InMotion Hosting vs A2Hosting – Syarikat Hosting mana yang terbaik?

01.06.2020
Perbandingan Hosting 'InMotion Hosting vs A2Hosting – Syarikat Hosting mana yang terbaik?
0 15 мин.

inmotion-vs-a2hosting


InMotion Hosting dan A2Hosting dipuji oleh pelanggan mereka. Sebelum anda memutuskan penyedia hosting mana yang harus dipilih daripada dua alternatif yang dihormati, anda perlu menyelidiki perinciannya. Dalam artikel ini, kami akan melalui tinjauan mendalam, memberikan anda kelebihan dan kekurangan kedua-dua syarikat.

Pada akhir artikel ini, anda akan mengetahui apa yang diharapkan daripada mereka. Oleh itu, akan lebih jelas mana yang paling sesuai dengan keperluan laman web anda. Anda akan melihat banyak alat percuma, ciri hebat, rancangan yang disesuaikan dengan baik, maklum balas pengguna umum mengenai kedua-dua pembekal itu dan banyak lagi. Sebilangan besar orang telah mendengar mengenai InMotion Hosting berkat sokongan pelanggannya yang berkualiti tinggi.

Walaupun merupakan bahagian penting dari mana-mana penyedia hosting web, masih banyak perkara penting yang ingin kita sebutkan mengenainya. Di A2Hosting, anda juga boleh mendapatkan banyak bantuan profesional dari sokongan pelanggan mereka, walaupun tidak banyak orang yang biasa dengan syarikat tersebut. Sebab di sebalik itu adalah A2Hosting sama sekali tidak menumpukan perhatian pada pengiklanan. Satu-satunya perkara yang mereka mahukan adalah melabur untuk meningkatkan perkhidmatan mereka. Sekarang mari kita lihat apa yang berlaku jika kita membandingkan dua nama besar ini!

InMotion – Hosting Web yang Konsisten

Pendatang baru dan pengguna lama biasanya tidak mempunyai pendapat yang sama mengenai penyedia hosting web. Pengguna baru lebih optimis terhadap perkhidmatan daripada pengguna yang mengalami kekurangannya. Walau bagaimanapun, InMotion Hosting sememangnya menjadi pengecualian. Sebagai salah satu penyedia yang paling konsisten, mudah mendapat kepercayaan kebanyakan pelanggannya. Syarikat ini mula ditubuhkan di sebuah pejabat kecil pada tahun 2001 dan pada awalnya hanya mempunyai dua orang anggota.

Semuanya bermula dengan pelayan tunggal yang berkembang menjadi dua pusat data besar setelah bertahun-tahun bekerja. Mereka mungkin bukan syarikat terbesar di industri ini, tetapi itu hanya kerana mereka melabur untuk meningkatkan perkhidmatan mereka dan menyediakan lebih banyak ciri berguna dengan rancangan mereka. Hosting bersama adalah jenis perkhidmatan yang awalnya mereka mulakan.

Sekarang mereka menyediakan pelbagai jenis rancangan hosting, termasuk perniagaan, VPS, penjual semula dan pakej khusus. Sebagai pengguna WordPress, anda dapat memanfaatkan pelbagai rancangan hosting bersama yang dioptimumkan untuk CMS dan WooCommerce juga. Perkhidmatan tambahan di InMotion termasuk pendaftaran domain, pembinaan laman web dan pelbagai alat hosting laman web.

Kelebihan & Kekurangan InMotion Hosting

Kelebihan InMotion Hosting

 • Jaminan wang dikembalikan terbaik – Tidak kira rancangan hosting yang anda pilih di InMotion, anda boleh yakin bahawa mereka akan mengembalikan semua wang anda sekiranya anda membatalkan langganan anda dalam 90 hari. Itu adalah jaminan pengembalian wang yang cukup murah hati, dan mungkin salah satu yang paling lama jika anda membandingkannya dengan beberapa penyedia lain. Tempoh 15, 30 dan 60 hari jauh lebih biasa, tetapi memberikan tempoh pembayaran balik yang lebih lama hanya menunjukkan betapa yakinnya penyedia dalam perkhidmatannya. Seiring berjalannya waktu, anda menemui semakin banyak ciri dan alat yang bagus dan ketika anda mencapai tanda 90 hari, anda tidak akan mahu meninggalkannya.
 • Ciri tanpa had berharga – Pemilik laman web memilih penyedia hosting berdasarkan sekumpulan fitur tanpa had yang ditawarkannya. Ini kerana setiap laman web mempunyai keperluan yang berbeza, dan jika ciri-ciri tanpa had yang ditawarkan oleh InMotion berguna untuk laman web anda, maka mungkin patut didaftarkan. Titik penjualan utama rancangan mereka adalah pemindahan data tanpa had dan ruang cakera tanpa had, dan anda boleh mendapatkannya walaupun dengan rancangan paling asas mereka. Banyak syarikat lain hanya menawarkan simpanan dan pemindahan yang terhad walaupun dalam rancangan mereka yang lebih maju, jadi ini sebenarnya merupakan kelebihan besar untuk InMotion Hosting.
 • Ciri tambahan secara percuma – Pembekal sangat menghargai pendatang baru sehingga memberikan nama domain percuma untuk mereka bersama dengan barang percuma lain. Yang perlu anda lakukan ialah mendaftar dan anda akan mendapat domain serta kredit percuma yang boleh anda gunakan untuk mempromosikan laman web anda. Enjin carian yang disokong di mana anda boleh mempromosikan adalah Google, Yahoo dan Bing. Di samping itu, InMotion memastikan bahawa data laman web anda sentiasa dilindungi dengan membuat sandaran biasa. Sandaran sepenuhnya automatik dan anda tidak perlu membayar sedikit pun, melainkan anda melampaui had tertentu. Tetapi kita akan membincangkannya kemudian.
 • Sokongan pelanggan yang berguna – Kesalahan, gangguan dan pepijat boleh berlaku pada bila-bila masa, walaupun anda seorang yang mahir berteknologi. Dalam kes tersebut, anda boleh tersekat dengan mudah dan mungkin memerlukan bantuan untuk dapat menyelesaikan masalah tersebut. Kes yang lebih mudah adalah apabila anda ingin mengemukakan beberapa soalan mengenai pelayan atau platform yang sedang anda jalankan. Kedua-dua kes tersebut menunjukkan bahawa mesti ada pasukan sokongan pelanggan yang dapat Anda hubungi apabila ada masalah. Nasib baik, sokongan pelanggan adalah salah satu pilihan InMotion Hosting yang kuat. Anda hampir tidak dapat mencari syarikat yang melakukannya dengan lebih baik, walaupun terdapat banyak syarikat yang lebih besar. Mereka mempunyai pasukan profesional terlatih yang siap membantu anda 24/7. Mereka dapat dihubungi melalui berbagai saluran, termasuk telefon, sembang langsung, pesan e-mel, atau formulir kontak. Selain itu, mereka mempunyai pangkalan pengetahuan yang luas di mana semua masalah umum diselesaikan dan dijelaskan secara mendalam. Dengan menggunakan bar Cari, anda boleh menemui banyak panduan, tutorial video dan Soalan Lazim di perpustakaan mereka.
 • Komponen pelayan mewah – Prestasi laman web anda kebanyakan bergantung pada perkakasan yang digunakan oleh penyedia hosting anda. Sekiranya akan ketinggalan zaman, ini akan memberi kesan negatif pada masa memuatkan halaman web anda. Inilah sebabnya mengapa anda harus memilih penyedia yang tidak segan untuk melabur dalam perkakasan terkini. InMotion Hosting menganggap wajib melengkapkan pelayan mereka dengan komponen canggih. Syarikat telah mengisi 2 pusat data dengan pelayan mereka setakat ini yang kedua-duanya terletak di Amerika Syarikat. Mereka menjamin bahawa laman web anda dapat berkomunikasi dengan pelayan dengan sedikit atau tidak berlengah. Penyedia dapat meningkatkan kelajuan pelayan mereka dengan infrastruktur perisian dan pengurusan akaun yang tepat, tetapi pada akhirnya, prestasi akan banyak bergantung pada perkakasan.
 • Rekod waktu operasi yang meyakinkan – Sekiranya anda ingin mengarahkan banyak lalu lintas ke laman web anda sebagai pemilik perniagaan atau juga blogger, anda perlu memastikan bahawa masa penyedia anda berada di atas tanda 99%. Anda boleh mengira maksud nombor ini dengan mudah. Ini bermaksud bahawa laman web anda hanya akan mengalami waktu henti sekitar 6 jam sepanjang tahun, yang pada dasarnya tidak ada. Perlu diingat bahawa ini adalah senario terburuk. InMotion Hosting adalah salah satu penyedia yang berjaya mengekalkan waktu operasinya melebihi 99%, jadi anda tidak perlu risau penonton anda dengan kecewa meninggalkan laman web luar talian anda. Mereka banyak melabur ke pelayan Dell dan komponen Cisco terbaru, yang menerangkan bagaimana mereka dapat begitu konsisten dengan masa operasi. Ini sudah terdengar cukup bagus, tetapi mereka perlu memastikan ada pasukan pakar yang memantau pelayan sekiranya ada yang tidak kena. Tambahkan infrastruktur canggih dan komponen manusia dan hasilnya adalah hosting yang hebat dan boleh dipercayai.
 • Keselamatan tahap tinggi – Keselamatan adalah satu lagi kelebihan InMotion Hosting. Dengan penapis spam mereka, peti masuk e-mel anda tidak lagi menjadi kekacauan yang penuh dengan spam. Sebaliknya, ia akan diisi dengan e-mel sebenar yang sebenarnya penting. Untuk melindungi anda daripada perisian hasad dan memperbaharui segala-galanya, mereka menggunakan dua platform keselamatan yang popular: Patchman dan Sucuri. Patchman hebat dalam mengesan dan menghapus perisian hasad, dan juga mengesan titik-titik yang rentan di laman web anda dan menggunakan patch terbaru bila perlu. Sucuri, sebaliknya bertanggungjawab untuk amaran keselamatan, sandaran, prestasi laman web dan perisian hasad. Kedua-duanya adalah penyelesaian yang sangat hebat, yang menjamin bahawa anda dilindungi seratus peratus.
 • Pengurangan jejak karbon – InMotion bukan jenis penyedia yang mencemarkan persekitaran dengan pelayannya. Mereka menggunakan turbin angin untuk menghasilkan tenaga dengan cara yang mesra alam. Pusat data memerlukan begitu banyak tenaga sehingga meninggalkan jejak karbon yang signifikan untuk mengekalkannya dengan cara tradisional. InMotion pada dasarnya memberi anda peluang untuk menyumbang kepada pengurangan jejak karbon dengan mendaftar ke pakej hosting mereka. Sudah tentu, ini juga merupakan amalan pemasaran yang baik untuk syarikat, tetapi pengurangan pencemaran semakin penting di planet kita.

Kekurangan InMotion Hosting

 • Harga tidak optimum – Pemilik laman web yang mendaftar ke rancangan web hosting biasa biasanya ingin pergi selangkah demi selangkah. Apabila laman web mereka berkembang, mereka akhirnya mahu beralih ke rancangan seterusnya yang sedikit lebih kuat dan lebih mahal daripada yang sebelumnya. Lagipun, anda tidak mahu membayar lebih banyak sumber yang sebenarnya anda perlukan. Masalah dengan InMotion Hosting adalah bahawa rancangan hosting mereka tidak begitu ideal. Sekiranya anda memulakan dengan rancangan termurah mereka, anda akan kehabisan sumber dengan cepat dan akan ada jurang harga yang besar antara rancangan seterusnya dan rancangan semasa anda. Belum lagi anda tidak dapat membayar bulanan, kerana hanya ada kontrak satu tahun atau lebih. Pendatang baru mungkin tidak mahu tinggal selama setahun penuh. Namun, mereka dapat memanfaatkan jaminan pulangan wang selama 90 hari di InMotion. Menurut maklum balas, jaminan ini tidak banyak memberi makna. Ramai orang memutuskan untuk pergi tepat setelah melihat harganya.
 • Batasan pakej yang dipersoalkan – Sekiranya anda melihat rancangan hosting di InMotion, sepertinya mereka berusaha memaksa pengguna mereka untuk meningkatkan rancangan mereka. Sebagai contoh, rancangan Pelancaran mereka menghadkan anda ke 2 laman web dan 2 pangkalan data, walaupun ini adalah rancangan yang cukup kuat dengan semua ciri lain yang termasuk dalam pakej. Ini datang sebagai batasan yang tidak perlu. Bagi mereka yang benar-benar ingin meningkatkan kehadiran dalam talian mereka dengan lebih dari 2 laman web, satu-satunya pilihan adalah membayar rancangan seterusnya yang mungkin kuat. Ia seperti membuang beberapa dolar ke luar tingkap setiap bulan. Anda boleh menemui banyak penyedia lain di mana rancangan disesuaikan dengan cara supaya anda dapat perlahan-lahan menguruskan belanjawan anda dengan perniagaan dalam talian anda sehingga anda dapat memperoleh rancangan seterusnya. Sebilangan besar dari mereka juga membolehkan anda menjadi tuan rumah lebih daripada 2 laman web, jika tidak terhad.
 • Penyediaan akaun yang panjang – Keseluruhan proses penyediaan di InMotion Hosting agak panjang dan rumit. Daripada membuatnya semudah dan secepat mungkin, mereka memilih untuk memimpin pelanggan mereka melalui rangkaian halaman yang memerlukan masa yang lama untuk diselesaikan. Tidak semestinya proses yang menjengkelkan untuk menghidupkan dan menjalankan pelayan dan laman web anda.
 • Sandaran percuma terhad – Walaupun mereka membuat sandaran data laman web anda secara berkala, mereka telah menetapkan had tertentu pada perkhidmatan sandaran percuma mereka. Selagi data laman web anda tidak mengambil 10GB, anda akan mendapat salinan sandaran. Sekiranya melebihi had itu, ia akan menjadi perkhidmatan berbayar. Namun, dapat difahami bahawa mereka tidak mahu menyimpan sejumlah besar data secara percuma. Juga, fail yang berusia lebih dari 4 bulan akan dipadamkan, sehingga sejauh mana mereka membiarkan anda kembali ke masa lalu.

A2Hosting – Web Hosting Berkualiti Tinggi

Sebab mengapa penyedia hosting ini tidak begitu popular adalah kerana mereka tidak suka melabur untuk mempromosikan jenama mereka. Matlamat utama mereka adalah untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan hosting mereka sebanyak mungkin. Malah, mereka tidak perlu mengiklankan diri mereka sendiri. Sebilangan besar orang yang mencari laman web mereka dan mendaftar ke salah satu pakej hosting mereka langsung menjadi yakin bahawa mereka berurusan dengan syarikat hosting yang sangat kuat.

Daripada berusaha menarik perhatian pelanggan mereka secara langsung, A2 banyak berinvestasi dalam mengalahkan nama besar lain dalam industri dari segi kepantasan, waktu operasi, ciri, keselamatan dan sokongan pelanggan. Pada akhirnya, hasilnya sama. Perkhidmatan mereka menarik perhatian semakin banyak pemilik laman web yang ingin mendaftar dan mengembangkan perniagaan mereka.

Kelebihan & Kekurangan A2Hosting

Kelebihan A2Hosting

 • Masa pemuatan sepantas kilat – Seperti yang kami sebutkan, hosting berkualiti adalah semua yang anda harapkan dari A2Hosting. Pelayan mereka dilengkapi dengan perkakasan terkini, yang menjamin kelajuan memuatkan halaman dengan pantas untuk pemilik laman web. Ini bukan sahaja yang dikatakan syarikat di laman rasmi mereka, tetapi pelanggan mereka juga mengatakan perkara yang sama dalam ulasan mereka. Bagi mereka yang berminat dengan perkhidmatan mereka, A2Hosting mempunyai pusat data yang terdapat di tiga lokasi. Ini termasuk Michigan, Amsterdam dan Singapura, yang meliputi Amerika Syarikat, Eropah dan Asia masing-masing. Ini menjamin hosting laman web yang boleh dipercayai untuk orang-orang dari seluruh Dunia. Untuk memastikan pelayan mereka berjalan pada prestasi terbaik, mereka hanya membenarkan sebilangan laman web tertentu untuk berjalan di setiap pelayan.
 • Ini juga menghalang penyumberan luar, jadi A2Hosting pasti bukan jenis penyedia yang menjual lebih banyak akaun hosting daripada yang sebenarnya dapat mereka kendalikan.
 • Sokongan terlatih – Pasukan sokongan pelanggan mereka tidak hanya terlatih, tetapi juga ahli dalam menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan laman web atau perkhidmatan hosting anda. Dengan A2Hosting, anda tidak perlu menunggu berjam-jam sehingga masalah dapat diselesaikan. Mereka sentiasa berusaha untuk membantu satu pelanggan demi pelanggan. Anda juga boleh menghubungi mereka melalui e-mel, sembang langsung dan telefon. Kakitangan yang sangat ramah dan tepat pada waktunya menyedari hakikat bahawa setiap minit penting bagi pemilik laman web. Mereka tersedia sepanjang masa, menunggu pelanggan yang memerlukan pertolongan. Sekiranya kami menilai sokongan pelanggan mereka, kami pasti akan memberikan penilaian 5 bintang berdasarkan prestasi mereka yang baik dalam beberapa tahun kebelakangan ini.
 • Waktu operasi pelayan yang sangat baik – A2Hosting sejauh ini cukup berjaya dalam memastikan masa operasi pelayan mereka melebihi 99.92%, yang merupakan jumlah yang mengalahkan banyak penyedia lain di industri ini. Maksudnya ialah jika anda menjalankan laman web anda di pelayan mereka, maka rata-rata ia akan mengalami 6-7 jam waktu henti setiap tahun. Memandangkan masalah boleh berlaku sepanjang masa dan tidak ada penyedia hosting yang sempurna, itu adalah jumlah yang cukup kemas. Sebilangan besar penyedia bersusah payah untuk mengekalkan waktu operasi melebihi 99%.
 • Keselamatan terurus – Bersama dengan pakej hosting, penyedia juga menggunakan langkah-langkah keselamatan tertentu ke akaun anda. Virus dan serangan penggodam agak kerap, sebab itulah mereka perlu melindungi data laman web anda dari bahaya. Setelah anda mendaftar, mereka akan mengaktifkan firewall yang memberikan perlindungan daripada ancaman tanpa jeda. A2Hosting menghalang perisian hasad menghampiri data anda dengan HackScan, perkhidmatan keselamatan yang popular dan sangat berkesan. Ini agak berbeza dengan yang disediakan oleh syarikat hosting lain, kerana ini tidak memerlukan anda memantau perisian itu sendiri. A2Hosting akan melakukannya untuk anda, sementara anda dapat menumpukan perhatian pada tugas laman web anda. Mereka menyediakan perkhidmatan yang bahkan tidak memerlukan anda untuk mengekalkannya.
 • Pemindahan laman web percuma – Ini biasanya bukan pengalaman yang menyenangkan ketika anda meninggalkan penyedia hosting web. Biasanya ada bayaran tambahan yang disertakan, dan bahkan tidak memikirkan meminta mereka memindahkan data laman web anda. Walau bagaimanapun, A2Hosting sama sekali tidak seperti itu. Mereka murah hati walaupun dengan pelanggan yang ingin menamatkan langganan mereka. Katakan anda mahu meninggalkan penyedia selepas satu tahun berlangganan kerana anda telah menemui alternatif yang lebih menjanjikan. Sekiranya demikian, mereka akan dengan senang hati membantu anda memindahkan data laman web anda ke pelayan baru. Siapa tahu, mungkin anda akhirnya akan memutuskan untuk kembali. Ini hanya memerlukan penyedia hosting baru untuk menjalankan cPanel di pelayan mereka. Perkhidmatan ini sangat berguna untuk laman web yang lebih besar yang mengumpulkan banyak kandungan dan pengguna. Ini juga merupakan perkhidmatan berbayar yang hebat, tetapi mereka memutuskan untuk melakukannya secara percuma.
 • Hosting dengan tenaga hijau – A2Hosting adalah salah satu syarikat hosting yang menyumbang kepada persekitaran yang lebih baik dan sihat. Menjalankan pelayan dengan tenaga hijau adalah penyelesaian yang semakin popular di kalangan penyedia hosting. Bukan hanya tangkapan pemasaran, kerana mengurangkan kerosakan yang disebabkan oleh aktiviti tersebut sangat penting pada masa kini. A2Hosting ingin memberi orang peluang untuk menjadikan Dunia sebagai tempat yang lebih baik dengan memilih pelayan yang tidak mencemarkan persekitarannya. Syarikat bekerjasama dengan Carbonfound.org, yang merupakan organisasi yang berdedikasi untuk mengurangkan jejak karbon yang disebabkan oleh pelbagai aktiviti yang berbeza. Oleh itu, laman web anda akan dijalankan pada pelayan neutral karbon.

Kekurangan A2Hosting

 • Pelan hosting mahal – Syarikat hosting ini mempunyai prestasi tinggi, staf profesional, keselamatan maksimum, tetapi dengan kos berapa? Ternyata harga di A2Hosting jauh lebih tinggi daripada purata. Kami tidak mengatakan bahawa anda tidak mendapat cukup nilai untuk wang anda. Walau bagaimanapun, jika anda mencari rancangan hosting yang berpatutan, mungkin ini bukan syarikat yang harus anda jalani. Setelah melihat rancangan hosting bersama mereka, anda akan melihat bahawa yang paling murah berharga $ 4.90 sebulan. Untuk menurunkan harganya, anda boleh melakukannya dengan mendaftar kontrak 1, 2 atau 3 tahun mereka. Ini dapat mengurangkan harganya dengan ketara, menjadikan rancangan Lite mereka hanya berharga $ 3,92 sebulan. Sekiranya anda mempertimbangkan rancangan hosting dan ciri-ciri yang sesuai untuk laman web anda secara keseluruhan, maka kami hanya boleh mengesyorkan anda menggunakan rancangan 3 tahun. A2Hosting pasti mempunyai beberapa pakej hosting yang hebat, tetapi sangat menyakitkan untuk membayarnya dari bulan ke bulan dengan anggaran yang rendah.
 • Pelan mewah rendah – Walaupun anda dapat menjumpai beberapa rancangan murah yang menjanjikan untuk laman web anda di A2Hosting, mereka mungkin dengan pantas meminta anda beralih ke yang lebih kuat. Sebagai contoh, pelan Lite menghadkan anda ke laman web tunggal dengan 5 pangkalan data. Ini hanya menunjukkan bahawa rancangan ini tidak dirancang untuk jangka masa panjang. Baiklah, jika anda memastikan lalu lintas dan kandungan laman web anda sentiasa rendah. Sekurang-kurangnya kita dapat mengatakan bahawa rancangan Lite memberikan kelajuan memuatkan halaman yang luar biasa. Dua pakej lain (Swift dan Turbo) lebih pantas. Namun, jika anda mempunyai wang maka anda tidak boleh menjauhi rancangan yang lebih hebat di A2Hosting. Anda pasti tidak akan menyesal.

A2Hosting vs InMotion – Yang Mana Yang Harus Di Pilih?

InMotion Hosting bukan syarikat terbesar, tetapi pastinya syarikat yang berkembang pesat. Mereka mungkin tidak memiliki pusat data sebanyak persaingan mereka, tetapi mereka banyak melabur dalam menyediakan perkhidmatan berkualiti tinggi. Ia mendapat banyak maklum balas positif dari pengguna kanan dan pendatang baru. Mereka berusaha untuk menyediakan pengguna dengan alat yang mereka perlukan untuk berjaya dalam talian.

Di InMotion, setiap rancangan hosting dilengkapi dengan fitur yang berguna, apatah lagi masing-masing memberikan persembahan yang tidak siuman. Yang paling penting bagi pelanggan mereka adalah kebebasan sepenuhnya mereka sebagai syarikat dan jaminan wang dikembalikan mereka. Di InMotion, pengguna tidak merasakan tekanan untuk segera berkomitmen pada perkhidmatan. Sebaliknya, mereka meluangkan masa dan mencuba semua ciri menarik.

Jadi mengapa anda mesti memilih A2Hosting? Jawapannya mudah. Mereka jelas tidak peduli dengan iklan, tipu muslihat pemasaran atau trik kewangan. Anda tidak benar-benar mendengar tentang mereka, kerana mereka sibuk memberikan prestasi terbaik untuk pelanggan mereka dan menjaga kualiti perkhidmatan mereka. Mereka dengan mudah memastikan masa operasi melebihi 99% dan memberikan keselamatan dan sandaran yang luar biasa. Mana yang terdengar lebih baik? Terserah anda untuk membuat keputusan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector