Zakaj bi za svojo spletno stran morali dobiti namenski IP naslov?

01.06.2020
Članki in več ... 'Zakaj bi za svojo spletno stran morali dobiti namenski IP naslov?
0 6 мин.

zakaj uporabite namenski IP naslov za vaše spletno mesto


Ali vam lahko z namenskim IP-naslovom omogočimo prednost v primerjavi s skupnim naslovom IP? Kakšna je razlika med namenskim naslovom IP in skupnim in v kakšnih situacijah je bolje, če dobite namenski naslov IP? To je nekaj vprašanj, ki se najpogosteje zastavljajo glede namenskih IP-jev.

Načeloma večina spletnih mest ne bi prinesla veliko koristi od namenskega IP-ja, v nekaterih primerih pa je lahko potreben namenski IP ali bolj priporočljivo kot skupni naslov IP.

Skupni IP v primerjavi z namenskim IP

Vaš IP naslov je v bistvu vaše pravo ime domene, a glede na to, da bi si nabora številk težko zapomnili, so si ljudje omislili imena, ki bi se podvojila kot imena domen. Imeti skupni IP je splošno pravilo v smislu, da vam bo gostovanje spletnega mesta na skupnem gostovanju samodejno dodeli skupni IP. To pomeni, da je IP strežnika v skupni rabi na več spletnih mestih na istem strežniku. V nasprotju s tem je namenski IP edinstven za vaše spletno mesto in se ne deli z drugimi spletnimi mesti.

Več spletnih mest, ki gostujejo na skupnem strežniku in imajo isti naslov IP, lahko znaša na stotine spletnih mest, kar pomeni, da obstaja tveganje, da je vaše spletno mesto v slabi družbi v smislu, da lahko dejanja drugih spletnih mest vplivajo na ugled vašega spletnega mesta.

Kako pridobiti namenski IP?

Obstaja nekaj načinov za pridobitev namenskega IP-ja – prosite za namenski naslov IP pri ponudniku gostovanja, dobite namenski strežnik, ki je priložen namenskemu IP-ju ali VPS, ki je na voljo tudi skupaj s namenskim IP.

Od zgoraj naštetih načinov, ki zahtevajo namenski IP neposredno od ponudnika gostovanja, pride največ težav, ker ARIN (Ameriški register za internetne številke) od vas zahteva, da upravičite svoje potrebe po namenskem IP-ju. Če ne morete dati zadostne utemeljitve, bo vaša zahteva zavrnjena. Obrazložitev za namenski naslov IP je potrebna zaradi pomanjkanja naslovov IPv4, katerih kombinacije bodo na koncu popolnoma izzvenele. Zato je pomembno zagotoviti, da se preostali bloki IPv4 dodelijo tistim, ki lahko upravičijo zadostno potrebo po njih.

Drug, enostavnejši način za pridobitev namenskega IP-ja je pridobitev namenskega gostovanja ali VPN-ja. Običajno ponudniki gostovanja tem storitvam dodelijo namenski IP. To ne pomeni, da nekateri ponudniki tudi v teh primerih ne bodo zaprosili za utemeljitev, vendar pa upravičenost praviloma ni potrebna, kot v primeru, če bi zaprosili za poseben IP neposredno.

Kdaj pridobiti namenski IP?

Čeprav večina spletnih strani ne bi imela koristi od namenskega IP-ja, obstajajo nekateri primeri, ko bi bilo pridobivanje enega smiselno:

 • Zaščita spletnega mesta e-trgovine prek SSL-ja
 • Izdelava vašega spletnega mesta v črni klobuki / zaščitena pred neželeno pošto
 • Želeli bi doseči boljšo prenosljivost e-pošte

Če gostite spletno trgovino ali drugo spletno mesto, povezano z e-trgovino, ravnanje s plačili pa ne poteka prek storitev tretjih oseb, potem potrebujete namenski IP in SSL potrdilo za varne transakcije strank. Namenski IP vam bo zagotovil verodostojnost in strankam se bodo počutili bolj sproščeno pri opravljanju transakcij na vašem spletnem mestu. Čeprav tehnologija SNI (navedba imena strežnika) omogoča, da se več certifikatov SSL odpove prek istega skupnega naslova IP, starejše različice nekaterih brskalnikov te tehnologije morda ne podpirajo, zato bodo obiskovalci, ki dostopajo do spletnih mest iz teh brskalnikov, prejeli sporočilo o povezava je nezaupna. Namenski IP lahko pomaga preprečiti take težave.

Drug razlog, zakaj želite pridobiti namenski IP, je zaščititi vaše spletno mesto pred neželeno pošto v smislu ugleda. Če druga spletna mesta, s katerimi si delite IP, pošiljajo nezaželeno e-pošto ali se ukvarjajo s črnimi klobuki, zato so na črni seznam ali prepovedana, lahko na vaše spletno mesto vpliva vedenje teh spletnih mest. Možni negativni izidi bi bili ničelna usmeritev vašega spletnega mesta, sprožitev protivirusnih alarmov, opozorila »To spletno mesto lahko škoduje vašemu računalniku«, opozorila na povezave na vašo spletno stran itd. V tem okviru je dobro nadzorovati spletno mesto v Google Orodja za spletne skrbnike da bi si ogledali, kaj Google misli o vaši spletni strani.

Ker vam namenskega IP-ja ne bi bilo treba deliti z nikomer, lahko imate večji nadzor nad svojim ugledom. Če pa se zdi, da je vaše spletno mesto v »slabi družbi« in je vaš ponudnik gostovanja ogrožen, je bolj smiselno, da se preselite k drugemu ponudniku gostovanja in tam pridobite namenski IP. Če želite biti na varni strani, boste morda še vedno želeli preveriti zgodovino namenskega naslova IP, ki vam ga je dodelil, da vidite, ali je bil v preteklosti uporabljen za neželeno pošto ali ne. To lahko storite s pomočjo storitev iskanja IP ugleda.

Če imate spletno mesto z velikim prometom z veliko obiskovalci, je morda skrajni čas, da dobite namensko gostovanje, ki bo povečalo hitrost vašega spletnega mesta, kar lahko tudi izboljša uvrstitev na vašem spletnem mestu. Namensko gostovanje prihaja tudi z namenskim IP. Če je edini razlog, da zahtevate namenski IP, izboljšati svoj SEO, boste zagotovo zavrnili. Če imate na svojem spletnem mestu zelo malo prometa in nimate težav z nalaganjem strežnika ali izpadi strežnika, verjetno ne potrebujete namenskega gostovanja. Z zgolj pridobitvijo namenskega IP-ja se vaše SEO pozicioniranje ne bo nujno izboljšalo, razen če se vaše spletno mesto nahaja v “slabi soseščini”.

Druga prednost tega, da imate namenjen IP je, da večina gostujočih podjetij omogoča nastavitev tako imenovanega zapisa PTR ali Reverse DNS, kar je koristno, če nameravate pošiljati pomembna e-poštna sporočila ali glasila. Na ravni DNS ima yourdomain.com zapis A, ki kaže na vaš IP naslov, če pa ima vaš IP naslov PTR zapis, usmerjen nazaj na yourdomain.com, potem to večina pozitivnih znakov vidi kot SPAM in drugi filtrirni sistemi.

Zaključek

Torej bi morali dobiti namenski IP? Čeprav je za nekatere to nujno, pa večina ljudi ne bi prinesla pomembnih koristi. Poleg nekaterih dobro utemeljenih primerov, o katerih smo govorili zgoraj (zavarovanje spletnih mest s SSL certifikati, spletna mesta z veliko prometa in zaščita pred neželeno pošto), boste imeli prav, če imate skupni IP naslov.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector