Ulasan Wix.com

01.06.2020
Pembina Laman Web 'Ulasan Wix.com
0 11 мин.

Wix.com adalah platform pembinaan laman web berasaskan awan terkemuka yang memudahkan semua orang membuat laman web yang menakjubkan, profesional dan berguna. Pengguna dapat memilih dari sekumpulan besar templat dan menyesuaikannya untuk keperluan mereka.


Wix ditubuhkan pada tahun 2006 dan hari ini adalah salah satu platform pembinaan laman web yang paling popular dan mapan, mempunyai lebih daripada 90 juta pengguna di seluruh dunia.

Wix adalah mesra pemula, membolehkan pengguna bukan teknikal membuat laman web mereka sendiri tanpa perlu mempelajari bahasa pengaturcaraan atau reka bentuk web. Dengan pembangun laman drag and drop mereka, setiap orang dapat membuat pelbagai jenis laman web: laman web perniagaan, blog, kedai dalam talian, portfolio fotografi, CV dalam talian, acara atau lain-lain.

Di bahagian seterusnya ulasan Wix.com kami, saya akan mendedahkan kebaikan dan keburukan pembangun laman Wix dan akan membuat tinjauan mendalam mengenai ciri, rancangan dan prestasi mereka.

Apa yang baik tentang Wix?

 • Templat Profesional: di Wix anda boleh memilih dari ratusan templat yang cantik dan profesional. Reka bentuk dikategorikan untuk industri yang berbeza sehingga anda dapat dengan mudah menemukan templat yang sesuai untuk perniagaan anda.
 • Fleksibel & Pembina yang hebat: di samping fakta bahawa pembangun Wix mudah dan senang digunakan, bahkan pemula dapat membuat susun atur yang mereka inginkan, menggerakkan elemen web di sekitar. Terdapat juga banyak aplikasi yang dapat anda tambahkan ke laman web anda untuk memperluas fungsi dan ciri.
 • Pasar Aplikasi: memberi anda akses ke ratusan aplikasi pihak ketiga yang boleh anda pasang ke laman web anda. Aplikasi seperti sembang langsung, peta Google, buletin, borang tempahan dan alat pemasaran, analisis dan blog lain akan membolehkan anda menambahkan fungsi dan ciri tambahan ke laman web anda.
 • Penyunting Mudah Alih: ini adalah ciri hebat yang membolehkan anda menyesuaikan paparan mudah alih laman web anda. Di sini anda dapat menyembunyikan / menunjukkan elemen laman web tertentu pada peranti mudah alih tanpa menjejaskan susun atur paparan desktop.
 • Hosting & Domain: semua rancangan merangkumi penyimpanan web dan jumlah lebar jalur yang baik, dan semua rancangan dilengkapi dengan nama domain percuma kecuali rancangan Connect Domain. Anda juga boleh mendaftarkan domain anda di Wix jika anda ingin membuat lebih dari satu laman web, jadi anda tidak perlu menggunakan pendaftar pihak ketiga.

Apa yang buruk tentang Wix?

 • Iklan pada Pelan Asas: walaupun anda membayar pelan paling asas (dari $ 4.08 / bln), yang membolehkan anda menghubungkan domain anda ke sistem mereka; Wix masih akan memaparkan iklan jenama mereka di laman web anda. Laman web anda hanya “percuma iklan” dengan rancangan Kombo (dari $ 9.25 / bln).
 • Tidak dapat menukar Templat: pilih reka bentuk anda dengan teliti, kerana setelah anda memilih templat, ini tidak akan dapat diubah. Sudah tentu anda boleh mengedit elemen templat dan menyesuaikannya mengikut keperluan anda, tetapi tidak mungkin memilih reka bentuk baru.
 • Pemilikan Laman Web: jika anda membina laman web anda dengan Wix, anda harus tetap bersama Wix selagi anda mahu menyimpan laman web anda. Anda tidak mempunyai akses ke fail laman web atau kod sumber, juga tidak dapat mengedit kodnya. Anda masih boleh menambahkan HTML khusus ke laman web anda menggunakan widget.

Ulasan terperinci mengenai Wix.com

Anda mungkin pernah mendengar tentang Wix sebelumnya, kerana ia adalah salah satu pemimpin dalam industri pembinaan laman web. Ia terkenal dengan kemudahan penggunaannya dan inilah sebab mengapa ia sangat popular di kalangan pengguna di seluruh dunia. Wix mempunyai sekitar 100 juta pengguna, dari lebih dari 190 negara.

Pembangun laman web berasaskan penyemak imbas “apa yang anda lihat” adalah konsep hebat, dan anda akan terbiasa dalam masa yang sama sekali. Wix bukan sahaja mudah, tetapi juga sangat berkesan. Anda akan membina laman web yang cantik dan senang digunakan dalam masa yang lebih singkat.

Perkara yang hebat mengenai pembangun laman web Wix adalah permulaannya percuma. Bagi banyak pengguna, pilihan percuma ini akan mencukupi. Ia mempunyai semua alat yang diperlukan untuk blog yang berjaya atau laman web berinformasi kecil.

Dan perkara terbaik mengenai Wix adalah keramahan pengguna. Bahkan noob terbesar tidak akan menghadapi masalah untuk membiasakan antara muka. Semuanya mudah difahami, dan dalam masa yang singkat, anda akan memulakan laman web yang indah.

Tetapi, jika anda mendapati pilihan percuma tidak mencukupi, Wix mempunyai penyelesaian untuk anda. Mereka menawarkan pilihan yang berbeza, berbayar yang akan memberi anda lebih banyak keuntungan. Mereka juga berpatutan!

Secara keseluruhan, Wix adalah pilihan yang baik, terutamanya untuk pemula. Dan jika anda seorang, pasti perlu dipertimbangkan, kerana ia percuma.

Sekarang mari kita menggali sedikit lebih mendalam. Kami akan menunjukkan lebih banyak maklumat mengenai penyedia hosting dan pembangun laman web yang hebat ini dan beberapa fungsinya yang hebat. Mari kita mulakan!

Pelan dan Harga

Wix mempunyai 6 rancangan berbeza – 1 pelan percuma, dan 5 pelan berbayar, skala.

Kami mengesyorkan bermula dengan pilihan percuma mereka. Ini adalah peluang yang baik dan kaedah yang baik untuk menguji perkhidmatan anda sendiri tanpa mempertaruhkan wang. Dan ditambah, mungkin itu akan terbukti cukup untuk keperluan anda. Sekiranya diperlukan, anda sentiasa boleh menaik taraf kemudian. Menjadi bebas tidak bermaksud ia tidak mempunyai nilai, sebaliknya. Pilihan percuma Wix akan mencukupi untuk kebanyakan laman web dan blog kecil. Ini akan memberi anda banyak alat hebat, dan anda akan dapat membuat laman web yang bukan sahaja cantik tetapi juga sangat berfungsi. Anda akan seronok melakukannya, keseluruhan prosesnya intuitif, mudah dan menyeronokkan.

Tetapi tentu saja, seperti semua yang percuma, rancangan percuma Wix mempunyai batasannya, seperti iklan. Juga, ia hanya mempunyai lebar jalur 1 GB sebulan dan penyimpanan 500 MB, yang cukup baik hanya untuk kebanyakan laman web asas, yang tidak menarik banyak lalu lintas. Dan jika anda mahu mengatasi had ini, anda perlu membayar.

Pelan berbayar termurah mereka “Sambungkan Domain” adalah yang paling asas. Dengan harga hanya $ 4,50 / bln anda akan dapat menghubungkan domain anda, tetapi selebihnya akan sama seperti dengan pelan percuma (penyimpanan 500 MB, lebar jalur 1 GB). Ini termasuk iklan Wix, yang merupakan kelemahan utama ini. Sekiranya anda mahu menghapusnya, anda perlu mendapatkan sesuatu yang lebih baik.

Pelan premium kedua termurah mereka adalah “Combo”. Ini adalah yang pertama tanpa iklan, yang bagus, kerana anda hanya dapat mempromosikan jenama anda. Ia juga menggandakan lebar jalur rancangan Domain Percuma / Sambungan, kepada 2 GB, dan ia akan memberi anda simpanan 3 GB. Sekarang, ini adalah sesuatu. Anda juga akan dapat mendaftarkan domain percuma dan dapat memperoleh favicon yang disesuaikan, sehingga laman web anda akan diberi jenama sepenuhnya. Semua ini dengan harga $ 8.5 / bln.

Pelan yang paling popular adalah “Tidak terhad”, dan akan dikenakan biaya $ 12.50 / bln. Seperti yang anda duga, anda akan mendapat lebar jalur yang tidak terhad. Anda juga akan mempunyai storan 10 GB. Di atas semua yang dimiliki oleh rancangan “Kombo”, anda akan mendapat Aplikasi Pembangun Form (nilai $ 48), dan Aplikasi Penguat Laman (nilai $ 60). Site Booster sangat penting, kerana akan menarik lebih banyak lalu lintas ke laman web anda, dan membantu perniagaan anda.

Sekiranya anda merancang untuk membina kedai web, Wix mempunyai rancangan untuk anda. Rancangan “eCommerce” mereka sangat sesuai untuk perniagaan kecil. Harganya $ 16.50 / bln, dan ciri utamanya ialah ciri kedai dalam talian yang membolehkan pengguna membeli dari anda, dengan keranjang belanja yang mudah digunakan.

Pelan Wix yang terbaik dan paling mahal adalah “VIP”, gabungan semua ciri terbaik yang dimiliki oleh rancangan Wix yang lain. Lebar jalur tanpa had, storan 20 GB, anda akan dapat menyambungkan domain anda, dan mendapatkan pendaftaran domain percuma. Iklan juga akan dikeluarkan, dan anda akan mendapat favicon yang disesuaikan. Ia mempunyai ciri kedai dalam talian, serta aplikasi Penguat Laman dan Pembuat Bentuk. Di atas semua ini, anda akan dapat membuat 10 kempen e-mel setiap bulan, yang akan meningkatkan keterlihatan anda lebih jauh, membantu anda menjual produk anda. Dan ceri di atas, dengan Kajian Tapak Profesional, profesional Wix yang berpengalaman akan memberikan anda nasihat sekali mengenai kualiti dan SEO keseluruhan laman web anda. Semua ini hanya dengan harga $ 24.50 / bln, ini murah!

Ringkasnya, rancangan Wix menawarkan banyak, dan ia akan memenuhi keperluan kebanyakan pengguna. Pelan percuma mereka cukup bagus, dan wajar dicuba. Anda sentiasa boleh menaik taraf kemudian jika anda merasa kekurangan.

Nota penting: Sekiranya anda memutuskan untuk mendapatkan salah satu daripada rancangan premium mereka, dan mendapati diri anda tidak berpuas hati dan ingin membatalkan langganan anda atau menggunakan jaminan wang dikembalikan, jangan risau kehilangan data. Wix hanya akan menurunkan rancangan anda dari berbayar menjadi percuma, dan data anda akan disimpan.

Ciri Wix

Sememangnya, perkara paling hebat mengenai Wix.com adalah pembangun laman web mereka. Inilah titik penjualan utama mereka yang meletakkan mereka di peta IT, dan berlian bersinar terbesar di mahkota mereka.

Begitu mudah digunakan, malah pengguna tanpa latar belakang pengekodan / teknikal akan dapat membina laman web yang menakjubkan. Segala-galanya dilakukan di dalam penyemak imbas web anda, menggunakan editor seret dan lepas dengan penyuntingan sebaris, dan pengalaman WYSIWYG yang terkenal itu. Dengan Wix, melihat laman web anda secara berasingan adalah sejarah. Setelah selesai, semuanya akan kelihatan seperti yang kelihatan semasa anda membinanya!

Alat ADI (Artificial Design Intelligence) yang baru akan membolehkan anda membuat laman web tanpa klik tetikus. Ini akan membimbing anda melalui penyihir, langkah demi langkah untuk memahami jenis laman web yang anda perlukan. Ia akan mengemukakan soalan mengenai pilihan dan keperluan peribadi anda, dan akan memberi anda pilihan. Pada akhirnya, anda akan mempunyai laman web khas yang memenuhi keperluan anda dengan sempurna. Bagi kebanyakan pengguna, ini sudah cukup untuk bermula, kerana anda boleh menyusun semula perkara kecil kemudian.

Wix App market adalah sesuatu yang lain. Di sana anda akan menemui semua yang anda perlukan untuk membina laman web impian anda. Terdapat banyak pilihan percuma dan berbayar. Anda boleh menggunakannya untuk membuat borang pendaftaran untuk pengguna anda, menghubungkan media sosial anda seperti Instagram, membuat bahagian komen, atau membuat dan mengurus acara, dll. Anda juga boleh membuat forum, menjalankan eCommerce (lihat rancangan eCommerce mereka di Bahagian “rancangan dan harga” di atas), tambahkan blog, dan buat buletin. Anda juga boleh mengoptimumkan laman web anda untuk penggunaan mudah alih menggunakan Wix Mobile View. Adalah baik untuk mengetahui bahawa Wix juga menggunakan sebahagian besar SEO (dengan Wix SEO wizard, alat yang luar biasa) untuk pengguna mereka, tetapi ada beberapa pilihan yang lebih maju untuk mengubah.

Kami telah memberi anda rancangan hosting Wix, tetapi sekarang kami akan menggali lebih mendalam. Semua hosting Wix berasaskan cloud, yang bermaksud anda akan mendapat kelajuan yang serupa dari mana saja di dunia. Hasil ujian menunjukkan ini, kerana laman web yang dihoskan di Wix cenderung mempunyai kelajuan yang melebihi rata-rata industri. Tetapi, kekurangan VPS, hosting khusus dan reseller bermakna Wix akan gagal memenuhi syarat laman web yang lebih besar.

Salah satu perkara yang kurang dimiliki oleh Wix.com adalah jaminan masa operasi. Laman web mereka mendakwa mereka mempunyai masa operasi 99.8%, yang lebih rendah daripada standard (99.9%). Tetapi kerana Wix bertujuan untuk pengguna dengan keperluan yang lebih rendah, ini mungkin cukup baik. Pelan percuma berkongsi masa tambahan ini, yang sangat baik.

Sekiranya anda pengguna teknikal lanjutan yang suka penyesuaian mendalam, anda harus mencari di tempat lain. Wix tidak membenarkan mengubah kod sumber laman web anda. Juga, kerana antara muka yang unik, mustahil untuk memindahkan laman web Wix.com ke host lain.

Sokongan pengguna

Kawasan ini tentu saja bukan kekuatan terbesar Wix.com, terutama jika anda mempunyai akaun percuma, kerana kebanyakan aduan datang dari kumpulan pengguna ini. Tetapi ini agak difahami, kerana mereka mempunyai begitu banyak pengguna, dan anda tidak boleh mengharapkan akaun percuma mendapat perhatian yang sama seperti yang premium.

Terdapat tiga kaedah yang boleh anda capai – e-mel, telefon, dan pustaka sokongan. Jadi tidak ada sembang langsung, yang tidak baik. Telefon ini hanya tersedia dari Isnin hingga Jumaat, 06:00 hingga 17:00 PST, jadi anda tidak mendapat sokongan 24/7.

Wix menawarkan jaminan pulangan wang 14 hari untuk pengguna premium mereka, yang tidak cukup baik, jika dibandingkan dengan penyedia hosting lain.

Kelebihan:

 • Akaun percuma yang hebat
 • Pelbagai akaun berbayar yang bagus
 • Salah satu pembangun laman web terbaik
 • Mudah digunakan, mesra pemula
 • Beratus-ratus aplikasi dan templat

Keburukan:

 • Tidak ada ciri canggih seperti akses kod sumber
 • Tidak ada hosting khusus / VPS / penjual semula
 • Sokongan tidak bagus, jaminan 14 hari pendek

Kesimpulannya

Wix sangat hebat dalam bidang pekerjaan utamanya dan itu adalah pembinaan laman web dan hosting untuk pengguna bukan teknikal. Ia menyediakan alat yang mudah digunakan untuk pemula, yang membolehkan mereka membuat laman web hebat dalam masa yang singkat. Mereka menawarkan begitu banyak walaupun anda hanya mempunyai akaun percuma.

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk memulakan laman web pertama anda, kami sangat mengesyorkan memilih Wix.com. Ini akan memberi anda semua alat yang diperlukan, dan antara muka akan membuat anda merasa seperti seorang profesional. Segala-galanya akan berjalan dengan lancar, dan lancar, dan sebelum anda mengetahuinya, laman web cantik anda akan berjalan lancar.

Dan sekiranya akaun percuma anda kekurangan, anda boleh meningkatkannya pada bila-bila masa, bergantung pada keperluan anda.

Wix tidak mempunyai ciri-ciri canggih, tetapi sebenarnya tidak memerlukannya. Ia bertujuan untuk membuat laman web yang ringkas tetapi cantik dan berkesan, dan ia hanya dapat dilakukan. Tidak lebih, WYSIWYG.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector