Statične vs dinamične spletne strani – katere bi izbrali?

01.06.2020
Članki in več ... 'Statične vs dinamične spletne strani – katere bi izbrali?
0 6 мин.

statična v primerjavi z dinamičnimi spletnimi mesti


Danes je vprašanje, da je spletna stran zelo pomembna. Toda med spletnimi mesti obstajajo ključne razlike in ena od njih je način, kako obiskovalcem postrežejo z vsebino. V bistvu je prikaz vsebine lahko statičen ali dinamičen, v tem članku pa vam bomo razložili, kaj so in katero od njih izbrati.

Statična spletna mesta

Kot že ime pove, se statična spletna mesta gradijo s pomočjo statičnih strani. Elementi so fiksni in predhodno kodirani in postavljeni na spletni strežnik. Ko obiskovalec obišče vaše spletno mesto, mu bodo strežniki pošiljali datoteke in vsi obiskovalci bodo dobili isto vsebino.

Obstaja nekaj prednosti statične vsebine:

 • Običajno je za izdelavo statičnih spletnih mest potrebno manj napora, vsebujejo večinoma HTML kode med elementi v slogu CSS.
 • Zaradi manjšega napora so lahko statična mesta cenejša in hitrejša.
 • Statični elementi ne potrebujejo naprednih rešitev za spletno gostovanje, na primer posodobljeno PHP okolje, zato se lahko brezplačne storitve gostovanja uporabljajo tudi kot shramba.
 • Statična vsebina pogosto uporablja manj zapletene elemente, zato se spletno mesto lahko hitreje naloži v spletni brskalnik.

Morali bi preiti tudi slabosti:

 • Strani statičnega spletnega mesta so pogosto kodirani v neodvisne datoteke, uporabljajo celo iste elemente kot podnožje ali meni. To pomeni, da če želite nekaj spremeniti v meniju, morate urediti vse datoteke podstrani, eno za drugo, namesto da spreminjate meni v kolektivno uporabljeni datoteki.
 • Napredne funkcije, interaktivnost ali druge sodobne funkcije spletnega mesta v večini primerov niso na voljo z uporabo samo statičnih elementov spletnega mesta.

Dinamična spletna mesta

Ključnega pomena je razumeti, kako delujejo dinamična spletna mesta. Medtem ko se datoteke HTML statičnih spletnih strani preko strežnika prekopirajo v vaš brskalnik, dinamična spletna mesta počnejo drugače.

PHP je eden najpogosteje uporabljanih programskih jezikov za gradnjo dinamičnih spletnih mest, datoteke .php pa so kode, ki nekaj naredijo, ko obiskovalec odpre spletno mesto. Ker je to programiranje, lahko prikažejo skoraj vse, kar je programer zapisal v kodo. Ko obiskovalec odpre spletno mesto, strežnik zažene PHP kode in ustvari datoteko HTML samo za obiskovalca. Medtem ko statične strani prikazujejo enake shranjene datoteke HTML, dinamične strani ustvarijo povsem nove datoteke HTML za vsakega obiskovalca.

Na primer, če imate spletno mesto, mu lahko dodate delček kode PHP, da pokažeta dejanski datum in čas. Lahko je enostavno razumeti, zakaj je to dobro, datum in čas sta za vsakega obiskovalca različna, zato ta funkcija potrebuje dinamična sredstva. Očitno lahko dinamične elemente uporabimo za bolj napredne funkcije kot prikazovanje časovne žige, preverimo prednosti prednosti dinamičnih spletnih mest:

 • Dinamične elemente spletnega mesta je mogoče obravnavati neodvisno, spletno mesto, ki je namenjeno obiskovalcu, pa lahko z uporabo teh elementov oblikujete na levi strani. V nasprotju s statičnimi spletnimi mesti se deli strani, kot je meni, lahko shranijo v eno datoteko in delijo z istimi podstrani. Zamislite si samo, da namesto da spremenite meni na vseh podstranskih datotekah, ga lahko uredite samo v eni datoteki. Samo po sebi je jasno, kako je ta rešitev bolj priročna, brez napak in zamudna.
 • Dinamične strani si lahko med seboj delijo isto bazo podatkov, podatke pa lahko urejate in shranjujete v realnem času. To je ključnega pomena, ko delate s podatki. Ni vam treba trdno kodirati vrednosti v kodo svojega spletnega mesta in jih ročno urejati na vseh straneh, morate zahtevati, da baza podatkov objavi posodobljeno različico podatkov. Strukturiranje baz podatkov je ključ sodobnega interneta in ena največjih prednosti dinamično ustvarjenih spletnih strani.
 • Vrsta in število elementov spletnega mesta, ki jih lahko uporabljate na svojem spletnem mestu, je skoraj neomejeno z dinamičnim prikazom spletnega mesta. Potrebujete le programerja, ki vaše ideje prenese na kodo in spletno mesto ga bo prikazalo svojim obiskovalcem. Vsa sodobna spletna mesta uporabljajo podobne rešitve, od Googla do YouTuba do Facebooka. Samo uporabite domišljijo in naredite neverjetno spletno mesto!
 • Na trgu obstajajo sistemi za upravljanje vsebine (CMS), mnogi od njih so brezplačni, kot WordPress. Ti CMS uporabljajo baze podatkov in dinamično prikazovanje vsebine, s čimer neverjetno olajšajo življenje lastnika spletnega mesta. Za začetek dela na vašem spletnem mestu morate namestiti CMS ali kupiti primerek le-tega. To je mogoče storiti brez poznavanja nobenega posameznega programskega jezika, tako da se lahko resnično osredotočite na deljenje svojih idej z javnostjo.

Če smo že preučili prednosti dinamičnih spletnih mest, bi morali zajeti tudi slabosti. Če omenim le nekaj:

 • Dinamična spletna mesta so bolj robustna in težja, kot statična. To ni čudno, saj več funkcij in sredstev potrebuje več prostora in virov strežnika, zato se lahko prikazujejo počasneje. Če upoštevate dejstvo, da je čas nalaganja spletnih strani ključni dejavnik razvrstitve spletnih mest v Googlu, morate biti prepričani, da resnično potrebujete dinamično spletno mesto.
 • Napredne funkcije potrebujejo znanje programiranja, tako da, če niste programer, boste morda lahko plačali veliko denarja za izgradnjo spletnega mesta. Ko začnete dodajati vse več funkcij, bo višji znesek.
 • Kosi dinamičnega koda so pogosto manj odporni na napake kot statični. Če na primer v statični HTML napišete nekaj narobe, bo spletno mesto še vedno prikazano v brskalniku. V najslabšem primeru bo obiskovalec videl delček kode kot besedilo na spletnem mestu. V nasprotju s tem, če v PHP napišete nekaj narobe, bo spletno mesto pokvarjeno in obiskovalec bo videl samo sporočilo o napaki. Dobro vidite, le ena napaka v PHP lahko brskalnik popolnoma zavira in prikaže vaše spletno mesto za vaše obiskovalce. To je lahko nadležno, če ne zaznate napake in je vaše spletno mesto dolgo propadlo.

Povzetek – Kaj morate izbrati?

Do zdaj ste morda razumeli, da je uporaba statičnih elementov lahko idealna za začetna spletna mesta. Če želite imeti v internetu samo nekaj, kar pa se v bližnji prihodnosti ne bo spremenilo, uporabite tovrstna spletna mesta. Preprosto naložite svoje življenjepise ali shranite podrobnosti in že imate nekaj korakov v spletu.

Če želite imeti spletno mesto, polno dinamično spremenjene vsebine, ali pa bo za njim baza podatkov, izberite dinamično spletno mesto. Če je dražja in manj napak, nekaterih idej brez nje ni mogoče uresničiti. Samo pomislite, kaj točno potrebujete, in izberite ustrezno prikazano vsebino!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector