WPEngine vs Cloudways – Host WordPress Terurus mana yang terbaik?

wpengine-vs-cloudways


Semasa mencari hos web, kita sering menjadi terharu dengan semua perkhidmatan yang ada di luar sana. Terutama ketika kita baru memulakan atau meningkatkan untuk pertama kalinya, mencari tahu syarikat mana yang akan dikendalikan untuk hosting web anda boleh menjadi mimpi buruk.

Penting untuk menyingkirkan semua pemasaran yang mencolok dan melihat dengan teliti apa yang diperlukan oleh laman web anda, dan bagaimana pelbagai syarikat di luar sana dapat membantu anda memenuhi keperluan tersebut. Untuk itu, kami memerlukan kaedah yang baik untuk menguraikan asas-asasnya dan menyesuaikan diri dengan masalah ini dengan potongan kecil.

Untuk melihat jenis gigitan seperti ini yang perlu kita fokuskan, hari ini kita akan melihat dua syarikat hosting, dan bagaimana mereka mengumpulkan secara bersebelahan. Melalui proses ini dengan laman web yang berbeza adalah kaedah terbaik untuk mengenali industri anda, dan benar-benar melihat apa yang ditawarkan oleh setiap syarikat.

Untuk hari ini, kita akan melihat dua perkhidmatan hosting yang berfokus pada WordPress; WPEngine dan Cloudways. Kedua-dua laman web ini menawarkan perkhidmatan yang sangat diterima dan terkenal, kedua-duanya dengan pendekatan unik untuk niche tertentu ini. Walaupun kedua-dua laman web ini banyak ditawarkan, terutama dari segi fungsi WordPress, mereka pasti mempunyai kedua-dua bidang yang perlu diperbaiki, juga.

Untuk memulakan kami, kami akan membahas WPEngine, siapa mereka, dan apa sebenarnya.

Apa itu WPEngine?

Perisian WordPress mempunyai banyak laman web pada masa ini. Oleh itu, banyak host telah memilih untuk memfokuskan perkhidmatan mereka pada penyediaan perkhidmatan hosting WordPress yang dioptimumkan, yang dirancang untuk berfungsi dengan sempurna dengan pemasangan dan pemalam WordPress. WPEngine adalah salah satu hos utama WordPress yang fokus di pasaran.

Menurut laman web WPEngine, 30% daripada semua laman web di seluruh internet dibina menggunakan WordPress. Selain itu, 27% dari 10k laman web teratas berdasarkan trafik juga dikuasakan oleh WordPress. Angka-angka ini benar-benar mendorong realiti daya maju WordPress sebagai platform kandungan, dan laman WordPress yang dihoskan dengan baik boleh menjadi kelebihan besar bagi jenis laman web tertentu.

Pelan berbeza WPEngine menawarkan pelbagai statistik dan perkhidmatan berorientasikan WordPress, dan mereka memberikan tahap sokongan pelanggan dan kemudahan penggunaan, menjadikannya pilihan yang sangat menarik untuk pemula, sementara masih memiliki kekuatan yang diperlukan untuk memenuhi keperluan laman web berskala lebih besar.

Mari kita lihat beberapa kelebihan yang ditawarkan WPEngine.

Kelebihan WPEngine

 • Pengoptimuman WordPress. WordPress adalah alat yang kuat yang dapat membina laman web berprestasi tinggi dengan banyak ciri dan kemungkinan hosting kandungan. Untuk memastikan laman web WordPress anda berkinerja tinggi, set perkakasan dan ciri pelayan WPEngine dirancang untuk memberi kuasa kepada pemasangan WordPress yang paling banyak. Pilihan mereka untuk rancangan yang dikongsi dan berdasarkan VPS adalah perkara yang baik untuk diingat juga, kerana ini menambahkan banyak fleksibiliti pada struktur harga dan kemampuan penskalaan WPEngine.
 • Tema StudioPress. Terdapat banyak tema premium, termasuk tema responsif mudah alih, tersedia melalui StudioPress. Menggunakan tema ini dengan laman web anda akan memberi anda kelebihan fungsi dan estetika yang mudah digunakan berbanding pereka lain yang harus membuat tema mereka sendiri atau membayar tambahan untuk yang premium melalui perkhidmatan lain. Sebilangan besar tema StudioPress ini dilengkapi dengan ciri keselamatan dan SEO terbina dalam.
 • Penilaian kesediaan. WPEngine mempunyai pasukan pakar yang siap sedia untuk melakukan penilaian di laman web anda untuk memastikannya berbentuk kapal sebelum disiarkan. Ini boleh menjadi tarikan besar bagi orang-orang yang baru bermula, atau yang cenderung melakukan banyak percubaan dengan reka bentuk dan ciri laman web mereka. Ujian itu sendiri dilakukan melalui ujian kesesuaian kod dan pementasan laman web.
 • WPEngine mempunyai banyak ciri kandungan yang diarahkan secara geotarget ke arah kawasan geografi tertentu. Ini membolehkan anda menyesuaikan cara orang-orang di berbagai belahan dunia berinteraksi dengan kandungan anda, sehingga anda dapat dengan mudah menjangkau jumlah pembaca yang luar biasa dengan fungsi laman web anda.
 • Sokongan pengguna. Sokongan WPEngine mempunyai ulasan pelanggan yang hebat, dan tersedia melalui sokongan telefon dan sembang langsung 24/7. Mereka juga menawarkan perpustakaan besar sumber pembelajaran yang dirancang untuk mendapatkan pereka web baru dan veteran berpengalaman yang terbiasa dengan selok-belok perkhidmatan.
 • Kehadiran global. Dengan pelayan yang berpusat di AS, Eropah, Timur Tengah, Asia, dan Afrika, WPEngine mampu menawarkan kelajuan dan kebolehcapaian pelayan yang luar biasa di mana sahaja anda berada. Mempunyai kehadiran global seperti ini bermaksud WPEngine akan selalu dapat memberikan anda prestasi terbaik untuk pasaran di mana anda berada dan aktif.
 • Pelbagai perkongsian. WPEngine bekerjasama dengan pelbagai perkhidmatan lain, dan hasilnya menawarkan pelbagai inovasi. Pelbagai rakan mereka termasuk Perkhidmatan Web Amazon, Google Cloud, dan lain-lain. Semua kandungan mereka yang disediakan melalui perkongsian dioptimumkan untuk digunakan dengan WordPress, dan menyediakan banyak ciri tambahan yang tidak dapat ditandingi oleh banyak pesaing.

Sudah tentu banyak yang disukai mengenai perkhidmatan WPEngine. Mereka mempunyai sokongan pelanggan yang sangat baik, sumber daya kapal terbang, dan kehadiran global yang pada dasarnya menjamin prestasi yang baik dan masuk akal untuk pasaran geografi anda.

Struktur harga mereka juga cukup serba boleh, tetapi kita akan sampai pada seketika. Terdapat jelas beberapa cara lain di mana WPEngine tidak dapat dibandingkan dengan persaingan, dan bukan idea yang baik untuk membuat keputusan tanpa melengkapkan penyelidikan kami.

Untuk itu, mari kita lihat cara-cara di mana WPEngine cenderung kekurangan.

Kekurangan WPEngine

 • Kurang serba boleh daripada beberapa pesaing. WPEngine menawarkan pelbagai rancangan khusus untuk digunakan dengan WordPress. Walaupun ini menjadikannya sangat serba boleh dan berskala untuk laman web berasaskan WordPress, fungsi mereka tidak begitu menarik untuk laman web yang tidak akan menggunakan platform WordPress. Oleh kerana kedua-dua laman web yang kita lihat hari ini tertumpu pada pengoptimuman WordPress, ini bukan masalah kecil, tetapi masih boleh menjadi perkara baik yang perlu diingat untuk terus maju.
 • Oleh kerana WPEngine menawarkan pelbagai jenis ciri, kadang-kadang melalui perkongsian dengan perkhidmatan lain, beberapa antara muka dan ciri mereka agak sukar untuk digunakan. Walaupun sistem ini dirancang agar mudah digunakan, masih ada aspek-aspek yang memerlukan sedikit masa untuk belajar bagaimana menggunakannya dengan berkesan.
 • Beberapa sekatan. Untuk menawarkan kelajuan dan waktu operasi terbaik di pasaran, WPEngine meletakkan sedikit batasan pada pemasangan dan pemalam yang berbeza yang boleh anda gunakan untuk laman WordPress anda. Walaupun ini cukup standard, dan membolehkan WPEngine menawarkan jenis pengoptimuman WordPress terkemuka yang terkenal, masih mengecewakan ketika bekerja dengan platform yang berpotensi serba boleh.

Untuk hosting WordPress yang hebat dengan kehadiran global dan harga yang berpatutan, WPEngine adalah pilihan yang sangat kompetitif. Sama ada anda baru dan ingin mula menggunakan rancangan bersama mereka, atau seorang veteran yang ingin meningkatkan kehadiran dalam talian mereka, WPEngine mempunyai banyak sumber dan ciri yang anda perlukan untuk membantu anda sepanjang perjalanan.

Kelemahan mereka juga tidak terlalu memalukan. Sebilangan besar dari mereka cukup standard ketika datang ke perkhidmatan hosting berasaskan WordPress. Oleh itu, kita tidak akan benar-benar memahami bagaimana kebaikan dan keburukan ini bersaing dengan persaingan sehingga kita melihat syarikat seterusnya dalam senarai.

Untuk pandangan seterusnya, kita akan membahas Cloudways, dan bagaimana perbezaannya dengan perkhidmatan lain di pasaran hosting.

Apa itu Cloudways?

Cloudways adalah platform hosting awan terurus yang mudah digunakan. Mereka menyediakan konsol yang dikendalikan untuk hosting laman web di pelayan awan. Walaupun mereka menyediakan pelbagai perkhidmatan, mereka mempunyai fokus besar pada hosting WordPress. Model unik mereka juga memberi mereka beberapa kelebihan lain juga.

Infrastruktur awan sebenar mereka disediakan oleh pihak ketiga seperti DigitalOcean, Vultr, Amazon, dan Google. Mereka juga menawarkan migrasi percuma ke platform mereka untuk mendapatkan pasukan pakar yang mengendalikan pengurusan pelayan dan keselamatan anda, sementara anda memfokus pada bahagian laman web anda yang penting bagi anda.

Satu lagi ciri unik Cloudways adalah harga bayar semasa anda pergi. Mereka sebenarnya mempunyai kontrak setiap jam yang membolehkan anda membayar perkhidmatan mereka sehingga jam, jadi anda tidak akan pernah membayar untuk perkhidmatan yang akhirnya tidak anda gunakan. Terdapat beberapa ciri harga menarik yang lain juga, tetapi kita boleh mendapatkannya dalam sekejap.

Buat masa ini, mari kita mulakan dengan melihat pelbagai kelebihan yang dapat diberikan oleh Cloudways untuk kita.

Kelebihan Cloudways

 • 5 perkhidmatan hosting awan yang berbeza. Hosting Cloudways sebenarnya disediakan melalui pilihan anda salah satu daripada lima syarikat pihak ketiga. Syarikat tersebut merangkumi DigitalOcean, Linode, Vultr, Amazon Web Services, dan Google Cloud Platform. Menawarkan perkhidmatan dari pelbagai penyedia membolehkan Cloudways memberikan ciri keselamatan dan pengurusan pelayan yang hebat, antara muka yang mudah digunakan, dan sokongan pelanggan yang sangat baik berdasarkan perkhidmatan awan mana yang anda memutuskan untuk pergi.
 • Mudah untuk digunakan. Selain pangkalan pengetahuan dan blog yang luas yang memperincikan selok-belok perkhidmatan mereka, Cloudways juga mempunyai UI yang intuitif dan mudah digunakan yang mudah diambil walaupun untuk pereka web yang tidak berpengalaman. Ini adalah sentuhan yang bagus jika anda baru atau kurang berpengalaman dalam hal perkhidmatan hosting.
 • Sokongan pengguna. Cloudways menyediakan perkhidmatan pelanggan yang disemak dengan baik melalui telefon atau sembang langsung 24/7. Walaupun pilihan ini cukup standard untuk kebanyakan perkhidmatan hosting yang berharga, masih yakin untuk mengetahui bahawa anda akan mendapat akses kepada sokongan pelanggan yang kompeten melalui jalan pilihan anda.
 • Pelayan pantas. Oleh kerana perkhidmatan hosting awan Cloudways yang sebenarnya disediakan oleh beberapa penyedia hosting awan pihak ketiga yang terkemuka, mereka mempunyai pelayan yang sangat kuat untuk platform mereka. Oleh kerana mereka dapat menumpukan pada aspek pengurusan dan antara muka pengguna perkhidmatan mereka, hosting awan luar sangat pantas dan melakukan pekerjaan yang sangat baik untuk terus dikemas kini dan berdaya saing.
 • Sijil SSL percuma. Sebagai ciri keselamatan yang cukup standard, Cloudways menawarkan sijil SSL percuma untuk laman web yang dihoskan di platform mereka. Ini adalah sentuhan yang bagus, walaupun ia adalah ciri yang agak standard. Sijil SSL sangat penting untuk keselamatan laman web anda, dan selalu bagus untuk mendapatkan semua perkara ini di satu tempat dan bukannya perlu melalui pihak ketiga.
 • Pemalam cache WordPress percuma. Cloudways mempunyai plugin caching terbina dalam yang berfungsi Varnis dan menyediakan pilihan cache penyemak imbas. Ini membolehkan anda membuat cache laman web anda tanpa pergi ke pihak ketiga yang lain untuk perkhidmatan cache anda. Anda juga boleh mengawal pilihan cache dari panel tetapan WordPress.
 • Pelan bayar-seperti-anda-pergi. Cloudways menawarkan rancangan bayar-sambil-pergi yang ditagih mengikut masa pelayan. Ini berfungsi sedikit berbeza daripada penagihan setiap jam masa nyata, dan laman web yang menggunakan lebih banyak sumber akan dikenakan biaya lebih banyak per jam daripada pada rancangan komitmen yang lebih lama. Ini masih merupakan pilihan yang baik untuk laman web yang lebih kecil, dan sistem ini secara mengejutkan dapat digunakan untuk laman web berskala lebih besar yang tidak menggunakan banyak plugin berat.
 • Cubaan percuma. Cloudways menawarkan percubaan percuma selama 30 hari untuk perkhidmatan mereka. Ini sedikit berbeza dengan jaminan pulangan wang 30 hari yang biasa ditawarkan oleh kebanyakan syarikat, kerana anda tidak perlu meletakkan wang, dan tidak ada kemungkinan untuk ditagih untuk perkhidmatan yang tidak dapat dikembalikan. Anda tidak memerlukan kad kredit untuk mendaftar.
 • Komisyen rujukan pelanggan. Cloudways menawarkan program afiliasi yang membolehkan pengguna mengumpulkan komisen untuk merujuk pelanggan baru ke perkhidmatan. Masa anda mungkin dapat dihabiskan dengan lebih baik untuk merancang atau mengurus laman web dan perniagaan anda, tetapi ini adalah gimik kecil yang menyeronokkan.
 • Kemas kini automatik yang mudah. Cloudways membolehkan anda menjadualkan kemas kini automatik perisian WordPress anda dengan mudah. Ini adalah ciri yang baik sebagai sebahagian daripada label hosting awan “dikelola” mereka, dan menjadikan laman web anda lebih terkini untuk diperbaharui.
 • Aplikasi tanpa had untuk sebarang rancangan. Semua rancangan yang ditawarkan oleh Cloudways menawarkan aplikasi tanpa had bersama dengan pemasangan WordPress anda. Ini bagus untuk orang yang ingin menjalankan laman web dengan pelbagai ciri berasaskan aplikasi. Aplikasi tambahan akan menggunakan sumber tambahan, dan ini penting untuk diingat jika anda mempertimbangkan struktur bayar-sambil-pergi.
 • Penghijrahan percuma. Seperti mana-mana hos web yang baik, Cloudways menawarkan penghijrahan laman web anda secara percuma ke platform hosting mereka. Ini adalah ciri lain yang cukup standard dengan rancangan hosting yang mempunyai reputasi baik, dan ini lebih merupakan gimik pemasaran daripada ciri sebenarnya. Namun, adalah baik untuk mengelakkan pembayaran dari poket anda sendiri untuk penghijrahan laman web jika anda tidak perlu.

Terdapat banyak perkara yang disukai mengenai Cloudways, dan mereka mempunyai pendekatan unik untuk menyediakan perkhidmatan berasaskan awan yang sangat baik. Perkhidmatan mereka berfungsi dengan baik untuk laman web berasaskan WordPress, tetapi mereka tidak terhad di ceruk itu sebagai perkhidmatan khusus seperti WPEngine.

Sudah jelas bahawa pereka web yang cerdas dapat memanfaatkan perkhidmatan Cloudways dengan sangat baik, tetapi masih penting untuk mengatasi beberapa kekurangan mereka sebelum meneruskan pertimbangan kami. Selanjutnya, kita akan melihat beberapa kelemahan yang berlaku bersama Cloudways.

Kekurangan Cloudways

 • Tiada pendaftaran domain. Walaupun Cloudways menyediakan perkhidmatan hosting awan terurus yang baik melalui pelbagai syarikat hosting awan pihak ketiga, mereka tidak memberikan pendaftaran untuk nama domain anda. Anda harus mendaftarkan domain anda melalui syarikat lain, yang boleh menjadi tarikan sekiranya anda terbiasa mendapatkan perkhidmatan ini dari syarikat hosting anda.
 • Tidak ada hosting e-mel. Selain kekurangan pendaftaran domain, Cloudways juga tidak memberikan alamat e-mel dan perkhidmatan hosting. Semua jenis ini masuk akal apabila anda memikirkan cara pengendalian cloud mereka ditangani, tetapi masih mengecewakan jika anda terbiasa mendapatkan semua perkhidmatan ini di satu tempat.
 • Sokongan sukar dicapai. Walaupun Cloudways mempunyai sokongan pelanggan yang disemak dengan baik dengan pelbagai jalan, terdapat beberapa laporan mengenai masa tindak balas yang perlahan melalui telefon atau melalui sembang langsung. Malang, tetapi ini adalah kelemahan yang cukup biasa, bahkan di kalangan syarikat yang mempunyai reputasi yang sangat baik untuk perkhidmatan pelanggan.

Sama seperti WPEngine, kelemahan ini bukanlah sesuatu yang terlalu besar. Namun, mereka masih penting untuk diingat, terutama ketika kita melangkah ke peringkat akhir keputusan kita.

Selanjutnya, kami akan menguraikan dua syarikat ini dan melihat bagaimana perbandingannya secara khusus dalam tiga kategori berbeza. Kami akan melihat bagaimana prestasi kedua syarikat ini dari segi fungsi, sokongan, dan harga.

Perbandingan Fungsi

Kedua-dua WPEngine dan Cloudways memberikan sokongan yang sangat baik untuk laman web berasaskan WordPress, dan cukup serba boleh untuk laman web berskala kecil dan besar. Fungsi WPEngine sedikit lebih terhad, kerana lebih berorientasikan laman web berasaskan WordPress. Hosting Cloudways juga agak unik, dengan hosting awan pihak ketiga.

Secara keseluruhan, kedua-dua laman web mempunyai kehadiran global dan fungsi yang setanding ketika melihat sepenuhnya kemampuan WordPress mereka. Cloudways mempunyai beberapa percuma yang menarik seperti plugin percubaan dan caching mereka. Walaupun mereka mungkin tidak memiliki perpustakaan sumber pembelajaran yang sama dengan WPEngine, Cloudways nampaknya tetap menjadi pilihan yang sangat kuat untuk pelanggan baru dan berskala kecil.

Fungsinya sahaja agak kabur tanpa melihat harga, jadi kami akan kembali ke semua ini dan melihat sekarang bagaimana kedua-dua syarikat ini menangani sokongan.

Perbandingan Sokongan

Kedua-dua syarikat telah mengkaji sokongan pelanggan dengan sangat baik. Oleh kerana Cloudways menyediakan perkhidmatan hosting yang dikendalikannya melalui pihak ketiga, ini mungkin agak rumit dan anda akhirnya dapat menggunakan sokongan pelanggan dengan lebih kerap. Yang dikatakan, model hosting yang dikendalikan mereka menyederhanakan banyak aspek teknikal pengurusan dan keselamatan pelayan.

WPEngine di sisi lain menawarkan sokongan pelanggan melalui jalan yang sama, dan mempunyai reputasi yang sangat setanding dengan keberkesanan pasukan sokongan mereka. Ini masih agak sulit untuk dinilai, kerana kedua-dua syarikat telah menerima pasukan sokongan dengan sangat baik, tetapi reputasi kecil untuk masa tindak balas yang perlahan.

Perbandingan harga

Ini adalah saat membuat atau memecahkan banyak pelanggan. Tanpa melihat harga, mustahil untuk menilai sejauh mana keberkesanan perkhidmatan hosting tertentu. Struktur harga Cloudways agak rumit, kerana mereka menawarkan perkhidmatan cloud mereka melalui sebilangan syarikat pihak ketiga, tetapi kami akan membandingkan ringkasan komprehensif mengenai kedua-dua titik harga kedua-dua syarikat, namun.

 • WPEngine ountuk rancangan “permulaan” dari $ 35 sebulan, rancangan “pertumbuhan” dari $ 115 sebulan, rancangan “skala” dari $ 290 sebulan, dan rancangan khusus untuk orang yang memerlukan skala dan kebolehpercayaan yang lebih.
  • Harganya mungkin agak curam berbanding dengan Bluehost tetapi fungsinya jauh lebih serba boleh. Pelan “permulaan” memberi anda 25,000 lawatan, storan 10GB, lebar jalur bulanan 50GB, dan 1 laman web. Ini juga melampirkan dalam Kerangka Kejadian, Tema StudioPress, dan pilihan sokongan yang saya nyatakan sebelumnya.
  • Rancangan “pertumbuhan” meningkatkan jumlah ini sehingga 100,000 lawatan, penyimpanan 20GB, lebar jalur bulanan 200GB, dan 5 laman web.
  • Rencana “skala” adalah $ 290 yang sangat tinggi per bulan, dan merangkumi 400,000 kunjungan, penyimpanan 30 GB, lebar jalur 400 GB, dan 15 laman web.
  • Mereka juga mempunyai rancangan “khusus” untuk orang yang memerlukan laman web yang jauh lebih kuat. Ini meningkatkan lawatan berjuta-juta, penyimpanan ke kawasan 1TB, lebar jalur melebihi 400GB sebulan, dan hingga 25 laman web.
 • Laluan Awan berfungsi sedikit berbeza, dan mempunyai struktur harga yang berbeza berdasarkan perkhidmatan hosting pihak ketiga yang akhirnya anda pilih. Syarikat-syarikat yang menawarkan hosting cloud mereka melalui Cloudways termasuk DigitalOcean, Linode, Vultr, Amazon Web Services, dan Google Cloud Platform.
  • Julat harga dan kemampuan perkhidmatan berbeza ini berbeza-beza. Yang paling murah adalah DigitalOcean, dan yang paling mahal adalah Perkhidmatan Web Amazon.
  • Untuk DigitalOcean, rancangannya bermula pada $ 10 sebulan ($ 0,0139 sejam), dan merangkumi RAM 1GB, pemproses 1 teras, storan 25GB, dan lebar jalur 1TB.
  • Pelan ini berkisar hingga $ 1035 sebulan ($ 1,4375 sejam), yang membelikan anda 192 GB Ram, pemproses 32 teras, storan 3840GB, dan lebar jalur 12 TB.

Untuk Amazon, rancangannya bermula pada $ 34.91 sebulan (0.0485 sejam), yang memberi anda 1.75 GB RAM, pemproses 1vCPU, storan 4GB, dan lebar jalur 2GB.

 • Pelan ini berkisar hingga $ 3058.26 sebulan ($ 2.2476 per jam), yang merangkumi RAM 256GB, pemproses 64vCPU, storan 4GB, dan lebar jalur 2GB.

Secara keseluruhan, julat harganya jauh lebih berbeza dengan Cloudways, dan terdapat juga beberapa berita menarik. Anda mungkin menyedari bahawa rancangan DigitalOcean menawarkan storan dan lebar jalur yang jauh lebih unggul, tetapi penting untuk diperhatikan bahawa ini adalah harga permulaan untuk rancangan ini, dan ruang atau lebar jalur tambahan juga boleh dibeli.

Mengemasnya

Pada akhirnya, nampaknya WPEngine mungkin merupakan pilihan yang lebih baik untuk pemula dan laman web berskala lebih kecil, kerana titik harga dan kemudahan penggunaannya. Sekiranya anda berskala lebih besar, Cloudways mempunyai banyak pilihan yang tidak masuk akal dalam semua rencananya, dan banyak ciri sokongan yang baik untuk membantu anda meningkatkan dan mengurus sumber web.

Seperti biasa, jika anda mempunyai komen atau ingin menunjukkan sesuatu yang kami terlepas, beritahu kami!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map