Prednosti in slabosti statičnih generatorjev

generatorji statičnih strani


Ali je mogoče, da se statična mesta vračajo? Čeprav je priljubljenost sistemov za upravljanje vsebin v zadnjih letih močno naraščala, nekateri projekti še vedno bolje služijo statična spletna mesta. Zdi se, da so statična mesta vsaj v nekaterih primerih v primerjavi s sistemi za upravljanje vsebine bolj ugodna izbira.

Če želite bolje razumeti, kdaj morate izbrati statično spletno mesto prek CMS in kdaj namesto tega uporabljati CMS, vas bomo predstavili generatorjem statičnih spletnih mest, ki bodo poudarili njihove prednosti in slabosti.

Kaj so statični generatorji? Kako se primerjajo s CMS?

Ko so bila statična spletna mesta norma, je bilo spletno mesto zgrajeno s preprosto ustvarjanjem posameznih strani HTML, ki so bile objavljene na spletnem strežniku. Vsaka datoteka HTML bi poklicala slike, CSS in morda še nekaj JavaScript. Ni bilo upravnih odborov, le urejevalniki kod, kot je Dreamweaver.

Ker pa so spletna mesta postajala večja in bolj zapletena, so se pojavile težave pri posodabljanju datotek, shranjevanju jezičkov struktur map in v bistvu ravnanju z dinamično vsebino. Za premagovanje teh vprašanj in za boljše obvladovanje kompleksnosti spletnih strani za upravljanje vsebine (CMS).

CMS ima skrbniško ploščo, ki uporabnikom omogoča pisanje vsebine, ki se nato shrani v bazo podatkov.

Ustvarjanje spletnega mesta in njegovo vzdrževanje s sistemom za upravljanje vsebin je mogoče brez interakcije s kodo, CMS pa deluje s pojmi, kot so teme ali predloge, ki nadzorujejo način prikaza strani v brskalniku obiskovalca (sprednji del spletnega mesta). CMS je odprl pot neprogramerjem, da so se preizkusili v izdelavi spletnih mest, prav tako pa je omogočil brez težav ravnati z dinamično vsebino (npr. Spletnimi dnevniki)..

Na drugi strani so statični generatorji enostavnejši od ročno kodiranih statičnih spletnih mest, ki pa niso tako zapleteni kot CMS, vendar ga pogosto opisujejo kot kompromis med obema. Generator statičnih spletnih mest bo uporabljal tudi predloge za ustvarjanje statičnih spletnih mest samo za HTML, katerih vsebina je izvlečena iz baze podatkov ali najpogosteje z branjem iz datotek ploščatega tipa, kot je Markdown.

Generatorji statičnih spletnih mest so pogosto spregledani zaradi pogosto neprijaznega namestitvenega postopka in pomanjkanja uporabniškega vmesnika, kljub temu pa je v nekaterih primerih SSG (statični generator spletnega mesta) za vaš projekt bolj primeren kot CMS ali kadar CMS je lahko presežek.

Hugo, Jekyll, Metalsmith je le nekaj primerov priljubljenih generatorjev statičnih spletnih mest, ki statično vračajo v področje spletnega oblikovanja.

Kakšne so prednosti in slabosti statičnih generatorjev?

Zdaj, ko veste nekaj več o mestu generatorjev statičnih spletnih mest na zemljevidu gradnje spletnega mesta, poglejmo, kakšne so njegove prednosti in slabosti v primerjavi s CMS?

Prednosti SSG:

Izvedba

Hitrost statičnih mest je ena največjih prednosti. Ker ni nobenih poizvedb v bazi podatkov, ki bi jih bilo mogoče zagnati, nobene obdelave na vsako zahtevo pa spletni strežniki nimajo težav, ki bi obiskovalcem skoraj takoj poslale statične datoteke..

Predpomnjeni sistemi z vtičniki ali vgrajeni predpomnilni sistemi, ki se uporabljajo za CMS, so lahko učinkoviti pri zmanjševanju splošnih poizvedb po zbirki podatkov, vendar pa bo statično spletno mesto vedno zagotovilo najmanjšo obremenitev spletnega strežnika.

Nadzor različice

Nadzor različic je še ena zanimivost, ki jo imajo statična mesta pred CMS. Spremembe vašega statičnega spletnega mesta lahko spremljate s programi za upravljanje virov, kot je Git, ki večjemu številu omogoča sodelovanje pri projektu in razveljavi spremembe, ko gre kaj narobe.

CMS ima nekaj nadzornega elementa, vendar so nekatere spremembe lahko trajne, zato se morate zanesti na varnostne kopije – če ste pri njih naredili previdnost! – obnoviti prejšnje različice.

Boljša varnost

Platforme CMS so pogost cilj hekerjev in zlonamernih uporabnikov. Medtem ko se WordPress Core šteje za varno, imajo lahko nameščeni vtičniki in teme v njih varnostne ranljivosti, ki jih je mogoče izkoristiti iz preprostega odraženega XSS (Cross Site Scripting) prek SQL Injection, vse do oddaljene izvršitve kode. Medtem ko so izkušeni uporabniki na vrhu svoje igre in izvajajo varnostne ukrepe za preprečevanje ali preprečevanje takšnih težav, manj izkušeni uporabniki lahko te vidike spregledajo.

Statična mesta pa so močnejša matica, saj imajo funkcionalnost na strani strežnika malo ali nič. Kode / aplikacije ni veliko, kjer bi lahko šlo kaj narobe in omogoči nepooblaščen dostop do vsebine spletnega mesta. Ker se statična mesta običajno ustvarijo na enem stroju in jih nato navadno strežejo iz drugega, torej napadalec ne more veliko storiti spletnemu strežniku, ki streže statične datoteke.

Tudi če je komu uspelo dobiti dostop do SSH ali FTP, lahko škodo zlahka sanira na samem spletnem mestu.

Manj zahtev, povezanih s strežnikom

CMS po definiciji vključuje veliko odvisnosti od strežnika. Npr. običajna namestitev WordPress-a zahteva OS, kot so Ubuntu ali CentOS, spletni strežnik Apache ali NGINX, PHP s potrebnimi razširitvami in konfiguracijami spletnega strežnika, MySQL, programsko opremo WordPress ter tematske kode in vtičnike. Vse to je potrebno namestiti, posodobiti in upravljati.

Statično spletno mesto je manj mučno – vsak spletni strežnik, ki lahko vrne datoteke HTML, bo naredil prav. Poleg tega se vam ni treba truditi z nameščanjem vtičnikov ali skrbi za posodobitve.

Boljše ravnanje s prometnimi sunki

Za strežbo statičnih datotek HTML je potrebnih zelo malo strežniških virov, zato nenadni skoki prometa niso problem, ko gre za statična mesta. CMS je ranljivejši zaradi nenadnega povečanja spletnega prometa, kar lahko privede do številnih težav, vključno z zrušitvijo baze podatkov ali omejitvijo aktivnih povezav.

S statičnimi mesti je celoten postopek veliko manj intenziven, zaradi česar so statična mesta bolj zanesljiva in bolje pripravljena pri ravnanju s prometnimi naleti.

To so bile najpomembnejše prednosti generatorjev statičnih spletnih mest, seveda pa noben sistem ni popoln, zato obstaja nekaj pomanjkljivosti, ki jih ne bi smeli zavreči.

Slabosti SSG:

Podatki v realnem času niso na voljo

Po definiciji statična spletna mesta ne morejo imeti dinamično spreminjajočih se podatkov, kot so „Trending zgodbe“ ali „Kupec izdelka Y kupil iz države X“. Če vas čaka, da imate na svojem spletnem mestu podatke v realnem času, statična ni za vas.

Da bi se izognili tej težavi, bi se nekateri morda odločili, da bodo za obdelavo na strani strežnika uporabili JavaScript, nato pa se prilegajo rezultatom na že postreženo stran, vendar je to lahko nevarna pot, ki jo lahko spustite, in lahko privede do slabih uporabniških izkušenj , slab SEO in zagotovo odtrga občutek nadzora, ki bi ga moral priti s pomočjo statičnega spletnega mesta.

Brez uporabniškega vmesnika

Sistemi za upravljanje vsebine, kot je WordPress, zelo olajšajo ustvarjanje in objavo vsebine iz uporabniškega uporabniškega vmesnika, do katerega lahko dostopate s katere koli naprave. Pomanjkanje uporabniškega vmesnika je velika pomanjkljivost, vendar obstaja nekaj rešitev, ki jih je mogoče rešiti.

Nekatere platforme, kot so prose.io ali CloudCanon, imajo urejevalnik WYSIWYG za Markdown in spletni vmesnik, integriran z GitHubom, kar vam omogoča ustvarjanje, urejanje ali brisanje datotek v skladišču GitHub.

Na enak način so tudi aplikacije za Android in iOS, ki so povezane z GitHubom in so zasnovane tako, da omogočajo pisanje in objavljanje vsebine na poti in ves čas sprožajo spremembe v skladišču.

Tretja rešitev je objava na statični blog po e-pošti. Generator statičnega spletnega mesta Jekyll uporablja to metodo prek svoje storitve JekyllMail, ki deluje tako, da se prijavite v račun POP3, nato izvlečete sporočila z vnaprej določeno „skrivno“ tematsko vrstico in jih shranite v posebne imenike (npr. Imenik datotek ali slik) . Obstaja tudi možnost, da jih dodate v git repo vašega spletnega dnevnika.

Ni vsebine, ki jo je ustvaril uporabnik

Spletna mesta ali dnevniki WordPress-a so ustvarili uporabniške odseke, kot so komentarji ali ocene. Imeti sistem komentarjev na statičnem spletnem mestu je povsem drugačna pustolovščina.

Eno rešitev bi bilo uporabljati platforme, kot je Disqus, ki uporablja JavaScript za dodajanje komentarjev na stran, potem ko je prikazana. Vendar ta pristop ne omogoča več, da imate vso vsebino skupaj in spremenjeno v skladišču. Pristop, ki bi vam omogočil, da obdržite komentarje s preostankom spletnega mesta, bi bil sistem, ki je za obdelavo in dodajanje komentarjev uporabil strežnik na strani strežnika in nato pritisnil na GitHub.

Kot lahko vidite, veliko stvari, ki jih jemljete za samoumevne s CMS ali jih je mogoče implementirati v CMS s preprosto namestitvijo vtičnika, na statičnem mestu ni enostavno mogoče, zato ste prisiljeni, da se zatečete k različnim težavam doseči enako. Vse to potrebujete nekaj strokovnega znanja in izkušenj za razvijalce, sicer se boste morda bolj borili s generatorji statičnih spletnih mest kot s CMS.

Torej, ali je statični generator spletnih strani dober za vas?

Statična spletna mesta so kljub prometnim porastom zanesljiva in ne predstavljajo toliko varnostnih vprašanj, kot jih imajo CMS, in ker niso veliko virov, so hitra.

Vendar statična mesta zagotovo niso za vsakogar niti ne ustrezajo vsakemu projektu. V nekaterih primerih lahko skrajšajo razvojne čase in stroške, v drugih primerih so lahko preglavice, še posebej za nekoga, ki nima potrebnih razvojnih veščin.

Predstavljena slika: Oblikoval Freepik

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map