Tinjauan Squarespace

01.06.2020
Pembina Laman Web 'Tinjauan Squarespace
0 9 мин.

Squarespace adalah pembangun laman web dalam talian yang mempunyai gaya unik, sekumpulan ciri dan mungkin koleksi tema laman web terbaik di pasaran. Ini bukan jenis platform yang menyambut anda dengan banyak ciri rumit. Sebaliknya, anda akan dapat meneroka semua templat dan idea sambil belajar banyak dalam prosesnya. Dengan Squarespace, bahkan pemula dapat bersenang-senang membina laman web.


Seperti yang telah kami nyatakan, terdapat banyak templat yang luar biasa untuk dipilih, tetapi senarai ciri juga cukup mengagumkan. Mereka mempunyai setiap ciri yang diperlukan untuk membuat blog moden atau laman web eCommerce. Ini termasuk alat untuk pengoptimuman gambar, sokongan CDN, peningkatan prestasi, galeri, fon berkualiti tinggi percuma, fungsi kedai dalam talian terkemuka, integrasi media sosial dan banyak lagi.

Sudah tentu, kami tidak memberitahu anda bahawa anda tidak dapat mencari penyelesaian yang lebih murah di Internet. Terdapat banyak platform yang sangat popular yang sedikit lebih murah daripada Squarespace. Namun, jika anda mahukan pembangun laman web yang hebat yang banyak ditawarkan dari segi reka bentuk dan ciri, anda pasti harus mencubanya. Sebagai contoh, anda boleh teruskan dan mencuba pakej termudah dan termurah mereka yang disebut pelan Peribadi. Harganya hanya $ 12 sebulan setiap tahun atau $ 14 jika anda membayar setiap bulan.

Dengan rancangan ini, anda tidak akan mendapat akses ke ciri eCommerce, jadi anda tidak akan dapat menjual secara dalam talian. Anda akan dapat mencuba semua ciri inti dan Squarespace bahkan akan memberi anda domain percuma untuk langganan. Pelan peringkat seterusnya adalah rancangan Perniagaan yang berharga $ 18 jika ditagih setiap tahun atau $ 26 jika bulanan. Dengan ini, anda dapat memulakan kedai dalam talian standard dan ia juga membolehkan anda menyesuaikan JavaScript dan CSS laman web anda.

Terdapat dua rancangan lagi yang tersedia khusus untuk laman web eCommerce, termasuk rancangan Basic dan Advanced Online Store. Yang pertama berharga $ 26 sebulan setiap tahun atau $ 30 setiap bulan, sementara yang lebih tinggi adalah $ 40 jika ditagih setiap tahun dan $ 46 jika bulanan. Kedua-dua ini membolehkan pelanggan anda membuat akaun dan mendapatkan kembali troli yang ditinggalkan pada bila-bila masa yang mereka mahukan. Rancangan ini juga akan memberi anda analisis pelanggan, kawalan inventori yang lancar dan banyak lagi.

Anda boleh mencuba Squarespace pada bila-bila masa dengan mendaftar ke percubaan 14 hari mereka dan bahkan tidak memerlukan maklumat kad kredit anda.

Bagaimana Squarespace Berfungsi?

Setelah anda mendaftar, perjalanan anda akan bermula dengan memilih templat Squarespace pertama anda. Terdapat banyak pilihan 90+ tema yang boleh dipilih, masing-masing unik dan boleh disesuaikan. Anda boleh menyusunnya mengikut kategori atau hanya memasukkan kata kunci dan mencarinya dengan cara itu. Platform tidak menghendaki anda memilihnya dengan segera, anda hanya boleh melihat dan melihat semua dari mereka jika anda mahu.

Walaupun anda menyelesaikan templat, itu tidak menjadi masalah kerana anda boleh beralih ke templat yang lain jika anda tidak menyukainya. Apabila anda memilih reka bentuk yang paling menarik bagi anda, Squarespace akan meneruskan proses pendaftaran akaun dan meminta nama dan alamat e-mel anda. Setelah memasukkan maklumat, anda akan dapat mula mengusahakan tema dalam penyunting.

Dengan mendaftar ke Squarespace, anda akan mendapat beberapa e-mel berguna yang menerangkan beberapa asas dan membawa anda ke tutorial di mana anda boleh mengetahui lebih lanjut. Walaupun anda tidak mempunyai pengalaman sama sekali dalam pembuatan laman web, anda akan dapat memahami dengan cepat bagaimana perkhidmatan ini berfungsi dan mula menggunakannya dengan berkesan.

Bekerja dengan Editor

Lihat editor dan anda dapat melihatnya dengan segera dengan mempertimbangkan pengguna yang tidak berpengalaman. Segala-galanya disusun dengan jelas dan intuitif di antara muka. Daripada menambahkan bar alat yang membingungkan dan banyak ikon seperti banyak platform lain, Squarespace mengisi skrin dengan pratonton aktif laman web anda dan menu dengan hanya enam pilihan. Ini adalah pilihan utama: Halaman, Reka Bentuk, Perdagangan, Analisis, Tetapan dan Bantuan. Dan sememangnya tidak perlu dipaparkan lebih banyak daripada yang terdapat di skrin Editor.

Semasa anda mula bereksperimen dengan platform, anda akan menyedari bahawa terdapat banyak pilihan tersembunyi yang tersedia. Yang perlu anda lakukan hanyalah dengan perlahan-lahan menyeret tetikus anda ke laman web yang sedang anda kerjakan dan pilihannya akan muncul. Anda memerlukan sedikit masa untuk membiasakannya dan mengetahui cara memanipulasi setiap objek. Semasa anda mula memahami bagaimana menyelesaikan setiap tugas penyuntingan, anda akan menyedari betapa kuatnya kaedah ini.

Templat yang anda pilih akan menyediakan beberapa halaman terlebih dahulu. Sekiranya anda ingin menambahkan lebih banyak, anda tidak perlu bersusah payah membina susun atur baru. Terdapat pilihan lalai seperti Galeri, Album, Blog, Acara, Produk dan susun atur Projek. Sudah tentu, ada pilihan untuk membuat susun atur dari awal dengan memilih halaman kosong.

Jangan bimbang; Squarespace tidak lupa menambahkan widget ke pembangun laman web mereka. Widget ada, tetapi dipanggil ‘blok kandungan’ di platform. Ini dapat ditambahkan dengan meletakkan tetikus di halaman dan setelah memaparkan pilihan, klik Edit kemudian Tambah. Terdapat banyak widget yang terdapat di menu. Semua perkara yang menambah gaya dan fungsi tambahan ke laman web anda boleh didapati di Squarespace. Ini termasuk galeri, peta, borang penyisipan video dan audio, butang, gambar, teks yang disorot dll.

Di antara semua widget, terdapat tiga dari mereka yang sangat perlu disebut. Yang pertama adalah kalendar asli yang memantau peristiwa yang akan anda tetapkan mengikut tarikh. Perkara lain yang menarik ialah anda boleh memasukkan carta pai, garis atau bar ke halaman web anda yang menjadikan catatan lebih menarik untuk dibaca. Yang ingin kami sebutkan juga ialah tag cloud, yang dapat menjadi tambahan berguna untuk halaman galeri, produk, blog atau album di laman web anda.

Dengan Squarespace, lebih mudah daripada sebelumnya untuk menambahkan kandungan dari Instagram, SoundCloud, Twitter, Flickr atau sumber lain. Menyambungkan laman web anda dengan akaun media sosial anda boleh dilakukan dengan menambahkan ikon dan butang kongsi ke halaman. Menerbitkan kandungan boleh berfungsi dengan dua cara, baik secara automatik menyiarkan artikel dari laman web Squarespace anda ke salah satu akaun media sosial anda atau mengintegrasikan kandungan secara langsung dari salah satu daripadanya.

Sokongan Imej, Video dan Audio

Ketika datang ke media, Squarespace sama sekali tidak kekurangan. Ia memberikan banyak sokongan untuk semua jenis media dengan banyak tambahan. Apabila anda menambah gambar, anda juga dapat memasukkan URL klik-tayang ke dalamnya dan ini membolehkan anda menambahkan kapsyen yang bertindih juga. Anda boleh memuat naik gambar dari mesin anda atau memilih yang berkualiti tinggi dari pustaka Getty Images di mana masing-masing berharga hanya $ 10.

Dalam video, anda boleh memasukkannya dari beberapa sumber. Ini termasuk video dari Wistia, Animoto, YouTube atau Vimeo. Squarespace mempunyai banyak ciri yang memungkinkan untuk mengalahkan pembangun laman web lain, kerana salah satunya adalah ciri lakaran kecil tersuai. Anda boleh menambahkan sebarang video dan memuat naik gambar kecil tersuai padanya – dan, tentu saja, anda juga boleh menambahkan kapsyen yang bertindih.

Platform ini membolehkan anda membuat galeri yang cukup luas. Setelah memilih format galeri karusel, grid atau tayangan slaid, anda akan dapat memuat naik dan memaparkan hingga 250 gambar atau video. Bergantung pada tujuannya, anda boleh menjadikan galeri anda sebagai tayangan slaid atau memilih sistem urutan dengan butang sebelumnya dan seterusnya. Sekiranya anda ingin menambahkan sedikit audio ke halaman, anda boleh melakukannya dengan memasukkan pemain audio.

Kandungan audio boleh berupa fail MP3 yang diunggah dari mesin anda, atau anda dapat menunjukkan URL runut suara yang disimpan di tempat lain. Sekiranya terdapat trek suara di laman web anda yang sangat disukai oleh pengunjung anda, mereka mungkin mahu memuat turunnya. Squarespace membolehkan anda melampirkan pautan muat turun ke dalamnya, yang membolehkan mereka mempunyai akses ke fail dengan satu klik.

Integrasi perkhidmatan web menjadikan aspek media platform lebih menarik. Anda boleh menambahkan blok yang bagus ke laman web anda di mana pengguna boleh melalui senarai main penuh. Selain itu, anda boleh terus mengemas kini pelawat anda mengenai kandungan Instagram dan Flickr anda dengan menunjukkan kepada mereka catatan terbaru di halaman anda secara automatik. Sekiranya ciri ini tidak mencukupi, anda boleh memanfaatkan blok Kod Embed platform yang membolehkan anda berintegrasi dengan lebih banyak perkhidmatan web. Sekiranya anda memilih Rancangan Perniagaan, anda bahkan dapat menambahkan skrip dan HTML tersuai melalui Blok Kod.

Kedai Dalam Talian

Kedai web selalu lebih rumit daripada kategori laman web biasa jika anda ingin membuatnya di pembangun laman web. Squarespace berusaha mempermudah proses ini sebanyak mungkin, dan hasil akhirnya lebih memuaskan. Sederhana saja, siapkan halaman baru dan pilih jenis halaman Produk dan anda sudah siap. Semua jenis produk dan perkhidmatan fizikal dan digital dapat ditambahkan ke setiap halaman.

Ini mungkin kelihatan seperti ciri asas, tetapi hakikatnya kebanyakan platform lain hanya memberi sokongan untuk produk digital sekiranya anda membeli rancangan paling mahal. Jadi ini jelas merupakan titik yang baik untuk Squarespace. Selain itu, anda dapat dengan mudah memberikan semua maklumat mengenai produk anda, termasuk keterangan, nama, gambar, tag, kategori, semua yang menjadikannya teratur dan menjadikannya lebih mudah dicari.

Terdapat bahagian yang boleh anda tambahkan ke halaman yang disebut Maklumat Tambahan di mana anda boleh memasukkan video, galeri, peta atau apa sahaja yang akan memperluas maklumat. Anda boleh memberikan maklumat mengenai ukuran dan warna setiap produk, yang penting bagi setiap laman web yang menjual produk fizikal. Laman web ini hanya akan menunjukkan produk yang ada dalam stok. Sekiranya anda mempunyai kemeja-T bersaiz sederhana berwarna biru dan hitam, dan versi bersaiz besar berwarna hijau dan merah, maka anda boleh memasangnya dengan mudah sehingga pelanggan tidak akan keliru.

Tetapi itu bukan semua; anda boleh melampirkan lebih banyak maklumat seperti dimensi dan berat produk, yang merupakan varian utama untuk mengira kos penghantaran. Setelah semua maklumat siap, anda boleh menyiarkan produk tersebut di mana-mana akaun media sosial anda. Hanya ada tiga perkhidmatan pemprosesan pembayaran yang tersedia di Squarespace, termasuk Apple Pay, Stripe dan PayPal.

Tidak banyak pilihan yang pasti, tetapi sebenarnya sangat mudah untuk disediakan. Semasa anda menjual produk anda, rancangan Dasar Laman Web mengambil 3% dari pendapatan anda sebagai bayaran transaksi. Sekiranya anda memilih salah satu rancangan Kedai Dalam Talian mereka, tidak akan ada bayaran seperti itu.

Sokongan Pelanggan Squarespace

Anda boleh mendapatkan bantuan daripada pasukan sokongan Squarespace pada bila-bila masa dengan mengklik butang Bantuan di sebelah kiri editor. Walau bagaimanapun, anda tidak dapat menemui pilihan tersebut di setiap halaman. Sekiranya anda ingin dapat mengakses sokongan mereka dengan cepat, adalah idea yang baik untuk menandai laman web sokongan mereka di penyemak imbas anda. Sekiranya anda menghadapi masalah, anda boleh membukanya dan segera menghubungi mereka.

Semasa anda mengunjungi halaman sokongan mereka, pangkalan pelanggan yang direka dengan lancar dan lancar akan menyambut anda. Di sana, anda boleh menemui banyak panduan, Soalan Lazim, video berguna dan artikel mendalam dengan gambar. Semuanya cukup senang dicari, kerana topiknya disusun dengan kemas. Sekiranya anda tahu dengan tepat apa yang anda ingin cari, anda juga boleh menggunakan bar carian.

Sekiranya anda tidak menemui jawapan untuk soalan anda, anda boleh terus menghubungi pasukan mereka melalui sembang langsung. Anda boleh melihat jadual kerja mereka di laman web mereka. Sekiranya anda memerlukan pertolongan dengan segera, anda boleh menulis mesej e-mel di mana sokongan sedia untuk memberi respons sepanjang masa. Mereka menghubungi pelanggan mereka dalam masa kurang dari satu jam dan memberikan pertolongan walaupun dalam kes yang lebih sukar.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector