sta med počasnejšimi jeziki, ki ju je treba izbrati za začetek. Prav tako ne moremo natančno izmeriti hitrosti, saj je to odvisno tudi od številnih drugih dejavnikov, kot so predpomnilni mehanizmi, sistemi baz podatkov in vaš ponudnik gostovanja na splošno.

Tudi Ruby on Rails je okvir, kar pomeni, da ogroža hitrost zaradi funkcionalnosti in enostavne uporabe. Potrebuje tudi več strežniških virov kot PHP.

Skupnost in podpora

PHP zmaga v tej igri takoj, ko ima na voljo veliko razvijalcev in veliko spletnih virov. Na PHP-ju je približno 5-krat več virov kot na Ruby-ju. Prav tako se zdi, da ljudi Ruby on Rails veliko bolj zanima kot Ruby, jezik sam.

Pomembno je opozoriti, da imata hkrati veliko virov za PHP in dovolj virov za Ruby, oba pa imata isto težavo. Veliko vodnikov in virov je zastarelo, saj sta oba jezika v stalnem razvoju. Pomembno je biti premišljen, od kod črpate svoje vire.

Na primer, phptherightway.com ponuja natančna navodila, s pomočjo katerih bodo lahko novinci ostali na pravi poti k razvoju svojih programerskih veščin. Če preverite White Ruby, boste ugotovili, da ima številne podcaste in veliko video vsebine, ki so jo ustvarili profesionalci.

Prilagodljivost in vzdrževanje

PHP ima znova na voljo veliko več virov na internetu. Oba jezika imata možnost lestvice, vendar ima Ruby v primerjavi s PHP veliko manj dela. Možnost in možnost spreminjanja obsega aplikacije sta odvisna tudi od tega, kako je bila zasnovana aplikacija.

Kakor koli, spreminjanje aplikacije zahteva, da ima razvijalci dovolj izkušenj. Če tega ne stori, je čas, da poišče vaje in članke, s katerimi jim bo pomagal. Za skaliranje aplikacij PHP in spletnih strani je na voljo veliko informacij, kjer je na voljo le majhna količina informacij za skaliranje aplikacij Ruby.

Neupravičeno je podpirati ločen argument glede vzdrževanja, saj bo vsako aplikacijo, ki je bila zgrajena z uporabo ogrodja, lažje vzdrževati.

PHP ima več okvirov, ki jih lahko uporabite tudi veliko, veliko pa jih je bilo razvitih s točno določenimi cilji.

Na voljo urejevalniki kode

Tako uredniki PHP kot Ruby imajo večino uporabnih funkcij, ki bi jih uporabili za lažje delo, vendar PHP v tem pogledu še vedno daleč prekaša Ruby. To je preprosto zato, ker se širše uporablja, zato je na voljo več orodij za odpravljanje napak, primerjalno merjenje in tako naprej. PHP ima samo več možnosti.

Zaključek

Je torej kateri od teh jezikov boljši od drugega? Ne. Oba imata svoje prednosti in slabosti, zato je najpomembnejši zaključek tega članka, da sta oba dobra rešitev za izdelavo aplikacije.

Pomembno pa je tudi upoštevati, da ker Ruby zahteva več strežniških virov, lahko gostovanje dražje, kot bi bilo pri PHP.

Pri PHP so najpomembnejše stvari, ki jih morate odnesti:

 • Je stroškovno učinkovitejši.
 • Več razvijalcev in virov.
 • Širok izbor orodij.
 • Enostaven za učenje.

Najpomembnejši ukrepi od Rubyja so:

 • Ponuja veliko hitrejši razvoj.
 • Ima resnično strastno skupnost.
 • Ruby Developers so zares spretni.

Uporabni članki:

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector