Bagaimana Memulakan Blog WordPress di HostGator?

01.06.2020
Tiada kategori 'Bagaimana Memulakan Blog WordPress di HostGator?
0 14 мин.


Membuat blog peribadi anda adalah kaedah terbaik untuk berkongsi minat anda, dan juga cara yang baik untuk mula menjana wang dalam talian. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memulakan blog anda sendiri. Untuk memulakan blog, anda juga perlu mendaftar ke penyedia hosting web yang boleh dipercayai.

Sebab mengapa lebih mudah untuk membuat blog WordPress melalui penyedia hosting adalah kerana hanya memerlukan beberapa minit masa anda untuk menyediakan rancangan hosting, nama domain dan blog WordPress dalam proses yang sama.

Kali ini, kami akan memilih HostGator untuk memandu anda melalui keseluruhan proses pendaftaran. HostGator adalah salah satu nama terbesar dalam industri hosting web sekarang, melayani berjuta-juta pengguna dengan pelbagai jenis rancangan hosting.

Oleh kerana blog peribadi tidak memerlukan sumber sebanyak mana pun dengan jenis laman web lain, ini memerlukan sedikit dan tanpa pelaburan untuk mendapatkan rancangan hosting yang optimum. Semasa menjalankan blog, anda dapat belajar banyak dalam prosesnya.

Anda akan memperoleh banyak pengalaman dalam hal-hal seperti menarik lalu lintas, menjalin hubungan berharga dengan blogger lain, menjalankan perniagaan dan mengurus laman web. Hari ini, hampir semua orang dapat memulakan blog tanpa mengetahui satu perkara pun mengenai pembinaan laman web. Sekiranya anda ingin membuat blog WordPress anda sendiri dengan HostGator, ikuti 7 langkah mudah ini:

Langkah 1 – Pilih Penyedia Hosting

Pertama, lawati laman web rasmi HostGator. Seperti yang kami sebutkan, salah satu rancangan paling murah akan mencukupi untuk blog WordPress anda. Dari pilihan yang ada di menu, pilih Web Hosting dan itu akan mengarahkan anda ke rancangan hosting bersama mereka.

Atau klik sahaja butang ‘Bermula!’ Yang membawa anda ke halaman yang sama. Terdapat tiga rancangan hosting bersama yang tersedia seperti yang anda lihat dalam gambar di bawah:

Yang paling asas adalah rancangan Hatchling, diikuti dengan rancangan Baby and Business. Sekiranya memulakan perniagaan dalam talian bukan tujuan utama anda, maka anda harus memilih antara rancangan Hatchling dan Baby.

Pilihan anda akan bergantung pada berapa banyak nama domain yang ingin anda gunakan. Walaupun rancangan Hatchling membolehkan anda menggunakan satu domain sahaja, rancangan Baby membolehkan anda menggunakan domain tanpa had pada akaun yang sama.

Sekiranya fikiran anda penuh dengan idea, maka anda mungkin ingin memulakan beberapa laman web sekaligus. Panduan ini dapat menolong anda juga; pastikan memilih rancangan Baby dan bukannya Hatchling.

Tetapi jika blog WordPress adalah satu-satunya laman web yang ingin anda mulakan sekarang, anda akan baik-baik saja dengan rancangan Hatchling. Sekiranya anda seorang pemula yang lengkap, maka kami pasti mengesyorkan rancangan termurah untuk anda. Anda perlu mempelajari satu atau dua perkara sebelum memilih rancangan yang lebih hebat. Setelah anda memutuskan mana yang hendak dipilih, klik butang ‘Daftar Sekarang!’ Tepat di bawah pakej.

Langkah 2 – Tambahkan Nama Domain Anda

Setelah mengklik butang ‘Daftar Sekarang!’, Anda perlu mengisi beberapa borang pendaftaran. Halaman pertama HostGator Order Wizard akan menjadi borang untuk mendaftarkan nama domain.

Sekiranya anda belum memiliki domain, klik pilihan ‘Daftar Domain Baru’ dan ketik domain yang menarik ke dalamnya. Ini adalah URL yang perlu dimasukkan oleh orang dalam penyemak imbas mereka untuk mencari laman web anda.

Cuba buat sesuatu yang pendek dan senang diingat.

Orang biasanya menamakan laman web mereka mengikut nama mereka, jenama mereka atau jenis kandungan yang ingin mereka kongsi. Kemudian pilih peluasan yang popular dan borang akan memeriksa ketersediaan domain. Yang paling popular adalah .com dan juga menjadikan domain anda lebih mudah diingat. Jelas, dua pemilik laman web yang berbeza tidak dapat menggunakan nama domain yang sama.

Kadang-kadang sukar untuk mendapatkan nama yang belum diambil, jadi mungkin memerlukan masa sehingga anda menemui yang betul. Nama domain dikenakan setiap tahun dan kebanyakannya berharga $ 12.95 setiap tahun. HostGator akan menambahkan harga ini ke jumlah pada akhir proses.

KEMASKINI: Kini anda boleh mendapatkan nama domain yang didaftarkan oleh HostGator secara PERCUMA dengan setiap pakej hosting baru!

Langkah 3 – Pilih Pakej Hosting

Melangkah ke borang seterusnya, anda akan melihat beberapa menu drop-down di mana anda boleh memilih rancangan HostGator dan jangka masa langganan anda. Anda boleh mendapat potongan dengan memilih jangka masa yang lebih lama. Itu hanya bergantung pada berapa yang anda sanggup bayar di muka.

Kitaran penagihan 36 bulan adalah yang terbesar, dan disertakan juga dengan potongan terbesar. Walau bagaimanapun, rancangannya cukup berpatutan walaupun anda mendaftar sehingga 1 atau 2 tahun.

Walaupun dalam menu ‘Jenis Pakej’, ini menunjukkan rancangan hosting yang pada awalnya anda pilih secara lalai, anda selalu boleh beralih ke pakej lain jika anda berubah pikiran. Pilih rancangan Hatchling jika anda ingin menjalankan satu blog.

Anda akan dikenakan bayaran hanya $ 48 setahun jika anda melanggan selama 3 tahun, iaitu jumlah $ 150. Sekiranya anda memilih untuk pilihan 1 tahun, ia akan berharga $ 66 sebagai gantinya. Tambahan tidak termasuk dalam harga, jadi jika anda mahukan privasi domain atau nama domain baru, anda perlu membayarnya secara berasingan.

Saya cadangkan untuk melihat halaman kupon HostGator saya, kerana di sana anda dapat menemui beberapa kod kupon yang sangat bagus, yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan harga yang lebih rendah.

Seperti yang anda lihat, terdapat dua medan kosong tambahan untuk nama pengguna anda dan kod PIN keselamatan. Dengan nama pengguna ini, anda akan dapat memasuki panel kawalan akaun HostGator anda. Pastikan untuk menuliskan PIN anda di suatu tempat atau simpan dalam dokumen. Sekiranya anda melupakan kelayakan log masuk anda, ia pasti akan berguna.

Langkah 4 – Maklumat Peribadi untuk Pengebilan

Ini adalah borang di mana anda perlu memasukkan maklumat bil anda. Seperti kebanyakan borang dalam talian yang serupa, terdapat banyak ruang kosong yang perlu anda isi. Pada baris pertama, anda akan memberikan maklumat peribadi seperti e-mel, nama, syarikat, telefon, lokasi dan sebagainya.

Di baris kedua, anda boleh memilih kaedah pembayaran dan kemudian mengisi maklumat kad kredit atau PayPal anda dengan sewajarnya.

Langkah 5 – Tambahan yang Ditawarkan oleh HostGator

Anda boleh memilih dari banyak tambahan mengikut keperluan anda. Ini dapat meningkatkan aspek tertentu di laman web anda. Tepat di bahagian atas senarai, anda mempunyai pilihan untuk mendapatkan Perlindungan Privasi Domain dengan harga hanya $ 9,95 setahun.

Ini tentunya merupakan salah satu ciri yang paling berguna, kerana ia membantu melindungi identiti anda di Web. Maklumat hubungan peribadi anda akan disembunyikan, jadi tidak ada yang dapat memeriksa melalui domain anda.

Tanpa perlindungan domain, pada dasarnya semua orang akan dapat melakukan carian WHOIS pada nama domain anda yang akan mendedahkan maklumat peribadi anda. Terdapat banyak laman web di Web yang menyediakan carian WHOIS sebagai perkhidmatan.

Oleh kerana domain selalu kelihatan, mereka dapat menyalinnya ke mana-mana laman web ini untuk memeriksa siapa yang mendaftarkan domain tersebut. Perlindungan Privasi Domain memastikan bahawa pencarian WHOIS ini tidak mengembalikan maklumat mengenai identiti anda.

Tanpa perlindungan, orang akan dapat mengetahui nama, lokasi, e-mel dan nombor telefon anda juga. Itulah banyak maklumat peribadi yang pasti anda tidak mahu kongsi dengan seluruh Dunia. Perlindungan Privasi Domain sepenuhnya mengubah perincian ini sehingga tidak ada yang berkaitan dengan pemiliknya. Mari kita tunjukkan contoh:

Tanpa Perlindungan Privasi Domain

 • Joe Wallace
 • 1600 Pennsylvania Avenue
 • Washington DC
 • KAMI
 • [email protected]
 • Tel + 2.812-787-2734

Dengan Perlindungan Privasi Domain

 • Pentadbir Domain
 • ID # 35595, Peti Surat 24
 • Pantai Nobby
 • AU
 • E-mel syarikat perlindungan privasi
 • Nombor telefon syarikat

Pilihan kedua dalam senarai tersebut adalah Site Backup yang berharga $ 19.95 setiap tahun. Ini memastikan bahawa data anda disandarkan setiap hari dengan menyimpannya di awan. Sebab mengapa kami sangat mengesyorkan ini adalah kerana anda menghadapi masalah yang tidak dijangka pada bila-bila masa yang mungkin menyebabkan kehilangan data.

Ini boleh berlaku akibat kemalangan, tetapi laman web anda juga boleh dijangkiti oleh perisian hasad. Seperti kata pepatah, lebih baik selamat daripada meminta maaf. Dengan sandaran biasa, anda dapat memastikan bahawa data laman web anda dapat dipulihkan sepenuhnya. Perkhidmatan sandaran disediakan oleh CodeGuard, salah satu syarikat perkhidmatan sandaran paling kuat sekarang.

Yang ketiga dalam senarai adalah SiteLock yang memberikan keselamatan tambahan ke laman web anda dan memastikan prestasi tinggi. Oleh kerana harganya hanya $ 1.67 sebulan, kami mengesyorkannya hanya berdasarkan harga rendah.

Walau bagaimanapun, ia benar-benar melindungi laman web anda dari semua jenis perisian hasad sementara pelawat laman web anda akan lebih senang dengan kelajuan memuatkan halaman anda. SiteLock mengimbas seluruh laman web anda untuk ancaman berbahaya setiap hari dan juga mencegah lalu lintas berbahaya. Menurut HostGator, jika anda merangkum semua ciri yang anda dapatkan dengan SiteLock, ternyata anda mendapat perisian keselamatan bernilai $ 99 dengan bayaran bulanan yang rendah.

Dan yang terakhir adalah Search Engine Visibility, yang dapat membantu anda dengan cepat menuju ke puncak senarai mesin pencari dengan harga $ 14,99 setahun. Dengan alat ini, akan lebih mudah untuk sampai ke halaman pertama Google, Yahoo! atau carian Bing. Ia bukan sahaja menyediakan banyak alat SEO yang boleh anda gunakan di laman web anda, tetapi anda juga mendapat e-book yang bagus yang dapat membantu anda mengetahui lebih lanjut mengenai subjek ini.

Sekarang kami tidak menolak hakikat bahawa anda boleh mendapatkan semua ciri ini secara berasingan dengan memuat turun pemalam WordPress. Terdapat banyak alternatif yang tersedia untuk masing-masing. Oleh itu, anda boleh membiarkan semua ciri tambahan tidak dicentang, memasang WordPress dan mula menambah pemalam.

Itu hanya soal pilihan. Kami masih berpendapat bahawa mendapatkan semua perkhidmatan ini dari penyedia hosting anda adalah pilihan terbaik. Oleh kerana mereka semua berhubung dengan satu penyedia, akan lebih mudah untuk mendapatkan bantuan jika anda terjebak dengan salah satu perisian ini.

Langkah 6 – Semak Maklumat Pesanan Anda

Pada ketika ini, anda hampir selesai dengan proses pembuatan akaun. Satu-satunya perkara yang tinggal ialah menyemak butiran pesanan anda dan menambahkan beberapa sentuhan terakhir sekiranya ada yang masih belum ada. Sekiranya anda belum pasti sama ada blogging adalah untuk anda, anda tidak perlu risau.

Anda boleh menganggapnya sebagai percubaan panjang kerana HostGator menawarkan jaminan pulangan wang selama 45 hari bagi mereka yang tidak lagi mahukan perkhidmatan mereka. Sebilangan besar penyedia lain mengembalikan wang anda hanya dalam 30 hari.

Dengan mendaftar ke salah satu rancangan mereka, anda akan membayar pelan itu sendiri, pendaftaran domain (jika anda belum memilikinya) dan tambahan yang anda pilih dari senarai Perkhidmatan Tambahan.

Sekiranya anda berpuas hati dengan hasil proses pendaftaran anda, lihatlah Syarat Perkhidmatan HostGator. Seperti biasa, terdapat kotak pilihan ‘Saya telah membaca dan bersetuju dengan Syarat Perkhidmatan’.

Klik dan kemudian klik butang ‘Checkout Now!’ Itu sahaja yang perlu anda lakukan di laman rasmi HostGator, sekarang anda boleh membuka peti masuk e-mel anda. E-mel akan tiba serta-merta dengan beberapa pautan dan maklumat penting.

Pautan yang paling penting adalah pautan ke halaman log masuk yang menuju ke panel kawalan pentadbir anda dan kata laluan yang harus anda gunakan di sana. Kami mengesyorkan anda menyimpan e-mel walaupun anda fikir anda akan dapat mengingat kata laluan pada masa akan datang.

Sokongan Pelanggan HostGator

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, anda boleh meminta sokongan pelanggan HostGator melalui e-mel, sembang langsung dan telefon. Mereka tersedia sepanjang masa dengan masa tindak balas yang cepat dan anda bahkan tidak perlu membayar tambahan untuk mendapatkan bantuan.

Sembang langsung mereka biasanya bertindak balas dalam beberapa minit. Menurut ulasan, pasukan sokongan teknikal mereka dianggap sebagai yang terbaik di industri ini. Sekiranya anda mempunyai masalah yang perlu diselesaikan, anda hanya perlu log masuk ke papan pemuka hosting anda dan cari pangkalan pengetahuan mereka.

Oleh kerana kebanyakan masalah yang dapat anda hadapi dengan penyedia hosting adalah perkara biasa, anda berpeluang besar untuk mencari artikel atau tutorial video yang dapat menyelesaikan masalah anda. Anda boleh menggunakan carian untuk mencari jawapan dengan lebih cepat.

Terdapat hampir 700 artikel dan sekitar 500 tutorial video tersedia di pangkalan pengetahuan HostGator. Perkara yang paling menarik mengenai sokongan pelanggan mereka adalah jika anda mempunyai masalah dengan perkhidmatan mereka, Ketua Pegawai Eksekutif HostGator, Adam Farrar bertanggungjawab sepenuhnya terhadapnya.

Semasa menulis tiket anda, anda mempunyai pilihan untuk menghantarnya terus kepadanya dan dia akan bertindak balas secara peribadi. Sekiranya anda tidak mahu bergantung pada pangkalan pengetahuan mereka, anda sentiasa boleh menghubungi pasukan mereka melalui salah satu saluran dan mengemukakan soalan anda di sana. Mereka bersedia memberi anda arahan terperinci walaupun tentang sesuatu yang semudah memindahkan WordPress anda dari satu host ke host yang lain.

Langkah 7 – Masa untuk Memasang WordPress

Sebagai langkah terakhir, kami akan menunjukkan kepada anda cara memasang WordPress dengan HostGator. WordPress bukan sahaja CMS paling kuat sekarang, tetapi juga pilihan paling popular untuk blogger. Ini dimulakan sebagai platform blogging, dan kemudian ketika mendapat popularitas, orang mulai mengembangkan tema dan plugin baru yang memungkinkan pengguna menjalankan berbagai jenis laman web.

Kini terdapat syarikat besar dan perniagaan dalam talian yang menjalankan laman web mereka di CMS. Lawati halaman utama HostGator, dan kemudian klik pilihan Login Pelanggan di bahagian atas halaman.

Kotak kecil akan muncul di mana anda boleh memilih bagaimana anda mahu log masuk. Ia akan menawarkan dua alternatif: pilihan Portal Login dan Gator Login. Yang pertama membolehkan anda mengakses Portal Pelanggan HostGator, sedangkan yang terakhir adalah tempat anda boleh menggunakan pembangun laman web mereka.

Apa yang anda perlukan sekarang adalah portal pelanggan di mana anda boleh mengakses akaun anda. Butang akan mengarahkan anda ke halaman Log Masuk yang akan meminta alamat e-mel dan kata laluan anda.

Ia adalah alamat e-mel yang sama di mana anda mendapat e-mel alu-aluan HostGator. Salah satu e-mel tersebut juga mengandungi kata laluan akaun anda seperti yang telah kami sebutkan pada langkah sebelumnya. Semasa anda log masuk, anda akan dapat beralih antara tab seperti ‘Akaun Saya’, ‘Hosting’, ‘Pengebilan’ dan sebagainya.

Buat masa ini, pergi ke tab Hosting. Anda akan melihat bahawa terdapat banyak pilihan yang tersedia di kawasan pentadbir dengan ikon dipaparkan untuk masing-masing.

Pilihan sandaran, alat SEO, tema WordPress, SiteLock dan beberapa ciri berguna lain boleh diakses di sini. Oleh kerana kami ingin memasang WordPress sekarang, tekan ikon ‘Bermula dengan WordPress’.

IMG

Ia akan membuka borang ‘Pasang WordPress’ di QuickInstall di mana anda boleh mengisi beberapa maklumat penting untuk laman web baru anda. Di sebelah kiri, terdapat menu dengan banyak perisian yang dibahagikan kepada banyak kategori yang boleh anda pasangkan jika anda mahu. Terdapat juga penerangan ringkas mengenai WordPress dan butang ‘Pasang Sekarang!’ Di bawah borang.

IMG

Bahagian ‘URL Aplikasi’ adalah tempat anda boleh menetapkan nama domain untuk blog anda. Terdapat juga medan kosong selepas tanda miring tetapi anda tidak perlu menulis apa-apa di sana. Klik kotak centang ‘Enable Auto Upgrade’ jika anda tidak mahu menaik taraf WordPress secara manual. Sekiranya versi WordPress baru keluar, biasanya kerana versi sebelumnya mempunyai beberapa masalah keselamatan.

Dengan mengaktifkan peningkatan automatik, anda dapat menjamin bahawa laman web anda tidak akan terdedah kepada perisian hasad. Borang selebihnya cukup mudah, meminta maklumat asas seperti e-mel, tajuk blog, pengguna pentadbir dan nama depan dan belakang anda. Untuk tajuk blog, orang biasanya memasukkan nama domain laman web mereka, sementara nama pengguna boleh sama dengan nama pengguna akaun hosting anda.

Namun, ada nama pengguna pentadbir yang mesti anda hindari: ‘admin’. Inilah yang biasanya dipilih orang sebagai nama pengguna dan ini juga merupakan sasaran termudah bagi penggodam. Sekurang-kurangnya menjadikan nama pengguna anda lebih sukar untuk difahami. Semakin unik nama pengguna anda semakin baik. Sekiranya setiap medan dalam borang diisi dengan betul, tekan pautan ‘Pasang Sekarang!’ Di bawah.

IMG

Bar kemajuan akan muncul menunjukkan jumlah yang tinggal sehingga persediaan WordPress anda selesai. Setelah mencapai 100%, mesej ‘Tahniah!’ Akan muncul. Ini akan menunjukkan pautan yang membawa anda terus ke skrin log masuk WordPress anda.

Sama seperti selepas pendaftaran HostGator anda, anda akan menerima e-mel dengan bukti masuk anda. Perincian ini juga disertakan dalam pesan selamat datang. Anda akan mendapatkan kata laluan yang dihasilkan secara rawak secara lalai, tetapi hanya memerlukan beberapa minit untuk mengubahnya.

Pemasang tidak hanya memasang WordPress untuk anda, tetapi juga menambah WP Super Cache, plugin yang kuat yang memastikan prestasi terbaik untuk blog anda. Anda bahkan tidak perlu mengkonfigurasi pemalam, kerana ia akan berjalan pada tetapan yang disyorkan secara lalai.

Anda boleh mengubah tetapan atau mematikan keseluruhan pemalam bila-bila masa yang anda mahukan. Ia boleh diakses seperti plugin lain melalui WordPress Dashboard.

Maklumat lebih lanjut mengenai WP Super Cache boleh didapati di WordPress.org. URL untuk skrin masuk WordPress anda akan kelihatan seperti ini: http://domainanda.com/wp-admin. Anda hanya menambah / wp-admin setelah peluasan nama domain anda dan ia seharusnya berfungsi.

Ringkasan

Itu sahaja yang diperlukan untuk mendaftar ke rancangan hosting HostGator, mendaftarkan domain dan membuat laman web anda! Sekiranya anda adalah salah satu daripada orang yang kerap melayari Internet, ini sama sekali tidak akan menjadi masalah bagi anda.

Ia tidak memerlukan pengalaman dalam reka bentuk web atau teknikal lain. Sebaik sahaja anda log masuk ke WordPress dan akaun hosting anda, anda akan dapat menemui beribu-ribu alat bantu yang dapat membantu anda membuat blog dengan ciri lengkap yang akan senang dikunjungi orang.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Оцените статью
  Понравилась статья?
  Комментарии (0)
  Комментариев нет, будьте первым кто его оставит

  Комментарии закрыты.

  Adblock
  detector