WPEngine vs Pressidium – Yang Mana Hos WordPress Terurus Terbaik?

01.06.2020
Perbandingan Hosting 'WPEngine vs Pressidium – Yang Mana Hos WordPress Terurus Terbaik?
0 15 мин.

wpengine-vs-pressidium


Mencari hos web sering kali sangat menggembirakan. Terlalu banyak pilihan dan perkhidmatan khas yang ditawarkan di seluruh jaring. Ini boleh memberi kesan khusus kepada pereka web yang baru memulakan, atau meningkatkan kehadiran web mereka untuk pertama kalinya.

Memastikan pilihan web host anda mampu memenuhi kehendak laman web anda adalah salah satu langkah pertama terbaik yang boleh anda ambil. Mempunyai hosting yang sesuai dengan sokongan dan fungsi yang sesuai dengan keperluan anda dapat membuat setiap langkah proses menjadi lebih mudah. Ini hanya persoalan untuk memberitahu yang baik dari yang buruk.

Untuk mengetahui apa yang kita perlukan, kita akan melihat dua tuan rumah yang berbeza, dan melihat bagaimana mereka saling berdampingan. Ini membolehkan kita melihat apa yang perlu kita fokuskan, dan membolehkan kita benar-benar melihat apa yang ditawarkan oleh setiap syarikat. Ini juga merupakan kaedah yang baik untuk kita memutuskan mana yang lebih baik.

Hari ini, kita melihat WPEngine dan Pressidium. Ini adalah dua hos yang terkenal dengan ulasan baik dan harga yang kompetitif. Mereka berdua memfokuskan tenaga mereka pada hosting berasaskan WordPress, dan ciri dan statistik mereka mencerminkan ini. Semua rancangan mereka dibina dengan mempertimbangkan WordPress, dan mereka menjanjikan kelajuan sepantas kilat dan fungsi WordPress yang dioptimumkan dengan baik.

Oleh itu, mungkin terdapat lebih daripada beberapa cara di mana kedua-dua syarikat ini cenderung kekurangan persaingan. Oleh itu, mari kita mulakan dengan melihat WPEngine, siapa mereka dan apa sebenarnya.

Apa itu WPEngine?

Banyak laman web dikuasai oleh WordPress hari ini. Banyak host sebenarnya memberi tumpuan untuk menyediakan rancangan yang dioptimumkan yang dirancang untuk laman web berasaskan WordPress. WPEngine adalah salah satu hos berasaskan WordPress terkemuka di luar sana hari ini.

Menurut laman web mereka sendiri, 30% dari semua laman web dibina dengan WordPress, dan 27% dari 10,000 laman web teratas mengikut lalu lintas juga menggunakan WordPress. Angka-angka ini bercakap untuk diri mereka sendiri. WordPress adalah alat yang kuat yang dapat menggerakkan laman web yang sangat berkebolehan apabila digunakan dengan betul.

WPEngine berusaha menjadikan proses ini sesederhana dan berkebolehan mungkin, menyediakan pelbagai rancangan dan perkhidmatan berorientasikan WordPress. Mereka juga mempunyai reputasi yang baik untuk layanan pelanggan dan kemudahan penggunaan, yang menjadikan mereka pilihan yang sangat baik untuk pemula dan pereka web berpengalaman..

Selanjutnya, kita akan melihat pelbagai kelebihan yang ditawarkan WPEngine.

Kelebihan WPEngine

 • Pengoptimuman WordPress. WordPress adalah alat yang kuat yang dapat membina laman web berprestasi tinggi dengan banyak ciri dan kemungkinan hosting kandungan. Untuk memastikan laman web WordPress anda berkinerja tinggi, set perkakasan dan ciri pelayan WPEngine dirancang untuk memberi kuasa kepada pemasangan WordPress yang paling banyak. Pilihan mereka untuk rancangan yang dikongsi dan berdasarkan VPS adalah perkara yang baik untuk diingat juga, kerana ini menambah banyak fleksibiliti pada struktur harga dan kemampuan penskalaan WPEngine.
 • Tema StudioPress. Terdapat banyak tema premium, termasuk tema responsif mudah alih, tersedia melalui StudioPress. Menggunakan tema ini dengan laman web anda akan memberi anda kelebihan fungsi dan estetika yang mudah digunakan berbanding pereka lain yang harus membuat tema mereka sendiri atau membayar tambahan untuk yang premium melalui perkhidmatan lain. Sebilangan besar tema StudioPress ini dilengkapi dengan ciri keselamatan dan SEO terbina dalam.
 • Penilaian kesediaan. WPEngine mempunyai pasukan pakar yang siap sedia untuk melakukan penilaian di laman web anda untuk memastikannya berbentuk kapal sebelum disiarkan. Ini boleh menjadi tarikan besar bagi orang-orang yang baru bermula, atau yang cenderung melakukan banyak percubaan dengan reka bentuk dan ciri laman web mereka. Ujian itu sendiri dilakukan melalui ujian kesesuaian kod dan pementasan laman web.
 • WPEngine mempunyai banyak ciri kandungan yang diarahkan secara geotarget ke arah kawasan geografi tertentu. Ini membolehkan anda menyesuaikan cara orang-orang di berbagai belahan dunia berinteraksi dengan kandungan anda, sehingga anda dapat dengan mudah menjangkau jumlah pembaca yang luar biasa dengan fungsi laman web anda.
 • Sokongan pengguna. Sokongan WPEngine mempunyai ulasan pelanggan yang hebat, dan tersedia melalui sokongan telefon dan sembang langsung 24/7. Mereka juga menawarkan perpustakaan besar sumber pembelajaran yang dirancang untuk mendapatkan pereka web baru dan veteran berpengalaman yang terbiasa dengan selok-belok perkhidmatan.
 • Kehadiran global. Dengan pelayan yang berpusat di AS, Eropah, Timur Tengah, Asia, dan Afrika, WPEngine mampu menawarkan kelajuan dan kebolehcapaian pelayan yang luar biasa di mana sahaja anda berada. Mempunyai kehadiran global seperti ini bermaksud WPEngine akan selalu dapat memberikan anda prestasi terbaik untuk pasaran di mana anda berada dan aktif.
 • Pelbagai perkongsian. WPEngine bekerjasama dengan pelbagai perkhidmatan lain, dan hasilnya menawarkan pelbagai inovasi. Pelbagai rakan mereka termasuk Perkhidmatan Web Amazon, Google Cloud, dan lain-lain. Semua kandungan mereka yang disediakan melalui perkongsian dioptimumkan untuk digunakan dengan WordPress, dan menyediakan banyak ciri tambahan yang tidak dapat ditandingi oleh banyak pesaing.

Sudah tentu banyak yang disukai mengenai perkhidmatan WPEngine. Mereka mempunyai sokongan pelanggan yang sangat baik, sumber daya kapal terbang, dan kehadiran global yang pada dasarnya menjamin prestasi yang baik dan masuk akal untuk pasaran geografi anda.

Struktur harga mereka juga cukup serba boleh, tetapi kita akan sampai pada seketika. Terdapat jelas beberapa cara lain di mana WPEngine tidak dapat dibandingkan dengan persaingan, dan bukan idea yang baik untuk membuat keputusan tanpa melengkapkan penyelidikan kami.

Untuk itu, mari kita lihat cara-cara di mana WPEngine cenderung kekurangan.

Kekurangan WPEngine

 • Kurang serba boleh daripada beberapa pesaing. WPEngine menawarkan pelbagai rancangan khusus untuk digunakan dengan WordPress. Walaupun ini menjadikannya sangat serba boleh dan berskala untuk laman web berasaskan WordPress, fungsi mereka tidak begitu menarik untuk laman web yang tidak akan menggunakan platform WordPress. Oleh kerana kedua-dua laman web yang kita lihat hari ini tertumpu pada pengoptimuman WordPress, ini bukan masalah kecil, tetapi masih boleh menjadi perkara baik yang perlu diingat untuk terus maju.
 • Oleh kerana WPEngine menawarkan pelbagai jenis ciri, kadang-kadang melalui perkongsian dengan perkhidmatan lain, beberapa antara muka dan ciri mereka agak sukar untuk digunakan. Walaupun sistem ini dirancang agar mudah digunakan, masih ada aspek-aspek yang memerlukan sedikit masa untuk belajar bagaimana menggunakannya dengan berkesan.
 • Beberapa sekatan. Untuk menawarkan kelajuan dan waktu operasi terbaik di pasaran, WPEngine meletakkan sedikit batasan pada pemasangan dan pemalam yang berbeza yang boleh anda gunakan untuk laman WordPress anda. Walaupun ini cukup standard, dan membolehkan WPEngine menawarkan jenis pengoptimuman WordPress terkemuka yang terkenal, masih mengecewakan ketika bekerja dengan platform yang berpotensi serba boleh.

Walaupun terdapat kekurangan ini, WPEngine tetap menjadi pilihan yang sangat kompetitif. Mereka menyediakan hosting WordPress yang hebat dengan kehadiran global dan harga yang berpatutan. Pengguna baru akan mendapat banyak jarak tempuh dari pelbagai rancangan bersama, sementara hos web yang lebih berpengalaman atau berskala besar masih mempunyai banyak ruang dan pilihan untuk meningkatkan kehadiran dalam talian mereka.

Kekurangan yang berlaku dengan WPEngine tidak terlalu merosakkan. Sebilangan besar perkara ini tidak terlalu besar, dan cukup setara dengan kursus mengenai hosting WordPress yang hebat. Namun demikian, sukar untuk mendapatkan idea yang baik tentang bagaimana ciri-ciri ini dibandingkan tanpa melihat persaingan.

Selanjutnya, kita akan melihat Pressidium.

Apa itu Pressidium?

Pressidium adalah penyelesaian hosting WordPress terurus yang visi adalah untuk “merancang dan menyempurnakan perkhidmatan hosting terkelola yang terkemuka di industri untuk platform kegemaran kami – WordPress” Mereka menyediakan platform WordPress perusahaan yang dipercayai oleh syarikat teknologi dan juga 500 syarikat. Mereka dianggap unggul daripada host WordPress terkelola yang bersaing, dan mereka menjanjikan kualiti perkhidmatan, kepantasan, keselamatan, dan prestasi.

Dilancarkan pada tahun 2014 oleh pasukan pereka web veteran, mereka telah berkembang menjadi penyelesaian hosting yang terkenal dan dikaji semula. Mereka dianugerahkan Prestasi Hosting WordPress Tingkat Atas pada tahun 2015 dan 2016 oleh Review Signal.com. Terdapat banyak gembar-gembur di sekitar Pressidium, dan mereka nampaknya memberikan sebahagian besarnya.

Namun, satu perkara yang perlu dipertimbangkan ialah Pressidium mengenakan bayaran kepada penggunanya berdasarkan jumlah kunjungan yang dilayari laman web mereka. Ini jelas sedikit berbeza dengan cara syarikat lain menanganinya, di mana mereka biasanya akan menawarkan jumlah kunjungan yang lebih besar bersama dengan rancangan mereka yang lebih besar.

Ini jelas merupakan sesuatu yang anda ingin ingat semasa kami membincangkan maklumat lain mengenai syarikat ini. Oleh itu, kita tidak akan benar-benar tahu sehingga kita melihatnya, jadi mari kita lihat beberapa kelebihan yang ditawarkan oleh Pressidium kepada kita.

Kelebihan Pressidium

 • Pembayaran mudah. Pressidium menerima semua bentuk pembayaran utama, yang menjadikannya lebih mudah untuk menangani penagihan. Walaupun kebanyakan syarikat cukup pandai mengikuti kaedah pembayaran utama, beberapa syarikat mungkin gagal.
 • Jaminan wang dikembalikan selama 60 hari. Seperti mana-mana hos web yang baik, Pressidium mempunyai jaminan wang dikembalikan untuk perkhidmatan mereka jika anda membatalkannya dalam 60 hari. Ini adalah kira-kira dua kali selagi jaminan 30 hari yang ditawarkan oleh kebanyakan syarikat. Senang ada jaminan yang baik, untuk mengurangkan risiko. Seperti biasa, baca polisi pembayaran balik mereka diri anda untuk memastikan anda mengetahui apa yang anda perolehi.
 • Pressidium mempunyai pusat data di Jepun, Amerika Utara, Asia Tenggara, Eropah, dan Oceania. Ini membolehkan mereka memberikan kelajuan yang sangat tinggi di mana sahaja di dunia tempat anda tinggal. Ulasan mereka agak berbeza dari segi kelajuan, tetapi sebilangan besar pengguna nampaknya lebih berpuas hati dengan apa yang mampu disediakan oleh Pressidium.
 • Pressidium mempunyai titik harga yang sangat kompetitif yang akan kita bahas nanti apabila kita menyentuh perbandingan. Harga sebenar mereka dibandingkan dengan WPEngine di hampir setiap titik harga, dan rancangan berbeza yang mereka ada sedikit lebih serba boleh daripada rancangan yang ditawarkan oleh WPEngine dari segi skala.
 • Kemudahan penggunaan. Kedua-dua perkhidmatan migrasi percuma Pressidium dan antara muka sebenar mereka disemak dengan baik oleh pengguna di seluruh internet. Walaupun mereka tidak menggunakan antara muka cPanel standard industri, antara muka mereka komprehensif dan diketahui senang dipelajari dan dikuasai.
 • Sistem penapisan bot. Semua rancangan Pressidium dilengkapi dengan sistem penyaringan Bad-bot yang melindungi laman web anda daripada aktiviti bot dan sebagainya. Ini bagus jika kandungan di laman web anda cenderung menarik aktiviti bot, atau jika pangkalan pengguna anda benar-benar peka terhadap kehadiran aktiviti bot.
 • Pressidium menjanjikan masa operasi 99.95%, dan ujian yang dilakukan oleh pengguna lain dalam talian nampaknya mengesahkan statistik ini. 99.95% adalah skor yang sangat baik, walaupun bukan yang terbaik. Penting untuk diperhatikan bahawa sebahagian besar ulasan dalam talian sebenarnya menyatakan bahawa mereka mendapat 100% waktu operasi semasa tempoh ujian mereka.
 • Pressidium menjanjikan pencegahan ancaman tanpa gangguan. Mereka mempunyai banyak perkara seperti kemas kini automatik yang dikendalikan, penyaringan bot, dan firewall untuk memastikan laman web anda selamat. Mereka juga mempunyai blog keselamatan yang merangkumi semua perincian tentang bagaimana mereka menjaga keselamatan laman web anda. Secara keseluruhan, Pressidium jelas boleh dipercayai dengan tuntutan mereka dalam hal ini.
 • Penghijrahan percuma. Pressidium memberikan penghijrahan percuma ke perkhidmatan mereka, seperti mana-mana tuan rumah yang baik. Pressidium juga memiliki banyak berita baik tentang proses migrasi yang sebenarnya, mengatakan bahawa sangat mudah dan sokongan semasa proses itu sangat luar biasa. Ini adalah sentuhan yang bagus jika anda mencari tuan rumah yang bagus untuk dilayari.
 • CDN, SSL dan sandaran percuma. Bersama dengan ciri keselamatan dan sokongan mereka yang lain, rancangan Pressidium menawarkan CDN, SSL, dan sandaran laman web percuma. Ini adalah untuk memastikan bahawa laman web anda berfungsi dengan baik dengan semua ciri keselamatan yang diperlukannya. Senang dapat memperoleh ciri-ciri ini secara percuma dari host web itu sendiri, dan bukannya perlu membayar pihak ketiga.

Pressidium adalah rahsia tersembunyi dalam industri hosting. Statistik masa aktif dan set ciri yang luas sangat bagus, terutama dengan blog teknikal mereka yang disertakan untuk memuaskan sesiapa sahaja dengan soalan yang lebih maju.

Tawaran percuma dan yang ditawarkan juga merupakan sentuhan yang bagus. Namun, kita harus ingat apa yang mereka katakan mengenai kos setiap lawatan mereka. Ini jelas merupakan kelemahan keseluruhan, tetapi ia sangat bergantung pada jenis laman web yang ingin anda bina.

Kerana harga dan fungsi mereka, sepertinya Pressidium akan menjadi pilihan yang cukup hebat untuk pengguna yang tepat. Oleh itu, sukar untuk mendapatkan idea yang baik tentang apa yang kita hadapi sehingga kita melihat kelemahan yang berlaku bersama dengan Pressidium.

Diakui, tidak banyak di sini. Mereka adalah tuan rumah masuk dan keluar yang cukup baik. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang dapat kami kenal pasti.

Kekurangan Pressidium

 • Sistem bayar setiap lawatan. Ini adalah kelemahan utama Pressidium, walaupun mungkin tidak seburuk yang disangka. Itu sangat bergantung pada laman web anda. Walaupun kebanyakan laman web WordPress dirancang untuk berfungsi melalui pendapatan iklan, beberapa model perniagaan membolehkan anda memperoleh keuntungan dengan cara lain. Oleh kerana paparan halaman akan menjadi faktor penentu utama dalam hampir semua senario, masuk akal untuk mengeluarkan sedikit tambahan untuk lebih banyak paparan. Faktor ini akan menjadi lebih penting apabila kita melihat harga, kerana ini akan memungkinkan kita untuk menunjukkan bagaimana bayaran per tontonan ini akan mempengaruhi harga sebenar.
 • Titik harga yang bertujuan untuk pasaran perniagaan. Walaupun Pressidium menawarkan beberapa pilihan untuk laman web berskala lebih kecil, sebahagian besar rancangannya dirancang untuk skala perusahaan, dan anda dapat mengetahui di mana banyak perhatian mereka pergi sebagai sebuah syarikat. Siapa yang boleh menyalahkan mereka? Projek berskala besar lebih menuntut dan lebih menguntungkan. Sekiranya anda memerlukan hosting berskala lebih besar, ini mungkin akan menjadi kelebihan bagi anda. Jika tidak, boleh menjadi pertimbangan jika anda mencari host berskala lebih kecil.
 • Tidak ada hosting e-mel. Tidak seperti banyak syarikat hosting lain, Pressidium tidak menawarkan hosting e-mel di platform mereka. Ini agak mengecewakan, kerana laman web ini sangat terkenal dalam hampir semua aspek lain. Walaupun begitu, bukan masalah besar untuk menghantar e-mel anda ke tempat lain, memalukan apabila anda pergi ke dua tempat yang berbeza untuk sesuatu yang boleh ditawarkan oleh seseorang.

Seperti dengan WPEngine, tidak banyak yang dapat menaikkan bendera merah di sini. Kelemahan terbesar untuk Pressidium nampaknya adalah sistem pembayaran setiap lawatan mereka. Ini adalah satu keanehan yang menarik, dan mungkin berfungsi untuk keunggulan laman web tertentu, tetapi secara keseluruhan, hanya satu perkara lagi yang harus anda perhatikan.

Sebilangan besar hos lain sudah mengenakan bayaran tambahan untuk tontonan mengenai had tertentu yang berkaitan dengan rancangan anda, jadi ini bukan masalah besar apabila anda melihatnya dalam konteks, tetapi kami sebenarnya tidak akan mendapat idea yang konkrit tentang apa yang kami berurusan sehingga kita dapat membuat perbandingan dengan baik.

Untuk menentukan mana dari laman web ini yang mengalahkan yang lain, kami akan melihatnya secara bersebelahan, dan membandingkannya dengan menggunakan beberapa kriteria yang berbeza. Kami akan memecahnya menurut Fungsi, Keselamatan, dan Harga.

Perbandingan Fungsi

Kedua-dua laman web ini menawarkan hosting WordPress terkemuka, disertai dengan semua ciri dan rangkaian sokongan yang hebat yang anda harapkan dari ceruk ini. Kedua-dua syarikat mempunyai pelbagai rancangan persaingan yang merangkumi fungsi yang diperlukan untuk pelbagai skala perniagaan.

Mereka juga mempunyai fungsi yang dirancang untuk menampung penjual dan pereka laman web lain yang mungkin mempunyai beberapa keperluan yang berbeza berbanding pengguna WordPress yang lain. Apa yang mereka tidak ada adalah pilihan untuk hosting bukan WordPress. Perkara ini tidak seharusnya terlalu besar, kerana anda mungkin mencari hosting WordPress, tetapi ada baiknya anda ingat jika anda ingin mengubah kehadiran dalam talian anda pada masa akan datang.

Kami akan memanggil Pressidium sebagai pemenang di sini kerana kelebihan masa dan kelebihan daya saing mereka.

Perbandingan Sokongan

Sekali lagi, kedua-dua laman web ini mempunyai ulasan pelanggan yang sangat baik untuk pasukan sokongan mereka. Mereka berdua menawarkan pengetahuan dan asas sokongan yang luas di laman web mereka yang sebenarnya, untuk membantu anda menangani masalah sokongan yang lebih kecil. Namun, apabila anda memerlukan perhatian manusia yang sebenarnya, Pressidium hanya menyediakan sokongan tiket untuk ahli.

WPEngine, sebaliknya, menawarkan sokongan 24/7 melalui telefon dan sembang langsung. Walaupun kedua-dua syarikat terkenal dengan perkhidmatan pelanggan yang baik, kami akan memanggil WPEngine sebagai pemenang yang jelas di sini hanya berdasarkan fakta ini.

Perbandingan harga

Ini adalah momen membuat atau rehat sebenar bagi banyak bakal pelanggan. Tidak ada gunanya bermunculan untuk pilihan terbaik yang tersedia jika anda memecahkan bank untuk melakukannya. Untuk benar-benar mengikat nilai kebaikan dan keburukan yang telah kita lalui, kita akan meletakkan struktur harga WPEngine dan Kinsta secara bersebelahan dan menyoroti beberapa bidang kepentingan utama dari segi harga.

 • WPEngine ountuk rancangan “permulaan” dari $ 35 sebulan, rancangan “pertumbuhan” dari $ 115 sebulan, rancangan “skala” dari $ 290 sebulan, dan rancangan khusus untuk orang yang memerlukan skala dan kebolehpercayaan yang lebih.
  • Harganya mungkin agak curam berbanding dengan Bluehost tetapi fungsinya jauh lebih serba boleh. Pelan “permulaan” memberi anda 25,000 lawatan, storan 10GB, lebar jalur bulanan 50GB, dan 1 laman web. Ini juga melampirkan dalam Kerangka Kejadian, Tema StudioPress, dan pilihan sokongan yang saya nyatakan sebelumnya.
  • Rancangan “pertumbuhan” meningkatkan jumlah ini sehingga 100,000 lawatan, penyimpanan 20GB, lebar jalur bulanan 200GB, dan 5 laman web.
  • Rencana “skala” adalah $ 290 yang sangat tinggi per bulan, dan merangkumi 400,000 kunjungan, penyimpanan 30 GB, lebar jalur 400 GB, dan 15 laman web.
  • Mereka juga mempunyai rancangan “khusus” untuk orang yang memerlukan laman web yang jauh lebih kuat. Ini meningkatkan lawatan berjuta-juta, penyimpanan ke kawasan 1TB, lebar jalur melebihi 400GB sebulan, dan hingga 25 laman web.
 • Pressidium Menawarkan rancangan bermula dari $ 21 per bulan dan skala hingga $ 500 per bulan, dengan paket “Perusahaan” yang lebih besar tersedia dengan harga $ 750 + sebulan.
  • Rancangan “Mikro” mereka memberi anda 1 pemasangan WordPress, penyimpanan 5GB, persekitaran pementasan, sandaran, SSL dan ciri lain yang saya nyatakan di atas.
  • Rancangan “Peribadi” mereka menjumlahkan sehingga $ 42 sebulan, yang memberi anda 3 pemasangan, penyimpanan 10GB, dan semua barang lain.
  • Pakej “Profesional” adalah $ 125 sebulan, memberi anda 10 pemasangan, dan penyimpanan 20 GB.
  • Pelan “Perniagaan” adalah $ 250 sebulan, dengan 25 pemasangan, dan storan 30GB.
  • Pelan standard terbesar mereka adalah rancangan “Business Plus”, dengan harga $ 500 sebulan, dengan 50 pemasangan dan storan 40GB.

Jelas, kedua-dua syarikat menawarkan ciri-ciri kompetitif untuk titik harga yang lebih rendah. Pressidium menawarkan rancangan yang lebih murah, tetapi tidak mempunyai beberapa ciri rancangan harga rendah WPEngine.

Pada akhirnya, ia akan bergantung pada jenis laman web yang anda mahukan. Laman web dengan skala apa pun akan mempunyai pengalaman yang baik dengan salah satu daripada host ini, walaupun pereka web berskala kecil mungkin dapat mencari host yang lebih kecil yang lebih baik untuk mereka.

Seperti biasa, jika ada sesuatu yang kami terlepas, atau jika anda mempunyai pengalaman yang berbeza dengan tuan rumah ini, silakan beritahu kami!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector