Upravljavec vs Neupravljano gostovanje – razlike in podobnosti

Upravlja vs vs neupravljano spletno gostovanje


Če redno obiskujete svoja spletna mesta v skupnih načrtih gostovanja, se verjetno še niste soočili z odločitvijo, da bi izbirali med upravljanim in neurejenim gostovanjem, saj so te vrste gostovanja značilne za VPS in namenske programe gostovanja. Zato lahko med iskanjem VPS-a ali namenskega gostovanja opazite načrte gostovanja, oglaševani kot upravljani ali brez upravljanja, prva očitna razlika, ki jo boste opazili, je cena, saj je upravljano gostovanje dražje od njegovega nenadzorovanega partnerja.

Če vidite, kako je neurejeno gostovanje cenejše, boste morda morali sami sprejeti odločitev na podlagi proračunskih pomislekov, vendar, ko gre za načrte gostovanja, ta pristop ni dobra ideja, saj tvegate nakup načrta, ki morda ni primeren za vašo posebne potrebe, s čimer končate napačno naložbo za vaše podjetje, ki bi lahko dolgoročno stala več kot preprosto izbira upravljanega načrta gostovanja od začetka.

Koristno: Kakšen načrt spletnega gostovanja potrebujete?

Kakšne so razlike in podobnosti?

Če želite razumeti, kaj se skriva v opazni razliki v cenah med temi načrti, si poglejmo, kako se upravljano in neurejeno gostovanje primerjata med seboj.

Glede podobnosti tako nenadzorovano in upravljano gostovanje nosita oznake vrste gostovanja, na katerega so pritrjeni – VPS ali namensko. Tako tako VPS kot namenski strežniki svojim uporabnikom ponujajo namenske vire, vendar medtem ko namenski račun za gostovanje namenja vire celotnega strežnika enemu uporabniku, več računov VPS gostovanje deli en fizični strežnik, pri čemer se vsak račun VPS hrani ločeno od drugo, za razliko od gostovanja v skupni rabi, kjer se viri delijo vsem uporabnikom, ki prebivajo na istem strežniku.

V okviru spletnega gostovanja upravljanje z besedami vključuje vrsto rutinskih podpornih dejavnosti in rešitev, ki jih ponuja samo gostovalno podjetje. Te rutinske podporne dejavnosti bodo vključevale namestitev strežnika, predhodno namestitev različne programske opreme, samodejne posodobitve programske opreme, samodejne varnostne kopije, spremljanje učinkovitosti, varnostno spremljanje in odstranjevanje zlonamerne programske opreme, nadzorna plošča, dostop do SSH itd. Po drugi strani je neurejen načrt gostovanja nekoliko odpravljena različica upravljanega gostovanja. To pomeni, da načrti neurejenega gostovanja prihajajo bodisi brez ali zelo malo dodatnih storitev.

Najpogostejši scenarij je strežnik z nameščenim operacijskim sistemom in v bistvu nič več. Zato morate kot lastnik neurejenega gostovanja sami prevzeti vse vidike njegovega upravljanja, vključno z vrsto nadzorne plošče, ki jo želite uporabiti, programsko opremo, ki jo potrebujete, varnostne ukrepe, ki jih želite implementirati itd. Če nimate izkušenj z upravljanje strežnikov, opravljanje teh nalog ni malenkost.

Katerega morate uporabiti? Upravljano ali Brez upravljanja?

Obstajajo prednosti in slabosti obeh vrst gostovanja. Nedvomno se zdi upravljano gostovanje najboljša možnost za vse, ki niso znani v zadevah upravljanja strežnika ali kdor ne želi porabiti časa in dodatnega denarja za naloge, povezane z upravljanjem strežnika. Toda tudi upravljani načrti gostovanja, kot je na primer upravljano gostovanje WordPressa, lahko pridejo tudi z omejitvami. Ker je strežnik posebej prilagojen za WordPress, morda ne boste mogli zagnati drugih vrst spletnih mest na strežniku, kar pomeni izgubo prilagodljivosti za nekatere uporabnike.

Na upravljanem računu za gostovanje WordPress lahko uporabniki omejijo izvajanje določenih vtičnikov WordPress. Tipičen primer je nezmožnost zagon vtičnikov za predpomnjenje, če gostitelj že ima sistem za predpomnjenje na ravni strežnika. V tem kontekstu je morda nenadzorovani strežnik bolj primeren za nekoga, ki potrebuje prožnost za zagon visoko specializiranih spletnih mest in želi imeti možnost nameščanja programske opreme in aplikacij po lastni izbiri. Potem je tu še upoštevanje cene. Dodatne storitve, vgrajene v upravljano gostovanje, imajo višjo ceno.

Ko razmišljate o nakupu VPS ali namenskega strežnika za vaše potrebe po gostovanju, ne pozabite, da večina upravljanih rešitev podpira le majhen nabor operacijskih sistemov. Če na primer vi ali kdo v vaši ekipi uporablja Ubuntu ali Debian kot razvojni strežnik ali kot namizje, boste morda pomislili, da vam bo izbira VPS-a ali namenske naprave na osnovi Debiana koristila, vendar boste morda ugotovili, da bo podjetje, ki gostuje ne omogoča upravljanja sistemov, ki temeljijo na Debianu, samo za Red Hat ali CentOS. Preden se obvezujete za določen načrt, vedno preverite pri ponudniku gostovanja.

Tisti, ki so dovolj pametni, da lahko vzamejo zadeve v upravljanje strežnikov v svoje roke, se lahko odločijo, da bodo lahko upravljali strežnik v prid neupravljanemu. Vendar pa uporabniki, ki nimajo skoraj nobenih izkušenj z vzdrževanjem strežnika, bolje izberejo upravljani načrt gostovanja, vedoč, da bo gostitelj poskrbel za varnost, posodobitve, varnostne kopije in druge vidike vzdrževanja strežnika, ne da bi jim bilo treba skrbeti za katero od teh nalog ali imeti v ta namen najeti drago zunanjo pomoč.

Izbira prave rešitve se spušča na dve glavni stvari – po eni strani je prvi vidik, na katerega morate pomisliti, ali želite uporabiti neindustrijske standardne rešitve, npr. Spletni strežnik, ki temelji na NodeJS, rešitve kodiranja videov po meri, določena različica PHP z vanilijo MySQL (Percona) itd. Če je to tako, potem vprašajte svoje podjetje, ki gostuje, ali lahko upravlja in konfigurira te storitve.

Po drugi strani bi morali razmisliti, ali imate strokovno znanje za upravljanje VPS ali namenskega strežnika? Če iščete VPS ali namensko gostovanje za spletno mesto, ki potrebuje več virov, vendar ste strog s proračunom, lahko izberete neurejeno rešitev in plačate nekomu, da ga nastavi in ​​morda kupite DirectAdmin ali licenco cPanel, tako da lahko varno upravljate. Če pa nameravate neposredno obdelati plačila, potem bo postavitev nenadzorovanega strežnika, ki bo združljiv s PCI-DSS, potrebovala veliko časa in na koncu stala več, nato pa izberite upravljani strežnik s strani get-go..

Zaključek

Čeprav je dihotomija z upravljanim upravljanjem najbolj razširjena v industriji, nekateri ponudniki gostovanja, kot je HostGator, zagotavljajo tudi hibridne rešitve, ki omogočajo popoln korenski dostop do vašega strežnika in celo nekaj podpore. Na primer načrti HostGator s pol-upravljanjem VPS, ki podobno kot neurejeni načrti VPS ne prihajajo z nadzorno ploščo spletnega gostovanja, vsebujejo pa več podpornih storitev, povezanih s strojno opremo, operacijskim sistemom, osnovno konfiguracijo, nastavitvijo požarnega zidu itd. ugotovite, da za vas ni primeren niti neurejen niti popolnoma upravljan načrt gostovanja, namesto tega pa se lahko odločite za pol-upravljane rešitve gostovanja.

Predstavljena slika: Oblikoval Freepik

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map