BlueHost vs SiteGround – Penyedia Hosting Mana Yang Terbaik?

01.06.2020
Perbandingan Hosting 'BlueHost vs SiteGround – Penyedia Hosting Mana Yang Terbaik?
0 14 мин.

bluehost-vs-siteground


Membeli semua host web yang berbeza dengan semua laman web mereka yang menarik dan tawaran istimewa boleh menjadi meletihkan, terutama bagi orang yang ingin memulakan dengan laman web pertama mereka. Tanpa pengetahuan khusus dan meneliti setiap web host, sukar untuk mendapatkan idea yang sangat kukuh tentang bagaimana mereka semua bersebelahan.

Itulah sebabnya boleh menjadi idea yang baik untuk menguraikan beberapa hos web pada satu masa, untuk membandingkan titik kuat dan kelemahan mereka. Melakukan ini memberi kita idea yang fokus tentang apa yang sedang kita hadapi, dan memungkinkan kita untuk benar-benar berhubungan dengan apa yang dapat ditawarkan oleh setiap syarikat kepada kita semasa membina laman web kita.

Untuk hari ini, kita akan melihat BlueHost dan SiteGround. Kedua-dua syarikat ini adalah nama besar dalam industri hosting web, masing-masing mempunyai lebih dari 2 juta dan 1.7 juta domain. Setiap syarikat berusaha dengan sumber yang ada, dan kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Mengenai BlueHost

Ditubuhkan pada tahun 2003 oleh Matt Heaton, BlueHost adalah salah satu nama yang paling dipercayai dalam industri hosting web hari ini. Rancangan mereka menawarkan persediaan yang menjimatkan dan efisien untuk pemula dan pereka web yang berpengalaman, dan mereka juga mempunyai fokus yang baik pada sokongan pelanggan, yang terdapat dalam ulasan pelanggan mereka.

Mereka adalah nama yang terhubung dengan baik dalam dunia web host, dan mereka beroperasi dengan banyak laman web seperti Hostmonster, Fastdomain, dan iPage. Walaupun mereka pernah mengalami cegukan di masa lalu ketika mereka berkembang sebagai sebuah syarikat, mereka memiliki reputasi yang mantap untuk layanan yang berkualiti dan harga yang kompetitif.

Terdapat beberapa perkara, seperti harga, atau had data, yang boleh mempengaruhi keputusan anda, jadi penting untuk melihat kebaikan dan keburukan.

Kelebihan BlueHost

 • BlueHost mempunyai reputasi sebagai salah satu nama yang paling dipercayai dalam industri ini. Mereka melayani lebih dari 2 juta domain, dan mereka memiliki kepentingan untuk menjaga reputasi itu. Ini terdapat dalam banyak aspek perkhidmatan mereka, terutamanya sokongan dan kegunaan pelanggan mereka. Orang yang ingin menggunakan syarikat yang dicuba dan benar tidak akan salah dengan BlueHost.
 • Sumber pembelajaran. Walaupun anda baru bermula, BlueHost mempunyai perpustakaan sumber pembelajaran yang luas yang direka untuk menjadikan pengguna baru senang dan gembira. Sumber-sumber ini, seiring dengan kebolehgunaan umum dan perkhidmatan pelanggan BlueHost, menjadikannya pilihan terbaik bagi orang yang mencari kesederhanaan.
 • Tawaran istimewa. Seperti mana-mana hos web yang baik, BlueHost mempunyai tawaran dan tawaran yang kerap yang membolehkan pelanggannya menjimatkan wang untuk perkhidmatan hosting mereka. Ini berubah sepanjang masa, dan sukar untuk melacaknya dan membandingkannya dengan semua tawaran berbeza yang dimiliki oleh hos lain, jadi mungkin idea yang baik untuk meneliti beberapa tawaran ini untuk diri anda sendiri.
 • Sokongan pengguna. BlueHost menawarkan sokongan pelanggan langsung 24/7 melalui telefon, serta sokongan sembang langsung terhad. Walaupun hanya sokongan telefon mereka yang tersedia 24/7, barisan sokongan pelanggan mereka mempunyai ulasan yang sangat baik, dan pasukan sokongan pelanggan mereka bersedia membantu anda melalui apa sahaja yang mungkin mengganggu pengalaman anda dengan perkhidmatan mereka.
 • Jaminan wang dikembalikan. BlueHost menawarkan jaminan wang dikembalikan sekiranya anda membatalkan perkhidmatan mereka dalam masa 30 hari. Jaminan mereka agak pendek berbanding dengan beberapa tuan rumah lain, tetapi ini masih merupakan kelebihan bagi mereka yang tidak sabar untuk melakukan perkhidmatan.
 • Sumber syarikat besar. BlueHost adalah syarikat besar, dan mereka mempunyai banyak sumber daya yang ada untuk memenuhi keperluan pelanggan mereka. Ini membuat perbezaan besar dalam sokongan pelanggan mereka dan kualiti perkhidmatan umum.
 • BlueHost menggunakan antara muka cPanel standard industri, dan direka untuk dipelajari dengan mudah bersama dengan sumber daya onboard yang luas yang mereka tawarkan. Antaramuka cPanel sendiri terkenal dengan kemudahan dan kemudahan penggunaannya.
 • Perkhidmatan yang sangat baik. BlueHost telah menjadi nama yang terkenal di industri ini selama lebih dari 15 tahun, dan mereka mempunyai pasukan yang berpengalaman yang terlatih untuk memberikan anda perkhidmatan hosting terbaik. Laman web yang dihoskan dengan BlueHost mempunyai prestasi yang kompetitif, dan set ciri yang sangat berpatutan untuk julat harga.

Ini adalah kelebihan BlueHost yang paling ketara. Ada perkara lain yang mereka tawarkan juga, jadi mungkin ada baiknya kita melihat sendiri rancangan mereka.

Oleh itu, tidak ada syarikat yang sempurna, jadi mari kita lihat bidang di mana BlueHost mempunyai ruang untuk diperbaiki.

Kekurangan BlueHost

 • Prestasi BlueHost berdaya saing untuk struktur harga, tetapi ada perkhidmatan hosting lain di luar sana dengan kelajuan yang lebih baik. BlueHost mempunyai banyak ketelusan mengenai perkara ini, dan mereka menghantar spesifikasi untuk pelayan mereka terus di laman web mereka.
 • Struktur harga BlueHost dirancang dengan munasabah, dan mempunyai banyak pilihan untuk orang yang ingin memulakan kecil, meningkatkan atau pergi dengan sesuatu yang spesifik seperti hosting WordPress. Yang dikatakan, banyak laman web lain dengan ciri dan prestasi yang serupa menawarkan rancangan mereka untuk harga yang lebih rendah.
 • BlueHost meletakkan banyak had untuk data dan perkara lain seperti domain terparkir, terutama pada rancangan mereka yang lebih murah. Ini adalah kebiasaan bagi kebanyakan syarikat hosting, tetapi batasan BlueHost cenderung sedikit lebih ketat daripada syarikat lain di semua titik harga.
 • Masalah syarikat besar. Walaupun sumber nama besar BlueHost membolehkan mereka menempatkan banyak sumber tersebut kepada anda, ada masalah yang berkaitan dengan menjadi syarikat besar juga. Talian sokongan pelanggan mereka kadang-kadang mempunyai masa menunggu yang lama, dan menjadi syarikat besar menjadikan anda sasaran berpotensi untuk serangan siber.

Seperti yang anda lihat, masalah ini tidak begitu besar, dan terutama berkaitan dengan membandingkan BlueHost dengan syarikat lain yang maju dalam kategori tertentu. Sekiranya anda mencari kesederhanaan, prestasi kompetitif, dan harga yang berpatutan, BlueHost mungkin masih merupakan pilihan yang baik untuk anda.

Mengenai SiteGround

SiteGround diasaskan oleh beberapa rakan universiti pada tahun 2004. Mereka melayani lebih dari 1.7 juta domain di seluruh dunia, dan mereka mempunyai reputasi sebagai salah satu hos web terpantas dan berkinerja terbaik di pasaran. Syarikat mereka kini mempekerjakan lebih dari 400 orang.

Rancangan mereka juga disusun dengan BlueHost, dan mereka juga merupakan syarikat besar dengan reputasi untuk perkhidmatan terbaik yang merangkumi hampir masa yang sama dengan BlueHost.

Untuk mendapatkan idea yang baik tentang bagaimana membandingkan kedua syarikat ini, pertama-tama kita akan melihat kebaikan dan keburukan SiteGround.

Kelebihan SiteGround

 • Sokongan pengguna. Mendapat idea yang baik
 • Terdapat banyak pemboleh ubah yang mempengaruhi kelajuan laman web. SiteGround mempunyai banyak statistik yang kuat untuk pelayan mereka di laman web mereka, dan nampaknya perkhidmatan mereka sesuai dengan hype. SiteGround dikenali sebagai salah satu hos yang lebih baik di luar sana dari segi prestasi, jadi ini tidak mengejutkan.
 • Akaun dan pangkalan data e-mel tanpa had. Siteground menawarkan pangkalan data dan akaun e-mel tanpa had untuk rancangan mereka. Ini boleh menjadi fitur yang sangat menarik jika Anda berencana menggunakan fitur yang menuntut banyak pangkalan data, atau anda berminat untuk mempunyai banyak akaun e-mel yang terkait dengan domain.
 • antara muka cPanel. Seperti BlueHost, SiteGround menggunakan antara muka cPanel. Ini dilengkapi dengan semua kelebihan kesederhanaan dan keramahan pengguna yang terkenal dengan cPanel. Ini juga merupakan faktor yang baik jika anda merancang untuk menggunakan host lain pada masa akan datang, kerana antara muka digunakan secara meluas.
 • Pematuhan PCI percuma melalui rancangan GoGeek. Pelan GoGeek SiteGreound menawarkan pematuhan PCI percuma, serta Git percuma & kawasan pementasan. Ini adalah ciri-ciri yang bagus jika anda memfokuskan pada kesederhanaan, kerana ini meluangkan masa anda untuk fokus pada bidang yang lebih penting.
 • Ketelusan & masyarakat. SiteGround mempunyai reputasi untuk ketelusan, dan menyokong komuniti pengguna yang berkembang yang dapat memberikan banyak maklumat. Mempunyai komuniti pengguna yang banyak memberi anda banyak sumber untuk diambil ketika anda mencari jawapan di luar perkhidmatan sokongan SiteGround.

Secara keseluruhan, kelebihan terkuat SiteGround adalah prestasinya. Harga dan ciri lain juga setanding dengan syarikat lain seperti BlueHost.

Oleh itu, kita perlu melihat kelemahannya juga jika kita ingin mendapatkan idea yang baik tentang apa yang kita hadapi.

Kekurangan SiteGround

 • Walaupun SiteGround sering memberikan potongan harga yang cukup besar untuk rancangannya, harganya sedikit lebih tinggi daripada persaingan untuk set ciri yang sama. Ini bukan masalah besar apabila anda mempertimbangkan peningkatan prestasi, tetapi mungkin masih menjadi faktor sekiranya harga adalah masalah terbesar anda.
 • Seperti BlueHost, SiteGround mempunyai batasan luas pada banyak rancangannya, terutama yang lebih murah. Sekiranya anda baru bermula, ini mungkin bukan faktor besar bagi anda, tetapi orang yang mencari rancangan mewah mungkin menganggap ini sebagai masalah.
 • Perkhidmatan berorientasikan pembangun. Banyak ciri dan kepakaran SiteGround tertumpu pada pembangun profesional yang membina laman web secara profesional. Walaupun ini sebenarnya bukan satu kelemahan, ia boleh mempengaruhi keputusan anda sekiranya anda baru bermula. Orang yang masih belajar membina dan menjalankan laman web, atau perniagaan dengan kehadiran dalam talian minimum masih akan mendapat perkhidmatan seperti BlueHost yang lebih disukai.

Itu senarai yang cukup pendek dengan beberapa kelemahan umum. Secara keseluruhan, walaupun anda menggunakan rancangan yang lebih murah, ciri-cirinya sangat setanding dengan rancangan harga yang serupa dari host lain, dan prestasinya bernilai kos tambahan atau beberapa batasan.

Orang yang ingin meningkatkan kehadiran dalam talian mereka atau mengembangkan laman web secara profesional akan menganggap SiteGround menjadi pilihan yang baik, sementara orang yang menginginkan lebih banyak kesederhanaan dan sokongan menyeluruh mungkin ingin menggunakan BlueHost.

Walau bagaimanapun, kita masih harus melihat kedua-dua syarikat secara bersebelahan dan melihat bagaimana perbandingan pelbagai ciri mereka secara khusus. Untuk ini, kami akan memberi tumpuan kepada tiga bidang: Fungsi, Sokongan, dan Harga.

Kefungsian

Dari segi kuasa mentah, SiteGround menang tangan. BlueHost lebih awal mengenai spesifikasi mereka, dan walaupun perkhidmatan mereka cukup kompetitif, mereka tidak dapat menandingi kelajuan SiteGround. Anda akhirnya akan membayar sedikit tambahan, seperti yang akan kita lihat sebentar lagi, tetapi prestasinya sepadan dengan harganya jika itulah yang diminta oleh laman web anda.

Terdapat juga faktor orientasi pembangun. Ciri-ciri SiteGround sebahagian besarnya disesuaikan dengan pembangun profesional, yang bermaksud bahawa perkhidmatan hosting mereka dilengkapi dengan baik untuk memenuhi permintaan pereka laman web profesional. Sekiranya ini adalah jenis pelanggan yang anda anggap sebagai diri anda sendiri, maka SiteGround mungkin akan menjadi pilihan anda.

Walau bagaimanapun, penurunan fungsi tidak begitu melampau sehingga membuat perbandingan tidak adil. BlueHost, seperti yang telah saya katakan, menawarkan sekumpulan ciri yang sangat kompetitif, dengan banyak sumber pembelajaran dan sistem sokongan pelanggan yang disemak dengan baik yang mungkin tertarik kepada pengguna baru atau kecil.

Secara keseluruhan, ia mungkin bergantung pada jenis laman web yang ingin anda bangunkan, tetapi kami akan menyerahkan emas di sini kepada SiteGround berdasarkan prestasinya.

Sokongan

BlueHost menawarkan sokongan telefon langsung 24/7, dengan ulasan yang baik dan reputasi kerana prihatin dan membantu dengan pelanggannya. Mereka juga menawarkan sokongan sembang langsung, walaupun tidak tersedia sepanjang masa. Walaupun sokongan pelanggan mereka dikaji dengan baik, kekurangan jalan sokongan yang berbeza, seperti sistem e-mel atau tiket, menjadikan kelebihan ini agak membosankan. Sokongan sangat penting jika anda memerlukan pertolongan.

Walau bagaimanapun, masih penting untuk mempertimbangkan perkara yang paling anda perlukan semasa membangunkan laman web anda. Sekiranya anda baru dalam pengembangan web, atau perkhidmatan anda sangat peka terhadap prestasi atau masalah yang mungkin perlu dilibatkan oleh sokongan pelanggan, BlueHost tetap menjadi pesaing yang sangat kuat. Ini benar terutamanya apabila anda mempertimbangkan jumlah sumber pembelajaran yang ditawarkan BlueHost untuk penggunanya.

Walaupun begitu, SiteGround tidak sepenuhnya dikosongkan di bahagian sokongan pelanggan. Perkhidmatan sokongan mereka juga dikaji dengan sangat baik, dan sementara perkhidmatan mereka lebih kompleks, mereka mempunyai banyak pers mengenai sokongan pelanggan mereka dalam talian. Sokongan mereka juga tersedia melalui jalan yang berbeza berbanding dengan BlueHost, seperti sistem tiket. Sokongan sembang mereka juga tersedia 24/7.

Walaupun BlueHost secara keseluruhan adalah laman web yang lebih mudah digunakan, kekurangan jalan yang berbeza untuk perkhidmatan pelanggan memberi petunjuk sekali lagi ke arah SiteGround.

Harga

Jumlah yang akan anda bayar untuk perkhidmatan hosting anda sering menjadi faktor penentu bagi kebanyakan pengguna. Satu set ciri yang hebat tidak begitu berguna jika anda harus muflis untuk membelinya, atau jika anda dapat memperoleh tawaran yang lebih baik di tempat lain.

Di sinilah boleh menjadi sukar. Seperti yang saya katakan sebelumnya, menjejaki semua tawaran dan tawaran istimewa yang ada boleh menjadi sakit di leher. Inilah sebabnya mengapa kita hanya akan mengumpulkan beberapa rancangan BlueHost berdampingan dengan SiteGround untuk melihat bagaimana setiap rancangan mereka dibandingkan dari segi ciri dan kos.

BlueHost menawarkan hosting Bersama bermula dari $ 3,95 sebulan, hosting VPS mulai $ 19,99 sebulan, dan Hosting pelayan khusus bermula pada $ 79,99 sebulan. Rangkaian pilihan mereka sedikit terhad pada pandangan pertama, tetapi rancangan yang mereka tawarkan mempunyai banyak fleksibiliti, dan BlueHost dapat digunakan dengan berkesan untuk berbagai laman web yang berbeza.

 • Untuk pemula, rancangan yang dikongsi mungkin merupakan idea yang baik. Harga bermula dari $ 3,95 sebulan (biasanya $ 7,99) untuk pelan asas dengan penyimpanan SSD, subdomain, penyimpanan e-mel terhad, dan tidak ada tawaran atau ciri khas. Pelan tambah adalah $ 5,95 sebulan (biasanya $ 10,99), dan menawarkan laman web tanpa had, penyimpanan SSD, subdomain, dan penyimpanan e-mel. Pelan tambah juga mempunyai $ 200 dalam tawaran pemasaran yang tersedia. Pakej pilihan plus juga $ 5,95 sebulan pada masa ini (biasanya $ 14,99), dan menawarkan semua ciri tanpa had dengan semua pakej dan tawaran tambahan.
 • Mereka juga menawarkan rancangan hosting WordPress khusus bermula dari $ 3,95 sebulan untuk satu laman web dengan ruang 50GB, dan domain percuma selama satu tahun. Pelan Plus mereka menjana ini sehingga $ 5,95 sebulan, dan melancarkan laman web tanpa had, ruang laman web yang tidak dimeterai, dan beberapa ciri penting. Pilihan yang paling mahal adalah rancangan Choice Plus, yang menawarkan laman web tanpa had, ruang laman web tanpa meter, domain percuma selama satu tahun, privasi 1 domain, dan sandaran automatik dengan harga $ 5,95 sebulan (biasanya $ 14,99).
 • Terdapat juga VPS Hosting dengan harga $ 19.99 sebulan dengan 2 Cores, 30GB SSD, 2GB RAM, 1TB lebar jalur, 1 domain / alamat, dan SSL percuma. Pakej VPS yang Disempurnakan dengan harga $ 29,99 memberi anda 2 teras, SSD 60 GB, RAM 4 GB, lebar jalur 2 TB, 1 domain, dan dua alamat. Pakej VPS terhebat dengan harga $ 59,99 sebulan memberi anda 4 teras, SSD 120 GB, Ram 8GB, lebar jalur 3 TB, 1 domain, dan 2 alamat.

Tapak Tapak menawarkan tiga rancangan: Permulaan, dengan harga $ 3,95 sebulan, merangkumi satu laman web, ruang 10GB, 10,000 lawatan bulanan, dan semua ciri penting. Pelan GrowBig mereka adalah $ 5,95 sebulan, dan menawarkan banyak laman web, ruang 20GB, dan 25,000 lawatan bulanan. Pelan ini juga merangkumi semua ciri penting dan premium. Pelan termahal mereka adalah rancangan GoGeek, dengan harga $ 11.95 sebulan, yang menawarkan banyak laman web, 30GB sebulan, 100,000 lawatan bulanan, dan semua ciri penting, premium, dan Geeky Advanced.

Secara keseluruhan, kedua struktur harga ini sangat setanding, walaupun BlueHost menawarkan sedikit penyesuaian. Rancangan untuk SiteGround sedikit diperkemas, tetapi semua ciri masih ada. Potongan harga mereka menjadikan harganya sangat berpatutan, walaupun harga biasa mereka jauh lebih tinggi.

Sukar untuk membandingkan kedua-dua perkhidmatan dari segi harga, kerana set ciri mereka dapat dibandingkan dan berbeza. Seperti yang saya katakan sebelumnya, jika anda memerlukan lebih banyak kuasa dan sanggup membayar lebih banyak, SiteGround mungkin akan menjadi pertaruhan terbaik anda. Ciri-ciri yang ditawarkannya disesuaikan dengan permintaan yang lebih tinggi, dan struktur harga mereka masih sangat kompetitif dibandingkan dengan BlueHost.

Pengguna dan orang baru yang masih belajar, sebaliknya, tidak akan mendapat kelebihan atau ciri tambahan yang diperlukan. Harga untuk BlueHost lebih murah pada akhirnya, jadi boleh menjadi idea yang baik untuk pergi ke jalan itu jika anda tidak memerlukan banyak tenaga.

Sokongan pelanggan juga merupakan perkara yang baik untuk dipertimbangkan sebagai sebahagian daripada harga BlueHost, kerana akhirnya setanding dengan SiteGround. Kedua-dua laman web mempunyai perkhidmatan pelanggan yang sangat baik, tetapi fokus BlueHost pada pembangun web yang lebih baru dan pelanggan yang kurang berpengalaman akhirnya akan menjadikan sokongan pelanggan mereka lebih dipercayai bagi mereka yang memerlukannya.

Keputusan: BlueHost atau SiteGround?

Sekarang kami telah menguraikan kedua-dua hos ini secara berdampingan, kami dapat melihat bahawa perkhidmatan mereka sangat setanding, tetapi SiteGround cenderung maju dari segi prestasi. Kami juga telah melihat bagaimana sumber pembelajaran BlueHost, program onboarding, dan kemudahan penggunaan umum sangat menarik bagi pengguna yang masih belajar. Ini berfungsi dengan baik dengan spesifikasi yang lebih rendah dan set ciri BlueHost yang masih kompetitif.

Walau bagaimanapun, sifat SiteGround yang berorientasikan pemaju menjadikannya sangat menarik untuk sekumpulan pelanggan yang sama sekali berbeza. Sekiranya anda seorang pembangun profesional atau orang yang menuntut kelajuan dan penyesuaian yang lebih tinggi untuk laman web anda, wang tambahan akan dibelanjakan dengan baik untuk memilih SiteGround.

Kedua-dua laman web mempunyai sejarah yang panjang, dan reputasi yang mapan dengan pangkalan pelanggan yang luas. Sukar untuk memilih pemenang yang pasti di sini, tetapi kerana kita mungkin ingin memulai dengan kecil, dengan banyak sokongan, BlueHost mendapat cadangan utama kami. Sekali lagi, jika anda mempunyai standard yang lebih tinggi, anda mungkin akan mendapati SiteGround sangat menarik sama.

Terdapat banyak ciri yang tidak saya lindungi untuk kedua-dua syarikat, dan komuniti pengguna mapan yang mungkin bersedia berkongsi cerita mereka sendiri dengan anda. Lakukan kajian anda sendiri dan lihat apakah anda tidak dapat menemui sesuatu yang saya terlepas.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector