WordPress vs Joomla vs Drupal – Kaj je najboljši CMS?

najboljše cms wordpress joomla drupal


Danes obstaja veliko možnosti za izdelavo spletnega mesta, ne da bi bilo treba poznati noben programski jezik. Tisti, ki želijo preprosto spletno mesto, lahko sodelujejo z ustvarjalcem spletnih strani, vendar bodo drugi, ki želijo zmogljivejšo in prilagodljivejšo spletno aplikacijo, izbrali sistem za upravljanje vsebin. Obstaja veliko odlične programske opreme, ki je kategorizirana kot CMS, najbolj priljubljena pa je WordPress, Joomla in Drupal.

Poleg tega, da so vse te tri aplikacije zgrajene s PHP in MySQL in so zelo zmogljive, so tudi odprtokodne, kar pomeni, da jih lahko brezplačno uporabljate. Najboljši način, da vidite, kateri sistem vam najbolj ustreza, je preizkusiti vsak od njih. Pomembno pa je vedeti vrline in slabosti vsakega sistema, ker se večina ljudi nagiba k cms-u, s katerim so začeli, tudi če bi bilo pametno uporabljati drug sistem pri določenih projektih.

Po navedbah wappalyzer.com vodja tržnega deleža (v času pisanja) v kategoriji CMS je WordPress s 65%, sledi Joomla s 15%, na koncu pa Drupal z le 8%. Drugih 12% jih je razdelilo med številne druge, kot so Typo3, Modx, Xoops in drugi. Preden začnete raziskovati značilnosti najboljših predstavnikov, najprej analiziramo te tri.

Vrline in slabosti uporabe WordPressa

Začelo se je kot platforma za bloganje in skozi leta je močno napredovala, danes je najbolj priljubljen sistem za upravljanje vsebin, ki ga uporablja več kot 74 milijonov spletnih strani. Harmonika k Wikipedija 23% najboljših 10 milijonov spletnih mest uporablja WordPress.

Programska oprema je postala tako priljubljena, da je okoli nje sedla celotna industrija. Mnoga gostovalska podjetja, kot je BlueHost, ponujajo možnost samodejne namestitve wordpressa, druga, kot je WP Engine, pa ponuja samo gostovanje s prilagojenim upravljanjem WordPress. Obstaja tudi na stotine spletnih razvojnih podjetij, ki ponujajo storitve razvoja po meri in oblikovanje spletnih strani za WordPress spletna mesta.

Obstaja veliko razlogov, zakaj je WP postal tako priljubljen, tu so najpomembnejši:

Enostavna namestitev in nastavitev: Kot že omenjeno, mnoga podjetja ponujajo samodejne namestitve prek nadzorne plošče, kar pomeni, da bo s klikom na gumb v nekaj sekundah nameščena programska oprema na vašo spletno stran, pripravljena za objavo vsebine.

Enostavno prilagajanje: zahvaljujoč svoji aktivni skupnosti obstaja veliko vadnic in vodnikov za kramp, da spremenite jedro in prilagodite svoje spletno mesto z wordpressom. Na voljo je tudi na tisoče brezplačnih in komercialnih vtičnikov in tem, kar bo bistveno skrajšalo čas izdelave spletnega mesta iz nič.

Velika podpora skupnosti: njegova skupnost je zelo aktivna in poleg tisoč vadnic, ki jih boste našli na spletu, če imate določeno vprašanje, ga lahko postavite na uradnem forumu za podporo, kjer vam bo nekdo odgovoril v nekaj sekundah.

Hiter in enostaven zagon: po namestitvi sistema je pripravljen za uporabo. Pred prvo objavo želite narediti nekaj popravkov, na primer omogočanje prijaznega URL-ja iskalnikom in Akismetu omogočiti preprečevanje neželene vsebine, razen tega pa lahko samo ohranite pretok vsebine. Če ste dovolj hitri, je možno, da je vaše spletno mesto na spletu v manj kot 10 minutah.

Obstajajo tudi slabosti, ki jih morate upoštevati, ko začnete uporabljati WordPress. Zaradi priljubljenosti so hekerji ogromna tarča. Če želite zagotoviti, da je vaše spletno mesto varno, morate imeti zanesljivo in varno spletno gostovanje ter posodobiti jedro in vtičnike, ko bo na voljo nova različica. Brez skrbi, sistem vam bo povedal, kdaj je nova posodobitev, zato vam je ni treba preverjati ročno. Druga slabost je upočasnitev sistema s povečanjem nameščenih vtičnikov in povečanjem števila obiskovalcev spletnih strani.

Prednosti in slabosti Joomle

Joomla uporablja objektno usmerjeno tehniko programiranja, zapisano je v PHP in podatke shranjuje v bazo MySQL. To je močan sistem za upravljanje vsebin, ki ga uporablja na tisoče spletnih strani. Uporablja se večinoma za spletna mesta podjetja, spletne trgovine, forume in spletna mesta skupnosti ter tudi vladne in neprofitne organizacije.

Za razliko od WordPressa, Joomla ni tako priljubljena; vendar je bila programska oprema naložena že več kot 50 milijonov in ta številka se hitro povečuje, poglejmo, zakaj:

Enostavna namestitev in nastavitev: veliko gostujočih podjetij dovoljuje samodejno namestitev Joomle tudi na svoje strežnike. Namestitev se ne bo bistveno razlikovala od nastavitve WordPress-a.

Aktivna podpora skupnosti: Tudi skupnost Joomla je velika; na njihovem uradnem forumu za podporo lahko hitro poiščete pomoč drugih članov in uporabnikov joomle. Na spletu je na voljo veliko vadnic, ki vam bodo pomagale v mnogih primerih. Na voljo je na tisoče brezplačnih razširitev in predlog.

Hiter in enostaven zagon: Ko nameščate Joomla, se lahko odločite za prazno namestitev ali nekaj vsebine na svojem spletnem mestu. Če se odločite, da ne bo nič drugega kot sistem, boste morali ročno ustvariti in aktivirati module in dodati članke. Čas, potreben za postavitev spletnega mesta joomla, se ne razlikuje veliko od časa, potrebnega za začetek spletnega mesta, ki temelji na WordPressu, vendar Joomla potrebuje nekaj prakse, da se začne.

Joomla ciljajo tudi na hekerje, kar bi lahko bila slabost njegove uporabe, vendar s pravilno nastavitvijo in nenehnimi nadgradnjami lahko preprečite hekerjem, da uničijo vaše spletno mesto. Mogoče je nekoliko težko začeti s sistemom, vendar ponuja več možnosti za prilagoditev posameznih strani za razliko od wordpressa.

Zakaj bi izbral Drupal?

Zdaj, ko ste videli dva velika cms-a, ki sta enostavna za uporabo, zakaj bi se trudili s programsko opremo, ki je bolj zapletena? Drupal pravzaprav ni tako zapleten, je tehnično bolj napreden kot Joomla in WordPress in je narejen tako, da uporablja manj strežniških virov, zato vam ni treba skrbeti za nadgradnjo vašega paketa gostovanja, saj pridobivate več obiskovalcev.

Drupal se lahko uporablja v številne namene, od blogov do portalov za novice, vse kar se lahko spomnite. Obstaja nekaj prednosti in slabosti:

Relativno enostaven za namestitev: mnoga podjetja, ki gostijo ponudbo, ponujajo možnost samodejne namestitve Drupala, vendar ne podpirajo vsa programska oprema. To pomeni, da če imate težave s sistemom Drupal in prosite svojega gostitelja za pomoč, je večja verjetnost, da vas bo poslal na forum skupnosti.

Dobro delovanje spletnega mesta: spletna mesta, zgrajena z Drupalom, se hitreje nalagajo in imajo hitrejši odzivni čas kot tista, ki uporabljajo Joomla ali WordPress. Tako kot pri drugih cms-ih, ko dodate module, se bo upočasnil.

Visoko prilagodljiv: mnoga razvojna podjetja se odločijo za izdelavo spletnih strani za svoje stranke z uporabo Drupala, ker jih je lažje prilagoditi potrebam strank.

Slaba stran uporabe Drupala je pomanjkanje vtičnikov in modelov, ki so na voljo. Prilagoditev spletnega mesta Drupal je lahko težavam za uporabnike z osnovnimi programskimi znanji. Ker nima veliko skupnosti, je težje najti odgovore na svoja vprašanja, povezana s tem cms-om.

Moja osebna izbira

Leta 2007, ko sem se prvič odločil za uporabo cms-a za izdelavo projekta za stranko, sem začel z Joomlo. V tistem trenutku sem začel z različico 1.0. Nadgraditi na različico 1.5 je bilo zelo težko, a z velikimi napori je bilo to mogoče. Po izdaji različice 1.6 avgusta 2011 sem obupala nad Joomlo.

Preklopili ste se na WordPress in ugotovili, kako enostavno je graditi spletna mesta. Zavedajte se tudi, da teče hitreje kot Joomla, bila je zelo dobra izkušnja in vesel sem, da sem naredil ta korak. Raje uporabljam WordPress za svoja spletna mesta, ker je bolj priročno za moje potrebe.

Kateri je vaš najljubši?

Po tem branju bo morda prezgodaj povedati, katera je vaša najljubša cms. Predlagam, da si vzamete čas in preizkusite vsako programsko opremo ter se odločite, katera je najbolj primerna za vaše potrebe in slog.

Če nameravate sestaviti preprosto spletno mesto zase ali za svoje podjetje, bi bila verjetno najboljša izbira WordPress ali Joomla. Če nameravate v prihodnosti spletno mesto razširiti z dodatnimi funkcijami, bi Joomla lahko bila izbira. Če ste geek in sanjate o svojem spletnem mestu in imate znanje ali vire za nadaljnji razvoj v velikanski projekt, je Drupla vaš prijatelj. Toda na koncu je vaša izbira, ker če niste zadovoljni s programsko opremo, ki jo izberete, je možno prehod na drug cms, vendar to zahteva nekaj dodatnih tehničnih in programerskih znanj.

Če imate kakršno koli vprašanje ali želite deliti svoje mnenje z nami, pustite komentar spodaj.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map