BlueHost vs A2Hosting – Web Hosting mana yang terbaik?

01.06.2020
Perbandingan Hosting 'BlueHost vs A2Hosting – Web Hosting mana yang terbaik?
0 15 мин.

bluehost-vs-a2hosting


Web hosting adalah industri yang berkembang pesat yang menjadi asas ekonomi perniagaan masa kini. Kehadiran dalam talian adalah roti dan banyak model perniagaan hari ini, dan bahkan di luar dunia perniagaan, peminat dan blogger bebas juga membeli domain dengan kepantasan rekod.

Dengan pasaran yang sihat datanglah pilihan yang sihat. Terdapat sebilangan besar perkhidmatan hosting baik dan buruk yang kami miliki sebagai pereka web. Bagaimana kita boleh memilih yang terbaik untuk laman web kita? Memilih semua potongan dan tawaran yang berbeza boleh menyakitkan, terutama bagi seseorang yang lebih baru.

Oleh itu, kita akan melihat dua syarikat secara berdampingan, dan membandingkannya secara langsung. Ini akan membantu kita mendapatkan idea yang lebih tepat mengenai bagaimana kedua-dua syarikat itu saling membandingkan dan pesaing mereka yang lain. Mudah-mudahan, kita berakhir dengan idea mana yang lebih sesuai untuk menjadi hos laman web kami.

Hari ini kita akan melihat BlueHost dan A2Hosting. Kedua-dua syarikat terkenal di industri ini, dan menawarkan pelbagai ciri persaingan yang luas. Oleh itu, terdapat beberapa perbezaan utama antara keduanya, jadi mari kita selami dan mulakan dengan pandangan umum di Bluehost.

Apa itu BlueHost?

Bluehost adalah syarikat hosting terkenal yang ditubuhkan pada tahun 2003 oleh Mike Heaton. Selepas permulaan mereka, mereka dengan cepat menjadi salah satu nama yang paling dipercayai dalam industri ini, dan hari ini mereka menjadi tuan rumah lebih dari 2 juta laman web bersama dengan laman web saudara mereka Hostmonster, FastDomain, dan iPage.

Secara keseluruhan, Bluehost terkenal dengan kebolehpercayaan, kegunaan, dan perkhidmatan pelanggan yang sangat baik. Sebilangan spesifikasi teknikal mereka atau ciri yang lebih maju cenderung cenderung ketinggalan berbanding dengan pesaing mereka, tetapi mereka adalah pilihan yang sangat menarik untuk pengguna baru atau orang yang mencari sesuatu pada skala yang lebih kecil.

Rancangan mereka berpatutan, tetapi cenderung mempunyai batasan ketat pada titik harga yang lebih rendah. Kita akan menyelesaikannya dalam satu minit, untuk sekarang mari kita lihat kebaikan dan keburukan Bluehost.

Kelebihan BlueHost

 • Bluehost telah menyediakan web hosting yang kompetitif selama lebih dari 15 tahun. Mereka telah membina reputasi untuk diri mereka sebagai tuan rumah yang boleh dipercayai dengan sumber pembelajaran yang sangat baik. Inilah reputasi yang ingin mereka lindungi. Terdapat beberapa cegukan selama bertahun-tahun (lebih lanjut mengenai ini kemudian) tetapi tidak ada yang penting untuk mencemarkan nama mereka.
 • Sumber pembelajaran. Bluehost mempunyai pengetahuan yang sangat baik yang mereka gunakan. Mempelajari cara menggunakan platform mereka sangat mudah, dan sebarang pertanyaan yang mungkin anda dapat dijawab; sama ada dengan sumber daya pembelajaran dan pembelajaran yang sangat baik, atau oleh salah seorang wakil perkhidmatan pelanggan mereka yang menggembirakan.
 • Tawaran istimewa. Seperti mana-mana hos web yang baik, Bluehost selalu memberikan tawaran istimewa dan potongan harga untuk banyak ciri dan rancangannya. Ini mungkin bukan masalah besar bagi anda, kecuali jika anda berminat untuk menjimatkan wang. Tawaran ini cenderung sering berubah, jadi melakukan penyelidikan anda adalah kunci.
 • Sokongan pengguna. Seperti yang saya katakan sebelumnya, Bluehost terkenal kerana mempunyai pasukan sokongan pelanggan yang sangat baik. Mereka menawarkan sokongan 24/7 melalui telefon dan juga melalui sembang langsung, walaupun perbualannya terhad. Walaupun mereka mungkin mempunyai jalan sokongan yang lebih sedikit daripada syarikat lain, pasukan dan perkhidmatan sokongan mereka yang sebenarnya sangat dikaji oleh pelanggan. Secara keseluruhan, sukar untuk menilai sokongan jika anda bukan jenis orang yang memerlukannya, tetapi bagi orang yang suka mendapat sedikit sokongan di pihak mereka, ini pasti merupakan ciri yang sangat menarik.
 • Jaminan wang dikembalikan. Bluehost menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari untuk perkhidmatannya. Sekiranya anda tidak menyukai perkhidmatan anda, anda boleh membatalkannya dalam tempoh 30 hari untuk mendapatkan bayaran balik sepenuhnya. Jaminan seperti ini agak standard, dan Bluehost sebenarnya lebih pendek daripada kebanyakan pertandingan; tetapi ini masih merupakan sentuhan yang baik bagi mereka yang ingin mengurangkan risiko mereka.
 • Sumber nama besar. Menjadi syarikat dengan nama besar memberikan Bluehost beberapa keistimewaan. Mereka mempunyai banyak sumber daya yang dapat mereka curahkan untuk memastikan pelanggan mereka berpuas hati. Pengguna cenderung merasa seperti di rumah dengan Bluehost, dan reputasi nama besar mereka ditunjukkan melalui perkhidmatan dan kebolehpercayaan mereka.
 • Bluehost adalah nama yang dikenali dalam kebolehgunaan sejauh mana host web pergi. Antaramuka mereka dikuasakan oleh cPanel standard industri, yang terkenal dengan kebolehgunaan dan kesederhanaannya. Fakta bahawa ia juga standard industri bermaksud anda boleh menggunakan kemahiran yang anda pelajari di atas pada masa akan datang yang menggunakan antara muka yang sama. Ditambah dengan sumber daya dan perkhidmatan pelanggan mereka, ini menjadikan Bluehost sebagai pilihan bagi pengguna baru atau orang yang mempunyai laman web yang lebih kecil.

Inilah kelebihan utama Bluehost. Walaupun tidak banyak yang mengejutkan kami, mereka pasti memberikan janji kebolehpercayaan dan kesungguhan. Secara keseluruhan Bluehost cenderung menjadi pilihan yang baik untuk projek laman web berskala lebih kecil atau orang yang masih mempelajari tali sebagai pereka web.

Oleh itu, setelah kita melihat kelebihan Bluehost, kita harus melihat pada keburukannya.

Kekurangan BlueHost

 • Walaupun Bluehost menawarkan kemampuan yang sangat kompetitif berbanding dengan persaingannya, spesifikasi pelayan mereka sebenarnya tidak terlalu istimewa berbanding dengan beberapa hos yang lebih pantas. Pada akhirnya, ini hanya bermaksud penurunan kelajuan yang kecil, selagi anda menjalankan laman web yang agak kecil. Pengguna yang ingin menjalankan laman web yang lebih besar, atau yang bergantung pada laman web mereka sebagai yang terpantas, mungkin ingin mencari di tempat lain.
 • Walaupun harga Bluehost sangat kompetitif, beberapa titik harganya agak mahal untuk set ciri yang mereka sediakan. Hal ini berlaku terutamanya bagi beberapa rancangan yang lebih murah, percaya atau tidak, kerana terdapat banyak batasan pada kemampuan kemampuan rancangan yang lebih rendah.
 • Seperti yang saya katakan di atas, Bluehost meletakkan banyak batasan pada penggunanya, terutama pada titik harga yang lebih rendah. Pelan paling murah mereka hanya berguna untuk satu laman web kecil tanpa ciri khas. Ini tidak akan menjadi masalah besar bagi anda jika anda merancang untuk meneruskan rancangan yang lebih tinggi, atau jika batasan tidak mempengaruhi jenis laman web yang ingin anda buat.
 • Masalah nama besar. Menjadi nama yang terkenal di industri ini boleh mempunyai perangkapnya. Walaupun pasukan perkhidmatan pelanggan Bluehost sangat disarankan oleh ulasan pengguna, talian sokongan sebenar mereka kadang-kadang mempunyai masa menunggu yang lama. Menjadi nama besar juga menjadikan syarikat sebagai sasaran serangan siber.

Terdapat juga isu mengenai kebimbangan keselamatan siber yang pernah dimiliki Bluehost pada masa lalu. Walaupun acara seperti ini dapat menjadi bendera merah besar bagi beberapa pelanggan, Bluehost telah terbukti menjadi tuan rumah web yang boleh dipercayai dan berdaya saing dalam beberapa tahun terakhir, dan tetap menjadi pilihan menarik bagi banyak pengguna.

Oleh itu, setelah kita melihat Bluehost, mari lihat A2Hosting.

Apa Itu A2Hosting?

A2hosting adalah syarikat hosting Linux yang bebas yang menjanjikan kualiti dan kemampuan yang berpatutan. Mereka menawarkan rancangan hosting VPS, bersama, reseller, dan hosting khusus, dan mereka mengaku sebagai salah satu host bebas yang berkembang pesat di industri ini.

Terdapat banyak perkara yang menonjol mengenai A2hosting langsung dari kelawar; tetapi untuk mendapatkan idea yang fokus tentang apa yang dapat mereka lakukan untuk kita, kita akan melihat beberapa kebaikan dan keburukan mereka.

Kelebihan A2Hosting

 • Storan tanpa had. A2Hosting menawarkan penyimpanan tanpa had, walaupun pada rancangan harganya yang lebih rendah. Ini adalah nilai tambah yang besar berbanding Bluehost, yang mengehadkan simpanan walaupun pada rancangan paling mahal mereka. Sekiranya anda tidak merancang untuk mempunyai laman web besar dengan banyak aplikasi atau perkara lain, ini tidak akan menjadi masalah besar bagi anda, tetapi masih merupakan kelebihan besar berbanding dengan Bluehost.
 • Laman web tanpa had. A2Host juga menawarkan laman web tanpa had melalui rancangan Swift dan Turbo. Ini adalah ciri hebat jika anda memerlukan banyak laman web, tetapi akan menjadi masalah besar jika anda masih baru memulakannya. Beberapa rancangan Bluehost juga menawarkan laman web tanpa had.
 • Pangkalan data tanpa had. Satu lagi kelebihan besar yang ditawarkan dengan rancangan Swift dan Turbo adalah ciri pangkalan data tanpa had. Ini bagus jika anda menjalankan banyak aplikasi atau perkara lain yang memerlukan banyak pangkalan data. Sekali lagi, jika laman web anda tidak memerlukan semua kebaikan tanpa had ini, anda mungkin lebih baik menggunakan Bluehost.
 • Waktu operasi 9%. Walaupun Bluehost mempunyai statistik yang sangat boleh dipercayai untuk pelayan mereka, A2Host menawarkan 99.9% waktu operasi, dan mempunyai reputasi untuk memenuhi penanda aras itu. Ini hanya masalah besar jika anda memerlukan laman web anda menjadi sangat pantas, tetapi kebanyakan pengguna akan menganggap kelajuan menjadi faktor besar dalam prestasi laman web mereka.
 • Rangkaian berlebihan 4x. A2Hosting mempunyai rangkaian berlebihan empat kali ganda yang memberikan kebolehpercayaan yang belum pernah terjadi sebelumnya. Rangkaian berlebihan bermaksud bahawa walaupun pelayan gagal hingga tiga kali, redundansi keempat akan tetap berjalan. Ini bagus untuk laman web yang benar-benar sensitif terhadap potensi waktu henti.
 • antara muka cPanel. Seperti Bluehost, A2Hosting menggunakan cPanel standard industri. Ini hadir dengan semua kemudahan penggunaan dan pembelajaran yang sama seperti yang anda harapkan. Antara muka cPanel terkenal dengan kemudahan dan kegunaannya.
 • Sebahagian dari “Perpetual Security Initiative” A2Hosting, Hackscan adalah perlindungan malware 24/7 yang disertakan dengan akaun anda secara percuma. Bersama dengan beberapa ciri “Keamanan Kekal” yang lain, ini boleh menjadi kelebihan besar bagi pengguna yang mementingkan keselamatan.
 • Rancangan WordPress. A2Hosting telah mengoptimumkan perisian untuk mengendalikan WordPress, Drupal atau Prestashop. Ini bagus untuk orang yang menggunakan perkhidmatan ini dalam membina laman web mereka. Banyak host menawarkan perkhidmatan khusus untuk WordPress, tetapi A2Hosting mempunyai perisian yang sangat dioptimumkan untuk mengintegrasikan penggunaan program ini.
 • Pementasan laman web disertakan. A2Hosting menyediakan laman pementasan percuma untuk menguji perubahan dan ciri di laman langsung anda. Ini adalah sentuhan yang bagus kerana banyak tuan rumah mengenakan bayaran tambahan untuk ciri pentas. Sekiranya anda sudah mempunyai strategi QA yang baik, ini mungkin bukan ciri yang paling penting.
 • Alat SEO Attracta. A2Hosting menyediakan akses ke alat SEO yang menarik dari Attracta. Search Engine Optimization adalah sebahagian besar dari menjalankan laman web yang berjaya untuk banyak ceruk, jadi mempunyai pilihan ini dapat menjadi kelebihan besar. Ini adalah alat yang baik terutamanya jika anda kurang memahami SEO dan ingin belajar bagaimana menggunakannya dengan berkesan dalam membina laman web anda.
 • Jaminan wang dikembalikan bila-bila masa. Seperti mana-mana hos web yang baik, A2Hosting menawarkan jaminan wang dikembalikan dalam 30 hari. Walaupun begitu, mereka menaikkan jumlahnya, termasuk pengembalian wang prorata setelah 30 hari perkhidmatan tidak digunakan. Ini adalah peningkatan besar daripada jaminan pengembalian wang Bluehost yang agak kurang jelas. Walaupun jaminan mereka meliputi waktu yang sama, jaminan “kapan saja” yang ditambahkan memberikan peluang besar untuk perkhidmatan bebas risiko.

Itu senarai yang cukup panjang, dan banyak kelebihan tersebut sangat menarik untuk jenis laman web tertentu. Tetapi, seperti yang kami katakan, tidak ada laman web yang sempurna, dan A2Hosting tidak terkecuali. Untuk mendapatkan idea yang seimbang tentang apa yang kita hadapi, mari kita lihat kontra.

Kekurangan A2Hosting

 • Beberapa ciri memerlukan rancangan Swift atau Turbo. Walaupun banyak ciri yang disenaraikan di atas menjadikan A2Hosting sebagai pilihan yang sangat menarik, sebilangan daripadanya memerlukan rancangan yang lebih mahal untuk mendapatkan kelebihan sepenuhnya. Ini termasuk: laman web tanpa had, pangkalan data tanpa had, dan sandaran data rewind pelayan.
 • Pemasaran yang agresif. Walaupun anda tidak perlu mengeluarkan wang tambahan dengan A2Hosting, mereka pasti berusaha mendorong anda untuk membeli lebih banyak barang di seluruh laman web mereka. Ini tidak akan menjadi masalah besar jika anda tidak terganggu oleh penjualan yang agresif, tetapi boleh menyusahkan sesetengah pengguna.
 • Harga A2Hosting sangat berpatutan dan kompetitif secara keseluruhan, tetapi beberapa ciri mereka kelihatan tidak sesuai dengan harga. Contohnya ialah harga pembaharuan yang lebih tinggi untuk rancangan tahunan berbanding dengan rancangan 2 tahun. Rancangan mereka yang lebih murah juga pada amnya terhad, sama seperti Bluehost.
 • Ciri onboarding kurang. A2Host tidak mempunyai proses onboarding dan fon sumber pembelajaran yang sama seperti yang ditawarkan Bluehost. Perkara ini tidak akan menjadi masalah besar jika anda terbiasa belajar dan terbiasa dengan perkara-perkara sendiri, tetapi bagi pengguna yang mengharapkan sedikit sokongan semasa proses onboarding, ini mungkin menjadi masalah besar.

Seperti yang anda lihat, banyak kelemahan ini sangat spesifik, atau hanya muncul pada titik harga tertentu. Walaupun terdapat kekurangan ini, A2Hosting tetap menjadi pilihan yang menarik dan berjaya. Terdapat beberapa cara di mana ia mengungguli Bluehost untuk hosting kelas atas, tetapi kami berpendapat bahawa Bluehost mungkin akan menjadi pertaruhan terbaik untuk pereka web dan pemula masa yang lebih kecil.

Oleh itu, set ciri yang lebih maju dan harga yang sedikit lebih menarik menjadikan A2Hosting pilihan yang baik untuk mereka yang tidak terganggu untuk menghabiskan sedikit lebih banyak untuk fungsi yang lebih sedikit. Perbezaannya tidak begitu ketara seperti dengan beberapa perbandingan laman web, tetapi sangat ketara.

Sekarang setelah kami mendapat idea yang baik tentang apa yang dapat ditawarkan oleh kedua syarikat ini kepada kami, mari kita susun secara bersebelahan dan lihat bagaimana mereka mengukurnya. Untuk mendapatkan perbandingan antara kedua syarikat, kami akan membahagikan perbandingan kami kepada tiga kategori: Fungsi, Sokongan, dan Harga.

Perbandingan Fungsi

Kedua-dua laman web ini menawarkan rangkaian ciri yang sangat kompetitif. Set ciri Bluehost nampaknya lebih tertumpu pada kemudahan penggunaan. Walaupun kedua-dua tuan rumah sangat ramah pengguna, menggunakan cPanel standard industri, dan menawarkan jaminan kepada pelanggannya untuk percubaan perkhidmatan mereka tanpa risiko.

Prestasi sebenar A2Hosting jauh lebih konsisten daripada Bluehost. Mereka juga menyediakan lebih banyak pilihan keselamatan siber seperti Hackscan. Sekiranya anda bimbang tentang keselamatan laman web anda, atau jika perniagaan anda benar-benar sensitif terhadap waktu henti, prestasi dan kebolehpercayaan tambahan A2Host mungkin akan menjadi pertaruhan terbaik anda.

Orang yang menjalankan laman web yang lebih kecil, bagaimanapun, masih menganggap Bluehost sebagai pilihan yang lebih baik, kerana mereka mempunyai sumber pembelajaran yang lebih luas untuk pengguna baru. Pada akhirnya, ini adalah sedikit pertukaran, kerana kelebihan dan kekurangan kedua-dua laman web dalam kategori ini sangat seimbang.

Perbandingan Sokongan

Satu lagi asas utama dari hos web yang baik adalah sokongan pelanggan. Pengguna baru dan pengguna lanjutan akan merasa sukar untuk menjadi berkesan dengan laman web baru jika mereka tidak dapat menerima sokongan tentang cara menjalankannya dengan berkesan. Di jabatan ini, Bluehost adalah pemenang yang jelas, kerana mereka mempunyai reputasi yang sangat baik untuk perkhidmatan pelanggan, serta perpustakaan yang luas dan sumber pembelajaran untuk membantu pengguna baru memulakan laman web mereka.

Sudah tentu, A2Hosting juga menawarkan sokongan pelanggan yang baik, tetapi mereka tidak mempunyai reputasi untuk perkhidmatan terbaik yang dimiliki oleh Bluehost. Mereka juga kekurangan sumber perpustakaan yang luas. Pada akhirnya, walaupun kedua-dua laman web ini sangat seimbang dari segi kemampuan, Bluehost jelas merupakan pelopor yang jelas dari segi sokongan pelanggan.

Perbandingan harga

Ini adalah faktor besar bagi kebanyakan pengguna. Tidak ada gunanya merebut hosting web yang paling berkesan dan kuat di pasaran jika hanya akan membuat anda muflis. Seperti yang saya katakan sebelumnya, membandingkan titik harga dan diskaun yang berbeza mungkin sukar dilakukan, tetapi kita akan melihat rancangan khusus yang ditawarkan oleh setiap syarikat, untuk melihat pilihan mana yang lebih baik dari segi harga adalah.

 • Bluehost menawarkan hosting Bersama bermula dari $ 3,95 sebulan, hosting VPS mulai $ 19,99 sebulan, dan Hosting pelayan khusus bermula pada $ 79,99 sebulan. Rangkaian pilihan mereka sedikit terhad pada pandangan pertama, tetapi rancangan yang mereka tawarkan mempunyai banyak fleksibiliti, dan Bluehost dapat digunakan dengan berkesan untuk berbagai jenis laman web yang berbeza.
  • Untuk pemula, rancangan yang dikongsi mungkin merupakan idea yang baik. Harga bermula dari $ 3,95 sebulan (biasanya $ 7,99) untuk pelan asas dengan penyimpanan SSD, subdomain, penyimpanan e-mel terhad, dan tidak ada tawaran atau ciri khas. Pelan tambah adalah $ 5,95 sebulan (biasanya $ 10,99), dan menawarkan laman web tanpa had, penyimpanan SSD, subdomain, dan penyimpanan e-mel. Pelan tambah juga mempunyai $ 200 dalam tawaran pemasaran yang tersedia. Pakej pilihan plus juga $ 5,95 sebulan pada masa ini (biasanya $ 14,99), dan menawarkan semua ciri tanpa had dengan semua pakej dan tawaran tambahan.
  • Mereka juga menawarkan rancangan hosting WordPress khusus bermula dari $ 3,95 sebulan untuk satu laman web dengan ruang 50GB, dan domain percuma selama satu tahun. Pelan Plus mereka menjana ini sehingga $ 5,95 sebulan, dan melancarkan laman web tanpa had, ruang laman web yang tidak dimeterai, dan beberapa ciri penting. Pilihan yang paling mahal adalah rancangan Choice Plus, yang menawarkan laman web tanpa had, ruang laman web tanpa meter, domain percuma selama satu tahun, privasi 1 domain, dan sandaran automatik dengan harga $ 5,95 sebulan (biasanya $ 14,99).
  • Terdapat juga VPS Hosting dengan harga $ 19.99 sebulan dengan 2 Cores, 30GB SSD, 2GB RAM, 1TB lebar jalur, 1 domain / alamat, dan SSL percuma. Pakej VPS yang Disempurnakan dengan harga $ 29,99 memberi anda 2 teras, SSD 60 GB, RAM 4 GB, lebar jalur 2 TB, 1 domain, dan dua alamat. Pakej VPS terhebat dengan harga $ 59,99 sebulan memberi anda 4 teras, SSD 120 GB, Ram 8GB, lebar jalur 3 TB, 1 domain, dan 2 alamat.
 • A2Hosting menawarkan hosting bersama bermula pada $ 5.16 sebulan, hosting reseller bermula dari $ 17.39 sebulan, hosting VPS bermula dari $ 6.59 sebulan, dan hosting khusus bermula dari $ 131.24 sebulan.
  • Hosting bersama menawarkan pengoptimuman WordPress dan Drupal, pelayan turbo hingga 20x kelajuan, dan kemudahan penggunaan yang hebat. Untuk mendapatkan beberapa ciri yang lebih baik, anda perlu membayar lebih daripada harga asas.
  • Hosting reseller mereka bagus untuk orang yang membalik laman web, menawarkan penyediaan mudah untuk akaun hosting individu, dan juga panel kawalan WHM kelas dunia.
  • Bagi pengguna yang menginginkan lebih banyak keselamatan, hosting VPS mereka menawarkan kelajuan yang hebat, lebih banyak pengasingan, dan tahap pengurusan yang dinamik. Sekali lagi, anda harus menggunakan harga yang lebih tinggi untuk beberapa ciri yang lebih mewah.

Secara keseluruhan, kedua-dua syarikat berharga sangat berpatutan. Batasan rancangan harga lebih rendah sangat setanding, tetapi perbezaan sokongan dan sumber pelanggan sangat ketara.

Jadi, Apa Keputusannya?

Walaupun kedua-dua syarikat menawarkan harga dan ciri yang sangat setanding dengan rancangan yang lebih murah, BlueHost cenderung mengungguli A2Hosting hanya kerana sumber daya dan kemampuan sokongan pelanggan yang lebih besar. Pada titik harga yang lebih tinggi, A2Hosting mula maju dengan ciri-ciri yang lebih menarik dan had yang kurang ketat.

Sudah tentu, mungkin ada sesuatu yang kita terlepas, jadi lakukan sendiri googling dan lihat apakah anda tidak dapat menjumpai sesuatu untuk membuktikan saya salah!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector