Ulasan Weebly.com

Hari ini lebih mudah dan lebih murah untuk memulakan dalam talian daripada yang anda fikirkan. Dengan begitu banyak alat dan perisian, semua orang dapat membuat laman web profesional tanpa perlu menggunakan bahasa pengaturcaraan apa pun. Selalunya memilih penggemar dan juga pemilik perniagaan kecil untuk membuat laman web mereka menggunakan pembangun laman web. Dalam artikel ini saya akan mengulas mengenai alat pembinaan laman web yang paling popular, Weebly.


Weebly telah dilancarkan pada tahun 2006 oleh sekumpulan pelajar kolej. Ia telah berjaya dengan cepat; yang Masa majalah telah menampilkan Weebly antara 50 laman web terbaik pada tahun 2007, sementara pada tahun 2008 ia disebut dalam The Wall Street Journal sebagai pilihan untuk perniagaan kecil membuat laman web. Pada tahun 2008 Weebly menjangkau lebih dari satu juta pengguna.

Weebly adalah pembangun laman web drag and drop yang mudah digunakan, yang sentiasa diperbaiki dan menyokong penyuntingan CSS / HTML juga. Sangat sesuai untuk individu dan perniagaan kecil untuk merancang laman web mereka sendiri tanpa perlu menggunakan kod atau mempunyai kemahiran reka bentuk web. Di bahagian seterusnya ulasan Weebly ini, saya akan menunjukkan kebaikan dan keburukan penggunaan pembina laman web ini. Akan memberi anda beberapa petua mengenai cara memulakan laman web anda dengan pantas dan rancangan mana yang hendak dipilih.

Apa yang baik mengenai Weebly.com?

Tiada Pengaturcaraan: anda tidak perlu menulis atau menyalin kod tampal untuk menyatukan pelbagai fungsi atau susun atur ke laman web anda. Pembina laman web memudahkan memasukkan elemen web dan media ke laman web anda tanpa mengetahui pengaturcaraan web.

Mulakan dengan pantas: dengan Weebly anda boleh memulakan laman web anda dalam beberapa minit. Cukup pilih tema yang sesuai dengan laman web anda, elemen seret dan lepas, buat halaman yang diperlukan dan isi dengan isi, terbitkan laman web anda terus ke domain anda.

Domain & Hosting Termasuk: mendaftar domain dan mengurus akaun hosting mungkin sukar bagi pemula. Web hosting disertakan dengan setiap paket hosting, sementara domain gratis selama satu tahun tersedia dengan setiap paket berbayar. Anda juga boleh mendaftarkan domain baru dengan mudah dengan Weebly.

Reka Bentuk Premium: anda boleh memilih dari pelbagai tema premium berkualiti tinggi dan menggunakannya secara percuma. Penyuntingan dan penyesuaian reka bentuk ini mudah dilakukan oleh pembuatnya. Anda juga boleh mengimport tema anda sendiri dan menyesuaikannya dengan Weebly.

Pembina yang mudah digunakan:  dengan pembangun seret dan lepas yang mudah, anda boleh memasukkan pelbagai widget dengan mudah dan menambah ciri ke laman web anda. Dengan hanya satu klik, anda boleh menambahkan kotak teks, tajuk, galeri gambar, butang, buletin dan borang hubungan, peta, media (video, audio, dokumen, fail), produk serta memasukkan Google AdSense.

Apa yang buruk mengenai Weebly.com?

Anda Tersekat: Weebly menawarkan perkhidmatan hosting percuma untuk laman web yang dibina dengan alat mereka. Masalahnya ialah anda tidak dapat memindahkan laman web anda ke penyedia hosting lain. Sudah tentu anda dapat memindahkan domain yang didaftarkan dengan Weebly ke pendaftar lain, tetapi laman web tidak dapat dipindahkan ke pelayan lain. Anda harus mempertimbangkannya semasa menggunakan pembina laman web ini.

Perkhidmatan E-mel: Weebly tidak menawarkan perkhidmatan e-mel percuma. Anda masih boleh menambahkan alamat e-mel perniagaan seperti [email protected] tetapi hanya melalui perkhidmatan Google App, yang memerlukan kos tambahan.

Harga Weebly & Harga

Di Weebly anda boleh memilih dari empat rancangan berbeza. Pelan percuma termasuk pembangun laman web Weebly, sub-domain percuma, hosting percuma dengan had penyimpanan sehingga 500MB dan sokongan sembang dan e-mel. Pelan ini bagus untuk menguji dan mencuba pembangunnya.

rancangan dan harga yang teruk

Pelan premium bermula dari $ 8.00 setiap bulan, dan merangkumi pembangun drag and drop Weebly, domain percuma selama satu tahun, tanpa had penyimpanan, hosting percuma, memungkinkan untuk membuat halaman tanpa had, membuang penjenamaan Weebly dan sebagainya. Pelan “Permulaan” sangat bagus untuk membina laman web standard dengan nama domain tersuai dan alamat e-mel perniagaan anda sendiri. Pelan “Pro” sangat sesuai untuk laman web keahlian, sementara rancangan “Perniagaan” paling sesuai dengan keperluan laman web eCommerce.

Weebly eCommerce – Buat Kedai Dalam Talian

Oleh itu, anda mungkin tertanya-tanya seberapa baik dan selamat menjual produk dengan Weebly dan betapa senangnya menyediakannya. Pertama sekali, anda harus perhatikan bahawa setiap pelan premium membenarkan penjualan produk dalam talian. Dengan Starter anda dapat menjual hingga 10 produk, dengan Pro hingga 25 produk, sementara dengan Business plan tidak ada batasan berapa banyak produk yang dapat anda tambahkan.

Dengan rancangan Perniagaan anda boleh menjual produk digital juga. Pelan ini juga merangkumi pengurusan inventori, penghantaran dan kalkulator cukai dan pilihan untuk menambahkan kod kupon ke kedai anda. Rancangan Perniagaan dilengkapi dengan sijil SSL, yang membolehkan pelanggan anda membuat pembayaran terus di domain anda, memastikan maklumat mereka selamat dan terjamin.

Untuk mendirikan kedai itu mudah. Di pembangun Weebly pergi ke Store, dan klik pada butang Tambah Halaman Kedai. Ini akan membuat menu baru serta halaman di mana anda dapat menambahkan produk anda (tetapkan tajuk, harga, muat naik gambar, tetapkan kuantiti produk, dll.). Anda juga boleh mengimport produk dari fail CSV.

Sokongan dalam talian Weebly

Walaupun pembina laman web ini lurus ke hadapan dan mudah digunakan, sebagai pemula, mungkin anda memerlukan pertolongan pada tahap tertentu. Anda boleh mendapatkan bantuan daripada kakitangan Weebly melalui telefon, e-mel dan sembang. Anda juga boleh melayari laman web pengetahuan dan forum komuniti mereka untuk mendapatkan bantuan pantas.

Perkhidmatan E-mel Weebly

Walaupun dengan rancangan hosting standard, anda dapat membuat alamat e-mel perniagaan khusus tanpa biaya tambahan, di Weebly, ciri ini tidak disertakan secara percuma.

Weebly berintegrasi dengan Google Apps for Business, yang berharga $ 50 setiap tahun bagi setiap pengguna. Ini menambah pilihan untuk menggabungkan e-mel domain anda dengan Gmail dan juga mempunyai satu set aplikasi lengkap seperti kalendar, storan dan sembang. Suite Google Apps membolehkan anda mengakses e-mel anda di mana sahaja dan menguruskan laman web dan e-mel anda dari satu tempat, terus dari Weebly.

Tema Weebly & Reka Bentuk

tema dan reka bentuk weebly

Pembangun laman Weebly dilengkapi dengan pelbagai tema dan reka bentuk berkualiti tinggi, yang boleh anda gunakan secara percuma. Tetapi jika tidak ada reka bentuk yang sesuai dengan keperluan anda, anda boleh membeli tema dari laman web lain (hanya tema Google Weebly) dan mengimportnya ke dalam pembangun Weebly.

Semua tema yang tersedia di Weebly.com siap untuk bergerak (responsif) dan mesra SEO, jadi anda tidak perlu risau pengguna anda menghadapi masalah melihat kandungan anda, atau tentang mesin carian yang merayapi laman web anda.

Pembina Laman Web Percuma Weebly

Anda boleh mencuba pembangun laman web Weebly tanpa sebarang kos. Selain itu, anda akan menerima sub-domain percuma (seperti http://yoursite.weebly.com) untuk menerbitkan laman web anda. Anda tidak perlu memberikan maklumat kewangan melainkan anda mahu meningkatkan akaun anda ke pelan berbayar. Anda harus perhatikan bahawa akaun percuma mempunyai kapasiti dan ciri hosting terhad. Contohnya, pada akaun percuma, anda tidak dapat menggunakan ciri eCommerce, tidak dapat membuang penjenamaan Weebly dari footer dan tidak dapat menghubungkan domain anda sendiri.

Kesimpulan – Adakah Weebly untuk Anda?

Bukan rahsia lagi bahawa Weebly bukan untuk semua orang, tetapi bagi mereka yang mencari penyelesaian yang murah dan mudah digunakan untuk membuat dan mengurus laman web mereka, Weebly pasti merupakan pilihan yang baik untuk dipertimbangkan. Kedua-dua individu dan juga perniagaan kecil dapat mengatur dan menyelenggara laman web mereka dengan usaha dan usaha yang minimum.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai betapa mudahnya membuat laman web dengan Weebly, dalam panduan Weebly kami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map