WordPress ali Blogger: Kateri CMS je boljši?

01.06.2020
Članki in več ... 'WordPress ali Blogger: Kateri CMS je boljši?
0 6 мин.

primerjava blogger vs wordpress


Kaj je CMS?

Kratica CMS izvira iz sistema za upravljanje vsebin, ki je spletna programska oprema, zasnovana tako, da je uporabniku prijazna z eno ali več naslednjih funkcij: ustvarjanje spletnega mesta, objavljanje, urejanje in brisanje vsebine in ustvarjanje več uporabnikov za upravljanje določenega spletnega mesta.

Preberite tudi: Primerjava platforme za pisanje dnevnikov WordPress in Ghost.org

O programu WordPress

wordpress-logotipWordPress je najbolj priljubljen brezplačni sistem za upravljanje vsebin, ustvarjen v PHP, MySQL, CSS, HTML in Javascript, ki je tudi odprtokodni in večjezikovni. Ustvarila ga je fundacija WordPress 27. maja 2003, zadnje stabilne različice so 4.4.2 izdane 2. februarja 2016, zadnja različica beta 4.5 pa 25. februarja 2016.

WordPress je večnamenski CMS, ki ga lahko uporabljamo kot programsko opremo za blog, sistem za upravljanje vsebin, okvir za upravljanje vsebine, forum, predstavitveno spletno mesto, spletno aplikacijo in spletno trgovino, saj je medpredložljiv in je tako priljubljen, da je več kot 60 milijonov spletnih strani uporabi.

O Bloggerju

blogger-logotipBlogger je sistem za upravljanje vsebine, ki ga je ustvaril Google v Python-u, zagnan brezplačno 23. avgusta 1999 in je na voljo v več jezikih, ki ne ponuja samo orodij za ustvarjanje, urejanje in brisanje vsebine, ampak ponuja tudi ime gostitelja in poddomene, kot sta example.blogspot.com za blogi.

Dobro je znano, da Blogger uporabljajo zlasti nišni blogi, ker je uporabniku prijazen in nima veliko možnosti, kjer bi se lahko izgubil.

Primerjava med WordPressom in Bloggerjem

Obstaja veliko razlik in podobnosti med tema dvema CMS, kot so:

 • WordPress ima dve različici, samostojno različico, ki jo je mogoče prenesti in namestiti na vašega gostitelja z uporabo MySQL baze podatkov in FTP ali skript za samodejno namestitev, kot sta Softaculous in različica gostitelja spletnega dnevnika, kjer prejmete gostitelja in poddomeno, kot je example.wordpress.com, je druga različica podobna Bloggerju, ki ima enake funkcije.
 • WordPress ima veliko tem, tudi če je različica gostitelja spletnega dnevnika, medtem ko ima Blogger le nekaj takšnih in če želite več, morate poiskati v internetu.
 • WordPress ima na tisoče uporabnih vtičnikov, ki izboljšajo vaše spletno mesto, medtem ko Blogger uporablja pripomočke po meri in to je vse.
 • WordPress je prijaznejši za mobilne naprave, kot je Blogger.
 • Z enim WordPressom lahko upravljate več dnevnikov v istem gostitelju, za Blogger pa potrebujete samo račun za upravljanje več dnevnikov.
 • Blogger se integrira z Google Orodno vrstico in Google AdSense, medtem ko za WordPress potrebujete dodatne vtičnike.
 • Blogger ima omejitev na 100 blogov na račun, medtem ko lahko z WordPress neomejeno ustvarjate več spletnih dnevnikov.
 • S pomočjo Picasa v Bloggerju lahko uporabite skoraj 1 GB slik, medtem ko imate v WordPressu prostor, ki ste ga kupili od gostitelja, ali v različici gostitelja spletnega dnevnika pa tudi 1 GB prostora
 • Oba sistema za upravljanje vsebine nimata omejitve glede števila objav.
 • V Bloggerju je velikost strani omejena na 1 MB, medtem ko WordPress nima te vrste omejitev.
 • Prav tako ni omejitev glede števila strani niti v WordPressu ali Bloggerju.
 • Medtem ko ste v samostojni različici WordPressa lastnik svojega spletnega mesta, so tako v različici programa WordPress kot gostitelj spletnega dnevnika bloga in Bloggerji lastniki spletnega mesta razvijalci določenega sistema za upravljanje vsebine..
 • Blogger ima omejeno število orodij, ki so omejene kot funkcije, medtem ko imate v programu WordPress, ki ga gostite sami, skoraj neomejeno število orodij, ki lahko povečajo svoje število in njihove funkcije s pomočjo posebnih tem in vtičnikov.
 • Blogger ni združljiv z veliko drugimi podobnimi CMS, medtem ko WordPress privzeto ponuja funkcije izvoza in uvoza za premikanje vašega spletnega mesta.
 • Blogger koristi varnost Googla, tako da se napadi DDoS in neželena pošta odstranijo, medtem ko WordPress koristi zaščiti podjetja za spletno gostovanje, ki ste ga kupili paket gostovanja.
 • Za Blogger je na voljo majhen forum in nekaj dokumentacije o podpori, medtem ko je za WordPress na voljo na tisoče vaj, vodičev, pregledov, predogledov, predstavitev tem in vtičnikov, uporabniške ocene, forumi in še veliko več.
 • Blogger vam ponuja brezplačen prostor za shranjevanje, medtem ko morate v samostojni različici WordPress kupiti paket gostovanja.
 • V Bloggerju lahko urejate predloge, vendar nimate FTP dostopa, medtem ko imate v WordPressu dostop do FTP in tudi cPanel, tako da imate popoln nadzor in moč nad zasnovo.
 • Za dostop do svojega spletnega mesta potrebujete Google Račun za Blogger, za WordPress pa lahko uporabite katero koli e-pošto.
 • Blogger vam ne ponuja preveč izvirnosti, ker je nekaj tem in jih ne morete popolnoma prilagoditi, medtem ko lahko v WordPressu spremenite barve, položaj in celo ustvarite nove elemente.
 • V WordPressu obstaja več možnosti za moderiranje komentarjev, medtem ko v Bloggerju te niso na voljo.
 • WordPress potrebuje občasno vzdrževanje, saj jedro, teme in vtičnike posodabljajo njihovi avtorji, zato jih morate posodobiti na svojem samoplačniškem spletnem mestu WordPress, medtem ko gostitelj spletnega dnevnika WordPress in Blogger ne potrebujete nobene vrste vzdrževanja.
 • Namestitev je za Blogger zelo enostavna, če samo uporabite račun in nato pritisnete nekaj klikov, medtem ko morate v samopogoščenem programu WordPress postopek namestiti in prenesti nekoliko dlje in morda potrebujete nekaj dodatne pozornosti.
 • Tako WordPress kot Blogger sta privzeto optimizirana za SEO, vendar lahko svoje spletno mesto WordPress izboljšate z dobro izdelano temo in nekaj vtičniki SEO, medtem ko Blogger nima te možnosti.
 • Za Blogger vam ni treba varnostno kopirati, ker Google skrbi za to, medtem ko za WordPress, ki ga gostite sami, morate ročno varnostno kopirati ali samodejno uporabljati bodisi cPanel, Softaculous ali vtičnik.
 • Blogger je ustvaril Google, tako da bo hitro indeksiran, medtem ko za WordPress traja nekaj časa.
 • Pri Bloggerju ne morete prilagoditi strukture povezav za objavo po želji, medtem ko za WordPress samostojno gostujete.
 • V primeru različice gostitelja WordPress-a se lahko na vašem spletnem mestu pojavijo nekateri oglasi, medtem ko Blogger ne uporablja tovrstne finančne podpore.

Na koncu je zelo napačno primerjati WordPress, ki je gostitelj z Bloggerjem, ker sta ta dva sistema za upravljanje vsebine različna po jedru in gostovanju, najboljša primerjava pa bi morala biti med WordPressom, različico gostiteljskega bloga in Bloggerjem.

V obeh primerih ima WordPress veliko brezplačnih modelov in funkcij, medtem ko ima Blogger malo virov, oba ponujata poddomene in 1 GB prostora, saj sta SEO optimizirana in glede lastništva uporabnik ni lastnik. Uporabnik tudi nima FTP dostopa in ni potrebe po vzdrževanju.

Preberite tudi: Kako sestaviti profesionalno spletno mesto z WordPressom

Če želite resnično videti, kakšen CMS je boljši med samoodgovorenim WordPressom in Bloggerjem, morate vedeti, da je odgovor WordPress, medtem ko je med WordPressom gostitelj spletnega dnevnika in Bloggerjem odgovor enak, WordPress zmaga na dan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector