Bluehost vs HostGator – Web Hosting mana yang terbaik?

01.06.2020
Perbandingan Hosting 'Bluehost vs HostGator – Web Hosting mana yang terbaik?
0 14 мин.

hostgator-vs-bluehost


Dunia web hosting sukar untuk dilayari untuk beberapa orang, dengan pilihan baru tersedia setiap hari. Membandingkan semua syarikat yang berbeza dan semua perkhidmatan yang mereka tawarkan boleh menjadi tugas yang menakutkan.

Untuk terus mengetahui apa yang terbaik untuk laman web anda, ada baiknya membandingkan syarikat yang berlainan secara berdampingan, untuk mendapatkan idea yang lebih fokus mengenai apa yang dapat ditawarkan oleh perkhidmatan mereka kepada anda.

Hari ini, kita akan melihat BlueHost dan HostGator, dua syarikat dengan perkhidmatan yang boleh dipercayai selama bertahun-tahun. Kami akan membandingkan beberapa kelebihan mereka, serta membezakan keburukan mereka, dan membuat beberapa penilaian mengenai mana yang terbaik.

Jadi mari kita mulakan dengan BlueHost.

Mengenai BlueHost

BlueHost telah menawarkan perkhidmatan hosting web dengan harga yang berpatutan sejak penubuhannya oleh Matt Heaton pada tahun 2003. Sejak pemerolehan mereka oleh Endurance International Group, BlueHost telah menjadi kukuh sebagai nama besar dalam industri hosting.

Secara keseluruhan, BlueHost mempunyai banyak sumber yang ada, dan mempunyai tumpuan besar terhadap perkhidmatan pelanggan dan kemudahan penggunaan. Rancangan mereka mudah dan prestasi yang mereka tawarkan adalah kompetitif.

Untuk menjadikan sesuatu menjadi lebih mudah bagi diri kita sendiri, mari kita pecahkan menjadi kebaikan dan keburukan:

Kelebihan BlueHost

 • Reputasi Jenama. BlueHost telah menawarkan web hosting yang boleh dipercayai selama 15 tahun. Perkhidmatan mereka banyak dilaporkan, dan terdapat banyak maklumat mengenai bagaimana perkhidmatan mereka berfungsi untuk orang lain pada masa lalu. Belum lagi sumber yang ada pada mereka.
 • Sumber Pesawat yang Hebat. BlueHost mempunyai banyak pengetahuan untuk pemula yang belajar menggunakan perkhidmatan mereka. Mereka juga menggunakan cPanel, yang merupakan standard industri, yang memungkinkan anda membiasakan diri dengan alat yang mungkin berguna untuk projek reka bentuk web masa depan.
 • Potongan harga dan Tawaran Istimewa. BlueHost selalu menawarkan banyak tawaran bundle khas dengan perkhidmatan hosting mereka, yang boleh menjadi kelebihan besar bagi pengguna yang ingin menjimatkan wang, atau mengakses pelbagai fungsi dengan harga yang lebih rendah.
 • Sokongan pengguna. BlueHost menawarkan sokongan pelanggan melalui telefon 24/7, serta melalui sembang langsung, yang membolehkan anda menerima sokongan yang anda perlukan ketika anda memerlukannya.
 • Jaminan Wang Dikembalikan. Senang mendapat pengembalian wang apabila ada yang tidak betul. BlueHost menawarkan jaminan wang dikembalikan sekiranya anda membatalkan perkhidmatan hosting anda dalam masa 30 hari. Anda boleh melihat perincian jaminan di laman web mereka.
 • BlueHost adalah syarikat besar, yang bermaksud bahawa mereka mempunyai sumber daya untuk menumpukan perhatian mereka terhadap kepuasan pelanggan mereka. Reputasi yang dibina oleh BlueHost untuk dirinya sendiri sebagai platform yang mudah digunakan dan berpatutan dengan perkhidmatan yang dipercayai boleh dikatakan sendiri.
 • Kemudahan penggunaan. Antara muka cPanel standard industri yang menggunakan alat pengurusan BlueHost mudah digunakan, dengan banyak maklumat yang anda miliki. Digabungkan dengan sumber daya onboarding yang tersedia melalui BlueHost, faktor ini boleh menjadi sangat menarik bagi pemula yang baru bermula.
 • Perkhidmatan yang sangat baik. Walaupun BlueHost mempunyai beberapa cegukan yang sama dengan syarikat lain, julat perkhidmatan mereka dan harga yang berpatutan lebih daripada menebusnya. Statistik prestasi di hosting mereka juga tidak mengejek. Faktor-faktor ini menjadikan BlueHost sangat kompetitif dalam hal kemampuan untuk kos.
 • Pelan Penagihan Fleksibel. BlueHost menawarkan rancangan tahunan dan bulanan, dengan potongan harga untuk rancangan yang lebih lama. Ini memberi pelanggan insentif untuk bersama syarikat untuk mengembangkan hubungan yang lebih baik dengan perkhidmatan hosting dan membina kepercayaan terhadap kebolehpercayaan laman web mereka.
 • Tawaran istimewa. BlueHost sering memberikan potongan harga dan tawaran istimewa untuk pakej mereka, jadi ada baiknya memerhatikan dan melihat apakah anda dapat menjimatkan wang. Ini boleh menjadi pilihan yang menarik bagi orang yang ingin berbelanja lebih sedikit, atau pemula yang ingin mengurangkan faktor risiko mereka.

Kekurangan BlueHost

Tiada perkhidmatan tanpa kesalahannya, dan BlueHost, sayangnya tidak berbeza. Terdapat beberapa kawasan di mana BlueHost cenderung ketinggalan daripada persaingan:

 • BlueHost mempunyai perkhidmatan yang boleh dipercayai dan berdaya saing, tetapi ada beberapa di luar sana yang lebih baik. Walaupun BlueHost mungkin tidak mempunyai kelajuan tertinggi di bandar, mereka memaklumkan mengenai fakta ini, menyiarkan spesifikasi untuk pelayan dan ciri mereka.
 • Struktur harga BlueHost sangat berpatutan dengan tawaran dan tawaran istimewa, tetapi secara keseluruhan, harganya sedikit membosankan berbanding persaingan. Ini sebahagian besarnya tercermin dalam kenyataan bahawa banyak rancangan BlueHost sangat terhad dari segi penyimpanan dan ciri-ciri lain.
 • Had simpanan. Salah satu ciri yang paling mencolok yang akan diperhatikan oleh banyak pengguna mengenai rancangan perkhidmatan BlueHost adalah had yang dimiliki oleh banyak rancangan seperti perkara penyimpanan dan domain terparkir. Walaupun harga dan perkhidmatan sebenar BlueHost sangat kompetitif, adalah idea yang baik untuk memerhatikan dan mengetahui dengan tepat apa yang anda perolehi, dan sama ada betul atau tidaknya rancangan yang anda miliki untuk laman web anda.
 • Syarikat Besar. Walaupun sumber dan pengiktirafan jenama BlueHost menjadikannya menarik dalam banyak cara, terdapat banyak cara syarikat yang lebih besar juga boleh kekurangan. Dengan fokus besar mereka untuk memberi maklumat dan memberi perkhidmatan kepada pengguna, beberapa pasaran khusus dapat ditinggalkan, dan beberapa perkhidmatan dapat diabaikan atau dilupakan. Menjadi syarikat besar juga menjadikan BlueHost sebagai sasaran serangan siber, yang merupakan perkara penting untuk dipertimbangkan.
 • Tanpa Pentauliahan BBB. BlueHost tidak diakreditasi oleh Better Business Bureau, walaupun telah menjadi syarikat besar dalam industri ini selama lebih dari 15 tahun. Ini mungkin merupakan bendera merah bagi sesetengah orang yang biasa diyakinkan oleh organisasi seperti BBB.

Sebilangan kelemahan ini mungkin kelihatan sangat besar, tetapi sebenarnya persoalan bagaimana BlueHost mengalahkan pesaingnya. Terdapat banyak kelebihan yang ditawarkan oleh BlueHost yang dengan mudah membatalkan banyak kelemahan yang telah kami sebutkan di sini.

Oleh itu, setelah kita melihat dengan baik di BlueHost, mari kita lihat HostGator.

Mengenai HostGator

HostGator adalah penyedia hosting web yang berpusat di Houston, Texas, yang telah menyebarkan sedikit ke Austin, Texas juga. Mereka ditubuhkan pada Oktober 2002 oleh pelajar ketika itu Brent Oxley.

Syarikat ini melepasi 200,000 domain berdaftar pada tahun 2006, dan diketengahkan dalam senarai syarikat Majalah Inc. yang paling pesat berkembang pada tahun 2008. Seperti BlueHost, mereka mempunyai reputasi yang diakui untuk perkhidmatan berkualiti yang telah mereka bina dalam jangka masa yang panjang..

Jadi, apa kelebihan dan kekurangan HostGator?

Kelebihan HostGator

 • HostGator menawarkan masa operasi 99.9% yang dijamin, dan mempunyai reputasi untuk mengekalkan jaminan tersebut. Tuan rumah yang dipercayai sangat penting, dan untuk beberapa laman web beberapa minit boleh menyebabkan kehilangan lalu lintas dan pendapatan yang besar. Mengetahui bahawa perkhidmatan hosting anda menyokong anda adalah kelebihan besar.
 • Jaminan Wang Dikembalikan. HostGator menawarkan jaminan pulangan wang selama 45 hari untuk perkhidmatannya. Sekiranya anda tidak berpuas hati dan membatalkannya dalam tempoh 45 hari, anda akan mendapat bayaran balik sepenuhnya. Perlu diingat bahawa jaminan ini merangkumi jangka masa yang lebih lama daripada jaminan 30 hari BlueHost.
 • Kemudahan penggunaan. HostGator didasarkan pada cPanel standard industri, yang terkenal dengan antara muka yang mudah dipelajari, dan juga antara muka Plesk. Perkhidmatan Plesk berasaskan awan dan cPanel yang selesa menjadikan HostGator sangat mesra untuk pengguna baru dan maju.
 • Linux & Pelan Windows. HostGator menawarkan rancangan berasaskan Linux dan Windows untuk pelayan bersama dan khusus mereka. Ini boleh menjadi ciri yang lebih menarik bagi beberapa pengguna yang lebih maju, tetapi pengguna yang lebih baru atau kurang memahami akan faktor ini.
 • Penghijrahan Laman Web Percuma. HostGator menawarkan perkhidmatan migrasi percuma untuk memindahkan laman web anda ke hosting mereka. Ini adalah kelebihan besar bagi orang yang ingin menukar penyedia hosting, atau orang yang memperoleh domain terpakai dan ingin memperbaikinya di HostGator.
 • Sokongan Pelanggan 24/7. Seperti BlueHost, HostGator menawarkan sokongan pelanggan 24/7 melalui telefon. Selalu penting untuk mendapatkan beberapa sokongan sekiranya perkhidmatan anda mengalami waktu henti, atau jika anda mempunyai pertanyaan mengenai perkhidmatan anda. Menjaga laman web anda berjalan dengan lancar adalah nama permainan, dan garis sokongan yang baik adalah cara yang baik untuk memastikan anda melakukannya.
 • Pelan Penagihan Fleksibel. Seperti BlueHost, HostGator menawarkan rancangan tahunan dan bulanan, dengan potongan untuk rancangan yang lebih lama. HostGator menawarkan pelbagai rancangan yang lebih luas dengan pelbagai ciri yang lebih kompleks, jadi faktor ini sedikit sebanyak dapat memberi kesan berbanding dengan BlueHost.
 • Konsultasi SEO Percuma. HostGator menawarkan konsultasi percuma mengenai Search Engine Optimization untuk laman web anda. Ini adalah kelebihan besar bagi pengguna yang ingin memaksimumkan lalu lintas mereka atau melihat kandungan mereka dilihat oleh seberapa banyak orang. Ini adalah cara yang baik bagi orang yang baru mulai membunuh dua burung dengan satu batu, kerana SEO akan menjadi fokus utama bagi banyak laman web baru yang baru bermula, dan perundingan profesional dapat memakan biaya yang tinggi..
 • Hosting WordPress Khusus. Sesuatu syarikat lain secara konsisten menawarkan bahawa BlueHost tidak adalah hosting WordPress khusus. Perkhidmatan ini dibina untuk memaksimumkan kebolehgunaan dengan WordPress, dan menampilkan migrasi percuma dan ciri khas lain.

Seperti yang anda lihat, HostGator mempunyai beberapa kepingan yang mengagumkan berkaitan dengan ciri dan kelebihannya. Sebilangan tawaran mereka melebihi BlueHost! Kedua-dua syarikat itu agak setanding, dan kita akan melihat lebih mendalam bagaimana mereka membandingkannya dalam satu saat.

Sebelum kita melakukannya, mari kita lihat beberapa kelemahan yang berkaitan dengan HostGator.

Kekurangan HostGator

 • Tiada Nama Domain Percuma. Hostgator tidak menawarkan nama domain percuma dengan rancangan mereka, dan anda perlu mengeluarkan banyak nama untuk domain. Ini bukan masalah besar bagi orang yang berhijrah atau yang sudah membayar untuk domain mereka sendiri, tetapi boleh menjadi faktor bagi sesetengah orang yang ingin menjimatkan wang.
 • Pemasaran yang agresif. HostGator berusaha keras untuk menjual anda ciri-ciri tambahan dan rancangan yang lebih mahal, dan mereka tidak segan dengannya. Walaupun rancangan mereka menawarkan ciri-ciri yang baik dengan harga yang berpatutan, pemasaran penjualan yang agresif bukanlah ciri perkhidmatan yang paling menarik.
 • Tanpa Windows VPN Hosting. Malangnya, HostGator tidak menawarkan hosting VPN berasaskan Windows. Ini boleh membuat perbezaan besar bagi orang yang biasa bekerja di platform, tetapi tidak menjadi masalah besar bagi kebanyakan orang. Namun, ia dapat memberi perbezaan bagi pengguna yang lebih memerlukan keselamatan daripada yang lain. Keselamatan selalu penting, tetapi perkhidmatan tertentu boleh menuntut lebih banyak, dan kekurangan kategori ini boleh menjadi permainan automatik.
 • Tidak ditauliahkan oleh BBB. Seperti BlueHost, HostGator tidak mempunyai akreditasi BBB walaupun telah menjalankan perniagaan selama lebih dari satu dekad. Sekali lagi, ini tidak benar-benar membuat perbezaan dengan laman web itu sendiri, ini hanya bermaksud bahawa kebolehpercayaan perkhidmatannya dan keadilan persaingan struktur harganya belum diperiksa oleh organisasi yang dipercayai seperti BBB. Ini benar-benar masalah besar sekiranya akreditasi semacam itu sangat bermakna bagi anda, tetapi terdapat banyak syarikat hosting lain yang mempunyai akreditasi dari BBB.
 • Komitmen Panjang untuk Diskaun Terbaik. Untuk mendapatkan diskaun terbaik dari HostGator, anda perlu memberikan komitmen selama bertahun-tahun, yang mungkin menyusahkan bagi sesetengah orang. Ini akan memberi perbezaan terutamanya jika anda ingin mengurangkan risiko anda atau jika anda mempunyai keraguan mengenai perkhidmatan HostGator. Kecuali anda menjangkakan akan menukar hos tidak lama lagi, atau benar-benar perlu menjimatkan wang, ini mungkin bukan masalah besar.

Oleh itu, sekarang kita telah melihat apa yang ditawarkan oleh kedua-dua syarikat, mari kita lihat bagaimana mereka bersebelahan untuk melihat mana yang muncul di atas.

Fungsi, Sokongan, dan Harga

Untuk melihat dengan lebih fokus pada syarikat mana yang ditawarkan lebih banyak daripada yang lain, kami akan membahagikan perbandingan kami kepada tiga kategori: Fungsi, Sokongan, dan Harga. Mencari pemimpin yang jelas dalam kategori ini akan memberi kita idea pasti syarikat mana yang terbaik untuk menghoskan laman web anda.

Kefungsian

Kedua-dua laman web mempunyai jaminan yang cukup dipercayai untuk perkhidmatan mereka. Perkhidmatan BlueHost juga dapat menandingi HostGator dari segi kelajuan dan waktu operasi. Jaminan wang dikembalikan untuk HostGator lebih lama, pada 45 hari berbanding 30 hari untuk perkhidmatan BlueHost.

HostGator mempunyai pelbagai rancangan yang lebih luas, yang secara keseluruhan mempunyai batasan yang lebih sedikit daripada BlueHost. HostGator mempunyai hosting WordPress khusus yang tidak dilakukan oleh BlueHost. Di hujung julat harga yang lebih rendah, batasan penyimpanan dan domain benar-benar sesuai dengan BlueHost, jadi mungkin kita mungkin melihat BlueHost menarik di sini.

HostGator juga mempunyai alat bina laman web terpasang, yang dapat menjadi bonus besar bagi orang yang tidak ingin berlari membandingkan set perisian lain untuk mencari apa yang mereka cari. Mereka hanya boleh menggunakan pembangun yang berfungsi paling baik yang disatukan dengan platform hosting mereka.

Secara keseluruhan, saya akan menyebutnya seri dalam kategori ini, kerana kedua-dua laman web berprestasi baik dan mempunyai set ciri setanding dengan julat harga rendah. HostGator mungkin akan terus maju untuk pengguna yang lebih berpengalaman atau orang yang bersedia membayar lebih banyak wang tunai.

Sokongan

Kedua-dua syarikat menawarkan sokongan pelanggan 24/7 melalui telefon. BlueHost menawarkan sokongan melalui sembang langsung, tetapi HostGator juga melakukannya, dan ia juga tersedia 24/7. HostGator juga menawarkan sokongan melalui sistem tiket.

Kedua-dua Syarikat mempunyai reputasi untuk sokongan pelanggan yang boleh dipercayai, dan agak mudah menghubungi manusia untuk mendapat sokongan, yang boleh menjadi penting bagi sesetengah orang. HostGator menawarkan lebih banyak pilihan untuk menghubungi sokongan, sedangkan BlueHost menawarkan pangkalan pengetahuan yang lebih besar untuk penggunanya.

Secara keseluruhan, saya juga harus menyebutnya sebagai tali leher. Sukar untuk menilai sokongan pelanggan tanpa benar-benar menggunakannya, jadi kita harus menilai berdasarkan apa yang ada. Kedua-dua syarikat menawarkan perkhidmatan yang boleh dipercayai, jadi tidak ada pelopor yang jelas di sini.

Harga

Bagi banyak pengguna, ini akan menjadi saat yang tepat untuk peraduan ini. Struktur harga menentukan seberapa berkesan rangkaian ciri perkhidmatan hosting untuk anda. Sekiranya anda membayar dua kali ganda dari yang sepatutnya, siapa yang peduli jika laman web anda adalah yang terpantas?

BlueHost menawarkan hosting Bersama bermula dari $ 3,95 sebulan, hosting VPS mulai $ 19,99 sebulan, dan Hosting pelayan khusus bermula pada $ 79,99 sebulan. Rangkaian pilihan mereka sedikit terhad pada pandangan pertama, tetapi rancangan yang mereka tawarkan mempunyai banyak fleksibiliti, dan BlueHost dapat digunakan dengan berkesan untuk berbagai laman web yang berbeza.

 • Untuk pemula, rancangan yang dikongsi mungkin merupakan idea yang baik. Harga bermula dari $ 3,95 sebulan (biasanya $ 7,99) untuk pelan asas dengan penyimpanan SSD, subdomain, penyimpanan e-mel terhad, dan tidak ada tawaran atau ciri khas. Pelan tambah adalah $ 5,95 sebulan (biasanya $ 10,99), dan menawarkan laman web tanpa had, penyimpanan SSD, subdomain, dan penyimpanan e-mel. Pelan tambah juga mempunyai $ 200 dalam tawaran pemasaran yang tersedia. Pakej pilihan plus juga $ 5,95 sebulan pada masa ini (biasanya $ 14,99), dan menawarkan semua ciri tanpa had dengan semua pakej dan tawaran tambahan.
 • BlueHost menawarkan VPS Hosting dengan harga $ 19.99 sebulan dengan 2 Cores, 30GB SSD, 2GB RAM, 1TB lebar jalur, 1 domain / alamat, dan SSL percuma. Pakej VPS yang Disempurnakan dengan harga $ 29,99 memberi anda 2 teras, SSD 60 GB, RAM 4 GB, lebar jalur 2 TB, 1 domain, dan dua alamat. Pakej VPS utama dengan harga $ 59,99 sebulan memberi anda 4 teras, SSD 120 GB, Ram 8GB, lebar jalur 3 TB, 1 domain, dan 2 alamat. Secara keseluruhan, harga dan ciri ini kurang dibandingkan dengan Host Gator walaupun harganya setanding di julat yang lebih rendah.

HostGator menawarkan hosting Cloud dari $ 4,95 sebulan, hosting WordPress khusus bermula dari $ 5,95 sebulan, hosting VPS mulai $ 29,95 sebulan, dan hosting khusus bermula dari $ 119 sebulan.

 • Hosting Cloud serupa dengan rancangan Bersama BlueHost, dengan pakej “Hatchling” yang menawarkan satu domain, memori 2GB, CPU 2 Teras dan Sijil SSL percuma dengan harga $ 4,95 sebulan. Ini naik hingga $ 7,95 sebulan dengan pakej “Baby”, yang menggandakan memori dan CPU dan melemparkan domain tanpa had. Yang paling mahal di sini adalah pakej awan “Perniagaan”, dengan harga $ 9,95 sebulan, yang memberikan anda memori 6GB, CPU 6 teras, peningkatan percuma ke SSL Positif, IP Dedikasi percuma, dan Alat SEO percuma.
 • Pelan lain yang perlu diperhatikan adalah rancangan hosting WordPress. Dengan harga $ 5,95 sebulan, anda mendapat 1 laman web, dengan 100k lawatan sebulan, sandaran 1GB, dan Sijil SSL percuma. Dengan harga $ 7,95 sebulan, anda mendapat 2 laman web, 200 ribu lawatan, dan sandaran 2GB. Yang tertinggi ialah $ 9,95 sebulan dengan 3 laman web, 500k lawatan, dan sandaran 3GB. Ini adalah struktur harga yang cukup mudah, rancangan hosting WordPress lain dengan perkhidmatan lain biasanya menawarkan rangkaian yang lebih luas, tetapi ini masih merupakan pilihan yang sangat baik jika anda mahukan kebolehpercayaan dan kelebihan lain dari HostGator dengan laman web berasaskan WordPress.
 • Hosting VPS HostGator bermula pada $ 29.95 sebulan menawarkan 2 GB RAM, 2 teras, ruang 120 GB dan lebar jalur 1.5 TB. Pilihan $ 39.95 sebulan memberi anda 4GB RAM, 2 teras, ruang 165GB, dan 2 TB Lebar Jalur. Yang paling mahal adalah pilihan $ 49.95, yang memberi anda 8GB RAM, 4 teras, ruang 240GB, dan 3 TB Bandwidth. Secara keseluruhan, rancangan ini setanding dengan BlueHost, tetapi HostGator menawarkan pilihan storan yang sangat unggul dengan rancangan VPS mereka.

Keputusan: HostGator atau BlueHost?

Seperti yang telah kita lihat, kedua-dua syarikat menawarkan pelbagai fungsi untuk harga yang kompetitif. Kedua-dua syarikat ini sangat dekat dalam banyak aspek, dan masing-masing cenderung kekurangan di mana yang lain mempunyai kelebihan.

Secara keseluruhan, kerana pilihan harga yang jauh lebih kuat, saya harus memberikannya kepada HostGator. Fungsi yang mereka tawarkan untuk julat harga mereka hanya melebihi mana-mana bidang lain di mana BlueHost boleh maju.

Tetapi jangan kata saya, buatlah kajian anda sendiri dan lihat apakah anda tidak dapat menjumpai sesuatu yang menarik bagi anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector